Crvena Hrvatska

katolicki srbi-bunjevci :mrgreen:

odlicno sjedi 5

Prelaz u katoličku veru (pravilnije prvo u uniju, pa tek docnije u katoličanstvo) bio je olakšan time, što se tada i u katoličkim crkvama služilo slovenski, crkvene knjige bile su štampane ćirilicom, sveštenici su nosili narodno odelo i imali duge brade i kosu, kao i pravoslavni sveštenici. Naročito je mnoge pravoslavne Bunjevce i Srbe pokatoličio pop Marko Mesić, o kome smo već govorili. Mesić je silom uklanjao i onaj mali broj pravoslavnih sveštenika, i u njihove parohije slao katoličke popove i tako katoličio pravoslavne Bunjevce. Iz jednog izveštaja vidi se, da su kapucinski kaluđeri pokatoličili 400 pravoslavnih. Misionari su imali stalne stanice u Perušiću i Kaniži. Tu, u Kaniži bio je i katolički manastir. U katoličkim izvorima nalazimo o toj radnji ove podatke: „Na propoved i katihizaciju dolazili su u taj manastir i šizmatici (pravoslavni) i svake godine bi se mnogo njih povratilo u krilo svete matere crkve (katoličke). Tada su pokatoličene čuvene srpske porodice u Lici: Rukavine (baroni), Došeni, Starčevići (pretci Veliko-Hrvata Ante i Davida Starčevića), Radoševići i dr., no od kojih porodica ima i danas i pravoslavnih i katolika.

Zna se da je u Krmpote u Lici 1605. god. naseljeno 700 pravoslavnih, koje naselje M. Grbić naziva „srpsko-bunjevačkim". Oni su svi prešli u katoličku veru, ali još i danas pričaju mnogi tamošnji Bunjevci, kako su im pretci bili pravoslavni, „starovirci." Oni i danas slave svoje krsno ime, srpsku slavu, u čemu se naročito odlikuje pleme Radoševića.

:plez: :pop2: :plez:

Poslednja izmena:
Odma poglavlje o Srbima...i ne, ne, nema nidje Crvenih Hrvata. :roll:

Voleo bih da mi Slaven odgovori -ako se vec dubiozan pojam Crvene Hrvatske ne moze smestiti geografski niti povijesno u domen znanosti, da li je onda i pojam Crvenih Hrvata izveden iz tog toponima ili je on ipak etnonim sa proverenom istorijskom gradjom- naime , negde sam procitao da su Crveni Hrvati imali svoju prototeritoriju istocno od Dnjepra dok Bijeli Hrvati nastanjavahu zakarpatsku Galiciju

Smatram Slavena i Bogarta najkompetentnijima ne iz politicko nacionalnih naklonosti, jer ni sam nisam svestan kome bih se naklonio, vec iz cisto naucno metodoloskog principa tematici , tako da bih najponiznije zamolio obojicu da pokusaju da mi odgovore : da li ima neke povezanosti izmedju Crvenih Hrvata (ukoliko su postojali) i danasnjih Bunjevaca ?

Opet mene, da li postoji kakav istorijski podatak o nekom trecem slavjanskom plemenu
koji su se uz Srbe i Hrvate nastanili u primorskom pojasu, I da li su Bunjevci etnikon za sebe ili su oni ipak Hrvati ili mozda cak i Srbi. Licno smatram da jezik ne moze biti u ovom slucaju opredeljujuci jer u celom podrucju od Cetine do Bojane verovatno se govorio jedan te isti jezik, mislim i dalje se govori, a taj jezik su i Hrvati i Srbi oznacili kao svoj Knjizevni

zamolio bih Bogarta da mi odgovori na sledece: da li se tokom istorije vise Hrvata ili Srba odvojilo od svoga maticnog naroda i koji su razlozi za takav cin?

Poslednja izmena od moderatora:

Back