Црна Гора увела санкције Руској Федерацији

комшија

Stara legenda
Poruka
91.024

1649414165003.png


Vlada Crne Gore uvela sankcije Rusiji



5a2d9c13-5618-4272-a68d-267e0a0a0a64-zastavaaa-i_1920x1280[1].jpg


prije 2 minuta

Vlada Crne Gore je nakon više odlaganja 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.
"Upravo usvojen paket restriktivnih mjera prema Rusiji! Hvala svim ministrima na saradnji!", napisao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru.

Nakon donošenja odluke o primjeni sankcija prema Rusiji, Vladine institucije bi trebalo da zamrznu imovinu i ekonomske resurse dijela ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori i zabrani rad ruskih vladinih medija. Vazdušni prostor Crne Gore je ranije zatvoren za ruske avione, jer za tu odluku nije bila neophodna Vladina formalna odluka.

Ranije je najavljeno da će zbog službenog odustva premijera Zdravka Krivokapića, današnjom sjednicom predsjedavati potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Pročitajte i ovo:

EU uvela peti paket sankcija Moskvi, uključujući na uvoz ruskog uglja

Crna Gora se još 1. marta deklarativno pridružila sankcijama koje je Evropska unija (EU) usvojila protiv Rusije, ali Vlada premijera Zdravka Krivokapića izbjegavala da usvoji odluku kako bi se one mogle primijeniti u praksi.

Vladi premijera Zdravka Krivokapića izglasano je nepovjerenje početkom februara ove godine, a do danas nije izabrana nova. Unutar Vlade u tehničkom mandatu postoje dvije suprotstavljene struje predvođene premijerom Krivokapićem i potpredsjendikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Dok je vicepremijer Abazović insistirao da Vlada usvoji odluku o sprovođenju sankcija prema ruskim državljanima koji se nalaze na crnoj listi Evropske Unije, premijer Krivokapić je predlagao obrazovanje "koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini".

Na dosadašnjim sjednicama Vlade nije bilo dovoljne podrške ministara za usvajanje ni jednog predloga.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović


Podsjetimo, Vlada Rusije je 7. februara uvrstila Crnu Goru na spisak stranih država koje "vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba".

Na toj listi su i članica Evropske unije, među kojima su Slovenija i Hrvatska, a od ranije i Sjedinjene Američke Države, Australija, Velika Britanija, Kanada, i druge.

Odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića izabrana je decembra 2020. glasovima proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA koji su osvojili većinu na izborima avgusta te godine, čime je nakon tri decenije vlast Demokratske partije socijalista prešla u opoziciju.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 3. marta predložio čelnika URA i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića za mandatara nove manjinske vlade, o čemu pregovori još traju.

Evropska Unija I Sjedinjene američke dršave više puta su pozvale Crnu Goru da formalizuje primjenu sankcija Rusiji

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Crnoj Gori je 7.aprila saopšteno da je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar dobio uvjeravanja premijera Zdravka Krivokapića da će Crna Gora usvojiti sankcije.

Rusija je 24.februara pokrenula vojnu agresiju na Ukrajinu, zbog čega su zemlje Evropske Unije, Sjedinjene Američke Države i nekoliko zemalja Azije uveli sankcije Moskvi.

link

Још једно одлучно ЊЕТ! из слободарског Титограда. Браво за Црну Гору, поносну чланицу НАТО пакта! Зла "Мајчице" више немаш шта да тражиш у нашем Региону, јер ускоро и од Србије добијаш санкције!
 
Комшо, каће више та нова Влада Црне Горе?

овој ће истекне мандат, неће изаберу нову, как'и су лењи.
Па чекај значи није изабрана нова влада? :eek: Ко је онда увео санкције? Кривокапић?
пс сори што нисам читао уводни пост...:mrgreen:
 

1649430168142.png


Medoks: Crna Gora učinila važan korak, neophodno da se sankcije Rusiji rigorozno sprovedu



Karen Medoks

Karen Madoks

Cafe del Montenegro 08/04/2022

Britanska ambasadorka Karen Medoks ocijenila je kako je uvođenjem sankcija Rusiji, Crna Gora pokazala da su evroatlantske vrijednosti prioritet.

“Drago mi je vidjeti da je učinjen ovaj važan korak koji pokazuje da su evroatlantske vrijednosti prioritet, uprkos ovdašnjim političkim izazovima”, napisala je na Twitteru.

Medoks je poručila kako je važno da se ove mjere, koje su odgovor na rusku agresiju, sada rigorozno sprovedu.

 

1649452328144.png

Za uvođenje sankcija glasali svi prisutni ministri, Stijović uzdržan



FP0CzeCXsAcCxyi-1000x555.jpg
Sa današnje sjednice Vlade

Cafe del Montenegro 08/04/2022

Za uvođenje sankcija Rusiji na današnjoj sjednici Vlada Crne Gore glasali su svi prisutni ministri, osim ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića. On je bio uzdržan pri odlučivanju.

Tako su za sankcije, pored potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, glasali i ministri ekonomskog razvoja Jakov Milatović, finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministarka odbrane Olivera Injac i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.
 
1649593997135.png



Sankcije uvedene, jer je CG u potpunosti usaglašena sa EU


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je odgovarajući na pitanja novinara na Delfi ekonomskom forumu, o situaciji sa Ukrajinom i uvođenju sankcija Rusiji, kazao da se Crna Gora pridružila sankcijama Rusiji, jer ima potpunu usaglašenost sa evropskom bezbjednosnom politikom.

Krivokapić kazao da očekuju turiste sa alternativnih tržišta kako bi nadomjestili nedostatak onih sa ratom zahvačenog područja, (Foto: gov.me)

Krivokapić kazao da očekuju turiste sa alternativnih tržišta kako bi nadomjestili nedostatak onih sa ratom zahvačenog područja


09. 04. 2022.


"Juče je formiran jedan odbor koji će permanentno da prati sve mjere koje proizilaze iz Evropske unije i Evropskog savjeta, a tiču se sankcija Rusiji. Mi smo uradili što je bilo do nas, nema letova između Rusije i Crne Gore, ali za sada nije došlo do zapljene imovine ruskih državljana koji su u našoj državi. Naime, jahte koje su bile u Crnoj Gori, vjerovatno očekujući reakciju države u tom pravcu, napustile su našu zemlju u roku u toku od tri dana i koliko mi znamo stacionirale su se u Turskoj", kazao je Krivokapić.

On je naglasio da što se tiče zapljene nepokretne imovine, radiće se u skladu sa našim zakonima. Ističe da je pokrenuta procedura da se vidi može li se prodavati ta oduzeta imovina.

"Radi se konkretno o imovini Olega Deripaske. Treba imati na umu da je taj slučaj i prije ovoga, zaokupljao pažnju javnost Crne Gore", naveo je premijer.

Rade na privlačenju turista iz Izraela, Poljske, Češke, Bugarske

Na pitanje novinara da li će sankcije donijeti finansijske štete Crnoj Gori, Krivokapić je kazao da nažalost sankcije najviše pogađaju običan narod pa i države koje se pridružuju njima.

"Mi kao i Grčka, Kipar imamo veliki broj tursta sa ratom zahvaćenog područja i treba naći način kako da se nadokande te štete", kazao je Krivokapić.

On je istakao da turizam čini jednu četvrtinu prihoda Crne Gore, kao i da najveći broj turista dolazi iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, pa će se sigurno to odraziti na turističku sezonu. Kako je kazao uvijek treba voditi računa da se ima u vidu i alternativna tržišta.

"Mi smo se angažovali da obezbijedimo turiste iz Izraela, Bugarske, Češke i Poljske i nadamo se da će ta kompenzacija biti uspješna", kazao je Krivokapić.
 

Back
Top