Cuvati za "posebnu priliku"

TheMakica

Aktivan član
Poruka
1.537
Uhvatila sam sebe da (nesvesno, mehanicki) kad je neka prilika,cast,slava.. uvek iznosim najlepse soljice za kafu i obavezno stavljam tacnice.. pa me zanima jel koristite tacnice samo za posebne prilike ili svakodnevno?
mm-ova tetka obavezno svakodnevno koristi tacne, to mi malo ustogljeno kad moram da nanisanim gde cu da je spustim..

Takodje imam jedan stolnjak, i 6 salveta istih koje evo 6 god nisam upotrebila. Pa me zanima, zasto to radimo? Zasto cuvamo stvari za posebnu priliku?

Moj problem je generalno sto je moja mama vecito nesto cuvala i nije davala ove case, one tanjire..a nedajboze da pridjemo staklenom regalu punom casa i dzidzabidza od kristala i raznoraznih porcelana.. ono je samo da gledas..i samo da peres. Njega se i dan danas plasim :)

Fokusirajte se na tacne najvise, to me bas zanima :)

Jao jeste, imam neke soljice i tacne samo za posebne prilike. Mada tacne kao tacne generalno su cesto samo za posebne prilike. Tacna mu dodje nesto kao simbol posebne prilike. Ako je nema, opusteno, ako je ima - posebna prilika!

- - - - - - - - - -

A, da odgovorim i zasto se cuva za posebnu priliku (tacne): pa mrzi me da perem kad ne mora.

Ja se užasavam svega što skuplja prašinu i sve trošim nemilice. Potpuno mi je svejedno da li su mi tanjiri, escajg i čaše raspar, čak i za proslave.
Ali ja inače ne marim za materijalne stvari. Sve ono što meni vredi, ne može se opipati. Najvrednije opipljive stvari koje čuvam su fotografije.

Ja se užasavam svega što skuplja prašinu i sve trošim nemilice. Potpuno mi je svejedno da li su mi tanjiri, escajg i čaše raspar, čak i za proslave.
Ali ja inače ne marim za materijalne stvari. Sve ono što meni vredi, ne može se opipati. Najvrednije opipljive stvari koje čuvam su fotografije.

Коме кажеш, немам ни две исте шољице. Чаше купујем код Кинеза.

Пробране ракије од кајсије, дуње, крушке, дуда и лозоваче остављам на страну у бурићима у најхладнијем делу подрума и поред сваког бурета стаклени балон те ракије да се буре допуни јер се годишње куби дифундовањем око 1-2 посто, а не ваља да се унутар бурета јави празнина.
Нешто оставим за свечану употребу, остало једног дана кад будем женио сина и удавао кћери.

Od pre par godina vise nista ne cuvam za posebnu priliku.
Odlucila sam da vise ne zelim da koristim za rucavanje servis koji sam dobila za svadbu koji mi se ne svidja ( za 2X12 osoba, trajao bi vecno da ga nisam sklonila) i izvadila tzv slavski servis koji nije nista specijalno, ali ga volim, svidjaju mi se sare i boje, ja sam ga izabrala. Svaki dan sa zadovoljstvom postavljam sto i cenim svaki dan kao i tu posebnu priliku.Ukapirala sam konacno da moja porodica i ja nismo nista manje bitni od nasih slavskih gostiju iako ih veoma volimo i uvazavamo.
Shvatila da ne zelim vise tako da zivim, niti da tako vaspitavam dete u stilu *za nas je dobro i ovako*

Naravno da postoji ne samo ejscajg i stolnjak vec i citav servis za rucavanje za posebne prilike. Samo je tih prilika sve manje i manje... A uz servis idu i soljice za crnu kafu sa sve tacnom koje ne koristim jer a) ne pijem tursku kafu a pod b) i kad je pijem ne voim one male soljice vec 'normalne'.
Moja majka je inace jos pocetkom 1970-tih kupila za sina jedinca (tj. mene) posteljinu 'kad se ozenim'. Evo proslo 40 godina, ja neozenjen (i ne planiram) a sve nesto racunam da ce ta posteljina ostati neupotrebljena :) Toliko o posebnim prilikama.

ima tako neko cebe koje je keva uzela iz babine kuce i nema veze sto se raspada i ne koristi ona ga ko snoopy cuva,a recimo slike je ne zanimaju,neke realno bitne uspomene zanemaruju ljudi,ne treba se vezivati za stvari i koristiti lep pribor i tanjire samo za slave a cele godine ko psi iz raspalih cinija jesti,prokleto to

Uhvatila sam sebe da (nesvesno, mehanicki) kad je neka prilika,cast,slava.. uvek iznosim najlepse soljice za kafu i obavezno stavljam tacnice.. pa me zanima jel koristite tacnice samo za posebne prilike ili svakodnevno?
mm-ova tetka obavezno svakodnevno koristi tacne, to mi malo ustogljeno kad moram da nanisanim gde cu da je spustim..

Takodje imam jedan stolnjak, i 6 salveta istih koje evo 6 god nisam upotrebila. Pa me zanima, zasto to radimo? Zasto cuvamo stvari za posebnu priliku?

Moj problem je generalno sto je moja mama vecito nesto cuvala i nije davala ove case, one tanjire..a nedajboze da pridjemo staklenom regalu punom casa i dzidzabidza od kristala i raznoraznih porcelana.. ono je samo da gledas..i samo da peres. Njega se i dan danas plasim :)

Kod mene se kafa pije iz velikih šolja za mleko, posebna prilika ili ne. Ja sam neotesana povodom toga, doduše ja ni ne slavim slavu. A što se tiče stvari za čuvanje? Ja sam mišljenja da su stvari za korišćenje.

Ima stavri koje čuvam za "specijalne prilike"-tacne za kolače,tanjiri,činije i sl.
Te specijalne prilike su uglavnom rođendani.
Među stvarima koje čuvam za te prilike su i šolje sa tacnom, jer su one nekako lepe i fine .:flert: :mrgreen: :lol:
Kad pijem sama kafu, pijem iz šolja bez tacne.
A imam i jednu šolju sa tacnom, al je često koristim bez tacne,jer šolju često premeštam---toliko o tacnama.

ja sam ukapirala da 99% ljudi ne obraća pažnju na to iz kakvih šoljica pije kafu ili iz kakvih servisa jede i kakvim escajgom... onaj 1% su ljudi koji su i došli samo iz tog razloga- da gledaju iz čega jedu/piju i za takve me zabole... krećem od sebe, najbitnije mi je da sve bude čisto... ne volim da vidim fleke od vode(ili na daj bože od nečeg drugog :eek:) na čašama, escajgu... znači nemam ništa što se čuva za neku posebu priliku, postoje samo servisi koji su sklonjeni negde u stranu, jer nema mesta za njih u kuhinji... čim se staro porazbija, menja se sledećim novim iz ostave... :lol:
a tacne uz šoljice.. hm... zaboravila sam da uopšte postoje... :lol: sve stoji raspareno, šoljice na jednoj strani i koriste se za one goste koji ne vole da popiju kafu iz velike šolje.. tacnice na drugoj strani i koriste se uglavnom kao mali poklopci za šolje i čaše... :lol:
e da, imam one jezive slanike u obliku životinja, njih koristim samo za slavu... :zcepanje:

Ništa ne čuvam za posebnu priliku. Svaki dan mi je posebna i ako baš hoćete, svečana prilika. Nažalost to sam naučila sad pod starije dane. Ali zato učim moju decu da ništa ne čuvaju za "posebne" prilike. Svaki dan treba da nam je poseban dan. I što neko gore reče - nemam ni dve iste šoljice.:mrgreen: Ups, zapravo imam - dobio moj muž za rođendan dve lepe velike šolje za kafu sa sve tacnama, i to je to.:hvala:

Redovno koristim tacnice od crne kafe, doduše bez šoljica- veličina je odgovarajuća za sitne kolačiće koje pravim deci. Kafu pijemo iz raznoraznih šolja i šoljica i gosti i mi, zavisno od toga ko pije samo kafu, ko kafu sa mlekom, šlagom ovim ili onim...šoljice koristim kao mericu kad pravim kolače. Za posebne svečanosti "čuvam" specijalan stolnjak, ali samo zato što je jako lep, a muka ga je peglati (to umesto mene radi mašina za sušenje veša, ali u ovom slučaju to nije moguće). Servise i činije koristim svakodnevno..

Generalno sam protivnik čuvanja bilo čega za posebne prilike, naročito kada je garderoba u pitanju.

Meni fali i za svaki dan, a o posebnim prilikama i ne razmišljam. :rumenko:
I posle 8 godina braka, mi se još uvek kućimo... baš nedavno smo skontali da smo ostali na 5 dubokih tanjira, pa je mm kod kineza dokupio još tri :rumenko:
nema posebnih prilika, neče ih, u kući u kojoj sam ja domaćica, nikada ni biti, a da budu ispred moje dece i moje porodice. A što je dobro za njih, dobro je i za goste :)

Zato sto je to cista malogradjanstina,ja i bilo ko da ga znam to ne radi,a i kad bi upoznala nekog takvog ne bi se taj zadrzao u krugu poznanika.Mozda je to bilo kulturno i in pre 100-150 godina ali sad vise nije,svaki normalan covek gleda da napreduje a ne da ide nazad.

Nije Makice malograđanština, nego stvar navike... Kako se obaveze gomilaju svi se trude da olakšaju sebi i pojednostave koliko god mogu.... Oni koji se tek kuće ne kupuju za posebnu priliku, a i to što dobiju dobro dođe za svaki dan.... Sem toga, koliko god da imaš prostora pre ćeš čuvati stvari koje za tebe imaju sentimentalnu vrednost nego 56. koplet koji služi za pokazivanje...

- - - - - - - - - -

Nije Makice malograđanština, nego stvar navike... Kako se obaveze gomilaju svi se trude da olakšaju sebi i pojednostave koliko god mogu.... Oni koji se tek kuće ne kupuju za posebnu priliku, a i to što dobiju dobro dođe za svaki dan.... Sem toga, koliko god da imaš prostora pre ćeš čuvati stvari koje za tebe imaju sentimentalnu vrednost nego 56. koplet koji služi za pokazivanje...

Ne znam ali j*bo ti tu kucu ili stan ili sta vec ako se zentam ocu li nesto polomiti ili ne i slicno.Recimo takva je moja snaja mladja pa nisam kod nje (izmedju ostalog) bila od krstenja mog bratanca tj skoro godinu dana,a pre toga sam bila na babinju,ukratko samo kad sam bas morala.Jednostavno ne mirisem takve likove ne samo zbog nje nego vise njih kojima je bitniji servis i MOZDA neka mrlja na tepihu od kvalitetnog druzenja i svega sto sa tim ide.

Ne znam ali j*bo ti tu kucu ili stan ili sta vec ako se zentam ocu li nesto polomiti ili ne i slicno.Recimo takva je moja snaja mladja pa nisam kod nje (izmedju ostalog) bila od krstenja mog bratanca tj skoro godinu dana,a pre toga sam bila na babinju,ukratko samo kad sam bas morala.Jednostavno ne mirisem takve likove ne samo zbog nje nego vise njih kojima je bitniji servis i MOZDA neka mrlja na tepihu od kvalitetnog druzenja i svega sto sa tim ide.

hm
kvalitetno druzenje podrazumeva prosipanje i lom?

Nisam znao da si i ti bakuta.

Nisu sve prilike u kojima ugošćavamo nekog iste. Ispijanje kafe sa komšijama nije kao slavski ručak. Naravno da ni komšije neći poslužiti iz okrnjenih i ispucalih šolja, ali ih neću poslužiti ni iz papirnih tacni i plastičnih čaša. Za sve postoji neko pravilo i forma. Zašto bi to bio problem? Način na koji nekog dočekuješ u kući pokazuje i koliko ga poštuješ. Imam dva servisa za ručavanje koja pažljivo čuvam. Ne koristim ih svakodnevno baš zato, da ih sačuvam od lomljenja. Volim i lepo i formalno postavljen sto, sa lepim stolnjakom i salvetama. Sam razlog zbog kog gosti dolaze dobija još više na važnosti, a domaćin kroz njihovo zadovoljstvo dobija satisfakciju za svoj trud. Niti je to malograđanština niti želja za dokazivanjem i pokazivanjem. Oduvek se servisi za ručavanje nasleđuju. To je samo znak da su dobrog kvaliteta i vredni predmeti, koji imaju i emotivnu vrednost. Kad neko kaže to sam nasledila od moje prabake, šta nam to govori? Sasvim sigurno se neka kineska šolja za kafu ne može meriti sa servisom za kafu od najfinijeg porcelana, no zato tu finu šoljicu čuvamo, a kafu svaki dan pijemo iz čega stignemo.

Back