Ćuti radi mira u kući

Ne znam šta si mislila, ali si napisala da ljudi treba svoje privatne, naravno probleme, da ističu javno.
Znači da umešaju druge ljude u svoj privatni život jer bi im tako bilo lakše da reše problem...
.
Dakle, ako drugima natovare svoj problem onda će ga neko rešiti....ili možda neće...
Tako ja to vidim, možda je tebi lakše da se žališ i dobiješ podršku...ko zna :)

O nekim stvarima se ne govori u javnosti

Ovo zaista mislim i ispravno je.

Ukoliko ove reči posmatramo baš kako su one napisane, to bi značilo da se van kuće ne govori o svađama ukućana. I tada je ćutanje u redu.

Porodične svađe treba da ostanu porodične.

Ali, ćuti se i se i kada je nasilje u porodici.

Kada je u pitanju nasilje u porodici, o tome ne treba da se ćuti.

Ovo nije moja priča, živim u sasvim ok porodici i ne tražim savete, ni pomoć. 🙂 Kada je u pitanju poslednji pasus u uvodnom postu, imala sam neku dilemu, ali sam je rešila.🙂

Pogledajte prilog 1584146
Koliko puta smo čuli i sami izgovorili ovu rečenicu? Šta ona zapravo znači?

U kući, u porodici nešto se dogodilo, ili se događa ali članovi porodice (zajednice) o tome mogu da razgovaraju samo između sebe. O nekim stvarima se ne govori u javnosti. Radi „mira u kući“.

Ukoliko ove reči posmatramo baš kako su one napisane, to bi značilo da se van kuće ne govori o svađama ukućana. I tada je ćutanje u redu.

Ali, ćuti se i se i kada je nasilje u porodici.."Ne mora policija i svet da znaju"

Ćuti se ukoliko je neki član porodice narkoman, alkoholičar a ima porodica koje kriju da su im deca bolesna ili da neko od ukućana ima kancer.

Strašno je trpeti nasilje ili negovati bolesnog člana porodice a ne tražiti pomoć od drugih. O takvim stvarima se ne ćuti. I mir u kući nije onaj pravi mir ukoliko ostali članovi porodice pate.

Ukoliko ove reči iz naslova posmatramo iz ugla društva, onda se misli na neku širu zajednicu ( udruženje, sportsko ili neko drugo društvo, političku stranku ili pokret ).

Šta mislite, da li treba da se ćuti zarad mira u kući ili je bolje da kažemo ono što mislimo ( tu mislim na nasilje u porodici, bolest ili neku širu zajednicu-na Udruženja. političke stranke) ?

ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО :rtfm:

U kući, u porodici nešto se dogodilo, ili se događa ali članovi porodice (zajednice) o tome mogu da razgovaraju samo između sebe. O nekim stvarima se ne govori u javnosti. Radi „mira u kući“.

Ali, ćuti se i se i kada je nasilje u porodici.."Ne mora policija i svet da znaju"

Ćuti se ukoliko je neki član porodice narkoman, alkoholičar a ima porodica koje kriju da su im deca bolesna ili da neko od ukućana ima kancer.

Strašno je trpeti nasilje ili negovati bolesnog člana porodice a ne tražiti pomoć od drugih. O takvim stvarima se ne ćuti. I mir u kući nije onaj pravi mir ukoliko ostali članovi porodice pate.

Ukoliko ove reči iz naslova posmatramo iz ugla društva, onda se misli na neku širu zajednicu ( udruženje, sportsko ili neko drugo društvo, političku stranku ili pokret ).

Šta mislite, da li treba da se ćuti zarad mira u kući ili je bolje da kažemo ono što mislimo ( tu mislim na nasilje u porodici, bolest ili neku širu zajednicu-na Udruženja. političke stranke) ?
Cutati samo alhoholicarima i sizofrenicarimA
A ako vam je bintniji vas mir u vasoj dusi onda uvek raspravite

Може, али ако нећеш вући последице од лудачких реакција егоманијака у одређеним доменима интересовања

Ako se dugo nepravda trpi, to naposletku stvara probleme i zdravom clanu porodice, ili drustva.

Komplikovano je kada je dijete zdrav clan, a zavisi od roditelja koji prave probleme i zahtiejvaju da se suti. To dijete ispasta, jer mora.

Naposljetku, kao odrasli svi smo samo sebi odgovorni, tako da je bolje pricati na pravom mejstu i u pravo vrijeme.

Osnova teme nije nasilje u porodici, ono je samo pomenuto. Nasilje u porodici zaslužuje novu temu.

Fraza ili opšte mesto "Ćuti radi mira u kući" odnosi se na ćutanje kada je neki član porodice bolestan, a članovi porodice kriju i ne traže pomoć lekara, ostale rodbine, prijatelja.

Znam za jedan takav primer. Mlada žena bi možda još bila živa da je na vreme otišla kod lekara. Imala je multiplesklerozu. I roditelji i ona su mislili da su njeni problemi sa vidom samo promena dioptrije, pa je kod oftamologa dobila druge naočare.

Dijagnoza MS je kasno otkrivena i brzo je dospela u invalidska kolica.

Ovo je primer ćutanja u porodici koje je dovelo do tragičnog gubitka.

Postoji i ćutanje kada je posao u pitanju. U jednom odseku neke firme nastane problem, šef odseka i zaposleni ćute i ništa ne govore direktoru. Pokušavaju da sami reše problem.

I kada je posao u pitanju znam jedan primer. 🙂

Ćutiš nekom u kući, ukućaninu da bi se očuvao mir. To nema veze da li će neko spolja saznati. Recimo rođaka se žali na ponašanje svog muža, Ali zašto ćutiš i trpiš, zašto ne insistiraš da se problem reši a ona odgovara - Eto, ćutim zarad mira u kući. Ili muž ide u kafanu i tamo kuka na ženu jer zarad mira u kući ćuti svojoj ženi.
Znači neko spolja može da zna za problem, ali unutrar porodice se ta stvar ne rešava.
U tom smislu se koristi fraza.
Može da znači i ćutanje o nečemu, nekome u javnosti, jer bi razgovor o nečemu ili nekome naneo štetu porodici.
Da, ali je i to ćutanju unutar porodice o nečemu spolja, a ne ćutanje (prema) svetu.

@Lule Šta misliš o situaciji:

Član ili funkcioner neke političke stranke je nezadovoljan zbog nečega u stranci.

Ne želi da izrazi svoje nezadovoljstvo javno, na Tviteru, npr zato što ne želi da nanese štetu stranci ( iako je nezadovoljan ).

On ćuti zarad mira u stranci i probleme rešava na internim sastancima a ne javno preko Tvitera.

Ako unutar stranke iznosi svoje mišljenje onda to nije ćutanje zarad mira u kući.
Ali ako negde drugde priča, (ne mora baš javno jer bi to bila izdaja stranke) a unutar stranke ćuti da se ne zavadi sa šefom ili kolegama ili da ne ispliva nešto, onda je to ćutanje zarad mira u kući.

Back