Crveno slovo u kalendaru

Samsonight

Elita
Poruka
15.796
Šta vi mislite o tome da na crveno slovo u kalendaru i mimo nedelje ništa baš nužno ne treba raditi i plus treba izbegavati ovakve i onakve poslove za svaki praznik posebno?
Danas mi kaže starija komšinica da na to nikad nije gledala, da radi sa ljubavlju sve što radi i da je to sigurno Bogu milo.
Nasmeja se žena slatko i reče mi da više na kalendar ne gledam, ako mi se šije da šijem, ako mi se pere i čisti da to i radim, da se ne obazirem više na crvena slova po pitanju bilo čega.
Šta je uopšte poenta nerađenja na crveno slovo?
Otac Nikodim Bogosavljević, kao i svi ostali, ali njega posebno slušam, tvrdi da uključiti veš mašinu na crveno slovo jeste greh jer iako ne peremo ručno, mi dobro znamo da se to na taj dan ne bi trebalo raditi.
crveno-slovo-2021.jpg

Lično, ne znam zašto mi je greh raditi bilo šta na dan tog i tog događaja...
Zašto?
Podsetiti se i znati je lepo, ali zašto odlažem svoj posao zbog toga?
Koliko crvenih slova u godini... bre, kako to sve čovek da izdrži? Živi se brže nego u njihovo vreme, sve je drugačije...
Nekad ako čekam sva crvena slova da prođu, ne znam posle odakle da počnem...

Šta vi mislite o tome da na crveno slovo u kalendaru i mimo nedelje ništa baš nužno ne treba raditi i plus treba izbegavati ovakve i onakve poslove za svaki praznik posebno?
Danas mi kaže starija komšinica da na to nikad nije gledala, da radi sa ljubavlju sve što radi i da je to sigurno Bogu milo.
Nasmeja se žena slatko i reče mi da više na kalendar ne gledam, ako mi se šije da šijem, ako mi se pere i čisti da to i radim, da se ne obazirem više na crvena slova po pitanju bilo čega.
Otac Nikodim Bogosavljević, kao i svi ostali, ali njega posebno slušam, tvrdi da je uključiti veš mašinu na crveno slovo jeste greh jer iako ne peremo ručno, mi dobro znamo da se to na taj dan ne bi trebalo raditi.
Pogledajte prilog 1191575
Zašto?
Koliko crvenih slova u godini... bre, kako to sve čovek da izdrži? Živi se brže nego u njihovo vreme, sve je drugačije...

Ne verujem da će ti Bog zameriti ako ne držiš crvena slova. Nije on baš toliki formalista, namćor i zlopamtilo da na osnovu toga sudi ljudima. Sigurno mu je milije da sve radiš s ljubavlju nego da odlažeš sa besom i mržnjom.

Otac Nikodim Bogosavljević, kao i svi ostali, ali njega posebno slušam, tvrdi da uključiti veš mašinu na crveno slovo jeste greh jer iako ne peremo ručno, mi dobro znamo da se to na taj dan ne bi trebalo raditi.
Pogledajte prilog 1191575
Zašto?
Не постоји човек који се зове отац Никодим, ваљда то знаш ? Видиш да човек стримује од куће, он је цивил и лажно се представља као монах.

Sigurno mu je milije da sve radiš s ljubavlju nego da odlažeš sa besom i mržnjom.
Poštujem svece, velikomučenike i mučenike, i sve koji su zaslužni za očuvanje moje vere, ali se ipak često pitam zašto na dane na koje ih proslavljamo ne i trebalo da radimo.
Не постоји човек који се зове отац Никодим, ваљда то знаш ? Видиш да човек стримује од куће, он је цивил и лажно се представља као монах.
Ja ga zovem ocem, on je arhimandrat Nikodim. Ne zadirem u tehnikalije, sve što priča je dobro, njegove savete traže mnogi i cene ih, pa kroz te ljude ga poštujem i ja.
Zapravo...
On istinski veruje da je greh da uključimo veš mašinu na crveno slovo jer sigurno zna više od nas, a ja ne razumem zašto. On je u veri mnogo više nego ja, ali baš zato meni treba više pojašnjenja.
Možda sam pri SZ i dalje ostala pa mi nešto promiče.
Postaviću pitanje i njemu, ali me zanima šta mislite o tome vi.

Poštujem svece, velikomučenike i mučenike, i sve koji su zaslužni za očuvanje moje vere, ali se ipak često pitam zašto na dane na koje ih proslavljamo ne i trebalo da radimo.
verujem da im više znači tvoje poštovanje i ljubav nego da ne radiš na taj dan...možeš svaki dan da pročitaš ponešto o svecima koji se slave tog dana...imaš to u Ohridskom prologu od svetog vladike Nikolaja Velimirovića..a sigurno ima i na netu...
Ja ga zovem ocem, on je arhimandrat Nikodim. Ne zadirem u tehnikalije, sve što priča je dobro, njegove savete traže mnogi i cene ih, pa kroz te ljude ga poštujem i ja.
Zapravo...
On istinski veruje da je greh da uključimo veš mašinu na crveno slovo jer sigurno zna više od nas, a ja ne razumem zašto. On je u veri mnogo više nego ja, ali baš zato meni treba više pojašnjenja.
on je raspop..bolje se prešaltuj da gledaš oca Predraga Popovića ili monaha Arsenija Jovanovića...čućeš mnogo pametnije i tačnije stvari

Ово стоји на интернету о њему:

Dragan "Nikodim" Bogosavljević je rodjen 30. avgusta 1960. godine u Kosovskoj Mitrovici gde je završio gimnaziju. Nastavlja školovanje upisivanjem Filozofskog fakulteta u Beogradu 1978. godine, koji je završio 1985. godine. Iste godine zaposlio se u Narodnom muzeju u Beogradu, kao kustos Srednjovekovne arheološke zbirke. Zamonašio se u manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci 2000. godine. Kao Arheolog i bogoslov učestvovao je na više medjunarodnih simposiona u zemlji i inostranstvu. Obavljivao je članke u domaćim i stranim časopisima i zbornicama. Od 2003. do 2005. godine bio je glavni urednik časopisa Mitropolije Crnogorsko-primorske "Svetigora", gde je obavljivao veliki broj priloga. Na Bogoslovskom fakultetu je diplomirao 2004. godine u Srbinju, sa diplomskim radom "Pedagogija spasenja po Sv. Grigoriju Sinaitu" kod profesora mitropolita Amfilohija Radovića. Bio je iguman u manastiru Ribnica, kod Mionice. Zbog otkazivanja poslušnosti nadredjenom episkopu i nakon bezbroj poziva na pokajanje on je raščinjen i vraćen u red laika bez ikakvog crkvenog zvanja i čina.

Не припада ни једном манастиру.
Није монах.
Према томе нека прво каже од чега живи а не да се лажно представља.
Званично је рашчињен.
Оптужио је патријарха за јерес и сам је рекао да Иринеј није његов патријарх.
Тако да рашчињење нема функцију "казне" већ потврде чињеничног стања а то је да је човек који се зове Драган Богосављевић застранио и да не намерава да се заустави.
Може да се удружи са Антонијем, Антоније је још пре 2010 требао да буде расчињен па га је Артемије чувао, ево већ 12 година се лажно представља и каже да је "монах само за себе".

Poslednja izmena:
on je raspop..bolje se prešaltuj da gledaš oca Predraga Popovića ili monaha Arsenija Jovanovića...čućeš mnogo pametnije i tačnije stvari
Slušam i njih, razume se.
Званично је рашчињен.
Tema i nije Nikodim, ali eto, povuklo me je nešto da ga spomenem. Volim da ga slušam i to će tako ostati do daljnjeg. I Isusa su se mnogi odrekli pa evo koliko traje, večno!

Hmmm... između redova i čitam. Pitanje mi je bilo veće od svih očekivanja.

Slušam i njih, razume se.

Tema i nije Nikodim, ali eto, povuklo me je nešto da ga spomenem. Volim da ga slušam i to će tako ostati do daljnjeg. I Isusa su se mnogi odrekli pa evo koliko traje, večno!

Hmmm... između redova i čitam. Pitanje mi je bilo veće od svih očekivanja.
nije zabranjeno slušati nijednog čoveka...samo imaj na umu da sve što kaže govori u svoje lično ime a ne u ime crkve...

zanima me kad bi mu pozlilo na crveno slovo sta bi rekao kad bi u domu zdravlja ili bolnici zatekao zakljucana vrata jer je crveno slovo i ne radi se.

U mladosti nisam baš pridavala značaja crvenom slovu, i još uvek mislim da Bog rad nikom nije zamerio.
No, život ume na neobične načine da demantuje.
Nekad se pitam da li je bolje biti ateista, samim tim kao da i Bog manje kažnjava :think:
Danas je recimo crno slovo, ali po predanju veliki svetac. Sveti Prokopije. Kažu u narodu i turci se boje svetog Prokopija. Iz predanja mojih predaka
čula sam mnogo priča koje su vezane za ovaj dan, pa i za našu kuću.
Tako da... verovatno sam prekasno shvatila da u godini ima dana i previše, čak i za ovaj ubrzan ritam života.

Да ли овај човек жели да га анатемишу па да се представља као мученик за правду, стварно ми није јасно.
Kako ga volim, Bog neka ga sačuva jer ga mnogi preziru bez pokrića!
Samim tim da se dešava nešto neverovatno upravo ovih dana i narednih meseci sa SPC, da ona ne daje ni glasa ni znaka života, jasno je da to više nije crkva u koju se narod uzdao i u koju je ulazio sa verom.
Narod je opet grbav. Treba u Boga verovati, a ne u crkvu i njene radnike. Bog zna i vidi sve, a crkvu čini lepo kamenje, lepe i važne slike i samo tek neki ljudi. Bože 'prosti, i čast izuzecima među kojima je i sam otac N.B.

U mladosti nisam baš pridavala značaja crvenom slovu, i još uvek mislim da Bog rad nikom nije zamerio.
No, život ume na neobične načine da demantuje.
Nekad se pitam da li je bolje biti ateista, samim tim kao da i Bog manje kažnjava :think:
Danas je recimo crno slovo, ali po predanju veliki svetac. Sveti Prokopije. Kažu u narodu i turci se boje svetog Prokopija. Iz predanja mojih predaka
Tako da... verovatno sam prekasno shvatila da u godini ima dana i previše, čak i za ovaj ubrzan ritam života.
mislim da Bog bar za sad ne kažnjava...kažnjavamo sami sebe kad verujemo da smo nešto zgrešili što zaslužuje kaznu

Vidiš, treba mi malo toga što je tebe obratilo čim mi je malo radnih dana pa se ljutim što postoji toliko crvenih slova. Misliću o ovome što si napisala, hvala! :zaljubljena:

Back