Cuvajte se onih kojima ste dobro cinili!

A, moguća je i ona činjenica da je, čovek, takav stvor, da nekome pomogne i onda očekuje od te osobe ne znam ni ja šta, naspram osobe kojoj nije pomogao, pa mu se učini kao izdaja, kada taj neko ne bude tu.
To je ključna razlika između dobrog i lošeg čoveka. Loš čovek "gurnuće niz liticu", čoveka koji pada iako može samo da se skloni, ako već ne želi da pomogne.Dobar čovek ukoliko je u situaciji, pružiće uvek ruku, ne očekujući uslugu za uzvrat. Njega oplemenjuje to što je nekom mogao pomoći i pomogao je. Kosmička pravda uvek sustigne i jednog i drugog.Kao nagrada ili kao kazna.Neko samo može da u ovo veruje ili ne veruje. Svako postupa po svojoj savesti, odnosno,nesvesti.

To je ključna razlika između dobrog i lošeg čoveka. Loš čovek "gurnuće niz liticu", čoveka koji pada iako može samo da se skloni, ako već ne želi da pomogne.Dobar čovek ukoliko je u situaciji, pružiće uvek ruku, ne očekujući uslugu za uzvrat. Njega oplemenjuje to što je nekom mogao pomoći i pomogao je. Kosmička pravda uvek sustigne i jednog i drugog.Kao nagrada ili kao kazna.Neko samo može da u ovo veruje ili ne veruje. Svako postupa po svojoj savesti, odnosno,nesvesti.

Apsolutno...

Nego, navodim ovo kao primer ovoga "izdaje"... Znaš, ljudi često veruju da neko mora da im vrati istom merom, ako su nekome pomogli...

Tu mislim da čuči problem, što bi se reklo "očekivanje je majka prevare"... Jer su ubeđeni da, usled toga što su nekome pružili pomoć, ta osoba treba da se prema njima ponaša dobro...

Apsolutno...

Nego, navodim ovo kao primer ovoga "izdaje"... Znaš, ljudi često veruju da neko mora da im vrati istom merom, ako su nekome pomogli...

Tu mislim da čuči problem, što bi se reklo "očekivanje je majka prevare"... Jer su ubeđeni da, usled toga što su nekome pružili pomoć, ta osoba treba da se prema njima ponaša dobro...
Trebalo bi makar iz zahvalnost da se ponaša dobro i da vrati istom merom kad bude u situaciji.Zahvalnost i solidarnost nas između ostalog i čini ljudima.

Trebalo bi makar iz zahvalnost da se ponaša dobro i da vrati istom merom kad bude u situaciji.Zahvalnost i solidarnost nas između ostalog i čini ljudima.

I sa time sam saglasan, samo, definitivno ne treba činiti nekome, pod pretpostavkom da će nam vraćati istom merom.

Ljudski jeste, ali, ne znači da će ljudi tako i postupati, a to kažem sa aspekta toga, da bi se čovek oslobodio ozlojeđenosti, u smislu, ti pomogneš nekome jer možeš, ne da bi ih zadužio nekako...

Previše se ovde diskutuje o tome da li treba ili ne nekome pomoći. Dobar čovek se time ne opterećuje. Pomoći će uvek ako i koliko može.Samo oni koji kalkulišu, mogu da se okrenu na drugu stranu i da ih bude baš briga. Zato što žive po pravilu:"ja tebi, ti meni".Kolo sreće se u životu okrene. Od toga treba poći, da će i nama jednom zatrebati pomoć.Samo dobar čovek može računati na kosmičku pravdu, tipa ako mu ne pomogne baš onaj kome je on pomogao, pomoći će neko sasvim treći.

zato se ja cuvam svih ljudi
drag.gif

Koja je pouka - Ne učini dobro da ti se ne bi zlo vratilo ? :)
Šta je rekao Meša - Ljudi su zla djeca, zli po činu, djeca po pameti.
U suštini, neki ljudi (ima ih dosta) su površni i zaboravljaju ono što je dobro, pa i zahvalnost vrlo kratko traje.
Ali ne treba se ravnati po njima, bolje je kretati od sebe, tako rade idealisti. Tako se čuva sopstvena duša od zaprljanja :)

Ja nisam u ovu frazu veroao, ali zivot mi je pokazao i dokazao da je potpuno tacna!

"Ako spašavate čovjeka, podržavate ga svom snagom u teškim vremenima, bukvalno ga izvlačite iz opasnih okolnosti, žrtvujući sebe, budite oprezni. Kada spaseni stane na noge, osloni se i zauzme čvrstu poziciju, može se riješiti vas. U najboljem slučaju, će prekinuti vezu. U najgorem slučaju - izdati. "

Ako ste na zavidnom polozaju, u najgorem slucaju, i pored toga sto ste mu pomogli da bude odmah tu ispod vas, gledace da vas obori i dodje na vase mesto. Sujeta je gadna stvar.

Tačno tako :) Treba raditi u skladu sa savjesti ... ko je ima :)

Bitno je ophodjenje,nacin,pristup,ponasanje,postovanje. Postovanje je najvaznija stvar,bez njega nista. Ako neki covek sam pridje da ti nesto pomogne,ako cuti i radi,ako mu je namera iskrena,to je postovanje. Medjutim,ako pridje da pomogne i krene da se ponasa nadmeno,autoritativno,hoce da uradi po svome,kako on misli da treba,onda to nije postovanje. Produzi gde si krenuo,hvala ali ne hvala. I nemoj nam vise pomagati. Ako cemo skroz vezano za temu,jesam,cinio sam dobro. Vratili su tako sto su ogovarali kod drugih ljudi da sam lose odradio posao. Ili jesi covek ili nisi. Cigan je cigan,gospodin je gospodin.

Back