Krishna
Elita
- Poruka
- 23.674
Većina ljudi koje je poznajem piju kafu sa šećerom.Kafa se i pije bez secera, ko pije sa secerom taj ne zna sta je ukus kafe.
Meni je ranije dok sam šećerio kafu ona bez šećera bila gorka i odvratna. Sad je obrnuto, sad mi je odvratna zašećerena. To je stvar navike. Doduše iako ne šećerim kafu, stavljam u nju mleka pa mi mleko ublažava gorčinu. Ne mogu je piti bez mleka. Čak i ranije dok sam šećerio kafu stavljao sam i mleko. Govorim o običnoj ili tzv. turskoj kafi, ne pijem one instant kafe.
Pre neki dan sam jeo domaći hleb od mešavine više vrsta brašna ukjučujući heljdino, pšenično sa ljuskom/integralno (dakle ne belo) itd, a u njemu je bilo i suncokreta i semenki bundeve. Ogromna je razlika između tog hleba i hleba iz prodavnice od belog brašna. Od tog domaćeg hleba samog bez ičega budem sit satima, a kad je jedem kupovni sa nekom drugom hranom brže ogladnim. A tek sam kupovni hleb je nula, uopšte ne zasićava.Mit. Sve je to zdravo u umerenim kolicinama pa cak i seceru rafinisanom nista ne fali ako ga unosis umereno.
Tu ima smisla. Moja jedna rođaka koja je u ozbiljnim godinama često pojede čitavu čokoladu u kratkom periodu, a nema povišen šećer. Ona se inače voli sprdati i šaliti, stalno je nasmejana (nije nešto naročiti fizički aktivna). Msm da zbog toga nema povećan šećer u krvi bez obzira što za svoje godine troši dosta rafinisanog šećera. Ipak ne treba sad jesti nezdravu hranu pod izgovorom da će šala i smeh ispeglati to. Treba biti umeren dok ne bude kasno.Ako ti neka hrana/pice, koje nije najzdravije, prija psihicki, onda naucis da konzumiras u malim kolicinama i neces naskoditi fizickom zdravlju, ali ces i te kako doprineti mentalnom.
Rafinisani šećer je veštačka stvar, tu je u malim dozama velika koncentracija šećera. Kroz voće je nemoguće uneti toliko puno šećera kao preko slatkiša i kolača u kojima naravno ima rafinisanog šećera.