Crna rupa

al pazi zanimljivu stvar..sto dalje gledamo to vise u proslost gledamo.pa tako ako je u proslosti svemir bio manji nego danas zasto ga mi vidimo kao veceg?:think:
tj gledajuci bilo gde u svemir.na krajnjem dometu .gledamo u pocetnu tacku.tj vidimo NASU proslost .opticki paradox nastao usled zakrivljenosti kontinuuma..ciji je stepen toliki da se svemir bukvalno krivi u sebe samog..

Ne možemo da vidimo nikako to.
Pojam veličine se ne treba koristiti u ovom kontekstu.
Moguće je registrovati zračenje sa početka Univerzuma, nekih tristotinak hiljada godina,
i to se naziva mikrotalasno pozadinsko kosmičko zračenje, Dolazi nam iz svih pravaca sa istim (ili vrlo sličnim) intenzitetom.
To je, u stvari, svetlost iz detonjstva Svemira koja je toliko rastegnuta usled širenja (niska frekvenca - velika amplituda) da je registrujemo u samo kao radio talas.
Negde sam video/čuo/pročitao da je baš onaj šum na televizoru (tzv sneg) u stvari to zračenje koje registruje prijemnik bez antene za filtriranje. :)

Naravno da postoji dosta materijala koji koriste pisci naucne fantastike, u fikciju mozes staviti i teorije koje nisu sasvim proverene, fikcija je vazna za razvoj, znas, nove ideje, novi horizonti...
Sustina je da su te fikcije podlozne proveri, i ukoliko se ne dokazu, ostaju kao zanimljivosti u istoriji nauke, nece biti predmet vecnih rasprava kao kod nekih problema filozofije ili teologije.

Pretpostavljam da 'ova' stvar jeste crna rupa?

Ono sto mi ovde iznosimo je prilicno uprosceno, matematika iza ovoga je ubitacna, a i nije neophodna za razumevanje, ali je zasnovano na vec proverenim saznanjima i uglavnom je eksperimentalno potvrdjeno. Mada, ima i fikcije...:D

Ma račun je stvarno ubitačan ali da nije bilo vizionara koji znaju matematiku.... :)

Neko pomenu crvotočine i taj mambo-džambo, ima nekih priča da se neki singulariteti razlikuju.
Npr ako crna rupa ne rotira, singulatnost je tačka, a ako rotira onda je somewhat prstenastog oblika. E za te prstenaste singularnosti neki ljudi misle da su svemirske prečice. :)

Ma račun je stvarno ubitačan ali da nije bilo vizionara koji znaju matematiku.... :)

Neko pomenu crvotočine i taj mambo-džambo, ima nekih priča da se neki singulariteti razlikuju.
Npr ako crna rupa ne rotira, singulatnost je tačka, a ako rotira onda je somewhat prstenastog oblika. E za te prstenaste singularnosti neki ljudi misle da su svemirske prečice. :)

I

Aha, nasao sam to
http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_singularity (koje ludilo od teksta phew )

Dosta se spominje string theory, o tome bas nisam citao puno.

Malo je jadno sto bacam ove linkove, ali...
http://en.wikipedia.org/wiki/Wormhole

Mi živimo u Svemiru koji se širi, jer sve pokušava da pobegne od Chuck-a Norris-a. :mrgreen:

Ok to je naucni zakljucak, naucna teorija, ali dali si razmisljao, da foton kao foton prenosi energiju, (kao sto su NASA-naucnici napravili solarna jedra) da ti fotoni uzajamno "guraju " galaksije od sebe,(ipak je to ogromna povrsina koja prima ogromne solarne vetrove, neshvatam kako to ne bi delovalo i na galaksije) tamnu materiju mogu da shvatim, ok, i crna rupa ima znatno vecu masu iako je skoro nevidljiva za prostor, ali ta tamna energija mi je malo sumnjiva, ajstajn je i sam dokazao tamnu materiju gravitacionim zakrivljenjem, nepoznajem njegove radove o tamnoj energiji.
E sad interesuje me dali foton ima konstantnu brzinu (brzinu svetlosti) ili moze da uspori, (predpostavljam da se odbijanjem neusporava i da moguce je da bude na dva mesta odjednom) i kako prenosi energiju kada nema "masu" (primer solarna jedra). Ako vec ima a predpostavljam konstantnu brzinu, pa kako se on nalazi u prostoru i vremenu ako je uvek na granici najvece moguce brizine(razume se da preko toga vreme ide unazad), ako se preko toga previse krivi vreme, znaci li da samo cestice koje nemaju masu mogu da se vrate u proslost. (svetlosna brzina materije je skoro nemoguca matematickim racunom potrebne energije ali sta je sa fotonom i drugim oblicima zracenja)
I trece, crna rupa,- da li singulariti, toliko sabijen, da nema dimenziju, (materija se nalazi u prostoru i vremenu, ali je sabijene) ili je sama gravitacija- toliko savila prostor i vreme toliko, da su uslovi za prostor i vreme "probijeni" i ustvari materija je kolicinski tu ali prelazi u stanje bez prostora i vremena, ALI KAKO ZADRZAVA GRAVITACIJU KROZ PROSTOR I VREME I OSTALE ZAKONE FIZIKE cak i zvuk uspeli su i da naprave koji je ton ispustala srna rupa , ipak se crna rupa krece kroz svemir, po uslovima svemira, pokazivajuci svoju masu i gravitaciju, postujuci sve zakone svemira.(zar ako materija nepostoji u prostoru i vremenu ili je vreme toliko usporeno, kako moze imati i normalnu gravitaciju, znaci ili to da je gravitacija samo proporcijalno razlicita prostoru i vremenu) i jos nesto nisam nigde procitao, kolika je pretpostavljena temperatura u crnoj rupi, s obzirom da zvezde zbog pritiska imaju veliku temperaturu ali kad se potrosi gorivi i postanu beli patuljci temperatura je -273 ili kako bese apsolutna nula, od silne gravitacije dali ponovo pokrece neku reakciju,(samim tim kad usisa nesagorelo gorivo ono mora da predje iz jednog stanja u drugo, promenom pritiska gravitacije, a to zahteva i oslobadjanje energije) tog preostalog iskoriscenja goriva i stvara novu vrstu materije.
Nemojte da mi se smejete pokusavam da ukapiram nesto bar od ovoga:mrgreen:svaciji odgovor i misljenje dobrodoslo....

Foton nema konstantnu brzinu, tj. brzina svetlosti u vakuumu je oko 300.000 km/s, dok je u vodi oko 230.000 km/s, što znači da brzina svetlosti zavisi od medijuma kroz koji se prostire.

Inače, foton je fantomska čestica, čestica bez mase koju je izmislio Ajnštajn objašnjavajući fotoelektrični efekat (emisija elektrona iz metala pod uticajem svetlosti). Prema klasičnoj fizici svetlost je talasne prirode i, shodno tome, što više svetlosti padne na metal, što ga više "zatalasamo", elektron koji iskoči iz metala će imati veću energiju. Međutim, to nije bio slučaj, energija elektrona ne zavisi od intenziteta svetlosti, već od njene boje (talasne dužine). Drugi problem sa stanovišta klasične fizike je što bi bilo potrebno neko vreme da elektron dobije dovoljnu količinu energije od svetlosti koja je potrebna da on napusti metal, a činjenica je bila da elektron trenutno dobije dovoljno energije. Ajnštajn je zato izmislio foton kao nosioca energije, a nije mu dao masu jer, prema Specijalnoj teoriji relativnosti, čestica koja putuje brzinom svetlosti mora da ima beskonačnu masu.

Šta se dešava u crnoj rupi, i da li one uopšte postoje, niko ne zna, a naročito se ne zna šta zaista predstavlja tačka singulariteta. Torija kaže da tačka singulariteta nema dimenzije, a ima beskonačnu masu. Šta se dešava sa temperaturom i vremenom u takvoj tački - ebemliga.

Crna rupa nije neki usisivač koji plovi Kosmosom i usisava sve živo i mrtvo. Ona nije opasna sve dok ne dođemo do horizonta događaja, a onda nema povratka.

Ja to zamišljam ovako:
Recimo da imamo zategnuto platno na koje smo stavili košarkašku loptu. Masa lopte (1 kg) će izazvati ulegnuće platna i ako stavimo kliker dovoljno daleko od lopte, on neće krenuti ka lopti. Sada polako približavamo kliker ka lopti i u trenutku kada ga dovoljno približimo, on će krenuti ka lopti. To je horizont događaja. E, sad, ako sabijemo loptu do nivoa crne rupe, ona će zadržati svoju masu (1 kg) što znači da se horizont događaja neće pomeriti, ostaće na istom mestu, ali će masa od 1 kg dovedena do dimenzije crne rupe izbušiti platno i tu će nastati rupa na platnu kroz koju kliker neće moći da prođe. Ali, kako je gravitacija crne rupe ogromna desiće se da će se kliker rastaviti na atome i ipak proći

darko darko, procitaj nesto o potvrdama opste teorije rel.
Na primer, skretanje odnosno savijanje svetlosti. Gravitacija deluje na foton upravo zato sto je E=mc*c, 'energija je masa'.
http://en.wikipedia.org/wiki/General_relativity#Light_deflection_and_gravitational_time_delay

Mogao bih napisati nesto o emisiji crnih rupa, ako te zanima. One se ponasaju kao usijana tela. Sto su manje, vise emituju. Horizont desavanja se ponasa kao entropija. Samo da dodjem kuci i docepam se knjige...

Ok malo bi je bio nejasan foton, sad mi je jasnije a i nisam znao da mu brzina nije konstantna. PUNO HVALA VRAGAN
Sto se tice crnih rupa, znam da drze galaksije na okupu (najvece su u centru) da njih nema i njihove ogromne gravitacije, razne gravitacije bi rasturile sastav galaksije po celom svemiru, dok ih ima i u drugim delovima galasija ali su mladje i manje. Takodje se sudaraju i i sjedinjuju masu. Znam i kako nastaju. Ali da imaju beskonacnu masu, to bas i neverujem, svaka crnaq rupa razlicito deluje na svoje okruzenje, zavisi od velicine.
Takodje su i dokazane da postoje, habl je cak detektovao i zracenje koje emituju C R tako sto postoje 2 cestice koje nastaju i kao + i - veoma kratko traju i medjusobno se unsiste- poniste. One nastaju u svakom delicu svemira, poenta je kod crne rupe zato sto tu jednu crna rupa usisa a suprotno naelekrisanu odgurne, i tako nastaje zracenje vezano za samo crne rupe. Takodje i postoje teorije da su crne rupe jako gradivne za univerzum.
E sad mene mnogo zanima, voleo bi da procitam nesto sto nisam znao, a pojma nemam :mrgreen:.
Predhodni moj post je bio posvecen tamnoj energiji, naucnici misle da ona siri svemir. Bas se pitam, ja sam laik za ovo, pa mozda bude smesno, ipak foton moze da prenese energiju i da odgurne stvari od sebe, ( nasini naucnici veruju da solarnim jedrima mogu da dostignu i 90 % brzine svetlosti (samo sto treba jako puno vremena da razvije tu brzinu) a ako me dobro sluzi secanje vec cu slali satelite sa ovom tehnologijom na udaljene planete) tako da sa povrsinom galaksija i uzajamnim bombardovanjem fotona moze doci do odaljavanja jedno od rugih, zar nije neko probao da isracuna koju silu fotona deluje jedna galaksije na drugu i samim polozajem galaksija (neka stoji horizontalno i okrenuta je vecom povrsinom i ima vecu silu delovanja na solarni vetar, dok druga stoji u profilu u onosu na drugu galaksiju i ima jako malu povrsinu i slabije ubrzava na solarni vetar, tako mogu najbolje izracunati razliku delovanje solarnog vetra i crne energije, takodje treba navesti i uticaj gravitacija istih)
MiIslim da ova moja pretpostavka je dosta jednostavna i realna, da naucnici su sigurno to i uocili ali nigde nisam to procitao, to me najvise zanima.
ZNACI ZANIMA ME UTICAJ SOLARNOG VETRA NA TAKOZVANO SIRENJE SVEMIRA I UBRZAVANJE GALAKSIJA TJ NJIHOVO UDALJAVANJE JEDNA OD DRUGE.
interesujeme svecije misljenje, bilo kakvo bilo, takodje ako je neko nesto procitao, zanima me i izvor, hvala puno elan morin tedronai ako imas vremena slobodno pisi. E i ovo me zanima kako se to ponasaju kao usijana tela, znaci li to da zrace tolotu, nerazumem....

Poslednja izmena:
Za sirenje svemira je odgovorna Crna Energija(Dark Energy) koja uostalom cini ~75% od ukupne mase svemira...

EDIT: Bas mi dadoste ideju da otvorim temu o Crnoj Energiji i Crnoj materiji

Kako energija može da čini ~75 % mase? Energija nema masu. Pravilno bi bilo reći da čini ~75 % svemira. Mislim da je pravilan izraz tamna energija i tamna materija.

Nego neke stvari i meni tu nisu logične. Npr ta beskonačna masa. Da je masa crne rupe zaista beskonačna, i njena gravitaciona sila bi u svakoj tački svemira bila beskonačna. Mislim da postoji neka granična vrednost mase koju materija može da dostigne (kao što je npr najveća poznata vrednost brzine c, pa se uzima kao granična vrednost).

Nije masa beskonačna, loše sam se izrazio. Gustina tačke singulariteta je beskonačna, a masa crne rupe je ista kao i kod tela od kog je nastala plus masa onoga što usisa.

Ovako,cesto se pominje pojam "crna rupa"...Ja sam citao nesto o tome na internetu medjutim nijesam bas najbolje shvatio..Znaci,kakav je to kontinuum prostor-vrijeme i kako je to zakrivljen i kakav treba da bude... kako ona guta stvari u sebe ,kako su nastale i sl.i kakva je opasnost sad od ovog eksperimenta u Zenevi od crne rupe.... sve sve samo da mi to objasni neko na vrlo razumljiv nacin...Hvala!;)

U'vati po neku emisiju o tome na National geographic kanalu (ima ih bar 50 koje repriziraju relativno često) i sve će ti biti mnogo jasnije.

P.S.
Isto važi i za veliki prasak.

prema teoriji svaka zvezda velicine 3 puta vece od naseg sunca je osudjena dapostane ..crna rupa..inace dogadja je po teorijii desi kad nagomilana gravitacija..koja raste sa masom tela savlada jaku nuklearnu silu ..
?

Ne treba savladati jaku nuklearnu silu ( silu koja drži jezgru na okupu), već samo razbiti atom i sabiti ga na gustoću jezgre.....

M.. :)

Zašto se uopšte trebao uvoditi pojam 'singulariteta'?
Pa i realno telo može imati osobine koje se pripisuju CR-u?

N
Negde sam video/čuo/pročitao da je baš onaj šum na televizoru (tzv sneg) u stvari to zračenje koje registruje prijemnik bez antene za filtriranje. :)

Neće biti, kažu pozadinsko zračenje je na oko 160 GHz.
Ali, prema temi: Moja teorija pozadinskog zračenja, pre će biti crveni pomak dalekih zvezda?

na oko 14 milijardi godina radaljine nalazi se zid..koji se detektuje samo radioteleskopima u obliku suma..te se pretpostavlja da je to..sam pocetak ..jer je taj sum krenuo pre 14 milijardi godina sa svog polazista i dopire is svih smerova jednoobrazno

Hmmm... Naravno da postoji optički ZID! Kažu, što dalje zvezde, to veći z-pomak frekvencije! Znači, ako je z>1, vidljiva svetlost te zvezde do nas stiže kao nevidljiva/infracrvena svetlost. A uz još veći z, onda kao mikro-talasi....

Tacno tako. Procitao sam jednom da mozemo da vidimo razdaljine od oko 13 milijardi s.g. u svakom pravcu.
L]

Znači, pre 13 milijardi godina je Kosmos bio velik u prečniku barem 26 milijardi godina?

Tacno tako. Procitao sam jednom da mozemo da vidimo razdaljine od oko 13 milijardi s.g. u svakom pravcu.

Jel' to realna snimka iz Kosmosa, ili nečija interpretacija?

Znači, pre 13 milijardi godina je Kosmos bio velik u prečniku barem 26 milijardi godina?

Kako si dosao do tog zakljucka? Ako uzmemo da se kosmos siri brzinom svetlosti, to samo znaci da je kosmos stariji od 13 milijardi godina.

Jel' to realna snimka iz Kosmosa, ili nečija interpretacija?

Moze biti da ovo nije stvarna slika, mada meni izgleda stvarno i crne rupe izgledaju upravo tako, manje vise.

Poslednja izmena:

Back