Crne rupe i super nove...

Dokazano je da crne rupe postoje.Teleskopi su snimili posledice delovanja crne rupe na zvezdu tj. crna rupa je otkinula deo zvezde sto su snimili uz pomoc teleskopa.Moja pretpostavka je sledeca: Naucnici pretpostavljaju da se nekada desio ' BIG-BANG ' kao pocetak nastanka zvezda i pocelo je sirenje mase u svemiru koja se i daje siri. Ali pre sirenja mase po svemiru ,ta ista masa morala je negde da se skupi.Crne rupe su u stvari gomile mase koja se skuplja na jednom mestu i neprestano se krece i povecava.To povecanje se desava sve dotle dok se ne dostigne odredjena ogromna masa. Svaka nagomilana masa poseduje odredjenu gravitaciju. Kada dodje do " KRITICNE GRAVITACIJE " zbog sabijanj atoma u crnoj rupi dolazi do ' BIG-BANG '-a i to je neprestani ciklus materije koja se desava u svemiru.Sta mislite o tome

Ljudi volim astronomiju od malih nogu, zaista i nacitam sam o tim rupcagama sam' tako...
Necu vam pricati o gravitacionim spiralama koje se urusavaju same u sebe i gdje na kraju eonskog procesa jedan kubni cenat trilione tona mase...Ma jbe mi se zato...Ako zaista hocete da vidite jednu pravu i istinsku crnu rupu, prirodnu, dodjite kod mene i zavirite u moj dzep....Ima da vas usisa....

Obersturmfuehrer:
bela rupa ne postoji, to je za sad samo naziv za ono sta bi bilo U crnoj rupi...tako nekako...
tj, reprezentacija crne rupe u nekom drugom mikro-svemiru koji bi stvorila sama ta crna rupa...
Nije to drugar bela rupa...ako kontamo isto..samo se zove tako..Mislim da je to pocetak procesa materije u antimateriju...
Idioti u mislim svicarskoj u njihovom nekom tamo akceleratoru uspeli napraviti antimateriju koja je pod kontrolisanim, znaci vestackim uslovima uspela opstati nekih 5 sekundi...
Nedo nam dragi bog da to ikad iko ponovi, jer atomske fizije i fuzije su samo mala handgranatica u odnosu na antimateriju...
Jer u antimaterijskom okruzenju prijatelji moji NE MOZES UMRETI....ja mislim da biblija o tome pise, samo sto je njihov teoloski naziv PAKAO...
I verujte mi, ne serendam..

miskolcibela:
Dokazano je da crne rupe postoje.Teleskopi su snimili posledice delovanja crne rupe na zvezdu tj. crna rupa je otkinula deo zvezde sto su snimili uz pomoc teleskopa.Moja pretpostavka je sledeca: Naucnici pretpostavljaju da se nekada desio ' BIG-BANG ' kao pocetak nastanka zvezda i pocelo je sirenje mase u svemiru koja se i daje siri. Ali pre sirenja mase po svemiru ,ta ista masa morala je negde da se skupi.Crne rupe su u stvari gomile mase koja se skuplja na jednom mestu i neprestano se krece i povecava.To povecanje se desava sve dotle dok se ne dostigne odredjena ogromna masa. Svaka nagomilana masa poseduje odredjenu gravitaciju. Kada dodje do " KRITICNE GRAVITACIJE " zbog sabijanj atoma u crnoj rupi dolazi do ' BIG-BANG '-a i to je neprestani ciklus materije koja se desava u svemiru.Sta mislite o tome
HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH xD
To bi bilo moje priblizhno mishljenje xD

Dule_Dux:
Jer znate nesto o ovim svemirskim fenomenima i sta mislite da li sudbina Suncevog sistema zavisi od neke crne rupe cije su dimenzije mikronske ???
Jako je tesko cak i teorijski pricati o sledu dogadjaja u Suncevom sistemu,ali pouzdano znamo da ce on biti potpuno sprzen kroz nekih 5 milijardi godina,kada Sunce bude prestalo da sija...Tada ce poslednji suncev izdisaj (sunceva korona) sprciti sve planete,ukljucujuci i Zemlju i sva ostala nebeska tela koja se nalaze u sistemu.Zemlja ce se istopiti... A sto se tice tvog pitanja da li crne rupe prete nasem sistemu,pa mi u nasem susedstvu vec imamo jednu gigantsku crnu rupu a ona se nalazi tacno u sredistu mlecnog puta i cela galaksija se spiralno okrece oko nje... Suncev sistem se nalazi na rubu galaksije tako da nismo izlozeni njenom uticaju. Teorijski je sve moguce ali su zaista minimalne sanse da Zemlja bude zahvacena neko crnom rupom jer pre svega nam je poznat nacin na koji one nastaju a to je da vode poreklo od zvezda... a najbliza je Proksima Kentaura a ona nema tendenciju da preraste u crnu rupu...
A sto se tice super nova, mozda se negde u dalekoj proslosti,jos kada suncev sistem nije ni postojao, desio nastanak super nove i njena svetlost jos uvek putuje prema nama...Ali one su toliko udaljene da cemo mi mozda samo uhvatiti odsjaj daleke proslosti...Dokaz necega sto je postojalo i sto je nestalo pre milijarde godina...

Hajde da budemo precizni: Sunce će porasti u crvenog džina ali neće istopiti sve planete, već samo Merkur i možda Veneru.Zemlja će opstati kao planeta, ali pretpostavljam bez bez vode i atmosfere i mnogo toplija nego sada.

Po nekim proracunima kada Sunce postane crveni dzin progutace i Merkur i Veneru i Zemlju. Tu ce se zaustaviti, a posle ce postati beli, pa crni patuljak. The end.

E sad ako je verovati teoriji Big Banga (ne zaboravite da je to samo teorija koja jos nije potvrdjena, mada stoji na staklenim nogama).
Po toj teoriji nastanak Sunca i uopste naseg sistema je manje-vise poznat. Cak je poznata i sama evolucija vasione poceci od njenog prvog minuta. S tim sto se prva tri minuta uzimaju kao najvaznija jer su se u tom vremenu obrazovale danas poznate elementarne cestice i anticestice do kojih smo i mi sami sacinjeni.
Zanimljivo je da se za Sunce smatra da je nastalo nakon 2 ili 3 supernove koje su se dogodile na nasim prostorima (da se tako izrazim), jer kada se dogodi supernova, ona obuhvata uglavnom celu galaksiju i veoma malo ostavlja iza sebe. To sto ostavi iza sebe su neki metali ili neki drugi tezi atomi. Kada se ta materija ponovo skoncentrise i skocka nastaju nove zvezde.
Smatra se da na Suncu ima nekoliko procenata tih teskih atoma sto ukazuje na explozivnu proslost ovog dela Svemira.

Кулиража:
Zanimljivo je da se za Sunce smatra da je nastalo nakon 2 ili 3 supernove koje su se dogodile na nasim prostorima (da se tako izrazim), jer kada se dogodi supernova, ona obuhvata uglavnom celu galaksiju i veoma malo ostavlja iza sebe. To sto ostavi iza sebe su neki metali ili neki drugi tezi atomi. Kada se ta materija ponovo skoncentrise i skocka nastaju nove zvezde.

ne razumem bas sta si hteo da kazes..........
2-3 super nove na nivou galaksije ili na nivou zvezde....
u drugom slucaju, to nije moguce, jer je za zvezdu rezervisana samo jedna supernova....a u prvom, tesko da su ostale zvezde uticale na Sunce na taj nacin....
inace, nije ti tacna tvrdnja da kada se dogodi super nova da obuhvata citavu galaksiju....jeste, obuhvata veliki deo prostora, ali taj prostor obuhvata uglavnom zracenjem koje mi ovih godina imamo prilike da snimamo...
da supernova 'radi' na nivou galaksije na tja nacin, mi sada ne bi imali o cemu da pricamo jer nas ne bi bilo...do sada je primeceno nekoliko supernovih, jedna od njih je ona sto su je primetili kineski astronomi, a to je ono sto sad zovemo Crab maglina, a pored toga ima jos par komada....

dodatak;
nastanak teskih atoma nije nikakvo cuido ni nepoznanica...
najnormalnija stvar je da se prilikom nuklearnih reakcija stvaraju i teski elementi....kad kazem teski, mislim tezi od vodonika....

Ne kazem da se Sunce raspalo 2-3 puta, vec da je na tom prostoru u proslosti bilo drugih zvezda koje su dozivele supernovu, a njihovi ostaci su ukljuceni u nase Sunce.
Dobro supernova ne obuhvati celu galaksiju explozijom, ali sigurno da utice na nivou galaksije tako sto oslobadja veliku kolicinu energije (kao atomska bomba, prvo pobije mnogo ljudi odjednom, posle ih godinama ubija lagano).

aha...ok....
mada mislim da su po tom pitanju magnetari, koji su doduse oblici supernove, ali imaju ogromno magnetno polje i emituju x i gama zracenje na poprilicnu udaljenost...
neki su cak izneli teoriju da je jedna ovakav dogadjaj uticao na jedno od istrebljenja zivog sveta na zemlji tokom istorije...

/I/I@Ī@:
cuo sam da kada se spoje crne i bele rupe moze nastati crvotocina koja moze da bude prolaz za putovanje kroz vreme
i sta su bele rupe

Naucnici veruju da sve sto udje u crnu rupu mora negde i da izadje. Pretpostavlja se da je to bela rupa koja se nalazi u proslosti. Telo koje bi upalo u crnu rupu trebalo bi da prodje kroz crvotocinu i izadje kroz belu rupu u proslosti. Ako te zanima astronomija procitaj knjigu Isaka Asimova-Kolapsirajuca vasiona.

Za crne rupe se veruje da postoje. Jos niko nije video ni jednu (zato sto im je gravitacija toliko jaka da i svetlost "usisavaju"), ali su teleskopom "uhvaceni" neki snimci.

KiZo:
Da,naravno ali ja sam rekao a prave akcelerator teskih jona hadron kolajder u cernu.cern je kompleks gde se nalaze i razni drugi akceleratori,ciklotroni,betatroni...radi kombinovanja i sudaranja svih otkrivenih postojecih cestica.SSJ da li to govoris o kvazarima? Gde tek nastala dzinovska protozvezda ima toliku masu da ni ogromna toplota ne moze da je zaustavi da joj se jezgro sazima i pretvori u crnu rupu, i usisava okolnu materiju oslobadjajuci ogromne energije?to je bilo bas cesto za vreme ranog svemira.srecom dosta materije se oslobodi u eksploziji dovoljno da stvori nova manja sunca.

Evo nesto sam nasla ne netu:
Da bi se napravila vestacka crna rupa potrebno je Mont Everest dovesti na velicinu atoma.

Sta mislite o ovome? Da li je to moguce?

Hteo sam negde postovati tekst, ali ne stigoh.
Tekst se odnosi na cuvenu Hokingovu teroiju o Crnim rupama, sa kojom pobija prethodnu teoriju koje je on sam doneo.
Stiven Hoking je javno priznao da je izgubio opkladu od Perskila (profesor na ne znam kom fakultetu) koji nije verovao u Hokingovu teoriju Crnih rupa da one uvlace i unistavaju sve sto im se nadje u domenu jake gravitacije.
Ipak su stari zakoni i u tom polju ostali ispostovani, a to je da se materija/energija ne moze unistiti.
Hoking je dakle dosao do zakljucka da Crne rupe osim sto uvlace sve u sebe i emituju odredjeno zracenje (dakle, ne termalno, vec staje nesto od onoga sto se uvuce).
Hoking se jos razocarano obratio ljubiteljima SFa, jer je ovim pobijena teza njegove ranije pretpostavke da Crne rupe mogu iskoristiti za putovanje kroz vreme.
Ova vest je prilicno stara (konferencija u Dablinu 2004. godine), ali mnogi nisu culi ni za Hokingovu teoriju o Crnim rupama koju je doneo 1975. godine.
On je ovime pobio skoro sva svoja ranije tvrdjenja i poceo da radi na novoj teroiji o Crnim rupama (a i ja cu moju mukotrpno skockanu i ukoricenu knjigu morati da prosirim).
Ono sto ne znam je da li je od 2004. do danas nesto objavio.

Evo sta ja znam...
Information Loss in Black Holes, Cambridge 2005 (mislim da je ta god)
Black Holes and Baby Universes and Other Essays, (Bantam Books 1993)
The Universe in a Nutshell, (Bantam Press 2001)
On The Shoulders of Giants. The Great Works of Physics and Astronomy, (Running Press 2002)
A Briefer History of Time, (Bantam Books 2005)

Nisam nikad imao vremena da procitam ijednu od velikana Stivena, sto smatram jednim od svojih vecih propusta.
Da li su ta dela pisana "narodnim jezikom", tj razumljive laiku (mada imam neko predznanje, rodjeno iz moje prirodne radoznalosti o nasem okruzenju, tj prirodi) ili se bas mora imati neko predznanje iz date oblasti.
Ja sam cuo da on pise bas za laike, popularisuci savremenu fiziku, narocito astronomiju...:)

Za tebe ne bi bio nikakav problem da razumes, samo citaj polako i vracaj se na mesta koja nisi razumeo (ovo se vrlo cesto desava).
Njegove knjige ne spadaju u tesku naucnu literaturu, ALI ako zelis da razumes ipak moras polako citati i s vremena na vreme se vracati na neka mesta.
Ono sto mi se svidja u svim njegovim knjigama za narod je sto je objasnio i maximalno priblizio stvari narodu. Dakle samo lepa, zanimljiva i prosta objasnjenja.
Mr Sal, ako nisi listao, prelistaj po www.astronomija.co.yu ima dosta dobrih tekstova.
Za tezu literaturu, je potrebno pre svega dobro predznanje i mnogo duze proucavanje od laganog citanja uz kafu ili TV (a to ostavimo onima koji se bave time profesionalno ili im je mnogo vazan hobi).

Pablo Escobar Col:
Jako je tesko cak i teorijski pricati o sledu dogadjaja u Suncevom sistemu,ali pouzdano znamo da ce on biti potpuno sprzen kroz nekih 5 milijardi godina,kada Sunce bude prestalo da sija...Tada ce poslednji suncev izdisaj (sunceva korona) sprciti sve planete,ukljucujuci i Zemlju i sva ostala nebeska tela koja se nalaze u sistemu.Zemlja ce se istopiti... A sto se tice tvog pitanja da li crne rupe prete nasem sistemu,pa mi u nasem susedstvu vec imamo jednu gigantsku crnu rupu a ona se nalazi tacno u sredistu mlecnog puta i cela galaksija se spiralno okrece oko nje... Suncev sistem se nalazi na rubu galaksije tako da nismo izlozeni njenom uticaju. Teorijski je sve moguce ali su zaista minimalne sanse da Zemlja bude zahvacena neko crnom rupom jer pre svega nam je poznat nacin na koji one nastaju a to je da vode poreklo od zvezda... a najbliza je Proksima Kentaura a ona nema tendenciju da preraste u crnu rupu...
A sto se tice super nova, mozda se negde u dalekoj proslosti,jos kada suncev sistem nije ni postojao, desio nastanak super nove i njena svetlost jos uvek putuje prema nama...Ali one su toliko udaljene da cemo mi mozda samo uhvatiti odsjaj daleke proslosti...Dokaz necega sto je postojalo i sto je nestalo pre milijarde godina...

Pa nije bas da smo na rubu galaksije.
A i da crna rupa pokusa da prodje pored nas bili bi odavno mrtvi,zbog uticaja gravitacije na ovako krhu zavisnost zemlje od sunca.A evo i nekih poredjenja...

Prilozi

• milkyway.jpg
    milkyway.jpg
    90,8 KB · Pregleda: 19
  • image005.jpg
    image005.jpg
    35,5 KB · Pregleda: 20
  • image006.jpg
    image006.jpg
    36,1 KB · Pregleda: 21
Znas NaraYan da sam to mislio...Pa svako zainteresovano dete zna crtez nase galaksije....
Ne bas spiralna, nego po mom "vidjenju" alu felne sa bmw-a, samo zarotirane....

I ko je to uslikao nasu galaksiju, sa toliko x svetlosnih godina udaljenosti?

Ajmo malo i to pretresti.
Odakle i po kom osnovu model (spiralni) nase galaksije?
Mislim, nacrtase je tako kao da je neko sa strane slikao....:):)

Ajde druge galaksije, sto Habl, sto prethodni teleskopi (opticki) nam prikazase kako su izgledale pre par (udaljenost) godina...
Ali nasu?

Verujem da cu dobiti pametne i edukativne odgovore, jer je to jedna od misterija u mom skromnom astronomskom znanju....::):)

Prosto. U spiralnim galaksijama se josh uvek stvaraju nove zvezde a u ostalim su samo stare. Prosto?!

U stvari se reshenje nalazi u zrachnom spektru i kolichini sjaja.
U elipticnim galaksijama se nalaze uglavnom stare zvezde koje emituju pretezno niskofrekventni tj crveni spektar.
Zpog nedostatka prostorvremena :] mislim da nisam mogao loshije da kazem.

NaraYan:
Prosto. U spiralnim galaksijama se josh uvek stvaraju nove zvezde a u ostalim su samo stare. Prosto?!

U stvari se reshenje nalazi u zrachnom spektru i kolichini sjaja.
U elipticnim galaksijama se nalaze uglavnom stare zvezde koje emituju pretezno niskofrekventni tj crveni spektar.
Zpog nedostatka prostorvremena :] mislim da nisam mogao loshije da kazem.

Dobro si rekao . Na osnovu spektra odredjuju odaljenost zvezda od nase . Kad imas udaljenost nije tesko napraviti viziju koju danas imamo .

Back