Crveno slovo u kalendaru

Novi zavet nema ritualni nacin obozavanja nego duhom i istinom koju je Hrist doneo
Pa, da... suštinski, tu nema opisa dodatnih neradnih dana i smernica da na dane stradanja Njegovih budućih poslušnika ništa ne sme da se radi. Da treba da ih se sećamo, treba, ali da se odričemo bilo kakvih aktivnosti pa još i nekih posebno naznačenih tih dana... ja ne znam, nije mi to shvatljivo.
Kao, danas je dan stradanja sv. Prokopija, i danas ne bi smelo posebno da se bode ni zemlja, ni platno, inače treba da očekujemo zmije otrovnice da nas napadnu.
Kakva je to strahota... čoveče, ko još želi da ga zmije otrovnice napadnu?
Ovde, kod mene čak i nema zmija.
Navodno, i zmiju koja se doživljavala kao ''čuvar kuće'' je neko ubio.
Kuku, šta ćemo sad bez zmije čuvara?:eek:

Pa, da... suštinski, tu nema opisa dodatnih neradnih dana i smernica da na dane stradanja Njegovih budućih poslušnika ništa ne sme da se radi. Da treba da ih se sećamo, treba, ali da se odričemo bilo kakvih aktivnosti pa još i nekih posebno naznačenih tih dana... ja ne znam, nije mi to shvatljivo.
Kao, danas je dan stradanja sv. Prokopija, i danas ne bi smelo posebno da se bode ni zemlja, ni platno, inače treba da očekujemo zmije otrovnice da nas napadnu.
Ovde, kod mene čak i nema zmija.
Navodno, i zmiju koja se doživljavala kao ''čuvar kuće'' je neko ubio.
Kuku, šta ćemo sad bez zmije čuvara?:eek:
Mala je verovatnoća u gradu osim ako ne preskočiš ogradu zoo vrta ČP

to sa zabranjenim bodenjem, zmijama otrovnicama to su narodni običaji i verovanja..čisto sujeverje...nema veze sa pravoslavljem...svrha crvenog slova u crkvi je samo spomen na svetitelje koji su se žrtvovali za veru...nema nikakvih kazni u vidu zmija otrovnica...

Mala je verovatnoća u gradu osim ako ne preskočiš ogradu zoo vrta ČP
Ma, i do prvog ZOO vrta mi treba nekoliko sati vožnje autom.
Crveno slovo će mi i dalje biti fenomen, i dalje me intrigira kako se u narodu proširilo to sve kao ovo o zmijama koje zbog sv. Prokopija specijalno napadaju.
to sa zabranjenim bodenjem, zmijama otrovnica to su narodni običaji i verovanja..čisto sujeverje...nema veze sa pravoslavljem
Dakle, moraju se razgraničiti crvena crkvena slova od sujeverja koja dugo vladaju ovim terenom.
Ne može se baš sve inkorporirati i uzeti za branik vere.
Vera je ipak nešto mnogo više i složenije od toga.

Pa narod ko narod, veruje u sve i svašta. Moju ženu da pitam što ne radi na crveno slovo, rekla bi pojma nema ČP
A ja pitam, i već mnogo skitam!
Jao, jao... ne valja da se pita, ne valja da se sve slepo prati...
Ne znam kako ćemo, ali neka smo samo svi dobro i zdravo, i neka nas dragi Bog sačuva od zla!
Hvala, drugari, nastavićemo možda... možda i ne, ali mi je mnogo prijalo diskutovanje sa vama. Od svih sam ponešto naučila, ali... pa, Indigo3, Forum nije škola... a da i jeste škola, našla bih način da iz nje pobegnem.
Pišemo kasnije!
:cvet:

A ja pitam, i već mnogo skitam!
Jao, jao... ne valja da se pita, ne valja da se sve slepo prati...
Ne znam kako ćemo, ali neka smo samo svi dobro i zdravo, i neka nas dragi Bog sačuva od zla!
Hvala, drugari, nastavićemo možda... možda i ne, ali mi je mnogo prijalo diskutovanje sa vama. Od svih sam ponešto naučila, ali... pa, Indigo3, Forum nije škola... a da i jeste škola, našla bih način da iz nje pobegnem.
Pišemo kasnije!
:cvet:
Znaš kako je: kako veruješ tako će ti biti, kakve su ti misli takav ti je život, pa i u ovome Čp

poenta crvenog slova je da se ljudi odmore, da zene ne rade i da muzevi ne mogu da im zamere.

na selu se radi 24/7 i ti dani sluze da se ljudi mogu odmoriti.

.....da, na selu se rmba 24/7, od marta do oktobra, od novembra do februara se ne radi ništa, i ako je crveno slovo, u sred leta, i sprema se kiša, a ti trebaš da požnješ pšenicu, jer samo što nije POLEGLA, šta ćeš izabrati DA ZGREŠIŠ i radiš na crvebno slovo, ili da ne zgrešiš, ali da ti recimo umre 1 dete od gladi sledeće godine, jer od polegle pšenice vajde nema, pola se baci i izgazi...

A. Koja je suština ZAKONA ako se ne poštuje ili ga SAMI TUMAČIMO?!
B. Da li su crvena slova uopšte i ZAKON?! Kada je Gospod i gde to propisao?!
C. Ko je taj koji daje slobodna tumačenja zakona?
D. Da li su crvena slova i post uopšte, zapravo CRKVENI ZAKON?

Jedno je izvesno, seljaci su u vreme tito-slovenokomista ODMORILI od Crkve samo tako!

PRIMER 1:

Crkva propisuje post u sred poljskih radova, petrovdanski, kada koke nose najviše jaja, kada ovce daju najviše svežeg mleka, i krave takodje?!
PRIMER 2:
Crkva takodje propisuje i Božićni post, upravo kada se kolju svinje, užirene od jeseni, i kada na selu NEMA NIŠTA DRUGO DA SE JEDE osim mesa i masti!

Šta vi mislite o tome da na crveno slovo u kalendaru i mimo nedelje ništa baš nužno ne treba raditi i plus treba izbegavati ovakve i onakve poslove za svaki praznik posebno?
Danas mi kaže starija komšinica da na to nikad nije gledala, da radi sa ljubavlju sve što radi i da je to sigurno Bogu milo.
Nasmeja se žena slatko i reče mi da više na kalendar ne gledam, ako mi se šije da šijem, ako mi se pere i čisti da to i radim, da se ne obazirem više na crvena slova po pitanju bilo čega.
Šta je uopšte poenta nerađenja na crveno slovo?
Otac Nikodim Bogosavljević, kao i svi ostali, ali njega posebno slušam, tvrdi da uključiti veš mašinu na crveno slovo jeste greh jer iako ne peremo ručno, mi dobro znamo da se to na taj dan ne bi trebalo raditi.
Pogledajte prilog 1191575
Lično, ne znam zašto mi je greh raditi bilo šta na dan tog i tog događaja...
Zašto?
Podsetiti se i znati je lepo, ali zašto odlažem svoj posao zbog toga?
Koliko crvenih slova u godini... bre, kako to sve čovek da izdrži? Živi se brže nego u njihovo vreme, sve je drugačije...
Nekad ako čekam sva crvena slova da prođu, ne znam posle odakle da počnem...
Dodjite u "Aman", "Sunce", "MAXI", "IDEA" pa pitajte menidjera

Ja radim baš me briga.
Čula sam za lika koji ne ode na posao jer je crveno slovo.

1658489305515.png

Back