"Crvena Hrvatska"

Zar ti stvarno misliš da su nekad svi Hrvati pričali čakavicu čak i oni iz Dalmatinske Zagore, HercegBosne, Slavonije ?
Ако би узели за тачну теорију да су то све Хрватски ''говори'' да ли су по
теби настали овде или у старој домовини и као такви стигли овде.

Ima li neka srpska pjesma na ikavici ? Ako ima daj da poslušam.

Ima i kolko oš. U izvođenju Olivera Dragojevića, Doris Dragović, Petra Graše, Džibonija i drugih Srba katolika.

Srbi ikavci kojih je do nedavno bilo u krajevima koje sam spomenuo u jednom od prethodnih postova su ostaci ostataka nekadašnjih Srba ikavaca kojih je bilo puno više.
Desilo se da je puno Srba ikavaca pokatoličeno i oni su od 19-ig v. postajali Hrvati. Neki Srbi ikavci su stalno bili katolici i oni su isto postajali Hrvati od 19-og v. Neki su islamizovani i danas su Bošnjaci. Mnogi Srbi ikavci koji su ostali pravoslavci su ijekavizirani i ekavizirani, a na to je uticalo više faktora. I tako ih je do novijeg doba ostalo nešto malo.

Ima i kolko oš. U izvođenju Olivera Dragojevića, Doris Dragović, Petra Graše, Džibonija i drugih Srba katolika.

Srbi ikavci kojih je do nedavno bilo u krajevima koje sam spomenuo u jednom od prethodnih postova su ostaci ostataka nekadašnjih Srba ikavaca kojih je bilo puno više.
Desilo se da je puno Srba ikavaca pokatoličeno i oni su od 19-ig v. postajali Hrvati. Neki Srbi ikavci su stalno bili katolici i oni su isto postajali Hrvati od 19-og v. Neki su islamizovani i danas su Bošnjaci. Mnogi Srbi ikavci koji su ostali pravoslavci su ijekavizirani i ekavizirani, a na to je uticalo više faktora. I tako ih je do novijeg doba ostalo nešto malo.
Svi ti koje si nabrojao su Hrvati. Ali dobro. Nisam ni očekivao od tebe argumente. Znao sam da ćeš opet gluposti pisati.

Svi ti koje si nabrojao su Hrvati. Ali dobro. Nisam ni očekivao od tebe argumente. Znao sam da ćeš opet gluposti pisati.

Драгојевићи су старином из Источне Херцеговине, има их и у другим крајевима (потомци исељеника из И. Херцеговине). Преци од Оливера Драгојевића су дошли на Корчулу из Источне Херцеговине и славили су Светог Николу прије покатоличавања.
Пуно више Срба него наводних Хрвата носи ово презиме.

Преци Петра Граше су старином од Никшића. Некад су се презивали Грашовић.

Драговић је српско презиме.
Чукунбаба са материне стране ми се презивала Драговић.

Драгојевићи су старином из Источне Херцеговине, има их и у другим крајевима (потомци исељеника из И. Херцеговине). Преци од Оливера Драгојевића су дошли на Корчулу из Источне Херцеговине и славили су Светог Николу прије покатоличавања.

Imaš li dokaze ili samo rekla kazala ?

Ti očito nisi upoznat sa činjenicom da su Istočna Hercegovina i Crna Gora bile katoličke zemlje i zvale se Crvena Hrvatska. Barska, kotorska i trebinjska biskupija postoje već 1000 godina i više i mnogo su starije od bilo koje pravoslavne eparhije na tom području. Sve i kad bi bilo istina da su Oliver Dragojević, Doris Dragović i Petar Grašo od tamo doselili u Dalmaciju opet bi ispalo da imaju hrvatsko katoličko porijeklo. Sad mi reci ima li neka pjesma na ikavici a da je pjeva netko tko je zaista Srbin i tako se izjašnjava a ne netko koga si ti proglasio Srbinom ? Ima li pjesma na ikavici koju pjeva neki Jovan, Miloš, Nebojša a ne Ante, Frane, Šime ?

Imaš li dokaze ili samo rekla kazala ?

Ова Оливерова реакција указује да је српског поријекла https://www.telegraf.rs/jetset/620841-oliver-dragojevic-pa-sta-ako-sam-srbin
Да је сигуран да нема везе са Србима другачије би реагова, река би да су то глупости као ја да ми неко каже да сам Кинез и приложио би доказе да са Србима нема везе и да је прави Хрват.
Хрвати никад нису имали имена која се завршавају на ОЈЕ: Драгоје, Радоје, Љубоје, Видоје, Станоје, Средоје, Милоје итд.

Срба Драговића има и било је у разним крајевима: Невесиње, Далмација, Морача, Бијело Поље, Подгорица, Шимадија, Златибор итд.
Моја чукунбаба је била од Драговића из Стрмице код Книна, у Стрмицу су дошли из Братишковаца код Скрадина у 18-ом в.
77-a9273a7488 (1).jpg

Kraljevinu smo imali duže nego kneževinu. Hrvatska je bila kneževina u 9 stoljeću a kraljevina u 10 i 11 stoljeću i kasnije od 12 stoljeća u personalnoj uniji sa Ugarskom također je postojala kraljevina Hrvatska sa svojim banom, saborom, plemstvom. Naravno da je Zvonimir bio Hrvat ili hrvatski kralj, dokazi postoje i to piše u nekoliko njegovih povelja, piše u prisegi (zakletvi) kada je okrunjen, piše na bašćanskoj ploči. Zašto bi mi dali bilo što Rimljanima kad Rimljani ne postoje kao nacija i država, a čak i kad bi postojali ne bi živjeli u Hrvatskoj ? To je isto kao da ja kažem što vi ne date Marsovcima Šumadiju. Mnoge povijesne hrvatske zemlje si zaboravio spomenuti. Kneževina i kraljevina Hrvatska je obuhvaćala sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju, južnu Dalmaciju, Liku, Kordun, Baniju, Istru, Kvarner, Zagorje, Slavoniju, Bosnu i Hercegovinu, čak i Crnu Goru i dio Albanije do Drača. Srbi ne mogu potraživati pola Grčke jer Srbi nikad nisu živjeli u Grčkoj, ako su nekad srpski vladari i vladali nekim dijelovima Grčke to je bilo smiješno kratak period i premalo da bi vi sada polagali pravo na taj teritorij. Nije dovoljno imati povijest vladanja na određenoj zemlji da bi ti tražio tu zemlju, treba imati i svoj narod koji tamo živi stoljećima. Kad i jedno i drugo imaš, i svoj narod koji na toj zemlji živi u kontinuitetu preko 1000 godina, i svoje knezove, kraljeve, banove koji su upravljali tom zemljom, e onda si ti istinski vlasnik te zemlje. Neki Hrvati se jesu iselili iz Dalmacije u Zagorje zbog napada Turaka kao na primjer Šubići, ali mnogi su ostali u Dalmaciji kao na primjer Kačići. Neki Hrvati iz Dalmatinske Zagore i Ravnih Kotara su selili u primorski dio Dalmacije i na dalmatinske otoke jer tamo nije bilo turske okupacije, neki su selili u Istru di također nije bilo Turaka. Bilo je doseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Dalmatinsku Zagoru najviše u 16 i 17 stoljeću pogotovo iz Livna i sela oko Livna u Sinj i cetinsku krajinu, pa su tako nadoknađeni oni Hrvati koji su bježeći pred Turcima iselili iz Dalmatinske Zagore u hrvatsko primorje, na naše otoke, u Zagorje, a neki i u strane zemlje. Neki Hrvati su uvijek ostali u Dalmatinskoj Zagori i Ravnim Kotarima usprkos Turcima, znam sela u Ravnim Kotarima većinski hrvatska u kojem su sada ista prezimena kao i u doba prije Turaka i to je sve fino dokumentirano. Samo i isključivo srpski jezik može biti štokavica na ekavskom. Štokavica na ijekavskom je zajednička ona je i hrvatska i srpska jer njome pričaju i Hrvati i Srbi. Štokavica na ikavskom je samo i isključivo hrvatska jer njome pričaju jedino Hrvati i nitko više na Balkanu. Suludo je tvrdit da je štokavska ikavica srpska a nijedan Srbin ne kaže čovik, lipo, lito, dite, snig, triba. Reći da ikavica ima veze sa Srbima je isto kao kad bi ja rekao bre, vazduh, sopstveni, ajkula su hrvatske riječi. Uostalom Rusi također kažu što. Zar to znači da su Rusi zapravo Srbi koji pričaju srpskim jezikom ? Btw ikavica, ijekavica, ekavica su govori a ne narječja. Ti si sve pomješao. Evo ti lista preko 100 međunarodno priznatih jezika sa ISO standardom, među njima su hrvatski, srpski slovenski i mnogi drugi, ako mi uspiješ pronaći štokavski i kajkavski jezik ja ću ti poslat 1000 eura https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_ISO_639-1_codes. Nego što su bili Andrija Kačić Miošić, Dominik Zlatarić, Lovro Šitović ako ne Hrvati ? Zar ćeš sada i njih prisvajati i proglašavati ih Srbima ? Ja znam da vi Srbi imate veliku rupu u vašoj književnosti, fali vam pisaca, niste imali ni renesansu ni barok, ali dosta više sa tom krađom i virenjem u tuđe dvorište. Kačići su bili jedno od 12 hrvatskih plemena: Kačići, Gusići, Čudomirići, Šubići, Kukari, Lapčani i Karinjani, Mogorovići, Snačići, Lačničići (Lasničići), Poletčići, Jamometići (Jamometi), Tugomirići (Tugomerići). Tako je zapisano u dokumentu Pacta conventa iz 14 stoljeća. Andrija Kačić Miošić se sam deklarirao kao Hrvat kada je u knjizi Razgovor ugodni naroda slovinskoga 1756 godine napisao da su Dalmacija, Lika, Istra, Bosna, Slavonija hrvatske zemlje, za Boku kotorsku je pisao da je hrvatska dika, također je i opjevao junaštvo Hrvata u borbi protiv Turaka. Lovro Šitović je 1727 godine objavio djelo u stihovima Pisna od pakla koje je, kako sam kaže, složio u »hrvatski jezik i pivanje«. Autor je i jedne gramatike Grammatica latino-illyrica 1713 godine u kojoj jasno kaže da su njegov jezik i narod hrvatski. Dominik Zlatarić je 1597 godine napisao djelo Elektra i svoj jezik je nazvao hrvatski. Dakle i on se sam izjasnio tko je i šta je. Antun Kanižlić jest pisao štokavicom, nađi na internetu njegovu pjesmu Sveta Rožalija pa ćeš se sam uvjeriti. Ima još pisaca koji su pisali štokavicom puno prije 19 stoljeća i nedvosmisleno sebe smatrali Hrvatima i jezik kojim pišu nazivali hrvatski kao na primjer Filip Grabovac, Toma Babić, Hanibal Lucić itd. Crvena Hrvatska se spominje u raznim dokumentima a ne samo u Ljetopisu Popa Dukljanina. Crvenu Hrvatsku od Duvna do Drača spominju mletački pisci iz 14 i 15 stoljeća Andrea Dandolo i Flavio Biondo. Kasnije isto pišu i dubrovački pisci, i neki njemački, mađarski, francuski izvori. Recimo turski putopisac Evlija Čelebija sredinom 17 stoljeća putuje Balkanom i zapisuje da u Crnoj Gori žive Hrvati, a Srbe koliko znam nije ni spomenuo tamo.
Сада си надробио све и свашта па би лепо било да почнеш да износиш и доказе за написано.

Колико сте то имали краљевину и који су то краљеви?
Пакта конвента је доказани фалсификат из 14. века тако да никаква персонална унија није постојала.
И бан кога је постављао угарски краљ и сабор и племство углавном није био хрватско или ти знаш боље!
Звонимир који се уопште тако није ни звао, пише у тим повељама како јесте, јесте био краљ Хрватске али не постоји ниједан доказ да је био Хрват, па изволи?
Башчанска плоча је такође доказани фалсификат ако те интересује како и зашто могу да појасним.
Римљани су владали овим подручјима много пре Хрвата, а и много дуже, па пратећи твоју и само твоју логику кажем да то треба да предате њима, а не да доказујеш неко вишевековно право Хрвата на те земље путем прве владавине.Уосталом Келти и Илири су живели пре Хрвата и Срба овде па опет не видим логику.
Нисам ја заборавио ништа већ сам ти написао шта је обухватала Хрватска тада.
Истра, Загорје, Босна, јужна Далмација, Славонија, и наравно Црна Гора и Албанија нису никакве повјесне хрватске земље нити су икада Хрвати њима владали.У прилог томе дати одговарајуће доказе, сем појма Црвене Хрватске која осим у делу ЉПД настао у пропагандне сврхе доста касније нигде не постоји, па је ствар јасна.
Добро је да тако кажеш јер су сами Хрвати владали смешно мало територијама о којима пишемо, а насељавали су такође скромно подручје.Знаш ли где Порфирогенит смешта Хрвате?
Шубићи су Хрвати који су поседе после Османске инвазије добили у Загорју, па се једна њихова грана назвала Зрински по месту Зрин где им је било средиште.Качићи су Срби.
Само и искључиво српски језик може бити штокавица на сва три дијалекта, да то буде само екавица, а ијекавица и икавица не, нема благе везе са мозгом.
Штокавицу Хрвати почињу да употребљавају тек од 19. века то сам ти већ написао.
Сулудо је тврдити да су чакавица и екавска и икавска, кајкавица екавска, и штокавица икавска и ијекавска без екавске, неки хрватски језик, смешно.
Три различита језика чије се говорници не разумеју су ни мање ни више један хрватски језик!!!
Овај језик којим сада пишемо а који је последњи реформисао Вук Караџић може бити само српски, од хрватског ту нема ништа.
Ја причам о штокавским говорима словенских народа на Балкану, какви те Руси спопали сада.
Качићи у задарском залеђу и Качићи из Макарске од којих је Андрија Миошић нису исти род, не постоје подаци да јесу, ако су се ови у залеђу Зарда уопште тако и звали, можда Кашићи или нешто слично.
Ја знам да вама Хрватима фали доста и од књижевности и од територије, али то не значи да треба да верујемо у ваше бајке.
Андрија Качић Миошић се никада није декларисао као Хрват и никада није убрајао поменуте земље у хрватске.
Untitled.jpg

Да не објашњавам ове остале писце које си навео који пишу под утицајем српског језика, јер су се Срби већ масовно населили у те крајеве.
Црвена Хрватска се помиње само у ЉПД и одатле су је преузели неки други извори и ништа више, никаквих доказа нема да је постојала.
Исти Евлија Челебија спомиње Сисак и Загреб као градове у којима живе муслимани са све џамијама, а ти градови уопште и нису били у Турској, толико о веродостојности тог документа.

Ti očito nisi upoznat sa činjenicom da su Istočna Hercegovina i Crna Gora bile katoličke zemlje i zvale se Crvena Hrvatska. Barska, kotorska i trebinjska biskupija postoje već 1000 godina i više i mnogo su starije od bilo koje pravoslavne eparhije na tom području. Sve i kad bi bilo istina da su Oliver Dragojević, Doris Dragović i Petar Grašo od tamo doselili u Dalmaciju opet bi ispalo da imaju hrvatsko katoličko porijeklo. Sad mi reci ima li neka pjesma na ikavici a da je pjeva netko tko je zaista Srbin i tako se izjašnjava a ne netko koga si ti proglasio Srbinom ? Ima li pjesma na ikavici koju pjeva neki Jovan, Miloš, Nebojša a ne Ante, Frane, Šime ?
Црвена Хрватска је фикција нема доказа да је постојала, ако јесте ко је владао њоме, када, колико, нема доказа.

Ова Оливерова реакција указује да је српског поријекла https://www.telegraf.rs/jetset/620841-oliver-dragojevic-pa-sta-ako-sam-srbin
Да је сигуран да нема везе са Србима другачије би реагова, река би да су то глупости као ја да ми неко каже да сам Кинез и приложио би доказе да са Србима нема везе и да је прави Хрват.
Хрвати никад нису имали имена која се завршавају на ОЈЕ: Радоје, Љубоје, Видоје, Станоје, Средоје, Милоје итд.

Срба Драговића има и било је у разним крајевима: Невесиње, Далмација,Морача, Бијело Поље, Подгорица, Шимадија, Златибор итд. Овдекаре су се јавили Драговићи Срби из разних крајева https://poreklo.rs/2012/03/07/dragovic-2/comment-page-2/#comment-133225
Моја чукунбаба је била од Драговића из Стрмице код Книна, у Стрмицу су дошли из Братишковаца код Скарадина у 18-ом в.
Pogledajte prilog 725128
Nije to nikakva Olivierova reakcija nego laži srpskih medija. Što bi on vama dokazivao da je pravi Hrvat ? On je legenda i ispao bi samo glup kada bi se zamarao vašim bajkama. Hrvati imaju imena na oje na primjer Hrvoje. Srbi nemaju imena Jure, Josip, Stjepan, Ante, Mate, Grgo, Jerko, Martin, Marin, a imaju prezimena Jurić, Josipović, Stjepanović, Antić, Matić, Grgrurević, Jerković, Matić, Marinović. Zar to znači da su Srbi sa tim prezimenima ustvari Hrvati ?

И ако је било католика у Источној Херцеговини и Црној Гори они су могли бити само етнички Срби.

Како да неки српски музичар користи икавицу кад је она украдена Србима и кроатизирана 200 годишњом пропагандом? Чак и ијекавски Срби кад дођу Србију већином прелазе на екавицу (Здравко Чолић је један од оних који се држе ијекавице).

Овај Србин са видеа на 8:24 - 8:29 кад би заојка или запива уз гусле то би сигурно било на икавици, јербо он само тај говор знаде.

Nije to nikakva Olivierova reakcija nego laži srpskih medija. Što bi on vama dokazivao da je pravi Hrvat ? On je legenda i ispao bi samo glup kada bi se zamarao vašim bajkama. Hrvati imaju imena na oje na primjer Hrvoje. Srbi nemaju imena Jure, Josip, Stjepan, Ante, Mate, Grgo, Jerko, Martin, Marin, a imaju prezimena Jurić, Josipović, Stjepanović, Antić, Matić, Grgrurević, Jerković, Matić, Marinović. Zar to znači da su Srbi sa tim prezimenima ustvari Hrvati ?

Који се то Хрват зове Драгоје? Да га видим?

Сада си надробио све и свашта па би лепо било да почнеш да износиш и доказе за написано.

Колико сте то имали краљевину и који су то краљеви?
Пакта конвента је доказани фалсификат из 14. века тако да никаква персонална унија није постојала.
И бан кога је постављао угарски краљ и сабор и племство углавном није био хрватско или ти знаш боље!
Звонимир који се уопште тако није ни звао, пише у тим повељама како јесте, јесте био краљ Хрватске али не постоји ниједан доказ да је био Хрват, па изволи?
Башчанска плоча је такође доказани фалсификат ако те интересује како и зашто могу да појасним.
Римљани су владали овим подручјима много пре Хрвата, а и много дуже, па пратећи твоју и само твоју логику кажем да то треба да предате њима, а не да доказујеш неко вишевековно право Хрвата на те земље путем прве владавине.Уосталом Келти и Илири су живели пре Хрвата и Срба овде па опет не видим логику.
Нисам ја заборавио ништа већ сам ти написао шта је обухватала Хрватска тада.
Истра, Загорје, Босна, јужна Далмација, Славонија, и наравно Црна Гора и Албанија нису никакве повјесне хрватске земље нити су икада Хрвати њима владали.У прилог томе дати одговарајуће доказе, сем појма Црвене Хрватске која осим у делу ЉПД настао у пропагандне сврхе доста касније нигде не постоји, па је ствар јасна.
Добро је да тако кажеш јер су сами Хрвати владали смешно мало територијама о којима пишемо, а насељавали су такође скромно подручје.Знаш ли где Порфирогенит смешта Хрвате?
Шубићи су Хрвати који су поседе после Османске инвазије добили у Загорју, па се једна њихова грана назвала Зрински по месту Зрин где им је било средиште.Качићи су Срби.
Само и искључиво српски језик може бити штокавица на сва три дијалекта, да то буде само екавица, а ијекавица и икавица не, нема благе везе са мозгом.
Штокавицу Хрвати почињу да употребљавају тек од 19. века то сам ти већ написао.
Сулудо је тврдити да су чакавица и екавска и икавска, кајкавица екавска, и штокавица икавска и ијекавска без екавске, неки хрватски језик, смешно.
Три различита језика чије се говорници не разумеју су ни мање ни више један хрватски језик!!!
Овај језик којим сада пишемо а који је последњи реформисао Вук Караџић може бити само српски, од хрватског ту нема ништа.
Ја причам о штокавским говорима словенских народа на Балкану, какви те Руси спопали сада.
Качићи у задарском залеђу и Качићи из Макарске од којих је Андрија Миошић нису исти род, не постоје подаци да јесу, ако су се ови у залеђу Зарда уопште тако и звали, можда Кашићи или нешто слично.
Ја знам да вама Хрватима фали доста и од књижевности и од територије, али то не значи да треба да верујемо у ваше бајке.
Андрија Качић Миошић се никада није декларисао као Хрват и никада није убрајао поменуте земље у хрватске.
Pogledajte prilog 725129
Да не објашњавам ове остале писце које си навео који пишу под утицајем српског језика, јер су се Срби већ масовно населили у те крајеве.
Црвена Хрватска се помиње само у ЉПД и одатле су је преузели неки други извори и ништа више, никаквих доказа нема да је постојала.
Исти Евлија Челебија спомиње Сисак и Загреб као градове у којима живе муслимани са све џамијама, а ти градови уопште и нису били у Турској, толико о веродостојности тог документа.
Zar ti stvarno očekuješ da ja i dalje odgovaram na tvoje ludosti i besmislice ?

И ако је било католика у Источној Херцеговини и Црној Гори они су могли бити само етнички Срби.

Како да неки српски музичар користи икавицу кад је она украдена Србима и кроатизирана 200 годишњом пропагандом? Чак и ијекавски Срби кад дођу Србију већином прелазе на екавицу (Здравко Чолић је један од оних који се држе ијекавице).

Овај Србин са видеа на 8:24 - 8:29 кад би заојка или запива уз гусле то би сигурно било на икавици, јербо он само тај говор знаде.
U jednoj svojoj knjizi (“Narodna srpska pesnarica, čast vtora, Beč, 1815., skupio Vuk Stefanović Karadžić”) objašnjava Vuk zašto sve pjesme nije donio u jekavici: “Da sam sve napečatio Hercegovački (npr. djevojka, djeca, vidjeti, lećeti i pr.), onda bi rekli Sremci, a osobito varošani i varoške: pa šta sada nama ovaj nameće Horvatskij jezik.”

U jednoj svojoj knjizi (“Narodna srpska pesnarica, čast vtora, Beč, 1815., skupio Vuk Stefanović Karadžić”) objašnjava Vuk zašto sve pjesme nije donio u jekavici: “Da sam sve napečatio Hercegovački (npr. djevojka, djeca, vidjeti, lećeti i pr.), onda bi rekli Sremci, a osobito varošani i varoške: pa šta sada nama ovaj nameće Horvatskij jezik.”

Пази Бога ти, Срби из Хрватске, БиХ, Црне Горе и западне Србије су говорници хрватског језика али им још нико није јавио. :hahaha:

http://kovceg.tripod.com/jarc_hrvatski_umire.htm

Бели зидитји.

Back