Druze fiks, da li bi mogao nesto poucno o sencenju, inace ka crtacu pocetniku najveci problem mi predstavlja debljina linija tako da ne mogu da ubodem sustinu kao i to sa senkom pa ako ima neka fora kako se to vezba bio bih ti jako zahvalan.
Uzmeš meku olovku (od 3 do 6B) i vežbaš. Samo ćeš iskustvom sam saznati koliki pritisak olovkom treba da praviš da bi dobijo željenu senku (u nekom konkretnom slučaju), kao i prelaze itd. Znači kupi paket papira, olovke i onda uzmeš prvo po jedno jednostavno telo, npr. kocku, loptu itd. pa vežbaš. Onda pređeš na nešto složenije kompozicije od 2-3-4 tela.
Jedino mogu da pomenem najčešću grešku kod početnika, a to je da nikad ne treba počinjati jakim, tamnim, preciznim debelim linijama. Tako potpuno gubiš kontrolu nad daljim certanjem i onemogućuješ dorade/obrade. Znači počni sa lakim, brzim, svetlim, tankim linijama. Tako nacrtaj krug prvo, pa postepeno idi ka sve tamnimijim senčenjem, tj. pojačavaj pritisak olovke na papir. I drugo, nemoj da žrvljaš u svim pravcima (mada postoje slučajevi kada baš tako treba da se radi) nego nek ti linije budu u skladu sa izvorom svetlosti. Jedna od najzahvalnijih metoda sencenja je koriscenje prsta za pravljenje finih postepenih prelaza, ujednacavanje senke itd..
Pogledaj ove crteze, pa vidi, "proucavaj" gledanjem pravca linija, svetlosti...pa probaj sam.
A pogledaj i knjgu u na e bookz topiku o teksturama sa olovkom.