22.09.2025. 16:00
Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je kriminalna grupa „kavački klan“ sarađivala sa Bezbjednosno informativnom agencijom Srbije (BIA).
„Od početka tvrdim da je kavački klan sarađivao sa BIA-a, a onda je u jednom trenutku došlo do sukoba između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović“, kazao je Katnić,
prenose Vijesti.
Danas je u Višem sudu u Podgorici iznošenjem odbrane Katnića, nastavljeno suđenje Zoranu Lazoviću, nekadašnjem pomoćniku direktora Uprave policije i nekadašnjem specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću, optuženim za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebe službenog položaja i pranja novca.
Katnić je danas, kao i ranije na suđenju, sudu predočio Skaj komunikacije koje je, kako smatra, sakrio i falisfikovao tužilac. Rekao je da je kriminalna grupa kavački klan sarađivala sa BIA.
„Od početka tvrdim da je kavački klan sarađivao sa BIA-om a onda je u jednom trenutku došlo do sukoba između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović. Da je sve što sam izjavljivao bila istina proizilazi iz dokaza koje je tužilac odbio da pribavi ili ih je skrivao, mijenjao i falsifikovao, kao što je učinio sa komunikacijama Danijela Jovanovića sa PIN-a 6240CE, istaknutog rukovodioca MUP-a Srbije i Ljuba Milovića sa PIN-a 5S7GLO, člana kavačkog klana i službenika Odjeljenja bezbjednosti Kotor u vremenu od 08. 01. 2020. godine do 04. 12. 2020. godine. Tužilac je ove komunikacije sakrio, a i dodatno ih je izmijenio što je iz svake izbacio poruke Ljuba Milovića, pa molim sud da ih pribavi u originalu i kao dokaz izvede na glavnom pretresu. Tužilac ovako postupa da bi prikrio postojanje saradnje MUP i BIA Srbije sa kavačkim kriminalnim klanom, kao i razloge krvavih obračuna ovog klana sa pripadnicima škaljarskog kriminalnog klana, te posebno da su oni posljedica sukoba Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojše Stefanovića u ovom vremenskom periodu i korišćenja ovih klanova u tom sukobu, a potom i odluke tih struktura iz BIA Srbije da se Veljko Belivuk i Marko Miljković pošalju u Crnu Goru i tamo liše života, a sve prikaže kao sukob ovih kriminalnih klanova, te posebno da sam ja obmanjivao javnost kada sam saopštavao da je pokušaj ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na aerodromu u Tivtu bio u organizaciji određenih struktura BIA Srbije i da su te strukture iz BIA sarađivale sa kavačkim klanom u prometu opojnih droga i vršile njihovu zaštitu“, naveo je Katnić u svojoj odbrani.
„Zvicer dobio podatke o kompromitujućim snimcima političara, tužilaca, sudija, kao i snimcima o izvršenim ubistvima“
„Tužilac Šoškić dostavlja portalu ‘Libertas’, a radi obmane i javnosti i urednika portala ‘Libertas’, skrinšot Ljuba Milovića od 11. 12. 2020. godine sa zajedničke čat grupe Milovića, Lazovića i Zvicera, sa slikom izvoda sa bankovnog računa ili sliku bankovnog računa kriptovaluta na kojem se vidi da na tom računu ima 49.624.511,10 eura, a što se nalazilo u Skaj komunikaciji sa jasnom sugestijom da i pored ovoga nijesam pokrenuo krivično gonjenje, kao ni Saša Čađenović čije je hapšenje uslijedilo. Sve ovo su iskoristili iz srpskih službi i plasirali preko portala ‘Insajder’ od 03. 06. 2023. godine, a koje prenosi portal ‘Libertas’ od 27. 09. 2023. godine da je Radoje Zvicer preko Ljuba Milovića imao veze i pozicije u MUP i BIA Srbije i da je prikupljao podatke preko ovih veza o članovima škaljarskog klana koje krivično gone u MUP i BIA Srbije što nije tačno jer je Radoje Zvicer dobro znao ko su članovi škaljarskog klana i koja krivična djela vrše“, rekao je Katnić.
Naveo je i da je Radoje Zvicer prikupljao i dobio podatke o saradničkoj mreži Pete uprave BIA iz Crne Gore, kao i o kompromitujućim snimcima političara, tužilaca, sudija, kao i snimcima o izvršenim ubistvima i licima koja su ta ubistva izvršila, kao i snimke i dokaze koja lica iz policije i tužilaštva, suda i politike su korumpirana i primala novac iz Srbije i kriminalnih struktura.
„Dokazi koji ovo potvrđuju skriveni su i dodatno izmijenjeni od strane tužioca. Da je to tako potvrđuje i komunikacija između Radoja Zvicera i Ljuba Milovića od 06. 03. 2021. godine koju je tužilac sakrio. Tako u ovoj skrivenoj, a očigledno i izmijenjenoj komunikaciji, koju predlažem da sud izvede na glavnom pretresu kao dokaz, Radoje Zvicer šalje poruku: ‘Što misliš da ovome kažem snimak na jt. (Jutjub) da okačim da mičemo pritisak sa nas’, a Ljubo Milović odgovara: ‘Mile da ga okači’, a Zvicer potvrđuje: ‘Jes’. Tada Ljubo Milović pita: ‘Misliš da i ovi imaju snimak’, na što Radoje Zvicer pita: ‘Koji, ali je tužilac ispustio odgovor Ljuba Milovića, a Radoje Zvicer odgovara: ‘Nema niko bez mi’, tvrdi Katnić.
Da je Ljubo Milović za kriminalnu organizaciju kavači prikupljao podatke iz kriminalnih struktura, posebno u pravcu zaštite istaknutih članova kavačkog klana i organizatora Radoja Zvicera, Katnić je kazao da proizilazi iz komunikacije koju je vodio sa PIN-a 5S7GLO sa NN osobom na PIN AFDHP4 dana 22. 01. 2020. godine.
„Tako NN lice šalje poruku Ljubu Miloviću: ‘Ima ovamo naslednika par mimo Bobana što su iz sjenke bili. Ja mislim da tek sad počinje kasapnica’. Tužilaštvo je i u ovom slučaju izbrisalo sve poruke Ljuba Milovića, a jasno je da kroz komunikaciju sa ovom osobom dobija izuzetno značajne podatke. Tužilac kao dokaz za Zorana Lazovića da je formirao kriminalnu organizaciju nalazi u obmanjujućim komunikacijama Petra Lazovića koje je danima slao Radoju Zviceru. No tužilac ima na raspolaganju i komunikacije koje vode Radoje Zvicer i Milan Vujotić koji je treći čovjek ove kriminalne organizacije i veza sa kriminalnim strukturama u inostranstvu. Tužilac ih i pored toga skriva i dodatno mijenja i falsifikuje jer one ruše ovo što je uz skrivanja, izmjene i falsifikovanja, pokušao da podmetne u optužnici. Tako Radoje Zvicer sa PIN-a 8MA869 na PIN DCSLKQ dana 24. 01. 2021. godine šalje poruku Milanu Vujotiću sljedeće sadržine: ‘Znaju da sam kupio dvije blinde i pokazao sam mu koje, nisu dali da platim ručak prekjuče u čast Ognjena nego mi kaže Zoran zovi u Kotor ili neđe drugo pa plati, večeras sam rekao kad plaćam ručak i da im kažem u oči da od mene Delića napraviti neće niti ostale špijune, zanimaju me samo ovi neprijatelji. Za CG ću pomoći u granicama kojim ja mislim, tipa sad izbori u NK rodbina moja i prijatelji’.
„Zvicer nije hteo da bude špijun“
„Dakle, potpuno je Radoje Zvicer jasan u svom stavu i zaključcima i što je spreman da u oči saopšti Zoranu Lazoviću, a to je da od njega neće i ne može napraviti špijuna, odnosno saradnika. Nema nikakve saradnje o kojoj bez dokaza u optužnici govori tužilac. Nema govora o zaštiti od krivičnog progona. Nema podjele novca. Naprotiv, Radoje Zvicer doživljava Zorana Lazovića kao opasnost. Ono što želi da saopšti i što interesuje Radoja Zvicera jesu neprijatelji. Za Crnu Goru je spreman da učini ono što lično procijeni da treba, tipa za izbore u Nikšiću da angažuje rodbinu i prijatelje na stranu vlasti i DPS-a“, izjavio je Katnić na suđenju.
„… A kada je Ljubo Milović o svemu ovome obavijestio Radoja Zvicera, on je Ljubu Miloviću poslao poruke sljedeće sadržine: ‘Brate ja imam UKP imam MUP ne pričam napamet. Direktno Vučić 40 minuta prije nego si mi javio poslao muriju na ta ista vrata da se zahvali što nisu pravili mitinge i napadali na njega’. Dakle, simuliraju za Europol da ozbiljno rade protiv kriminalnih struktura, a Vučić preko pripadnika policije saopštava zahvalnost Veljku Belivuku, stvarajući kod njega uvjerenje o nenapadanju. Komunikacije Danijela Jovanovića koje traju godinu dana i komunikacije Ljuba Milovića i Radoja Zvicera potvrđuju potpunu kriminalnu vezu kavačkog kriminalnog klana i bezbjednosnih struktura Srbije, kao i umiješanost BIA u izvršenje najtežih krivičnih djela kako na teritoriji Srbije, tako i na teritoriji Crne Gore, kao i lične veze najviših funkcionera Srbije sa Veljkom Belivukom, Radojem Zvicerom, Ljubom Milovićem i drugima. Kako su Veljko Belivuk i Marko Miljković postali teret i opasnost za strukture iz vlasti Srbije za koje su vršili ozbiljna krivična djela, u BIA je donijeta odluka da se Veljko Belivuk i Marko Miljković pošalju u Crnu Goru gdje će biti lišeni života, a sve prikaže kao kriminalni obračun. Iz ovih skrivenih, a značajno izmijenjenih i falsifikovanih komunikacija, jasno proizilazi da su u MUP i BIA Srbije imali ne samo saznanja, no i dovoljno dokaza da uhapse Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i da im ne dozvole izlazak iz Srbije dana 17. 01. 2021. godine“, rekao je Katnić.
...