"Crvena Hrvatska"

Mora se razlučiti kontekst, imenovanje nekog naroda ne prejudicira nužno njegovo pretpostavljeno poreklo. Slovensko stanovništvo Balkana (na posletku i nacija srpska) nazivani su Ilirima, prosto zato što naseljavaju Ilirikum, bez uplitanja bilo kakve veze sa onim što danas podrazumevamo pod Ilirima - antičke Ilire. Srbi sa područja Zete i Kosova nazivani su Albancima iz prostog razloga što je to područje u austrijskim mapama bilo ulistano kao Albanija. Mađari jednostavno nisu turkijski narod, a sa turkijskim narodima stoje u dalekoj vezi zajedno sa ostalim ugro-finskim narodima.

Teško je davati takve procene ako se lično ne poznaje jezik, ali ako je verovati lingvistima, azijski jezici su takvi po strukturi i složenosti razvoja da je nemoguće ustanoviti jasne veze među njima, odrediti vreme razgranavanja ili odrediti neka osnovna svojstva hipotetičkog proto-jezika, kao što je to moguće učiniti kod indoevropskih jezika, opet zahvaljujući njihovoj strukturi. Na primer, mađarski i finski jezik, koji su izbačeni u prvi plan u samom imenovanju ugro-finske grupe, međusobno su višestruko udaljeniji nego dva najrazličitija jezika iz indoevropske porodice, do te mere da čak i nad postojanjem proto-ugrofinske etničke grupe i zajedničkog proto-jezika stoji znak pitanja. Sa turkijskim jezicima mogu biti u vezi jedino preko (odbačenog) koncepta uralo-altajske jezičke zajednice, a koji još uključuje i mongolske jezike, korejski i japanski, tako da ih to ne čini turkijskim plemenom.

Nisam ništa preterano upućen, samo primećujem da se ponekad koristi stara literatura bez prethodne provere da li je ono što u njoj piše u međuvremenu osporeno, ili je bilo osporeno čak i u momentu izdavanja. Mađarski jezik ne spada u turkijske jezike, niti sa njima tvori neku širu jezičku zajednicu. Mađarski jezik je deo ugro-finske jezičke familije, a koja je, ilustracije radi, sama po sebi daleko manje homogena i predstavlja mnogo širu zajednicu od indoevropske jezičke familije. U vezu sa turkijskom familijom jezika ulazi jedino preko uralo-altajskog koncepta, i to sa celom svojom ugro-finskom grupom, uz pridruživanje mongolskih jezika, korejskog i japanskog. Drugim rečima, turkijsko su pleme isto koliko i su i Finci japansko ili Korejci estonsko.

Turcizama nema bez uticaja turkijskih naroda. Nadam se da za postojanje turcizama u Slavoniji ne uzimate Mađare i mađarsku vlast kao organski izvor, uz zanemarivanje viševekovnog kontakta Slovena i Avara na tom području, brojne provale stvarnih turkijskih naroda sa istoka i naroda koji su u svom jeziku nosili turkijske uticaje, uključiv proto-Bugare, Tatare i Kumane? Pred-osmanskih turcizama nema samo u srpskom jeziku, ima ih i u mađarskom. Neki turcizmi sežu čak do rane slovenske zajednice, obično se reči "bubreg" i "kraguj" navode kao takvi primeri.

Koji su to turcizmi u Slavoniji vekovima pre dolaska Turaka?

Kao što rekoh, ni ja nisam baš upućen, niti imam pristup relevantnoj literaturi, pa pitam Vas jer se javno izjašnjavate ipak upućenijim od mene, a pristup literaturi podrazumevate.

Moje je pitanje bilo "odakle turcizmi (ili "turcizmi") u Slavoniji stolećima pre dolaska Turaka", dakle suštinski drugačije od pitanja odakle "turcizmi u Slavoniji vekovima pre dolaska Turaka?" Pri tome sam mislio na reči kao bubreg (da!), zatim klobuk, balvan, Čazma, kalup, pa i bik, trbuh, kila, katun (možda i tovariš - ne znam kada je zasvedočena) i sl.

Nije mi jasna Vaša, kako ju ja shvatam, implicite data teza: Srbi su nazivani Ilirima jer nastanjuju Ilirik, ali "antički Iliri" su, "podrazumevamo", Iliri jer su govorili ilirski jezik i imali (nazovi) državu koja se po njima nazvala Ilirik. Interesuje me da li, po Vama, danas možemo dokazati ili, pak, ne možemo dokazati postojanje ilirskog i/ili tračkog jezika?

Sa ostatkom se slažem - Mađari su zaista imali brojne i plodne kontakte sa velikim brojem turkijskih naroda, isto kao što su ih imali i npr. Srbi. Ali ih to ne čini turkijskim narodom, niti njihov jezik turkijskim, kao što ne čini ni Srbe. Srpski jezik ima više turcizama nego mađarski, a mađarski više slavizama nego turcizama. Kad smo kod toga, zahvaljujući slavizmima, mađarski jezik najveću "sličnost" pokazuje sa slovenskim jezicima, višestruko brojniji zajednički koreni nego što ih ima sa npr. finskim. Da li je to dovoljno da se mađarski jezik proglasi slovenskim i indoevropskim?

Da, ako gledamo prema vokabularu, ali ne i po jezičkoj strukturi. Pogledajmo:

Fi-ugr-turk-comparison.png

Poslednja izmena od moderatora:
Ne znam koliko su vam poznate turske teze iz vremena Ataturka, kako je turski jezik majka svih jezika na planeti i da je jezik kao pojava nastao na turkijskom prostoru? Zasnivali su se na istim takvim uporednim tablicama. Može se, na primer, dodati i ovo, u prilog "slične" strukture srpskog i mađarskog:

srpski - mađarski
ja - en
ti - te
on - o
mi - mi
vi - ti
oni - ok

Elem, moja poenta je da ovde nismo mi pozvani da utvrđujemo srodnost ugro-finskih jezika sa turkijskim/altajskim (pretpostavljam da nemamo ovde nikoga ko bar poznaje govorni mađarski i turski, kamoli njihov istorijat i jezičku teoriju), već da se pozovemo na važeće stavove koji vladaju.

Tako da ne razumem ovo, vi zapravo tvrdite da mađarski jezik pripada turkijskoj grupi i da su proto-Mađari turkijsko pleme ili tako nešto zapravo niste ni tvrdili?

Odakle vam da su bik i trbuh turcizmi, zar to nisu slovenske reči? Odakle vam da postoje u Slavoniji pre Turaka, jesu li zapisane negde? PRoblem sa turcizmima u srpskom jeziku je često bio taj da su bez dublje analize bili pripisivani Turcima i da je bilo potrebno pronaći baš debele dokaze za suprotno da bi se to opovrglo, dok takvi dokazi za afirmativnu tezu nisu bili traženi. Na primer, bubreg i kraguj postoje i kod Rusa i kod Poljaka i ove se reči (verovatno i još poneke) dovode u vreme postojanja slovenske zajednice i tadašnjih ranih kontakata paganskih Slovena sa paganskim turkijskim narodima.

Ne podrazumevam pristup literaturi, ali ne prestaju da me čude zablude u opštoj kulturi naših obrazovanih ljudi, na primer po pitanju navodnog neslovenstva Bugara ili azijatstva Mađara, u smislu srodnosti sa Mongolima i Tatarima.

Nije mi jasna Vaša, kako ju ja shvatam, implicite data teza: Srbi su nazivani Ilirima jer nastanjuju Ilirik, ali "antički Iliri" su, "podrazumevamo", Iliri jer su govorili ilirski jezik i imali (nazovi) državu koja se po njima nazvala Ilirik. Interesuje me da li, po Vama, danas možemo dokazati ili, pak, ne možemo dokazati postojanje ilirskog i/ili tračkog jezika?

Nije to moja teza, radi se samo o tome da čitalac nakon nekoliko vekova uzme da naglašava nešto što pisac uopšte nije hteo da naglasi. Na primer, mi danas pod Amerikancima podrazumevamo (u govoru uglavnom evropljanske) žitelje SAD. Time što ih nazivamo Amerikancima, ne znači da podrazumevamo njihovo američko poreklo. Dalje, time što američke starosedeoce nazivamo Indijancima, ne znači da smatramo da su poreklom iz Indije, niti nekadašnji žitelji Indije. Čak ni što Ameriku zovemo Amerikom, ne znači da smatramo da ju je otkrio Amerigo Vespuči.

Kada su u 18. veku npr. Srbe oslovljavali Ilirima, to su jednostavno činili tako. Priča o srpskom poreklu je u tim tekstovima irelevantna, jednostavno su nasledili latinsku praksu nazivanja Balkana Ilirikumom, a nepoznavajući dokraja njegove žitelje upotrebili za naš narod ime Iliri. Iz datog konteksta je ne samo nemoguće naslutiti šta su oni zaista mislili o srpskom poreklu i istorijskom identitetu, već to uopšte nije ni bila tema tih tekstova.

Podsećam, do ovoga smo došli jer insistirate da su Mađari turkijsko pleme jer ih je nekoliko hroničara nazvalo Turcima, a kada, ako sam dobro shvatio, hroničari nekoga nazovu Normanima, Saracenima, Turcima, Mongolima, Tribalima, onda to znači da pomenuti stvarno i jesu sve ono za šta su proglašeni.

Ne znam koliko su vam poznate turske teze iz vremena Ataturka, kako je turski jezik majka svih jezika na planeti i da je jezik kao pojava nastao na turkijskom prostoru? Zasnivali su se na istim takvim uporednim tablicama. Može se, na primer, dodati i ovo, u prilog "slične" strukture srpskog i mađarskog:

srpski - mađarski
ja - en
ti - te
on - o
mi - mi
vi - ti
oni - ok

Elem, moja poenta je da ovde nismo mi pozvani da utvrđujemo srodnost ugro-finskih jezika sa turkijskim/altajskim (pretpostavljam da nemamo ovde nikoga ko bar poznaje govorni mađarski i turski, kamoli njihov istorijat i jezičku teoriju), već da se pozovemo na važeće stavove koji vladaju.

Tako da ne razumem ovo, vi zapravo tvrdite da mađarski jezik pripada turkijskoj grupi i da su proto-Mađari turkijsko pleme ili tako nešto zapravo niste ni tvrdili?

Odakle vam da su bik i trbuh turcizmi, zar to nisu slovenske reči? Odakle vam da postoje u Slavoniji pre Turaka, jesu li zapisane negde? PRoblem sa turcizmima u srpskom jeziku je često bio taj da su bez dublje analize bili pripisivani Turcima i da je bilo potrebno pronaći baš debele dokaze za suprotno da bi se to opovrglo, dok takvi dokazi za afirmativnu tezu nisu bili traženi. Na primer, bubreg i kraguj postoje i kod Rusa i kod Poljaka i ove se reči (verovatno i još poneke) dovode u vreme postojanja slovenske zajednice i tadašnjih ranih kontakata paganskih Slovena sa paganskim turkijskim narodima.

Ne podrazumevam pristup literaturi, ali ne prestaju da me čude zablude u opštoj kulturi naših obrazovanih ljudi, na primer po pitanju navodnog neslovenstva Bugara ili azijatstva Mađara, u smislu srodnosti sa Mongolima i Tatarima.

Nije to moja teza, radi se samo o tome da čitalac nakon nekoliko vekova uzme da naglašava nešto što pisac uopšte nije hteo da naglasi. Na primer, mi danas pod Amerikancima podrazumevamo (u govoru uglavnom evropljanske) žitelje SAD. Time što ih nazivamo Amerikancima, ne znači da podrazumevamo njihovo američko poreklo. Dalje, time što američke starosedeoce nazivamo Indijancima, ne znači da smatramo da su poreklom iz Indije, niti nekadašnji žitelji Indije. Čak ni što Ameriku zovemo Amerikom, ne znači da smatramo da ju je otkrio Amerigo Vespuči.

Kada su u 18. veku npr. Srbe oslovljavali Ilirima, to su jednostavno činili tako. Priča o srpskom poreklu je u tim tekstovima irelevantna, jednostavno su nasledili latinsku praksu nazivanja Balkana Ilirikumom, a nepoznavajući dokraja njegove žitelje upotrebili za naš narod ime Iliri. Iz datog konteksta je ne samo nemoguće naslutiti šta su oni zaista mislili o srpskom poreklu i istorijskom identitetu, već to uopšte nije ni bila tema tih tekstova.

Podsećam, do ovoga smo došli jer insistirate da su Mađari turkijsko pleme jer ih je nekoliko hroničara nazvalo Turcima, a kada, ako sam dobro shvatio, hroničari nekoga nazovu Normanima, Saracenima, Turcima, Mongolima, Tribalima, onda to znači da pomenuti stvarno i jesu sve ono za šta su proglašeni.

Gospodine, samo polako. Čini mi se da se ne poznajemo od juče; ni na Forumu ni preko teza koje zastupate (bilo da su Vaše ili da ste ih usvojili).

Razočaran sam budući da, priznaćete, veoma nisko preko Ataturkove ideologije (koja je, uzgred, bila veoma uspešna) pokušavate mene da etiketirate i stavite u radićevski šablon pjanović-deretićke škole.

Pravo pitanje je kime ili čime vladaju "vladajući stavovi". Danas u Srbiji vlada anarho-liberalna cenzura originalnih naučnih ideja i stavova u humanističkim i društvenim naukama. Jako je važno da ljudi sa originalnim idejama ostanu van struke, pa se jedan doktor nauka, arheolog Đorđe Janković pod pritiskom stranih ambasada isključuju sa univerziteta.

Niste shvatili postavljenu sliku. Moja poenta je bila u odsustvu rodovne razlike (u trećem licu). Velika je materijalna greška za nekog ko se bavi jezikom upošte, pritom primajući platu od poreskih obveznika, da sličnošću ličnih zamenica određuje strukturnu sličnost dvaju jezika.

Nema šta da "ne razumete", kada sam jasno napisao da prihvatam različitost ugro-finske od turkijske jezičke grupe. Dakle, molim vas da ne potvarate, jer ja ne insistiram da su Mađari turkijsko pleme (da Vas podsetim, u istom ste saopštenju rekli da Vam nije jasno, a posle zaključili kako ja insistiram).

Mene na primer čudi kako to da je etimološki rečnik srpskog jezika nakon dvadeset godina stigao do slova B.

Pitanje na koje, uprkos stručnosti, niste odgovorili: "odakle turcizmi (ili "turcizmi"; bubreg (da!), zatim klobuk, balvan, Čazma, kalup, pa i bik, trbuh, kila, katun (možda i tovariš - ne znam kada je zasvedočena) i sl. u Slavoniji stolećima pre dolaska Turaka". Već ste uzvratili protivpitanjem retorike osporavanja pitanja: "Odakle vam da su bik i trbuh turcizmi, zar to nisu slovenske reči? Odakle vam da postoje u Slavoniji pre Turaka, jesu li zapisane negde?" To ne rade ljudi koji imaju pojma s pojmom, a kamoli stručnjaci.

Čekajte, sad treba da se branim kako vas/te nisam etiketirao ili da se izvinim ako je tako zazvučalo?

Uključio sam se povodom opaske da su Mađari turkijsko pleme, a izrečene u kontekstu kako je to nešto opštepoznato, pa kontra ja, kontra ti/vi, da se sad rasprava usijala a da se nema pojma o čemu se priča (uz izazivanje varnica na polju Ilira, turcizama, turkijskog prisustva među Slovenima pre 1389. i sl.). Ne znam zbog čega ste iznenađeni/uvređeni/razočarani, ali vaša poenta (ako je uopšte ima) u potpunosti mi je nejasna, a na moja kontrapitanja, dok odgovaram na vaša, mi ne odgovarate.

Da li mi poruka nije puštena ili niste pročitali o slovenskim kontaktima sa turkijskim narodima, od slovenske zajednice, pa do Avara, proto-Bugara, Tatara i Kumana? Ako je puštena poruka, zašto kažete kako vam nisam odgovorio? I zašto ne kažete odakle vam da su trbuh i bik turcizmi i na koji način se pominju u Slavoniji pre dolaska Turaka? To nije bilo začikivanje, nego ozbiljno pitanje, možda je trebalo da vas zamolim da mi odgovorite? Računam da je ovo forum za diskusije i da nisam prekršio neka pravila lepog ponašanja. I zbog čega mi se obraćate kao da sam ja prozvan da odgovaram na savremene naučne dileme i na koju moju stručnost se pozivate? Na onu koja je potrebna da bi se imalo znanje da Mađari nisu turkijsko pleme i da sa Turcima imaju veze koliko i Rusi i Ukrajinci? Je li moguće da do sada niste znali da Mađari, Finci i Estonci nisu turkijska plemena, već deo jedne druge velike zajednice čiji ostaci i danas postoje širom severozapada azijskog dela Rusije, pa da vas je to naljutilo?

Poslednja izmena:
Čekajte, sad treba da se branim kako vas/te nisam etiketirao ili da se izvinim ako je tako zazvučalo?

Uključio sam se povodom opaske da su Mađari turkijsko pleme, a izrečene u kontekstu kako je to nešto opštepoznato, pa kontra ja, kontra ti/vi, da se sad rasprava usijala a da se nema pojma o čemu se priča (uz izazivanje varnica na polju Ilira, turcizama, turkijskog prisustva među Slovenima pre 1389. i sl.). Ne znam zbog čega ste iznenađeni/uvređeni/razočarani, ali vaša poenta (ako je uopšte ima) u potpunosti mi je nejasna, a na moja kontrapitanja, dok odgovaram na vaša, mi ne odgovarate.

Da li mi poruka nije puštena ili niste pročitali o slovenskim kontaktima sa turkijskim narodima, od slovenske zajednice, pa do Avara, proto-Bugara, Tatara i Kumana? Ako je puštena poruka, zašto kažete kako vam nisam odgovorio? I zašto ne kažete odakle vam da su trbuh i bik turcizmi i na koji način se pominju u Slavoniji pre dolaska Turaka? To nije bilo začikivanje, nego ozbiljno pitanje, možda je trebalo da vas zamolim da mi odgovorite? Računam da je ovo forum za diskusije i da nisam prekršio neka pravila lepog ponašanja. I zbog čega mi se obraćate kao da sam ja prozvan da odgovaram na savremene naučne dileme i na koju moju stručnost se pozivate? Na onu koja je potrebna da bi se imalo znanje da Mađari nisu turkijsko pleme i da sa Turcima imaju veze koliko i Rusi i Ukrajinci? Je li moguće da do sada niste znali da Mađari, Finci i Estonci nisu turkijska plemena, već deo jedne druge velike zajednice čiji ostaci i danas postoje širom severozapada azijskog dela Rusije, pa da vas je to naljutilo?

Niti se ja ljutim, niti je potrebno da se branite. Obaveštavam Vas da je u odgovoru na ovo Vaše saopštenje još uvek auktualno moje prethodno.

"Мађари" је само име које је преовладало међу том скупином људи који се населише на простор данашње Мађарске.
То је заправо некада био савез седам племена "Jenő, Kér, Keszi, Kürt-Gyarmat, Megyer, Nyék, и Tarján".
Три од тих седам племена су била Кабарска. Кабари су били туркијски народ.

Poslednja izmena:
"Мађари" је само име које је преовладало међу том скупином људи који се населише на простор данашње Мађарске.
То је заправо некада био савез седам племена "Jenő, Kér, Keszi, Kürt-Gyarmat, Megyer, Nyék, and Tarján".
Три од тих седам племена су била Кабарска. Кабари су били турски народ.

Sve mi se nešto čini da preci Mađara mirišu na ono što kaže Mrkalj.

Ali ovdje je tema, da li su postojali "crveni Hrvati", odnosno "Crvena Hrvatska"?

I za to mi se čini da jesu postojali pojedinci, samo ako ih je neko ofarbao u crveno a naroda CH niti ih je kad bilo niti će ih biti.

Poslednja izmena:
Sve mi se nešto čini da preci Mađara mirišu na ono što kaže Mrkalj.

Ali ovdje je tema, da li su postojali "crveni Hrvati", odnosno "Crvena Hrvatska"?

I za to mi se čini da jesu postojali pojedinci, samo ako ih je neko ofarbao u crveno a naroda CH niti ih je kad bilo niti će ih biti.

мислим да је Живковић врло убедљиво доказао да је ''Црвена Хрватска'' конструкција барског надбискупа Рудгера, блиског пријатеља брибирског кнеза и хрватског бана Павла Шубића, за чији рачун је и написао своју познату хронику (ЛПД - GRS), како би нараслим апетитима хрватског бана да загосподари свим земљама западног Балкана, дао и неки писмени легитимитет и ''историјско'' оправдање. зато је земље западно од Неретве (које су већ биле у поседу Шубића) назвао ''Бела Хрватска'', а оне источно од Неретве (на које су Шубићи бацали око) ''Црвена Хрватска''. ето како је то измишљено име ушло у историјске изворе и каснију литературу.

Poslednja izmena:
Upravo nadjoh jos jedan spomen o srpskom stanovnistvu Zahumlja, ne znam dal je pominjano ovde al meni je ovo licno bilo nepoznato do sada:
pismo kneza Grgura Vukosalića dubrovačkoj opštini od 6. jula 1418.
'' ...po navodu zla človika postavih pried Stonom na Zablatku carinu tko godi grede u Ston ili Dubrovčanin, ili Vlah ili Srblin ili tko ini i takodje i(z) Stona da plaća carinu ... ''
Lj.Stojanović, Stare srpske povelje i pisma, I-1, beograd, 2006.
Srbi, Dubrovčani, Vlasi... Hrvata ni crvenih ni belih ni od korova...

То је заправо некада био савез седам племена "Jenő, Kér, Keszi, Kürt-Gyarmat, Megyer, Nyék, и Tarján".
Три од тих седам племена су била Кабарска. Кабари су били туркијски народ.

Evo par informacija Mađara Magora:

Mađarski je ugrofinski jezik sa mnogo turcizama.
Što se ostalih strana kulture tiče, Mađari su nedvojbeno turkijski narod (narodna glazba, mitologija, narodne bajke, identitet, narodni motivi, drevno runsko pismo itd.).

Mađari nemaju nikakve veze s Fincima/Estoncima od 1000. prije Krista. Zbog 3000 godina nemamo nikakvo srodstvo osim gramatike i 10-20 sličnih riječi.

A ako se ne gleda gramatika, nego leksik, onda na neki način čak i u jeziku - jer slavenizama valjda ipak ima neusporedivo više nego turcizama, zar ne?
- slavenske korijeni: 9,4 %
- turkijske korijeni: 4,6 %
- njemački korijeni: 5,4 %
- latisnki/grčki korijeni: 3 %
- nepoznati korijeni: 14,7 %

Mađarsko-sekeljsko runsko pismo je staroturskog porijekla.
Ima li nekog dokaza da su se ovim pismom služili ostali Mađari osim Sekelja?
Većina nalaza se nalazi u Erdelju (kod sekeljskih Mađara), ali nekoliko nalaza se nalazi i na području današnje Mađarske i npr. Slovačke.
Početkom XI. st. kralj sv. Stjepan agresivno proširi kršćanstvo. Paganska kultura je totalno uništena (doslovno). Naravno, pogotovo na centralnim područjima gdje je kraljevska vlast jača. Na periferiji (npr. Erdelj /Sekelji/, Šomođska županija /vođa Koppány/, Banat /vođa Ajtony/) vlast je slabija. Neki elementi stare kulture (npr. runsko pismo) prežive.

Inače, ovo runsko pismo je bez sumnje mađarsko pismo, naime svaki mađarski fonem ima svoje slovo.

Old Hungarian alphabet (english wikipedia)

Ima li nekog dokaza da su se ovim pismom služili ostali Mađari osim Sekelja?
Većina nalaza se nalazi u Erdelju (kod sekeljskih Mađara), ali nekoliko nalaza se nalazi i na području današnje Mađarske i npr. Slovačke. Poznatiji nalazi (izvan Erdelja): Pečuh (1232.), Košice (1370.), Pomaz (blizu Budimpešte), Bodrog-Alsóbű (Šomođska županija, južno od Balatona, najraniji nalaz iz početke X. st.!)

Mađari od 500 prije Krista do dolaska u Panoniju (895.) žive u susjedstvu (ili zajedno) turkijskih (i djelimično iranskih) naroda. Otuda i turcizmi i iranizmi u mađarskom jeziku.
Sa Fincima nemamo nikakve veze od 1000 prije Krista.

Reforma/standardizacija mađarskog jezika: wikipedia (1790-1820, u širem pogledu 1770-1872)
Najveći lik ovog procesa je Ferenc Kazinczy (1759-1831)
Standardizacija mađarskog jezika ima ogromnu literaturu (i na netu).

sa mađarske wikipedije:
Bizantski car Lav VI je tražio i dobio pomoć od Mađara protiv Bugara. Mađarska vojska pod zapovjedništvom Levente-a pustošila je Bugarsku. Dvije bitke se između Bugara i Mađara dogodile u sjevernoj Dobrudži (kod današnjeg Galaţija). U oba slučaja Mađari su pobijedili.
Nakon bitke bugarska vojska se povlačila do Silistre.
Nakon toga car Simeon zajedno (u savezu) sa Pečenezima napadao je Etelköz/Etelküzü (današnja južna Ukrajina, tadašnja ’Mađarska’). Nakon napada Mađari su preselili u novu domovinu (Karpatski bazen, 895/896.).

- Za Mađare Erdelj je "sveto mjesto". Kao za Muzulmane Meka. Erdeljski Mađari za nas su najmoralniji i najmađarskiji Mađari
- Rumunjski Mađari dobijaju mađarsko državljanstvo
- Mađarska finansira mađarsko sveučilište u Erdelju (ogromna sramota za Rumunjsku)
- Mađarska finansira rekonstrukcije mađarskih kulturnih i povijesnih znamenitosti Erdelja (nevjerojatna stvar u Europi)
- Stotine tisuća rumunjskih Mađara rade, žive u Mađarskoj
- Rumunjski Mađari isključivo gledaju mađarske TV kanale, naravno sebe smatraju Mađarima
- Rumunjski Mađari navijaju za Mađarsku (na prvom mjestu je Erdelj, na drugom mjestu Mađarska, na trećem mjestu Rumunjska)
- Najčešći turisti i investitori na istoku Erdelja su Mađari

I kakav je status Mađara opcenito u Rumunjskoj?
Status Mađara u Erdelju je katastrofalan. Ogromna sramota za EU. Ali ne samo u Rumunjskoj, i u Slovačkoj (najkatastrofalnija), i u Ukrajini (ukrajinski i ruski nacionalizam živi svoju renesansu).

Zanimljivo je da su vecina Nijemaca iz Rumunjske deportirana nazad u maticu, dok Mađara i dalje ima u velikom broju oko 2 milijuna.
Nijemce prodao je Ceausescu tijekom 80-ih. Od Njemačke dobivao je novce za rumunjske Nijemce (10.000 DEM / cap). Ogromna sramota za Rumunjsku!

Postoje li regionalne razlika u Mađarskoj, antagonizmi, kulturalne razlike ili sl. među ljudima ? Ima li osjetno različitih govora, razlikuju li se slovački Mađari i rumunjski Mađari od onih u matici itd .?
Jeste li u načelu homogena i složna nacija ?

Zanimljivo pitanje...

Regionalne razlike postoje, ali u manjim mjerama od Hrvatske (npr. Dalmacija vs "kontinent"). Mađarska je praktički homogena zemlja, barem etnički, jezički, kulturalno. Jedini izuzetak je religija (rimokatolici vs protestanti).

Malo detaljnije:

1) etnički odnosi:
U ovom pogledu Mađarska je apsolutno homogena zemlja. Naravno, postoje manjine (Cigani 7-8%, Nijemci 1-2%), ali radije u kulturalnom pogledu nego u stvari. Svi govore mađarski, ne samo u javnom životu, u kući također. Ne postoje separatistički osjećaji i sl.

2) jezik:
Totalno smo homogena zemlja. Obnova jezika dogodila se u XVIII-XIX. st., otada svi govorimo književni jezik. Postoji nekoliko kurioziteta u izgovoru (isključivo u izgovoru), ali svi su na rubu izumiranja. Najpoznatiji je segedinski govor, stari Segedinci koriste "ö" umjesto "e". Npr. Szöged umjesto Szeged.
Klasični dijalekti (kao u hrvatskom jeziku) ne postoje.

3) religija:
U ovom pogledu smo heterogena zemlja. Većinska religija je rimokatolicizam (oko 50-60%, barem na papiru, naime ateisti lažu u anketama
mrgreen1.gif
). Protestanti (Kalvinisti) čine oko 20-25% stanovništva. U XVI. st. oni čine većinu u cijeloj Mađarskoj, danas kalvinizam je prva religija samo na istoku Mađarske odnosno djelimično u Erdelju, ali postoji svugdje u zemlji.
Ali, da budemo iskreni, ateistička zemlja smo (80%, u anketama samo 15-20%).

Religije u Mađarskoj (2001.):
karta
(crveni: rimokatolici, plavi: reformati, zeleni: evangelici, narančasti: grkokatolici, žuti: ateisti/nepoznati)

4) Mađari u Mađarskoj i u susjednim zemljama:
Nema nikakve razlike u pogledu identiteta, jezika. Kulturalne razlike postoje (erdeljsko-mađarska kuhinja vs mađarska kuhinja, narodna nošnja itd.).
Ranije (prije 1989.) postojale su i jezične razlike (utjecaj susjednih jezika), ali hvala panmađarskom TV kanalu (DunaTV, osnovan 1993.) već ne postoje.

Jedini izuzetak je Čango-Mađari (Csángó) koji žive istočno od Karpata. Oni govore arhaičan mađarski jezik.

Evangelici(zeleno) su manje više Nijemci?
Većinom su Mađari.
Broj evangelika u Mađarskoj: 304.700 (3% stanovništva)
Broj Nijemaca u Mađarskoj: manje od 200.000 (uz to, nisu svi evangelici, dapače, većinu današnjih mađarskih Nijemaca čine rimokatolici)

Kako je protestantizam došao u Mađarskoj i shodno tome kako to da se nije osjetio u Slavoniji na primjer?
Naravno iz Njemačke, odmah nakon Mohačke bitke (djelimično i prije).
U Slavoniji stanovništvo se izmijenilo. Originalni stanovnici su samo istočnobaranjski/istočnoslavonski Mađari (još iz doba Arpadovića, Szentlászló/Laslovo, Kórógy/Korođ, Kopácsi rét/Kopački rit), ostali (Šokaci, Hrvati, Srbi i drugi Mađari) dolaze kasnije.

Ali gledaj, kada je bila reformacija?
Oko 1520-tih u Njemačkoj, ne vjerujem već onda u Ugarskoj.

Već onda.
Kad Turci dolaze (1541.), Mađarska je već dobrom dijelom "protestantska zemlja".
Doduše protestantizam se širio pod Turcima primjerice u Erdelju,a Turci su podupirali protestante i u 30-godišnjem ratu
Erdelj nije bio pod Turcima. Kneževina je vodila suverenu unutrašnju i djelimično suverenu vanjsku politiku.
--------------------------
- Reformacija u Mađarskoj: Link (samo kratko sa wikipedije)
- XVIth Century of Hungarian Protestantism: Link (također samo kratko)

Mađarski plemenski summit "Kurultaj"

Mađarski plemenski summit "Kurultaj" je najveći plemenski sastanak stepskih naroda. Ovaj događaj je održan 2008. blizu Kunszentmiklósa (nedaleko od Kecskeméta). Tri dana, 150.000 gosti, gosti iz 14 turkijskih naroda koji su u najbližem srodstvu s Mađarima.

Baškirski dokumentarac o ovom događaju:
(14:57)

Prenos forumskog posta forumaša sa pseudonimom "Magor" sa sajta Forum hr. Zaista, jedna tako zakrugljena bitna referenca mora da se prenese u celini, nije moguće o tome prodiskutovati svojim rečima. Fali još samo pokoja sličica, da mozak lakše upije informaciju koju treba preneti: Ugri nisu ugro-finski narod.

Ima ona o kombinaciji ajd da ne kažem baš gluposti, ali nedostatka pameti, sa energijom, vrednoćom i marljivošću. U našem narodu postoji reč za to, zadrtost. Na primer, postoji serija tekstova objavljenih u štampanim knjigama (sa olovnim tiskom crno na belo, a ne nečiji dnevnici sa blogova ili postovi sa zabavnih foruma) o tome kako su Srbi poreklom jevrejsko pleme. I eto povoda za novo papagajisanje: Srbi nisu slovenski narod, nego jedno od 12 plemena Izrailja.

Prenos forumskog posta forumaša sa pseudonimom "Magor" sa sajta Forum hr. Zaista, jedna tako zakrugljena bitna referenca mora da se prenese u celini, nije moguće o tome prodiskutovati svojim rečima. Fali još samo pokoja sličica, da mozak lakše upije informaciju koju treba preneti: Ugri nisu ugro-finski narod.

Ima ona o kombinaciji ajd da ne kažem baš gluposti, ali nedostatka pameti, sa energijom, vrednoćom i marljivošću. U našem narodu postoji reč za to, zadrtost. Na primer, postoji serija tekstova objavljenih u štampanim knjigama (sa olovnim tiskom crno na belo, a ne nečiji dnevnici sa blogova ili postovi sa zabavnih foruma) o tome kako su Srbi poreklom jevrejsko pleme. I eto povoda za novo papagajisanje: Srbi nisu slovenski narod, nego jedno od 12 plemena Izrailja.
Ne gnjavi. :kafa:

Ako nešto ne volim u ovoj našoj zemlji, to su ljudi kojima je najveća struka to što su priučeni u nekoj akademskoj oblasti o kojoj, eto tako, čitaju, pa su stručniji i od ljudi koji su tu zaista stručni.

I uvek isti obrazac ponašanja. Izvale glupost bez razmišljanja, a ako im se ta glupost toliko lično dopadne, prvo reaguju na kritike tako što krenu da izigravaju neko uglađeno ponašanje i kite svoj rečnik, pa tu glupost skribomanski brane zatrpavanjem gomilom nerelevantnih informacija (naravno, smatrajući to "referencama"), diveći se sami sebi kako su to lepo sročili ili u zadnji tren pronašli, a kad ni to ne upali - skidanje maske, ogoljeno agresivno ponašanje i povici tipa "Napustite salu! Ovde nema mesta za provokatore!"

Ako nešto ne volim u ovoj našoj zemlji, to su ljudi kojima je najveća struka to što su priučeni u nekoj akademskoj oblasti o kojoj, eto tako, čitaju, pa su stručniji i od ljudi koji su tu zaista stručni.

I uvek isti obrazac ponašanja. Izvale glupost, krenu da izigravaju neko uglađeno ponašanje i kite svoj rečnik, pa tu glupost skribomanski brane zatrpavanjem gomilom nerelevantnih informacija, diveći se sami sebi kako su to lepo sročili ili u zadnji tren pronašli, a kad ni to ne upali - skidanje maske, ogoljeno agresivno ponašanje i povici tipa "Napustite salu! Ovde nema mesta za provokatore!"
Ne gnjavi; treći put. :kafa:

Poslednja izmena:
Ovakvi razgovori, koji više liče na razgovor sa zidom ili čat-automatima sa neusavršenim algoritmima veštačke inteligencije, uvek me iznova oduševljavaju i inspirišu da napravim njihov pregled i sažetak.

DISKUTANT A: Mađari su turkijsko pleme i mađarski jezik je turkijski jezik.
DISKUTANT B: Ali, Mađari nisu niti turkijsko pleme, niti njihov jezik spada u turkijske jezike, niti je čak sa njima u srodnosti preko nekih daljih veza. U to se može uveriti svako uvidom u klasifikaciju evroazijskih jezika i naroda.

DISKUTANT A: Ali, uvaženi Gospodine, kako onda, u skladu sa svojom Strukom, tumačite turcizme u Slavoniji vekovima pre dolaska Turaka? Odakle oni, Gospodine?
DISKUTANT B: Kakve to veze ima sa prethodnim? Slovensko-turkijski jezički kontakti su poznati još od postojanja slovenske jezičke zajednice iz koje se beleže npr. kao turkijske reči "bubreg" i "kraguj", a turkijskih naroda je na južnoslovenskom prostoru bilo od Avara do Osmanlija manje-više u kontinuitetu. Na koje to turcizme mislite?

DISKUTANT A: Upravo na "bubreg"! Zašto mi na to ne odgovorite? I na turcizme: trbuh i bik, odakle oni?
DISKUTANT B: Pa, rekao sam vam: slovensko-turkijskih kontakata je bilo još u vreme slovenske jezičke zajednice, a Južni Sloveni imali su kontakta sa Avarima, proto-Bugarima, Kumanima... Pečenezima, Tatarima - sve to u predosmansko doba. Koliko znam, trbuh i bik uopšte nisu turcizmi, nego slovenske reči, odakle vam da su to turcizmi i odakle vam podatak da su se oni turcizmi koristili pre Osmanlija?

DISKUTANT A: S obzirom na to da ne odgvarate na moja pitanja, neću ni ja na vaša.
DISKUTANT B: Kako ne odgovaram? I odakle ova besmislena priča uopšte i po čemu sam ja uopšte p(r)ozvan da razrešavam neke nevezane dileme u ovako prozivačkom tonu? Vi i dalje tvrdite da su Mađari turkijsko pleme, a mađarski jezik turkijski i da ti turcizmi odatle vode poreklo?

DISKUTANT A: Gospodine, nemojte ovako nisko da me etiketirate. Ja ne insistiram da su Mađari turkijsko pleme i bolje Vi nama recite zašto je oteran Đorđe Janković i zašto se u srpskom etimološkom rečniku stiglo samo do slova B?
DISKUTANT B: Čekajte. Opet, kakve to veze ima? Sve to na stranu, da li je sva ova parada besmislica samo zbog toga što ste izvalili da su Mađari turkijsko pleme, a mađarski jezik turkijski?

DISKUTANT A: Obaveštavam Vas da je na ovo Vaše saopštenje još uvek aktuelno moje prethodno.
DISKUTANT B: ...

(nešto kasnije)

DISKUTANT A: "Mađari su turkijski narod i ne pripadaju ugro-finskoj grupi". Evo, ovu divnu referencu nam po ličnom svedočenju prenosi forumaš Magor sa Foruma hr koji je (bubnjevi koji se pojačavaju!)... Mađar!
DISKUTANT B: (Komentar adekvatan ovako briljantnoj referenci.)

DISKUTANT A: Ne gnjavi.
DISKUTANT B: (Osvrt na apsurdnost situacije.)

DISKUTANT A: NE GNJAVI!
DISKUTANT B: (Još jedan osvrt, uz smeh koji se već spontano javlja.)

DISKUTANT A: A ne gnjaviiiii!!! (plače bespomoćno pred monitorom)

I uvek isti obrazac ponašanja. Izvale glupost bez razmišljanja, a ako im se ta glupost toliko lično dopadne, prvo reaguju na kritike tako što krenu da izigravaju neko uglađeno ponašanje i kite svoj rečnik, pa tu glupost skribomanski brane zatrpavanjem gomilom nerelevantnih informacija (naravno, smatrajući to "referencama"), diveći se sami sebi kako su to lepo sročili ili u zadnji tren pronašli, a kad ni to ne upali - skidanje maske, ogoljeno agresivno ponašanje i povici tipa "Napustite salu! Ovde nema mesta za provokatore!"
Došao si sa agendom. Imao si ne jednu priliku da objasniš ono što si nametnuo kao temu očekujući da sam tu na skliskom terenu, što ja uopšte ne skrivam, ali si pokazao:

- da si necivilizovan; dok sam ti se obraćao sa Vi, ti to nijednom nisi učinio, što je elementarno kućno vaspitanje;
- da si ovde uleteo samo sa ciljem provokacije, etiketiranja i diskreditacije;
- da nemaš pojma o jeziku (kada govorim o strukturi ti govoriš o dubioznoj sličnosti zamenica);
- da nemaš pojma o mađarskoj etnogenzi; da etnogenezu kao takvu preskačeš i daješ ocenu na osnovu klasifikacije jezika;
- da ne razlikuješ nastanak jezika od etnogeneze; tebi je, do sada, sve to isto;
- za razliku od tebe, nemam vremena da bih se bavio interpretacijom svojih izvora, (a nisam, brate, toliko ni sujetan) već ih dajem na tacni da svako svojom glavom kritički misli i procenjuje njihovu verodostojnost; Magor je dao obilje taksativnih obaveštenja, za razliku od tebe koji si uspeo da tvoje osnovno obaveštenje bude pogrešno, a to je da Mađari nemaju veze sa turkijskim narodima;
- i na kraju, uvrede koje si u prošla četiri saopštenja izrekao na moj račun, iskazujući ih kao svoj doživljaj "o takvima", govore o tebi, a ne o meni;
- ja ću se i ovaj put, iz proste ljudske pristojnosti, suzdržati javnog iznošenja svojih doživljaja o tebi.

Poslednja izmena:
Ovakvi razgovori, koji više liče na razgovor sa zidom ili čat-automatima sa neusavršenim algoritmima veštačke inteligencije, uvek me iznova oduševljavaju i inspirišu da napravim njihov pregled i sažetak.

DISKUTANT A: Mađari su turkijsko pleme i mađarski jezik je turkijski jezik.
DISKUTANT B: Ali, Mađari nisu niti turkijsko pleme, niti njihov jezik spada u turkijske jezike, niti je čak sa njima u srodnosti preko nekih daljih veza. U to se može uveriti svako uvidom u klasifikaciju evroazijskih jezika i naroda.

DISKUTANT A: Ali, uvaženi Gospodine, kako onda, u skladu sa svojom Strukom, tumačite turcizme u Slavoniji vekovima pre dolaska Turaka? Odakle oni, Gospodine?
DISKUTANT B: Kakve to veze ima sa prethodnim? Slovensko-turkijski jezički kontakti su poznati još od postojanja slovenske jezičke zajednice iz koje se beleže npr. kao turkijske reči "bubreg" i "kraguj", a turkijskih naroda je na južnoslovenskom prostoru bilo od Avara do Osmanlija manje-više u kontinuitetu. Na koje to turcizme mislite?

DISKUTANT A: Upravo na "bubreg"! Zašto mi na to ne odgovorite? I na turcizme: trbuh i bik, odakle oni?
DISKUTANT B: Pa, rekao sam vam: slovensko-turkijskih kontakata je bilo još u vreme slovenske jezičke zajednice, a Južni Sloveni imali su kontakta sa Avarima, proto-Bugarima, Kumanima... Pečenezima, Tatarima - sve to u predosmansko doba. Koliko znam, trbuh i bik uopšte nisu turcizmi, nego slovenske reči, odakle vam da su to turcizmi i odakle vam podatak da su se oni turcizmi koristili pre Osmanlija?

DISKUTANT A: S obzirom na to da ne odgvarate na moja pitanja, neću ni ja na vaša.
DISKUTANT B: Kako ne odgovaram? I odakle ova besmislena priča uopšte i po čemu sam ja uopšte p(r)ozvan da razrešavam neke nevezane dileme u ovako prozivačkom tonu? Vi i dalje tvrdite da su Mađari turkijsko pleme, a mađarski jezik turkijski i da ti turcizmi odatle vode poreklo?

DISKUTANT A: Gospodine, nemojte ovako nisko da me etiketirate. Ja ne insistiram da su Mađari turkijsko pleme i bolje Vi nama recite zašto je oteran Đorđe Janković i zašto se u srpskom etimološkom rečniku stiglo samo do slova B?
DISKUTANT B: Čekajte. Opet, kakve to veze ima? Sve to na stranu, da li je sva ova parada besmislica samo zbog toga što ste izvalili da su Mađari turkijsko pleme, a mađarski jezik turkijski?

DISKUTANT A: Obaveštavam Vas da je na ovo Vaše saopštenje još uvek aktuelno moje prethodno.
DISKUTANT B: ...

(nešto kasnije)

DISKUTANT A: "Mađari su turkijski narod i ne pripadaju ugro-finskoj grupi". Evo, ovu divnu referencu nam po ličnom svedočenju prenosi forumaš Magor sa Foruma hr koji je (bubnjevi koji se pojačavaju!)... Mađar!
DISKUTANT B: (Komentar adekvatan ovako briljantnoj referenci.)

DISKUTANT A: Ne gnjavi.
DISKUTANT B: (Osvrt na apsurdnost situacije.)

DISKUTANT A: NE GNJAVI!
DISKUTANT B: (Još jedan osvrt, uz smeh koji se već spontano javlja.)

DISKUTANT A: A ne gnjaviiiii!!! (plače bespomoćno pred monitorom)
Kao što sam i utvrdio, pojma nemaš o etnogenezi Mađara, daješ pogrešna obaveštenje i vređaš sagovornike.

PS.

(bubnjevi koji se pojačavaju!).

Upristoji se.

Poslednja izmena:
Došao si sa agendom. Imao si ne jednu priliku da objasniš ono što si nametnuo kao temu očekujući da sam tu na skliskom terenu, što ja uopšte ne skrivam, ali si pokazao:

- da si necivilizovan; dok sam ti se obraćao sa Vi, ti to nijednom nisi učinio, što je elementarno kućno vaspitanje;
- da si ovde uleteo samo sa ciljem provokacije, etiketiranja i diskreditacije;
- da nemaš pojma o jeziku (kada govorim o strukturi ti govoriš o dubioznoj sličnosti zamenica);
- da nemaš pojma o mađarskoj etnogenzi; da etnogenezu kao takvu preskačeš i daješ ocenu na osnovu klasifikacije jezika;
- da ne razlikuješ nastanak jezika od etnogeneze; tebi je, do sada, sve to isto;
- za razliku od tebe, nemam vremena da bi se bavio interpretacijom svojih izvora, (a nisam, brate, toliko ni sujetan) već ih dajem na tacni da svako svojom glavom kritički misli i procenjuje njihovu verodostojnost; Magor je dao obilje taksativnih obaveštenja, za razliku od tebe koji si uspeo da tvoje osnovno obaveštenje bude pogrešno, a to je da Mađari nemaju veze sa turkijskim narodima;
- i na kraju, uvrede koje si u prošla četiri saopštenja izrekao na moj račun, iskazujući ih kao svoj doživljaj "o takvima", govore o tebi, a ne o meni;
- ja ću se i ovaj put, iz proste ljudske pristojnosti, suzdržati javnog iznošenja svojih doživljaja o tebi.

Meni se čini da ti imaš neko društvo u glavi. Čas mi se obraćaš sa vi, čas sa ti, čas sa gospodine, čas kao keru na ulici. A sve ovo što si naveo je gomila laži, kojoj ne vidim drugu svrhu od bespotrebne odbrane od osećaja ugroženosti preteranom agresijom.

Nisam rekao da Mađari nemaju veze sa turkijskim narodima, jer svi na ovom prostoru imamo veze sa turkijskim narodima. Rekao sam da proto-Mađari nisu turkijsko pleme i da mađarski nije turkijski jezik, a ti se ponašaš tačno simptomatično tom istom Deretiću kog pominješ: izvali glupost, pa posle ne zna na koga više da besni, da li na sebe jer ne zna više ni u šta se upleo, ili na one koji ga "gnjave" i remete mu tako divan koncept.

Ovako haotičan i razularen pristup gde je nemoguće zadržati fokus bar na sekundu stvarno davno nisam video. A ni očekivao od jednog toliko civilizovanog čoveka kome se ne zna da li mu je veća stručnost, kućno vaspitanje, čitanje sagovornika ili diskutantsko umeće. Ili zadržavanje fokusa i sposobnost zadržavanja na relevantnom, da. Zamisli, ja sam "došao". Ti si, pretpostavljam, ovde od nastanka vremena?

Meni se čini da ti imaš neko društvo u glavi. Čas mi se obraćaš sa vi, čas sa ti, čas sa gospodine, čas kao keru na ulici. A sve ovo što si naveo je gomila laži, kojoj ne vidim drugu svrhu od bespotrebne odbrane od osećaja ugroženosti preteranom agresijom.

Nisam rekao da Mađari nemaju veze sa turkijskim narodima, jer svi na ovom prostoru imamo veze sa turkijskim narodima. Rekao sam da proto-Mađari nisu turkijsko pleme i da mađarski nije turkijski jezik, a ti se ponašaš tačno simptomatično tom istom Deretiću kog pominješ: izvali glupost, pa posle ne zna na koga više da besni, da li na sebe jer ne zna više ni u šta se upleo, ili na one koji ga "gnjave" i remete mu tako divan koncept.

Ovako haotičan i razularen pristup gde je nemoguće zadržati fokus bar na sekundu stvarno davno nisam video. A ni očekivao od jednog toliko civilizovanog čoveka kome se ne zna da li mu je veća stručnost, kućno vaspitanje, čitanje sagovornika ili diskutantsko umeće. Ili zadržavanje fokusa i sposobnost zadržavanja na relevantnom, da. Zamisli, ja sam "došao". Ti si, pretpostavljam, ovde od nastanka vremena?
Ja ti se, nisam obraćao sa vi, nego sa Vi, a sada s tobom završavam, da ne bih gubio vreme jer više ni sam ne znaš šta si kazao:
Drugim rečima, Mađari imaju veze sa turkijskim plemenima isto koliko i npr. Rusi.

Dakle, daleko ti lepa kuća s ovakvom obaveštenošću, konstruktivnošću u diskusiji, a Magoru, veliko hvala, gde čuo i ne čuo.

Za ostalo što si napisao aktualna su moja prethodna saopštenja.

(Molim moderatora da ništa ne menja i insistiram da sve meni upućene uvrede ostavi.)

Kakve uvrede upućene tebi, da li si ti normalan? Za šta se ti meni obraćaš sa vi, Vi ili VI, govoriš da se ne znamo od juče, pitaš me za Đorđa Jankovića i etimološki rečnik, tvrdiš da je reč "bik" turcizam, letiš bezglavo od teme do teme i ponašaš se sumanuto i verbalno agresivno?

Ako na račun svojih 8.000 postova i 5 godina provedenih ovde pokušavaš da me navučeš na tanak led kako bih dobio zabranu, moram da ti jasno stavim do znanja da se na takve zamke neću upecati.

Ej, rek'o mu Magor koji je (dramska pauza, uz bubnjeve)... Mađar! i koji je tako sjajno sve dokumentovao, da nema potrebe ništa drugo igde drugde čitati o tome, nego samo pokupiti njegove postove sa Foruma hr i staviti ih u Novu Vulgatu, a o čemu nema potrebe da diskutujemo, jer Mrkalj nema vremena. Pretpostavljam da nisi imao ni vremena da pročitaš šta čovek piše, nego video "Mađari", "Magor" (koji je... Mađar!) i "turkijski" u istom kontekstu i - sapienti sat! Eno, idi na onu temu o Aleksandru i Crnoj Gori, pa pogledaj šta o poreklu, jeziku i identitetu nacionalno opredeljenih Crnogoraca govore sami nacionalno opredeljeni Crnogorci, sa svojim sjajnim referencama. Dakle, turkijsko pleme Mađari, dakle turkijski jezik mađarski i, ej, Magor! Pa i meni komšija Pišta iz Suda reče juče da su Mađari Etrurci, a komšija Andraš iz javne uprave da su Mađari sumersko pleme. Istina, života mi. I do koje mere je čovek sposoban da se utrpava i upetljava umesto da kaže jedno obično "zajebo sam se"?

Da se vratimo temi.

Crvena Hrvatska nije nikad postojala - dokazano više puta.

To je samo dio politike. Evo o čemu se radi:

Sve je izmislio katolički pop Grgur (biskup barski Grgur iz 13 v.) pisajući ljetopis popa dukljanina po nalogu bana Šubića.
To je ustvari pokušaj, da se proširi katolička vjera i uticaj Šubića na šire područje.
Ljetopis popa Dukljanina, je jedini dokument koji govori o nekom saboru na Duvanjskom polju 1.1.753 godine na kome je Hrvatska podijeljena na 4 banovine i južna se prozvala crvena.
Svi kasniji dokumenti se baziraju na tom ljetopisu i prepisuju ga.

Da se vratimo temi.

Crvena Hrvatska nije nikad postojala - dokazano više puta.

To je samo dio politike. Evo o čemu se radi:

Sve je izmislio katolički pop Grgur (biskup barski Grgur iz 13 v.) pisajući ljetopis popa dukljanina po nalogu bana Šubića.
To je ustvari pokušaj, da se proširi katolička vjera i uticaj Šubića na šire područje.
Ljetopis popa Dukljanina, je jedini dokument koji govori o nekom saboru na Duvanjskom polju 1.1.753 godine na kome je Hrvatska podijeljena na 4 banovine i južna se prozvala crvena.
Svi kasniji dokumenti se baziraju na tom ljetopisu i prepisuju ga.

Otkud ti ime Grgur? Živković govori o češkom cistercitu Rudgeru.

Rudger, evo i sličica:

Rutger-Hauer-Ladyhawke-rutger-hauer-8226378-1024-576.jpg

Back