„Crkvi naplatiti porez, a vernicima uvesti crkveni porez“

Ja veću glupost od ove nisam čuo. To samo jedan totalno ignorantski ateistički mozak može da smisli. Po njima vernik bi bio onaj ko se prijavi i plača članarinu crkvi (tj uplaćuje neki doprinos državi, koja bi te uplate prosledila crkvi) a neko ko veruje u Boga, moli se redovno i disciplinovano se drži posta neće se smatrati vernikom ako se ne registruje kod države i ne uplaćuje doprinos. Ja zaista nemam reči, ljudi sa tako kriminalnim funkcionalnim znanje ( đaba im obrazovanje) bi hteli da budu uticajni članovi naše zajednice. Pa oni što ceo dan gledaju parove i zadrugu su za njih superljudi ( nadčovek u Ničeovskom smislu). Ove socijalno društvene analfabete su sigurno podskup drugosrbijanske elite/hohštapleraja.

Ma papazjanija ziva i od predloga i od ljudi, ne vredi se zamarati komentarisanjem.

Ti imas problem da razgranicis dve stvari, jedna je SPC a druga je religija, ma koja to religija bila. SPC NIJE RELIGIJA! A ako misis da jeste onda si glup. Religja postoji bez predstavnika iste, odnosno persona koje su sebi dali za pravo da je "promovisu". To ces biti vernik postojala SPC ili ne.
Treba jednu stvar da razumes ako si sposoban, niko ne napada religiju, odnosno Pravoslavlje vec SPC kao instituciju koja u 99.99% slucajeva ne radi u interesu religije i svojih vernika koje treba da stiti.

:lol::lol::lol: каква гомила глупости и незнања ..... па не могу да верујем......... али могу да ти поручим да та ваша хистерија упућена против СПЦ зато што сте схвагили да СПЦ има далеко већи утицај у друштву од некаквих кулова по странкама НЕЋЕ ПРОЋИ.
Не знаш ОСНОВНЕ СТВАРИ као што је на пример чињеница да је по Уставу Србије ЦРКВА тј:СПЦ ОДВОЈЕНА ОД ДРЖАВЕ. Сваки православац је члан СПЦ јер се подразумева да је крштен по канонима Цркве и да живи сходно канонима СПЦ.
СПЦ има СВОЈ Устав, своје законе, свој Црквени суд - према томе твоје режање и лајање је и смешно и бесмислено јер СПЦ НИЈЕ НЕКАКВА СЕКТА.

п.с.
Историја Српске православне цркве
и
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5_%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5

Poslednja izmena:
imas stelu u tim krugovima, ja se 95 nisam vencao u crkvi, a hteo, jer su u krizi trazili godza marke, a ne koliko das.

Тог попа је требало да пријавиш Патријаршији у Београду:

СРПСКА ПАТРИЈАРШИЈА

Улица Краља Петра бр. 5, 11000 Београд, Србија
Централа: +381-11-3025-101

КАНЦЕЛАРИЈА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА
главни секретар Светог Архијерејског Синода

протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић
тел: +381-11-3025-133
факс: +381-11-3285-866
е-пошта: sasinod@spc.rs
Не можеш да због недозвољеног поступања једног свештеника у твом случају ОПЉУНЕШ ЦЕЛОКУПНУ СПЦ јер
духовне службе у СПЦ, према расположивим подацима, обавља више од 2.500 свештеника и око 1.000 монаха. Највећи број њих је у епархијама у Србији, где је уз олтар око 2.000 клирика, као и већина монаштва.

:lol::lol::lol: каква гомила глупости и незнања ..... па не могу да верујем......... али могу да ти поручим да та ваша хистерија упућена против СПЦ зато што сте схвагили да СПЦ има далеко већи утицај у друштву од некаквих кулова по странкама НЕЋЕ ПРОЋИ.
Не знаш ОСНОВНЕ СТВАРИ као што је на пример чињеница да је по Уставу Србије ЦРКВА тј:СПЦ ОДВОЈЕНА ОД ДРЖАВЕ. Сваки православац је члан СПЦ јер се подразумева да је крштен по канонима Цркве и да живи сходно канонима СПЦ.
СПЦ има СВОЈ Устав, своје законе, свој Црквени суд - према томе твоје режање и лајање је и смешно и бесмислено јер СПЦ НИЈЕ НЕКАКВА СЕКТА.

п.с.
Историја Српске православне цркве
и
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5_%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5

Decko wikipedia je najvece moguce zlo koje si mogao da linkujes mani me tih retardizama.

SPC NIJE RELIGIJA, Ti ako si glup neces ukapirati poentu ma sta neko napisao. Religija nije institucija, ti mozes biti religiozan a da nisi krocio u crkvu ili imao bilo kakvog kontakta sa SPC

Decko wikipedia je najvece moguce zlo koje si mogao da linkujes mani me tih retardizama.

SPC NIJE RELIGIJA, Ti ako si glup neces ukapirati poentu ma sta neko napisao. Religija nije institucija, ti mozes biti religiozan a da nisi krocio u crkvu ili imao bilo kakvog kontakta sa SPC

Прекини са лупетањима и онанисањем - ДА БИ НЕКО БИО ПРАВОСЛАВАЦ МОРА ПРИПАДАТИ ЦРКВИ А У НАШЕМ СЛУЧАЈУ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ......... лупеташ за медаљу....... ово како ти замишљаш религиозност и припадност вери тј.цркви ВАЖИ САМО ЗА СЕКТЕ......

п.с.
Ако ти се не свиђа википедија - иди на директан сајт СПЦ ....... http://www.spc.rs/

Poslednja izmena:
Прекини са лупетањима и онанисањем - ДА БИ НЕКО БИО ПРАВОСЛАВАЦ МОРА ПРИПАДАТИ ЦРКВИ А У НАШЕМ СЛУЧАЈУ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ......... лупеташ за медаљу....... ово како ти замишљаш религиозност и припадност вери тј.цркви ВАЖИ САМО ЗА СЕКТЕ......

п.с.
Ако ти се не свиђа википедија - иди на директан сајт СПЦ ....... http://www.spc.rs/

Ja ti govorim da biti vernik, odnosno Pravoslavac ne znaci pripadati SPC niti bilo kojoj crkvi, tj vera u Boga, u ovom slucaju Pravoslavnog Boga ne primorava tebe da budes pripadnik bilo koje crkve. Ono sto je problem je to sto vernici stavljaju jednokost izmedju vere i crkve. Crkva je obejkat, u ovom slucaju SPC je institucija, al samo to nista vise.
Tacnije, ako i kada te neko pita, Da li verujes u Boga ti ces reci da ili ne, kada te pita koja je tvoja veroispovest ti neces reci ja sam vernik i pripadnik SPC vec Pravoslavac. Dakle tvoju veru ne definise SPC vec tvoja religijska opredeljnoest.
Bas me zabole sta kaze SPC.

Ja ti govorim da biti vernik, odnosno Pravoslavac ne znaci pripadati SPC niti bilo kojoj crkvi, tj vera u Boga, u ovom slucaju Pravoslavnog Boga ne primorava tebe da budes pripadnik bilo koje crkve. Ono sto je problem je to sto vernici stavljaju jednokost izmedju vere i crkve. Crkva je obejkat, u ovom slucaju SPC je institucija, al samo to nista vise.
Tacnije, ako i kada te neko pita, Da li verujes u Boga ti ces reci da ili ne, kada te pita koja je tvoja veroispovest ti neces reci ja sam vernik i pripadnik SPC vec Pravoslavac. Dakle tvoju veru ne definise SPC vec tvoja religijska opredeljnoest.
Bas me zabole sta kaze SPC.

Ти си очигледно "ударен мокром чарапом" по глави.......... па јбт НЕ МОЖЕШ БИТИ ПРАВОСЛАВАЦ тј.СВЕТОСАВАЦ БЕЗ ПРИПАДНОСТИ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ....... можеш ти да умишљаш и да фантазираш шта год хоћеш, то је твој проблем и проблем твог менталног здравља....... али писати јавно овакве небулозе заиста је неозбиљно ........

треба сви да се помолимо за Тебе да не завршиш у лудари.....

Ти си очигледно "ударен мокром чарапом" по глави.......... па јбт НЕ МОЖЕШ БИТИ ПРАВОСЛАВАЦ тј.СВЕТОСАВАЦ БЕЗ ПРИПАДНОСТИ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ....... можеш ти да умишљаш и да фантазираш шта год хоћеш, то је твој проблем и проблем твог менталног здравља....... али писати јавно овакве небулозе заиста је неозбиљно ........

A cekaj sta su Rusi, Bugari, Grci? Oni nisu pravoslavci?
Decko lupetas gluposti, SPC je formirana 1219 godine, Srbi su primili hriscanstvo u 9 veku.

Ama bre Mito čovek ti kaže da veruje u Boga al ne veruje popovima i ja se apsolutno slažem sa tim.

Kad mi je bilo najteže i kad mi je vera pomogla da živim bol zbog gubitka milih i dragih, popovi su me izneverili na najgrublji način I od tada mrš tamo iako sam pravoslavna ali za verovanje mi ne treba crkva ovakva kakva je danas.

Od mantijasa jedini, neponovljivi je picivsi Patrijarh Pavle koga niko od ovih nije dostojan i tačka.

Opšte je pravilo (važi uvek i svuda!): ko vidi kriminal a pravi se da ga ne vidi - saučesnik je, tj. kriminalac!

Ako vidim džeparoša na delu a pravim se da nisam video - saučesnik sam! Manji kriminalac od samog džeparoša, ali ipak, kriminalac.

Pa da.

Ja se još nisam opasuljila kako pustiše Pahomija da se izvuče i kako se Koštunica tada pravio blesav.
Od te afere drugačije sam gledala i Kostunjavog i ove popove.

Kasnije kad je izbila afera sa Kacavendom, pa ovaj estradni bosanski svaca Grigorije pa luksuzni vozni parkovi i palate u kojima žive i da ne nabrajam dalje, bilo bi preluksuzno i da smo najbogatija zemlja na svetu, a ne sirotinja na koju su nas sveli.

I naposletku, ja ne čuh da je crkva pomogla nekoj sirotinji, nahranila, obukla, dala novac za lečenje?!

Kakav konstruktivni nivo kad iznosite neke nebuloze i branite ocigledne kriminalce. Ko ne placa porez - taj je kriminalac. Kraj price.
Nema to nikakve veze sa pravoslavljem, sa katolicizmom, sa islamom, sa bilo kojom religijom.

Radi se o elementarnom uredjenju drzave, o elementarnim pravima i obavezama svih gradjana i institucija u drzavi, o postovanju ustava drzave i o elementarnoj gradjanskoj svesti (koja kod, takozvanih "vernika" je, izgleda, na nivou iz 16. veka).

Crkva je kriminalna organizacija, koja blati veru. Koja iskoriscava veru i verovanje kao osecanje.

Ti ne mozes da zamislis ni odvojis u svojoj glavi pojam vere, pojam religije i pojam institucije zvana crkva. Za tebe je to nerazdvojivo. Za mene nije. Zato mi ne mozemo da vodimo nikakvu konstruktivnu raspravu, jer ti ne zelis da shvatis da su ti pojmovi razdvojeni.

I koliko god ti neverovatno zvuci, cela moja prica ovde se svodi na dve stvari:
1. Odbrana drzave od kriminalne institucje zvane crkva.
2. Odbrana vere, kao najuzvisenijeg osecanja, od crkve - najveceg manipulatora tim uzvisenim osecanjem.

Kada naucis da razdvojis pojmove koje sam gore pomenuo, kada shvatis (ili jednostavno, priznas sebi da je crkva kriminalna organizacija), onda mozemo da vodimo konstruktivan dijalog.
Do tada, dovidjenja.

Pa dobro, kako god. Ti teraš tvoje kako ne znam razliku između religije i vere i Vučić, Dačić, Vulin što nema blage veze ali, dobro.
Samo ću se osvrnuti na ove primere koje si naveo, ovo je više pokazatelj koliko je loše stanje generalno u društvu a ne u crkvi ili pravoslavlju. Te Kačavende i Pahomije sigurno nije pravoslavlje naučilo da budu takvi kakvi jesu. Stoga ni ja nemam razloga da zamrzim čitavu veru zbog tih izdvojenih primera. Uostalom, ko na osnovu ponašanja kojeg god popa odluči da postane ateista, taj nikada i nije bio nikakav vernik.

Pa da.

Ja se još nisam opasuljila kako pustiše Pahomija da se izvuče i kako se Koštunica tada pravio blesav.
Od te afere drugačije sam gledala i Kostunjavog i ove popove.

Kasnije kad je izbila afera sa Kacavendom, pa ovaj estradni bosanski svaca Grigorije pa luksuzni vozni parkovi i palate u kojima žive i da ne nabrajam dalje, bilo bi preluksuzno i da smo najbogatija zemlja na svetu, a ne sirotinja na koju su nas sveli.

I naposletku, ja ne čuh da je crkva pomogla nekoj sirotinji, nahranila, obukla, dala novac za lečenje?!

:roll::roll::roll:Одеш лепо на сајт Верског добротворног старатељства СПЦ па погледаш шта све раде:

http://starateljstvo.rs/

Верско добротворно старатељство

Француска 31 / I спрат
Тел: 011 / 2182 - 776
Email:sekretar@starateljstvo.rs

Можда би било најпоштеније да се свакоме ко се на попису изкасн као православан/римокатолиик/муслиман/протестант/јеврејин одреди порез из којег би се финансирале верске институције. Мислим да је тако урађено у Грчкој.

Da jer imaju vise interesa da provuku svoje ideje nego drzava koja od raznih parada nma nikakvu korist.

Zasto se moje pare izdvajaju za sprecavanje divljanja maloumnih retarda kada mene fudbal i takve zajebancije ama bas nimalo nezanimaju? To je bila sustina pitanja. I ti stvarno mislis da CZ I Partizan nesto placaju drzavi, pa zar pre izvesnog vremena drzava nije oprostila dug jednom od ta dva kluba?!

Koje ideje? Možda država nema koristi ali i te kako ima gej lobi koji je danas jači od svih religija sveta zajedno. Za CZ i Partizan se apsolutno slažem ali oni su takvi kakvi jesu i dalje državne firme i normalno da će država da daje pare za njih. A to što su oni i kao sportska društva i kao preduzeća u katastrofalnom stanju to je problem države.

Koje ideje? Možda država nema koristi ali i te kako ima gej lobi koji je danas jači od svih religija sveta zajedno. Za CZ i Partizan se apsolutno slažem ali oni su takvi kakvi jesu i dalje državne firme i normalno da će država da daje pare za njih. A to što su oni i kao sportska društva i kao preduzeća u katastrofalnom stanju to je problem države.

Pa kako da znam koje ideje kada nisam u tom svetu niti me zanima. Ti si rekao da drzava ima koristi, jedina korist drzave je da odrzavanjem tih raznoraznih parada pokaze Zapadu da moze da igra kako oni kazu. Zato nam je i premijer lezbejka, zato popovi homoseksualci i pedofili prolaze nekaznjeno, surova realnost.

E vidis o tome se radi, CZ i Partizan ne donose odluke vezane za drzavu, iako je navijacka mafija veoma jaka, a drzava da ima iole pameti bi uradila isto sto i Englezi da svoje malumne retarde dovedu u red, a to su drakonske kazne, a drzava jos i finansira iste o trosku gradjana, oprasta dugove a hapsi ljude koji petoclane porodice pokusavaju da prehrane sa 20.000din, uskracuje im osnovne stavri za zivot, vodu i struju. Znas nije problem sto SPC mora u svakom sosu da bude mirodjija,
problem je u tome sto joj nikad nije dosta. Problem je to sto SPC trazi pomoc od drzave a ne zeli da placa poreze na svoje usluge koje pruza vernicima. E to je ono sto mi smeta.

Pa dobro, kako god. Ti teraš tvoje kako ne znam razliku između religije i vere i Vučić, Dačić, Vulin što nema blage veze ali, dobro.
Samo ću se osvrnuti na ove primere koje si naveo, ovo je više pokazatelj koliko je loše stanje generalno u društvu a ne u crkvi ili pravoslavlju. Te Kačavende i Pahomije sigurno nije pravoslavlje naučilo da budu takvi kakvi jesu. Stoga ni ja nemam razloga da zamrzim čitavu veru zbog tih izdvojenih primera. Uostalom, ko na osnovu ponašanja kojeg god popa odluči da postane ateista, taj nikada i nije bio nikakav vernik.

E, sad si lepo rekao, naravno da ne treba da napustas veru, jer vera nema veze sa crkvom.
Ja ne napadam niciju veru, vec branim veru od institucija poput crkve.

Da li ce ovo "odabrano drustvanjce" da daa svoj "dobrovoljni prilog blagajni Poreske uprave" :

sonja-liht_660x330.jpg

Samizdat_B92_19.jpg

natac5a1a-kandic487.jpg

ceda-jovanovic-620x330.jpg

Back