Crnogorski specijaliteti u slici i reči

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
84ef173b9b8297adb85074ca52b679af_header_jpg_v_0.jpg

Пуњене паприке са сиром.

Kaštradina
Suvo kuvano ovčije meso – specifičnog ukusa i mirisa. Obično se sprema uz raštan, mada se u nacionalnim restoranima služi kao glavno jelo.

Raštan
Zelena bilja iz porodice kupusa. Karatkeristična je za područije Crne Gore i bere se u listovima koji se operu i usitne pa potom kuvaju sa sitno isjeckanom šargarepom i lukom. Pred sam kraj kuvanja dodaje se sitno sjeckani bijeli krompir. Uz raštan se obavezno kuva i neko masnije suvo meso kako bi raštan dobio pravu aromu i ukus.

rastika-ko-kastradina-13167a680c97f0f52185b2fc53d0d136_view_l.jpg

...ovo nije originalni recept za rastan....al dobro ljudi eksperimentisu svasta nesto...

- - - - - - - - - -

За домаћу питу потребне су домаће коре, домаћа јаја и сир, то нам није доступно.
Све друго не може да замени укус домаћег што су некад правиле наше баке

Домаћа јаја и врхунски сир имам увек.
Само треба да се развуче тесто оклагијом,
и то је проблем,
Не иде баш свакој.

ПС: И то је женска иницијатива.
Пар жениних колегиница има коке носиље,
али их не хране концентратом.
Све продају унапред.

Друга гаји ћурке.
5€/кг очишћена.
Однос квалитет/цена фантастичан

...ne mora oklagijom da se razvlaci testo to se uglavnom radi u Bosni....moze i rucno budu tanje i pita je savrsena....nista lakse od
razvlacenja kora za pitu, samo ako ima volje...

i ako nema,postoji rješenje,nađeš neku fantastičnu kuvaricu...

Doktore vidis li ti kako mi imamo pametnu omladinu ?
Kuvarica je resenje samo da ne dodje do guzve u kuhinji ...

- - - - - - - - - -

specijalitet..u Hrvatskoj je koštao 20e kg..

smokva To ti je takozvana MJESAVINA .
Nesto ukusno britko sa prizvukom budjavog sira vrlo cijenjenog i skupog proizvoda koji nije ni primac ukusu nase mjesavine .

Doktore vidis li ti kako mi imamo pametnu omladinu ?
Kuvarica je resenje samo da ne dodje do guzve u kuhinji ...

- - - - - - - - - -

smokva To ti je takozvana MJESAVINA .
Nesto ukusno britko sa prizvukom budjavog sira vrlo cijenjenog i skupog proizvoda koji nije ni primac ukusu nase mjesavine .

nisam više ni mlad toliko...:(
ali opet sa druge strane imam privilegiju da još uvijek starim...ouu yeah..
jeste da nema veze sa sirom iz mješine ali...

Koji je originalni recept?.:D
Napiši, molim te jer i ovako deluje fino, a originalno,mora da je još bolje.

...pisala sam na temi Sta kuvamo danas, jedno par puta....u originalni recept ne ide nikakva sargarepa i ostalo....ide suvo meso, po mogucstvu bukica/kolenica/domaca njuguska kobasica/sarena
slanina/ pa sta ko od toga ima....domaca svinjska mast jedna kasika...rastan koji je smrzo, posto je to tesko znati, uglavnom ga treba ocistiti od korena (svaki list) iseci na krupno i staviti u kesu
pa u zamrzivac da prenoci i dobro izmrzne....i par krompira, belog koji se lepse raskuva....u Cg koriste njihov domaci koji je kao nas Ivanjicki...
...u linac se stavi red rastana malo krpmpira, pa suvo meso i opet tako, mast i nalije vode da ogrezna...ne mesa se...rastan se samo kuva i prosto se "ljulja" serpa na sporetu onako uhvatis za
one drske sa strane i prodrmas serpu povremeno....probas pa ako bas treba dodas zacina...to je to...ni sargarepa ni nista dodatno ne ide jer to onda prosto nije taj ukus "kvari ga"...
...treba da bude onako corbast , da kad sipas u tanjir bude vodice...ne zaprzava se...znaci u tanjiru imas rastana, mesa i krompira i tu vodicu....to je to, to je pravi rastan i nikad niko ko je
dodavao, kombinovao nije imao taj pravi, koji je nenadmasan....najbolji...mi ga svi jako volimo retko ostane za stura ma koliku kolicinu skuvala...

Raštan kuvam isto kao kupus na crnogorski način;)

Meso, suvo ili sveže, kuvam u vodi kojoj sam dodala samo začine, kupus isečem na krupne komade i poređam odozgo, poklopim i kuvam na pari. Pred kraj kuvanja dodam zapršku od malo ulja i c. paprike.
Na isti način kuvam i raštan.
Kupus, ili raštan, se bukvalno kuvaju u spostvenom soku jer voda skoro ispari.
Potrebno mi je dosta vremena i lagana temperatura za ovaj način kuvanja, ali vredi.

Raštan kuvam isto kao kupus na crnogorski način;)

Meso, suvo ili sveže, kuvam u vodi kojoj sam dodala samo začine, kupus isečem na krupne komade i poređam odozgo, poklopim i kuvam na pari. Pred kraj kuvanja dodam zapršku od malo ulja i c. paprike.
Na isti način kuvam i raštan.
Kupus, ili raštan, se bukvalno kuvaju u spostvenom soku jer voda skoro ispari.
Potrebno mi je dosta vremena i lagana temperatura za ovaj način kuvanja, ali vredi.

Duki mislim da za oba kupusa tvoj nacin kuvanja je varijanta za preukusno .
Kad ovako spremim rastan jedem ga sa kisjelim mlijekom , mogu ti reci supre je ukusno.
0_8d31a_8abe8e88_S

Evo jednog recepta nasih baka iz crnogorske kuhinje .
originalna_crnogorska_kuzina.jpg

Џигар пилав
Цијелу бијелу џигарицу ставити у котао да се у сланој води обари. Кувати је док добро не омекне, а затим скинути са ватре и исјећи је на што ситније комадиће, као када се самеље. У посебну посуду на мало више масноће попржити иситњену џигарицу и томе додати пола шоље од бијеле кафе пиринча и са мало воде се кува. Када се оцијени да је кувано маса се прелије са неколико кашика кисјелога млијека и са двије кашике кајмака, а затим се то све запари са врелим маслом у који се стави кашичица црвене паприке. Јело је укусно и једе се док је топло.

:worth: ДАЈ РЕЦЕПТ

Tu racept ne treba - sve je u imenu - TUČANIK.

Skuvaš krompir 1 kg , skuvaš u vodi kukuruzno brašno 1 kg , uzmeš drveni TUČAK i sve to obadvoje dobro utucaš.
Tako nastana kačamak 2 kg.
Uzmeš jednu guku klačamaka od 1 kila i daš na tanjir i u sredinu daš jedno 4- 5 kašika starog kajmaka iz mješine.

E ako to uspiješ sve pojesti, dobar si za 2 dana.

ps.
Mjesto kajmaka se može dati punomasni sir tz. "meki sir" ili obadvoje - sve po želji.

Ta porcija za 2 osobe od 1kg kačamaka + 250g sira ili kajmaka košta oko 5-6€.

Poslednja izmena:
Kad sam davno dosla iz Backe ravnice u tatinu Crnu Goru .
Prvo od jela sto nisam mogla da zamislim a ne da jedem je bila riba a poslije ribe rastan kupus sa brasnenom kobasicom u sve crijevima pa prodimljeno .

Za ribu sam se cudila sto je to dragi Boze .
Moji roditelji oboje iz Crne Gore su se bili uzeljeli jela njihovog rodnog kraja pa je tata kupio ogromnog SARANA - veceg na pijaci nije bilo .
Kako su se gostili tog dana je za malo duzu pricu .
Kuvanu glavu sarana je pojeo u slast moj otac sve pupkcuci od uzivanja .I rep je otisao u corbi koju ja tada nisam okusila .
Dosta je cijela kuca cudo mirisala .Przena u velikim parcadima pusili su se ostali djelova ribe .Mislim da se kadio cijeli komsiluk.
Samo smo ja i sestra tog dana imale dodatno jelo za rucak .Svi nagovori da se specijalitet proba nisu uspjeli .

Rastan je bio isto posebna prica i nagovaranje da ga jedemo ogromno .Nije pomagalo ni to sto je zdrav i potreban da se jede u vecim kolicinama .
Taj posebni miris kiji se sirio kucom bio je da se stavi ruka na nos .A tek brasnene kobasice koje je tata dobio od svoje tetke i parce dimljene slanine .
Ljudi moji kakvi su to ljudi koji to jedu pitale samo se i ja i sestra.Ima li tata jos tih tvojih specijaliteta da se odselimo kod babe za neko vrijeme ?

Sve sam vam ovo ispricala sa poentom da vam kazem da ja danas oba jela jedem sa uzivanjem .
Posto sam se udala u Zetu za jednog strastvenog lovca i ribolovca naucila sam da spremam jela od ribe .
Moj muz se hvalio drugarima kako ja dobro spremam ribu i cesto je pozivao svoje drugare na goscenje .
Ne pitajte , bili odusevljeni .Pijanog sarana sam usavrsila .

A brasnene kobasice u rastanu su mi posebno drago jelo koje izumire na moju zalost .
Kad je moja komsinica od zaklane svinje bacila cijela crijeva rekla sam joj ...*sram te bilo sto to baci jadna ne bila .

Back