Ćuti radi mira u kući

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
1721814080958.png

Koliko puta smo čuli i sami izgovorili ovu rečenicu? Šta ona zapravo znači?

U kući, u porodici nešto se dogodilo, ili se događa ali članovi porodice (zajednice) o tome mogu da razgovaraju samo između sebe. O nekim stvarima se ne govori u javnosti. Radi „mira u kući“.

Ukoliko ove reči posmatramo baš kako su one napisane, to bi značilo da se van kuće ne govori o svađama ukućana. I tada je ćutanje u redu.

Ali, ćuti se i se i kada je nasilje u porodici.."Ne mora policija i svet da znaju"

Ćuti se ukoliko je neki član porodice narkoman, alkoholičar a ima porodica koje kriju da su im deca bolesna ili da neko od ukućana ima kancer.

Strašno je trpeti nasilje ili negovati bolesnog člana porodice a ne tražiti pomoć od drugih. O takvim stvarima se ne ćuti. I mir u kući nije onaj pravi mir ukoliko ostali članovi porodice pate.

Ukoliko ove reči iz naslova posmatramo iz ugla društva, onda se misli na neku širu zajednicu ( udruženje, sportsko ili neko drugo društvo, političku stranku ili pokret ).

Šta mislite, da li treba da se ćuti zarad mira u kući ili je bolje da kažemo ono što mislimo ( tu mislim na nasilje u porodici, bolest ili neku širu zajednicu-na Udruženja. političke stranke) ?

Poslednja izmena:
Naravno da se u porodicama ćuti da ne pukne bruka, prećute se i uvredljive reči da se ne bismo svađali, prećute se
i trzavice, nasilje, a onda pročitamo u novinama da je tamo neki NN poklao celu porodicu, jer mu je pukao film, tj.
zamračio mu se um...
Da se neko na vreme lečio, da su na vreme dragovoljno razgovarali o problemima koje nose, da je bilo razumevanja
i boljeg odnosa, da je bilo manje palanačkog shvatanja "šta će svet da kaže", možda bi se izbegle katastrofe koje su
prisutne u najavi...

O političkim strankama i pripadnostima imamo poveliki istorijat u našem narodu još od ranije kada su očevi prijavljivali
tamo nekoj vlasti svoje sinove da pripadaju drugačijoj pol. opciji... ovo mi je tek muka da komentarišem, ali ima i takvih
problema u današnjim porodicama...

Mislim da se "ćutanjem zarad mira u kući" samo na kraju stvori takav nemir i razdor u porodici da se tu plati za ćutanje i više čak.

Ćutanje u bilo kojoj situaciji koja je loša po nekoga ili po vas je najgore što možete uraditi.
Ćutanje u smislu ne moraju svi da znaju za našu svađu je sasvim normalno. Pa i da se pripazi kako se nešto govori. Ćutanje na nešto čime si nezadovoljan nije normalno. Tek na nasilje nije.

O nekim navedenim stvarima (alkoholizam, kancer) mislim da ne treba kriti. O nekim stvarima mislim da ne treba pričati radi mira u kući.

U mojoj ulici živi porodica koja ima dva sina. Oba su frizeri, stariji je i ženski i muški, mlađi je ženski. Stariji ima 35 godina, mlađi 30. Oba su lijepi, a nikad nisu imali djevojku. Sumnjam da su skloni svom polu. O mojoj sumnji nikad s nikim ne pričam.

Moja rodica se razvela od čovjeka koji ju je tukao. Dok je živjela s njim o tome je krila. Mislim da je pogriješila.

O nekim navedenim stvarima (alkoholizam, kancer) mislim da ne treba kriti. O nekim stvarima mislim da ne treba pričati radi mira u kući.

U mojoj ulici živi porodica koja ima dva sina. Oba su frizeri, stariji je i ženski i muški, mlađi je ženski. Stariji ima 35 godina, mlađi 30. Oba su lijepi, a nikad nisu imali djevojku. Sumnjam da su skloni svom polu. O mojoj sumnji nikad s nikim ne pričam.

Moja rodica se razvela od čovjeka koji ju je tukao. Dok je živjela s njim o tome je krila. Mislim da je pogriješila.
Mogu biti impotentni.Mogu biti povuceni ili neprimjetni djevojkama.Razloga ima vise.

Sada ozbiljno...
Govorim o odnosima u sopstvenom domu, a što se drugih tiče, zavisi koliko su mi bliski i bitni. U tuđe odnose se nikada ne mešam, osim ako je nešto ekstremno u pitanju, tipa maltretiranje nekoga i slično.

Dakle, nikada prva ne počinjem, ali na bezobrazluk, laž, drskost, sve negativno, uopšte ne prećutim, već svakom kažem ono što mislim, pa kako bude.

Prećutkivanje podseća na onu narodnu o trpanju đubreta pod tepih. Na kraju gomila pod tepihom postane tolika, da se o nju sapleteš i padneš.
Isto je sa ćutanjem i trpljenjem bilo čega.

Sada ozbiljno...
Govorim o odnosima u sopstvenom domu, a što se drugih tiče, zavisi koliko su mi bliski i bitni. U tuđe odnose se nikada ne mešam, osim ako je nešto ekstremno u pitanju, tipa maltretiranje nekoga i slično.

Dakle, nikada prva ne počinjem, ali na bezobrazluk, laž, drskost, sve negativno, uopšte ne prećutim, već svakom kažem ono što mislim, pa kako bude.

Prećutkivanje podseća na onu narodnu o trpanju đubreta pod tepih. Na kraju gomila pod tepihom postane tolika, da se o nju sapleteš i padneš.
Isto je sa ćutanjem i trpljenjem bilo čega.
Da ne spominjem kako se trpljenje moze odraziti na psihicko i fizicko zdravlje. A kad zdravlje ode,to se tesko vraca. Takođe,utice i na samopuzdanje koje se isto tesko moze povratiti.
Mislim da razlog zasto su sefovi,politicari i ostali tako postali bahati je upravo zbog toga sto narod trpi i ne pruza otpor.
Ne samo da cemo otvorenim izrazavanjem postati iskreni nego cemo postati i hrabri i to ce uticati na nase samopuzdanje. Ako se stalno povlacimo i savijamo glavu,uvijek cemo biti jadni. A to je ono sto smo mi izabrali.

Da, zanimljiva tema.
A žene se udaju za muškarce koji pričaju o privatnim stvarima koje saznaju od svoje žene, jer je to prihvatljivo?
Pa, neće biti. Oduvek se znalo da su porodični problemi porodični i da se ne iznose iz kuće. Zato se i zovu privatni, jer nisu za javnost.
Istina je da neki problemi kulminiraju i iskoče u javnost, jer su nepodnošljivi i samo tada prestaju da budu privatni.
Da neće društvo i oolina da rešava privatne probleme jer ih je neko upoznao sa njima? Pa neće i služiće samo da se nanese šteta toj porodici, bilo službeno bilo privatno.

Prethodno sam napisala, pročitavši samo naslov :fdlan: , jer je uobičajeno da se kaže da se ćuti radi mira u kući, kada su u pitanju odnosi u samoj porodici.
Što se okoline tiče, šta ko ima da zabada nos u tuđe dvorište!?
Onaj ko se bavi tuđim problemima, svoje zaboravlja da ima.
Ako ima nekih problema u porodici, treba se obratiti stručnim licima za to (lekari, psiholozi, policija, socijalni radnici...), a ne ići i "trubiti" okolo drugima.
Treba se posavetovati sa najbližima, čuti i nečiji objektivni stav, ako se to želi.
Za sve postoji neko rešenje...
Što se tiče međuljudskih odnosa, niko nikom ne treba ništa prećutati (ako je u pravu).
Nije uobičajeno da ljudi potenciraju ono loše u svom životu. Ne vidim u tome ništa loše.
Da li svako od nas živi savršene živote, baš ništa loše mu se ne dešava, pa o tome ne pričamo ovde!? Dakle, sasvim je normalno okruženju dozirano davati informacije o sebi, bliskima, grupaciji, čemu god...
Ne zato što je sramota o tome pričati, baš naprotiv!
Treba o tome pričati i probleme rešavati, ali sa onima koji su za to kompetentni.

Da neće društvo i oolina da rešava privatne probleme jer ih je neko upoznao sa njima? Pa neće i služiće samo da se nanese šteta toj porodici, bilo službeno bilo privatno.

Zamisli prvo ovu situaciju: Sin tuče majku ispred vrata njihovog stana. Lomi joj ruku. Žena vrišti. Sin je pijan ili drogiran. Nailaze dve komšinice i....okreću glavu i dopuštaju da problematični sin tuče svoju majku?
I ..ok je da svi zatvaraju oči pred nasiljem?

Zamisli prvo ovu situaciju: Sin tuče majku ispred vrata njihovog stana. Lomi joj ruku. Žena vrišti. Sin je pijan ili drogiran. Nailaze dve komšinice i....okreću glavu i dopuštaju da problematični sin tuče svoju majku?
I ..ok je da svi zatvaraju oči pred nasiljem?
a zamisli situaciju...žena ide po kafama i priča kako je muž ne ebe i svi okreću glavu na muškarce koji noću odlaze iz kuće...saznao muž posle nekog vremena i polomi joj par ruku i nogu....da li je komšiluk kriv što nije prijavio na vreme mužu pa da se razvedu ko ljudi?

a zamisli situaciju...žena ide po kafama i priča kako je muž ne ebe i svi okreću glavu na muškarce koji noću odlaze iz kuće...saznao muž posle nekog vremena i polomi joj par ruku i nogu....da li je komšiluk kriv što nije prijavio na vreme mužu pa da se razvedu ko ljudi?

Ja nisam mislila na takvu situaciju. Mislila sam konkretno na situaciju u kojoj komšije znaju i vide nasilje u porodici, a ćute, ne zovu policiju.

Mešanje u porodične stvari bilo bi da komšija/komšinica dođe u kuću. Zatim tu vide da porodica rešava neki problem i počnu da se mešaju u tuđ život.

Ja nisam mislila na takvu situaciju. Mislila sam konkretno na situaciju u kojoj komšije znaju i vide nasilje u porodici, a ćute, ne zovu policiju.

Mešanje u porodične stvari bilo bi da komšija/komšinica dođe u kuću. Zatim tu vide da porodica rešava neki problem i počnu da se mešaju u tuđ život.
Ne znam šta si mislila, ali si napisala da ljudi treba svoje privatne, naravno probleme, da ističu javno.
Znači da umešaju druge ljude u svoj privatni život jer bi im tako bilo lakše da reše problem....
Dakle, ako drugima natovare svoj problem onda će ga neko rešiti....ili možda neće...
Tako ja to vidim, možda je tebi lakše da se žališ i dobiješ podršku...ko zna :)

Back