Cuvati za "posebnu priliku"

Ovako,kada oni dovedu snajke ili se vec udaju kod snajki,nebitno sta vec se desi,tebi ce biti najmanje opterecenje prvih godina ta gomila u ormanu,a i snajkama jer "boze moj" prvo se zapishava teritorija,prave deca,a dzidzabidze....to ide u dalekoooooj buducnosti.Bolje gledaj imovinsko pravne odnose mani se gluposti.

ovo me podsetilo kad sam bio manji keva mi je stalno zabranjivala da diram ..
"to ne diraj to je za ruckove kad imamo goste sa strane"ja to nisam razumeo ,,

i dan danas se ne menja ,,:lol:
Danas sam shvatio da je to normalno..uvek ima ono za svakodnevnu upotrebu i ono za posebne prilike.

Meni je trulo sad da priznam, al mi koristimo tacnice za kafu, bilo da je crna, bilo da je instant :rumenko:

I to manje-više, kod svakog ispijanja kafe a svakako kad je vruća da mi se ne znoji po stolu, ne volim podmetače.

- - - - - - - - - -

Inače, ništa ne čuvamo pošto se i dalje kućimo.
Čuvamo neki set za žestinu da se obžderemo sa braćom i sestrama kad se uselimo u naš stan, to jedino :))))

Da al snajke kad dodju treba da ima nesto lepo da uzmu da koriste :) lep escajg ili set casa da "povuku" za svaki dan..
I ja kad odem da mi bude lepo.. necu, glupo mi je to.
Ti možeš sa braćom ili sa snajkama kad dođu
da se dogovoriš šta će one koristiti,šta ti.
Ko zna,možda se njima ne budu svidele neke češe i sl. pa neće ni htetei da koriste.

Ti možeš sa braćom ili sa snajkama kad dođu
da se dogovoriš šta će one koristiti,šta ti.
Ko zna,možda se njima ne budu svidele neke češe i sl. pa neće ni htetei da koriste.

Malo skrećem sa teme, ali meni je to baš nekako tužno.
Mislim, znam ja da je to red, ali ipak...
Kada smo se venčali svekrva je "otvorila vrata iza kojih se krije koješta" i rekla da uzmem šta mi se sviđa za naš stan, a ako mi se nešto baš i ne sviđa da bi to zlaove podelile. Nisu htele da diraju dok se brat ne oženi. I mada ima divnih kompleta ja to nikad ne bih uzela. Ipak je to nešto što za njih ima sentimentalnu vrednost, znaš već, ove čaše za vino su se iznosile za Novu godinu, ovaj escajg je bio za rođendane....
I mada se kod moje mame zna šta kome ide ja ni to nisam preuzela zato što generalno ne volim pretrpavanje i ne trebaju mi stvari koje nisu za svakodnevnu upotrebu,a ipak bi milo žao da nisam dobila ništa od tih porodičnih stvari...
I kad razmislim i kada sam ja bila mala, mama je sve koristila svakodnevno (ili skoro sve), a baka je "čuvala" svašta nešto za neke specijalne prilike koje su često prolazile bez toga, ali ipak...

Nakon prozivljenog rata shvatila sam da je svaki dan "posebna prilika".
Bilo je u kuci servisa, casa, vazni, slika, knjiga...pa nestalo. Spasila sam jednu vaznu i nesto srebra.
Koristim sve, ne kupujem skupo, ali odrzavam urednim, stol ukrasim cvijecem i svijecama...a najljepsi je ukras osmjeh domacina.

Tu si u pravu.
Pre par godina je jedan moj prijatelj iz BiH koji je svojevremeno bio izbeglica ovde dok se nije vratio u BiH i na kraju zapalio daleko jer je shvatio da mu tamo gde se vratio 'nema zivota' jer je 'pogresne etnicke pripadnosti' bio samnom kod moje majke na veceri. I posto ga moja majka voli, resi ona da nam postavi jedan od tih specijalnih servisa koji je koristila jednom u godini ili cak dve (posto ima nekoliko specijalnih servisa a sve manje i manje tih specijalnih prilika). U trenutku vidim ja njemu u oku suzu. Pitam ga sta je bilo nasta mi on rece 'isti ovakav smo imali pre rata, ostao je u kuci koje vise nema. Mama ga je, kaze taj moj drug, dobila za 29. novembar nekedavne 1970 i neke godine pa ga je sve to podsetilo na detinjstvo. I tako nakon vecere mi jos nesto popricasmo sta li vec, i kad je doslo vreme da se ide kuci u predsoblju stoji neka torba, a moja majka kaze ovom mom drugu 'Sine, meni ovo samo skuplja prasinu a tebe podseca na neka lepa vremena. Imam ja tanjira i tacni dovoljno ali nemam vise kome servirati, a i skuplja mi samo prasinu i zauzima mesto. Nego ti ovo lepo dete nosi sa sobom. Znam da nije to onaj isti servis koji je tvoja majka imala ali su iste sare na njemu'... I tako mu je dala taj 'polovni' servis koji je koristila mozda 15-20x za 30+ godina. On otisao kuci 's prtljagom', moja majka s jednim specijalnim servisom manje (a Bogu hvala i dalje ima tih specijalnih tanjira i tacni kao da redovno nesto slavimo i imamo XY vaznih gostiju') a ja pomislih koliko nas ti servisi, koje kao deca nismo smeli ni da pipnemo, kasnije podsecaju na neke stvari iz zivota koje pamtimo...Ja u zivotu nisam kupio 'specijalni' servi za rucavanje za 6 ili 12 osoba - moja majka je to uradila za mene dok sam jos bio maltene dete... Ili mi je dala 2 takva seta da ratsereti svog 'magacin'...
I dok ovo pisem nesto razmisljam... U tim servisima za specijalne prilike uvek su bile one male soljice za tursku kafu a to danas skoro niko osim starih ne koristi. Moja generacija obicno pije nes, a ako i pije tursku to je opet u onim velikim 'obicnim' soljama a ne tim malim gospodskim... Sve se menja...

" a ja pomislih koliko nas ti servisi, koje kao deca nismo smeli ni da pipnemo, kasnije podsecaju na neke stvari iz zivota koje pamtimo..."
@Padre,
U tim suzama tvoga prijatelja ima mnogo vise tuge zbog zivota kojim zivimo, nego zbog podsjecanja na ljepse dane.
I da, uistinu, koristile su se male soljice za kafu, sa tanjiricima, pa se uz njih kafa pila sat vremena, uz razgovor...a djeca nisu prisutvovala tim "konferencijama"!
Imas divnu majku! :)

" a ja pomislih koliko nas ti servisi, koje kao deca nismo smeli ni da pipnemo, kasnije podsecaju na neke stvari iz zivota koje pamtimo..."
@Padre,
U tim suzama tvoga prijatelja ima mnogo vise tuge zbog zivota kojim zivimo, nego zbog podsjecanja na ljepse dane.
I da, uistinu, koristile su se male soljice za kafu, sa tanjiricima, pa se uz njih kafa pila sat vremena, uz razgovor...a djeca nisu prisutvovala tim "konferencijama"!
Imas divnu majku! :)

Znas kako... Jos uvek ne znam da li ih je dala zbog suze mog prijatelja ili sto vise ne zna ni sama koliko ima servisa i sl. gluposti... Nedavno mi je dala kutiju za ejsajg za svecane prilike uz komentar 'nemoj da kupujes nove kasike i viljuske evo ti ove... i tako ih nisam 5 godina koristila'... A secam se kao dete da taj set ejscajga nisam smeo ni da pipnem, da je bio u posebnoj kutiji i da se redovno prebrojavalo 'brojno stanje' :)

I da, setilo je to njega na period kad je imao svoju kucu, na oca koga je u ratu izgubio, na bezbriznost koju je imao...

Back