Crveno slovo u kalendaru

Kako ga volim, Bog neka ga sačuva jer ga mnogi preziru bez pokrića!
То што га ти волиш не значи да треба да измишљаш овакве ствари. Рашчињење се никада не ради на брзину и преко ноћи.
Сам је себе избацио из реда монаштва.

Ко пише овакве ствари треба мало да размисли где је и шта је.
Погубио се човек, не зна где удара.

Samim tim da se dešava nešto neverovatno upravo ovih dana i narednih meseci sa SPC, da ona ne daje ni glasa ni znaka života, jasno je da to više nije crkva u koju se narod uzdao i u koju je ulazio sa verom.
СПЦ није политичка партија па да чекаш неко саопштење.
Кад би тако гледали, замерка што ћути, замерка што каже, увек неко незадовољан.
Није мерило СПЦ какви су јој саопштења већ какви смо ми.
Ако су нам празне цркве, џаба све онда.

Svaka nedelja je crveno slovo...

Zato što je Hristos rekao, nedelju odvoji za Boga.
I koliko god bio skeptik, ne može da mu se ne da za pravo ako kaže - eto, ni taj jedan dan u nedelji za mene ne možeš da odvojiš, a ja sam za tebe uvek tu.
To je prosto prevodljivo u svakodnevni život, nemaš vremena za svog bližnjeg. Ako pogledamo oko sebe, ko je spreman odvojiti svoje vreme za bližnje... ni sama ne znam u kojoj meri sam to uvek spremna.

СПЦ није политичка партија па да чекаш неко саопштење.
Кад би тако гледали, замерка што ћути, замерка што каже, увек неко незадовољан.
Није мерило СПЦ какви су јој саопштења већ какви смо ми.
Ако су нам празне цркве, џаба све онда.
SPC treba da je duhovno lice ovog naroda. Šta se nas tiče politika? Politika, makar ova kakvu poznajemo, šarada svega i svačega.
Duhovni život ove države je sveden na daleki minus od nule.
Izvrće se ispravno na pogrešno, a pogrešno na ispravno.
Ruglo postaje lice, a duša postaje ruglo.
Meni vera u Boga od takve crkve ne zavisi.
Bog je u tom slučaju proteran iz crkve! Posti, moli se i zavuci se u mišju rupu.
Bog nam nije rekao da budemo miševi, jer da jeste, bili bismo miševi a ne ljudi.
Auuuu...
elem, zaključujem nešto da crvenim slovima i dalje neću raditi poslove koje mnogo volim, pa neka mi se moja komšinica i smeje.
Neću, i plus ću to malo bolje da pokušam da razumem.
Za opstanak moram raditi jer sam očito rob dok se ne oslobodim, ali za razonodu i sopstveno uživanje... pa ne moram, a i neću.

nije siva zona nego gibanje pravila prema sopstvenim potrebama..

Tu i jeste poenta, u potrebama čoveka. Nema lošeg u radu, nema lošeg u hrani...ima u pomislima, jeziku, delima.
No pošto je tema crveno slovo i navodne zabrane, samo se postavi pitanje, a da li danas baš moram da šijem ili uključim kosilicu za svoje sitne potrebe?
Sklona sam verovatati da Bog neće zameriti poljoprivredniku o kojem ovisi hleb više stotina ljudi, ali ponavljam, život mi je pokazao da u Boga dana za sve ima.
I da se razumemo, po svim nekim merilima ( pogotovo ovde na forumu ), ne bih smela da se svrstam u vernika.

Tu i jeste poenta, u potrebama čoveka. Nema lošeg u radu, nema lošeg u hrani...ima u pomislima, jeziku, delima.
No pošto je tema crveno slovo i navodne zabrane, samo se postavi pitanje, a da li danas baš moram da šijem ili uključim kosilicu za svoje sitne potrebe?
Sklona sam verovatati da Bog neće zameriti poljoprivredniku o kojem ovisi hleb više stotina ljudi, ali ponavljam, život mi je pokazao da u Boga dana za sve ima.
I da se razumemo, po svim nekim merilima ( pogotovo ovde na forumu ), ne bih smela da se svrstam u vernika.
a postoje i moderna zanimanja..
da li na crveno slovo vozac ne treba da vozi ili programer da kuca... da prodavacica u maxiju ne radi ili da vaspitracice ne primaju decu u obdaniste?

ceo koncept je okrenut ka selu i seoskim poslovima iz razloga koji sam vec naveo.

SPC treba da je duhovno lice ovog naroda.
А то значи шта ?
Šta se nas tiče politika? Politika, makar ova kakvu poznajemo, šarada svega i svačega.
Шта треба свештеници да натерају људе да иду више у цркву ?
Ако мислиш да ће ти бито боље, а ти онда иди где ти је боље, шта да ти кажем.
Bog je u tom slučaju proteran iz crkve! Posti, moli se i zavuci se u mišju rupu.
Ништа те не разумем.
Bog nam nije rekao da budemo miševi, jer da jeste, bili bismo miševi a ne ljudi.
Ни ово не разумем.

da li na crveno slovo vozac ne treba da vozi ili programer da kuca... da prodavacica u maxiju ne radi ili da vaspitracice ne primaju decu u obdaniste?

ceo koncept je okrenut ka selu i seoskim poslovima iz razloga koji sam vec naveo.
Да си некада радио недељом видео би како је три пута мања гужва у саобраћају.
Није баш да се данас не ради недељом.
Али не могу сви да не раде.

da li na crveno slovo vozac ne treba da vozi ili programer da kuca... da prodavacia u maxiju ne radi ili da vaspitracice ne primaju decu u obdaniste?

Vreme se menja, samim tim i čovekov način života. Nema crkva problem s tim delom.
Naravno da možeš i da uključiš mašinu i vodiš dete u obdanište i ideš lekaru, i napišeš novi program....
Evo, navešću konkretan primer šta možda ne treba pod svaku cenu raditi ako bez toga može proći dan, a mislim da je tu negde i poenta - u delu, može proći taj dan.
Pre neku godinu, na sv.Nikolu , uzmem nož da skinem onaj deo na flaši ( rubinov vinjak, znaš verovatno kako izgleda ), da bih je oprala i složila u ostavu.
I tako sam se lepo isekla da sam mislila da nikad više neću pomeriti taj prst. E sad, možda da nisam pravoslavka i ne bih povezala sve to, ali eto, jesam. Zato sam i samoj sebi postavljala ono pitanje - da li su ateisti manje pod kaznom :think:
Sledeće godine otac iseče prst, nisam sigurna koji tačno svetac beše. Ono što je bitno u celoj priči je da ni on ni ja nismo MORALI taj dan imati posla sa stvarima koje smo radili. Mislim da je tu suština, u stvarnim potrebama čoveka.

А то значи шта ?

Шта треба свештеници да натерају људе да иду више у цркву ?

Ако мислиш да ће ти бито боље, а ти онда иди где ти је боље, шта да ти кажем.

Ништа те не разумем.

Ни ово не разумем.
To što ne razumeš, ne znači da ja govorim nemuštim jezikom već samo da dolazimo izdaleka. Možda ti imaš dobru nameru meni nešto da objasniš, možda to imam i ja prema tebi, ali... nikako da nađemo zajednički jezik. Svejedno, život koji živimo i koji dolazi nam je svima potaman, svi smo zadovoljni, sve je ok, i hajmo mi nazad da postimo i da se molimo. Ja mislim da ako Boga ima, post i molitva su dovoljni da se svi problemi preko noći reše.

To što ne razumeš, ne znači da ja govorim nemuštim jezikom već samo da dolazimo izdaleka. Možda ti imaš dobru nameru meni nešto da objasniš, možda to imam i ja prema tebi, ali... nikako da nađemo zajednički jezik. Svejedno, život koji živimo i koji dolazi nam je svima potaman, svi smo zadovoljni, sve je ok, i hajmo mi nazad da postimo i da se molimo. Ja mislim da ako Boga ima, post i molitva su dovoljni da se svi problemi preko noći reše.

Ti si na vreme krenula "izdaleka" . Neka te svi ovi dobri ljudi ovde i dočekaju baš tako - kao dalekog putnika dobronamernika i pre ćeš znati kako da hodiš.
Kao "došljaku" tebi se ne zamera. Odgovornost je na onome ko poseduje neko znanje i način da ti ga s ljubavlju prenese.
Imali su muslimani jednu lepu izreku tokom svoji osvajanja - osvoji najpre srce čoveka pa onda teritoriju.
Vidim da ni danas ne zanemaruju taj deo - srce čoveka.

Vreme se menja, samim tim i čovekov način života. Nema crkva problem s tim delom.
Naravno da možeš i da uključiš mašinu i vodiš dete u obdanište i ideš lekaru, i napišeš novi program....
Evo, navešću konkretan primer šta možda ne treba pod svaku cenu raditi ako bez toga može proći dan, a mislim da je tu negde i poenta - u delu, može proći taj dan.
Pre neku godinu, na sv.Nikolu , uzmem nož da skinem onaj deo na flaši ( rubinov vinjak, znaš verovatno kako izgleda ), da bih je oprala i složila u ostavu.
I tako sam se lepo isekla da sam mislila da nikad više neću pomeriti taj prst. E sad, možda da nisam pravoslavka i ne bih povezala sve to, ali eto, jesam. Zato sam i samoj sebi postavljala ono pitanje - da li su ateisti manje pod kaznom :think:
Sledeće godine otac iseče prst, nisam sigurna koji tačno svetac beše. Ono što je bitno u celoj priči je da ni on ni ja nismo MORALI taj dan imati posla sa stvarima koje smo radili. Mislim da je tu suština, u stvarnim potrebama čoveka.
kad sam bio mali iskliznula mi je konzerva iz ruke dok sam je otvarao i izuzetno duboko sam posekao palac limenim poklopcem koji je virio..komsinica koja je lekarka je nekih desetak minuta zaustavljala krvarenje.

i nije bio nikakav svetac na taj dan..

tako da..tebi se desila nezgoda, nema veze sa crvenim slovom ili poslom koji si radila..jednostavna slucajnost poklapanja a onda ti u glavi to spajas.

kad sam bio mali iskliznula mi je konzerva iz ruke dok sam je otvarao i izuzetno duboko sam posekao palac limenim poklopcem koji je virio..komsinica koja je lekarka je nekih desetak minuta zaustavljala krvarenje.

i nije bio nikakav svetac na taj dan..

tako da..tebi se desila nezgoda, nema veze sa crvenim slovom ili poslom koji si radila..jednostavna slucajnost poklapanja a onda ti u glavi to spajas.

Ne poričem i tu mogućnost, podsvesti. :)

Neka te svi ovi dobri ljudi ovde i dočekaju baš tako - kao dalekog putnika dobronamernika i pre ćeš znati kako da hodiš.
Teško je da nas svi dočekaju sa ljubavlju jer treba je imati dovoljno da bi se nesebično delila, a mnogi smo osudili sebe da za nju prosimo.
Dovoljno je da jedna celovita i originalna osoba osvetli put ljubavlju... da bi se nastavio niz.
Tačno se i preko tastature oseti ko ima ljubavi i ne žali da je da.

I ti misliš da je Bog uredio da ti isečeš prst zato što radiš na crveno slovo? Pa taj tvoj Bog je onda nitkov i zloća ako tako radi. Ja verujem u Boga koji je dobar i ljubav i nije formalista.

SPC treba da je duhovno lice ovog naroda. Šta se nas tiče politika? Politika, makar ova kakvu poznajemo, šarada svega i svačega.
Auuuu...
elem, zaključujem nešto da crvenim slovima i dalje neću raditi poslove koje mnogo volim, pa neka mi se moja komšinica i smeje.
Neću, i plus ću to malo bolje da pokušam da razumem.
Za opstanak moram raditi jer sam očito rob dok se ne oslobodim, ali za razonodu i sopstveno uživanje... pa ne moram, a i neću.
Ovo kako je napisao zvuci kao poziv na revoluciju.
Ne kazem da jeste ali zaista tako izgleda

I ti misliš da je Bog uredio da ti isečeš prst zato što radiš na crveno slovo? Pa taj tvoj Bog je onda nitkov i zloća ako tako radi. Ja verujem u Boga koji je dobar i ljubav i nije formalista.

Pa sad, uzmimo da je tu psiha odigrala svoje, naime zgrešila sam, kako i šta, ne moram sad da se ispovedam :)
Ne, i moj Bog je kao i tvoj, milostiv i pun ljubavi.
No, misliš li da stvarno naši gresi ( ili ih nazvimo greške, kako god ) ostaju bez kazne?
Ja ne verujem, ali opet podvlačim, ne izbacujem mogućnost svojih nekih iskustava koji su doveli do određenih razmišljanja. Ta razmišljanja u mojim i u očima Boga uopšte ne moraju biti isti i ja def. ne znam kako i šta On misli.

Back