Crna Svadba(2021-)

Ja u ovoj seriji ne vidim ništa "zapadno" osim tog mračnog tona,koji je i onako bio prisutan u našoj kinematografiji godinama. Čak šta više,imaš našu etno muziku u intro-u, sveštena lica pravoslavne crkve,vlaške običaje,u koje spada i crna magija koja se pominje ovde u seriji. Šta smo mi to mogli još da ubacimo da bi bilo autentično? Možda da policajci i agenti bezbednosti u narodnoj nošnji idu i rešavanju zločine? :rotf:
mogli su bolje da odglume i napisu scenario, eto...

aj probaj da apstrahuješ to malo... mračni, misteriozni stil naracije, prča u koju su upleteni religijski (pa i paganski) elementi, stereotipni likovi grubih, pomalo neotesanih ali pronicljivih detektiva koje muče demoni prošlosti i te kako podsecaju na serije tipa True Detective i slicne ložane inspirisane njom..

Izvinite gospodine originalni , šta po tebi originalno treba biti?? , možda očekuješ da naši filmaši naprave neki specijalni originalni žanr,scenarija,montaže,fotografije,... koji bi udovoljilo tvome istančanom ukusu , i onda bi možda rekao koju pohvalnu reč?!

Postavljaš se narcisoidno iznad svih , jer tvoja negativna kritika samo kaže da je serija puka kopija amera i ništa više.
Ako je ova serija kopija onda sigurno znaš za seriju koja nije kopija , i ako je navedeš ja ću je istim načinom kao i ti pokopati.

Serije su zabava , i ako drži pažnju totalno je nebitno jel to ispričana priča hiljadu puta, jer mi kako ljudski rod se non-stop ponavljamo u svakom izričaju.

Ja u ovoj seriji ne vidim ništa "zapadno" osim tog mračnog tona,koji je i onako bio prisutan u našoj kinematografiji godinama. Čak šta više,imaš našu etno muziku u intro-u, sveštena lica pravoslavne crkve,vlaške običaje,u koje spada i crna magija koja se pominje ovde u seriji. Šta smo mi to mogli još da ubacimo da bi bilo autentično? Možda da policajci i agenti bezbednosti u narodnoj nošnji idu i rešavanju zločine? :rotf:

Ni ja ne vidim ništa zapadno , osim u smislu scenarističke i montažerske dinamike , koji su nužni jer je u pitanju ŽANR , tj.bez tih dinamika ne može ti držati pažnju žanrovska serija ni film.

Pa nekima je autentično naše one socijalne drame, gde reditelj,scenarista i glumci se vode onom replikom iz Radovana Trećeg(Zoran Radmilović) :"Uzmu pa puše , a onda se gledaju u oči po 5 minuta".:mrgreen:

Nije mi najjasnija scena polunage i svezane Jelene Djokic pored bazena.

Nema tu ništa posebno , samo se hoće ukazati na njen karakter.
Ona je sva moderna obrazovana promiskuitetna samohrana majka , ima više seksulanih partnera,drska feministkinja,ne veruje u boga,religije,vračanje,...i ako se sećaš da je svojoj ćerci zabranila da uči pesmu "Ciganin fali svoga konja" o J.J.Zmaja jer eto pesma vređa Cigane , dakle ona je i klasična moderna žena kao iz Amerke i zapada koja se zalaže i za manjine i šatro puna je empatije.

Izvinite gospodine originalni , šta po tebi originalno treba biti?? , možda očekuješ da naši filmaši naprave neki specijalni originalni žanr,scenarija,montaže,fotografije,... koji bi udovoljilo tvome istančanom ukusu , i onda bi možda rekao koju pohvalnu reč?!

Postavljaš se narcisoidno iznad svih , jer tvoja negativna kritika samo kaže da je serija puka kopija amera i ništa više.
Ako je ova serija kopija onda sigurno znaš za seriju koja nije kopija , i ako je navedeš ja ću je istim načinom kao i ti pokopati.

Serije su zabava , i ako drži pažnju totalno je nebitno jel to ispričana priča hiljadu puta, jer mi kako ljudski rod se non-stop ponavljamo u svakom izričaju.
Ko se postavlja narcisoidno da li si ti normalan? Rekao sam svoje mišljenje o seriji, jbt mislim da bi njeni scenaristi bolje prihvatili kritiku od tebe koji nikakve veze nemaš s njom... Ne, nije nužno otkrivati nove stilove ali ako hoće u tu nišu neka joj pristupe ozbiljnije glumački i rediteljski, neka joj daju malo autentičniji pečat, al kao što rekoh nemamo mi kritičan nivo talentovanih za tako nešto...

Za sad - onako.

Gluma je prilično tanka (izuzev Štimca), likovi klišeizirani, dijalozi prilično izveštačeni, ali je za svaku pohvalu to što se neko usudio da jedan etnološki fenomen smesti u okvire psihološkog trilera.
Mi smo narod sa dosta običaja i mitova koji mogu da posluže kao odličan predložak autorima za raznorazna filmska i televizijska dela iz tog misteri-horor žanra.
Pri tom, sada imamo mogućnost da to produkcijski i tehnički iznesemo na sasvim pristojan način, tako da od talenta scenarista i režesera zavisi ishod krajnjeg projekta.

Umalo da otvorim temu jer nisam zapazila da je iko igde spomenuo ovu seriju. :D
Trejler mi se dopao i jedva sam dočekala da počne.
Osećaj me nije prevario jer i posle četiri epizode sam isto zagrejana za priču i glavne likove.
Muzika i efekti su odlični.
Nisam fan Uliksa Fehmija, ali mi se čini da će se to ovom ulogom promeniti...

Одгледао шест епизода и утисци помешани. Серија рађена за извоз, што поздрављам. Можда је могло и боље али, колико пара толико и музике. С обзиром да знам да каквим новцем раде у Србији, момци су извукли максимум. Који ме чак и нервира са константним просеравањима.
Фехмиу, не знам, не уклапа ми се у лик. Можда је то субјективно.
Тема, провокативно интересантна с обзиром да је међу Власима магија присутна. Колико је она део фолклора или истине, не знам.
У сваком случају серија која може бити интересантна и ван граница.
Одгледаћу је до краја.

Slavko Štimac je nedostajao televiziji, a otkriće mi je Toni Mihajlovski kog nisam imala prilike da gledam do sad, a kojem je uloga monaha Tihona legla perfektno. On mi je za sad omiljeni lik u seriji jer pojačava neki vajb zlog omena i suspenzije. :zaljubljena:
maxresdefault.jpg

Back