Нисам рекао ни да треба ни да не треба, него само како јесте.Zasto bi placala i pola? Zasto svim ostalim zaposlenima ne placa pola?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Нисам рекао ни да треба ни да не треба, него само како јесте.Zasto bi placala i pola? Zasto svim ostalim zaposlenima ne placa pola?
Nebitno je versko opredeljenje vec da li si stiklirao u poreskoj prijavi da hoces da placas.Da si katolik ili protestant koliko bi poreza platio Crkvi u NemackU od plate mjesecne procentualno?
Ovo ne razumem.
Svestenik ima platu, kao i svaki drugi zaposlen u bilo kojoj firmi. A zivi u firminom stanu. Zasto bi jedna firma bila oslobodjena placanja poreza za taj stan, a druga neka firma nije?
Све се може учинити бољим.
Нема наратива лошег већ не може да се стигне.
Нзм да ли се ради или не.Zato što crkva nije firma i zato što imaš deo dobrovoljnih priloga.
Pa zašto se onda ne radi?
A kažem loš narativ, jer meni prebacuješ deo "priča se protiv SPC i svega srpskog", ja to ne radim.
Zato što crkva nije firma i zato što imaš deo dobrovoljnih priloga.
Да ли се послодавцима, фирмама, компанијама итд отписује од пореза ако дају у хуманитарне сврхе?Naravno da jeste firma. Ima svoje zaposlene, ima prihod koji ostvaruje, i nebitno je da li je taj prihod od dobrovoljnih priloga ili od iznajmljivanja nekretnina, prodaje proizvoda koje proizvede, pruzanja nekih usluga, ima rashode na osnovu ovoga, onoga...bukvalno kao i svaka druga firma. Samo sto je subvencionisana od strane drzave, tj. poreza koji gradjani placaju.
Ima sve elemente bilo koje firme, samo sto ima povlastice.
A molim te, objasni mi kakve veze ima da li je prihod ostvaren prodajom sveca, pruzanjem usluga osvecivanja vodice, ili dobrovoljnom donacijom?
Prihod je prihod. Zasto bi jedan bio oporezovan a drugi ne?
Нзм да ли се ради или не.
Под претпоставком да се тежи и буде најбоље људима не можеш угодити.
Увек ће бити може биље и треба боље.
Незадовољних чини се све више у свету не само код нас у Србији.
Naravno da jeste firma. Ima svoje zaposlene, ima prihod koji ostvaruje, i nebitno je da li je taj prihod od dobrovoljnih priloga ili od iznajmljivanja nekretnina, prodaje proizvoda koje proizvede, pruzanja nekih usluga, ima rashode na osnovu ovoga, onoga...bukvalno kao i svaka druga firma. Samo sto je subvencionisana od strane drzave, tj. poreza koji gradjani placaju.
Ima sve elemente bilo koje firme, samo sto ima povlastice.
A molim te, objasni mi kakve veze ima da li je prihod ostvaren prodajom sveca, pruzanjem usluga osvecivanja vodice, ili dobrovoljnom donacijom?
Prihod je prihod. Zasto bi jedan bio oporezovan a drugi ne?
P.S.
Primer, ako moja firma primi donaciju od nekoga, dakle neko mi dobrovoljno uplati kesh za nikakvu uslugu, ja na to placam porez identicno kao da sam mu pruzio pravu uslugu.
Naravno. To se vodi kao trosak, rashod.Да ли се послодавцима, фирмама, компанијама итд отписује од пореза ако дају у хуманитарне сврхе?
Ne možeš ugoditi ljudima, ali isto tako ne moraš raditi stvari koje očigledno bodu oči i prave problem.
Zato što to nije klasična firma i nema zaposlene kao zaposlene. Već ljude koji za službu koja ne generiše nikakve prihode sama po sebi moraju primati neku apanažu da bi preživeli.
Kao što rekoh, dobrovoljni prihod koji neko priloži nema osnov da bude oporezovan. Niti ima razloga da bude. Naročito što primarni cilj crkve nije zarada, kao firmama.
Normalno, peru se pare, ne znam šta nije jasno.Naravno. To se vodi kao trosak, rashod.
Mi ovde pricamo o prihodu.
Ako crkva primi 10.000 evra donacija, a ne potrosi to dalje na neku humanitarnu akciju, treba da plati porez na tih 10.000.
Ako potrosi na humanitarnu akciju - naravno da ne treba, jer to je rashod.
Porez je svuda na planeti definisan kao razlika izmedju prihoda i rashoda.
Ima sve elemente firme, tako da jeste fima. I jeste profitabilna organizacija, jer ima profit, generise profit, ne posluje sa gubitkom. Zapravo, to tacno ni ne znamo, jer opet su izuzeti da podnose i kreiraju godisnje finansijske izvestaje, ali znam da prave profit, jer eto, imam poznanike koji im vode finansije
I opet, nisi mi odgovorio zasto dobrovoljni prihod nema osnov da bude oporezovan? Zar to nisu otvorena vrata za pranje para? I to bas velika vrata.
Sve mora imati elemente firme, čak i stambene zgrade danas imaju svoj pib neki nesrećni... Nije joj prioritetni cilj prikupljanje profita i ostvarivanje profita, što je jasna razlika između firme i crkve.
Zato što crkva preusmerava te donacije i na humanitarne akcije i na obnovu manastira i prehranu sveštenstva, kao i ostale troškove. To nisu transakcije između kompanija.
Sve su otvorena vrata za pranje para ako je to cilj.
Не мислиш да је на држави и осталим државним институцијама да се тиме баве?Sve mora imati elemente firme, čak i stambene zgrade danas imaju svoj pib neki nesrećni... Nije joj prioritetni cilj prikupljanje profita i ostvarivanje profita, što je jasna razlika između firme i crkve.
Zato što crkva preusmerava te donacije i na humanitarne akcije i na obnovu manastira i prehranu sveštenstva, kao i ostale troškove. To nisu transakcije između kompanija.
Sve su otvorena vrata za pranje para ako je to cilj.
Ako preusmerava te donacije i na humanitarne akcije i na obnovu manastira i prehranu sveštenstva, kao i ostale troškove, onda se to pravdaju kao troskovi, i nema poreza.
Ali mora da postoji pisani trag o tome, moraju da postoje dokumenta koja ce da pokazu da su pare od donacija otisle na rashod onako kako treba da odu.
Moraju da postoje finansijski izvestaji i moraju revizori da kontrolisu. Ali oni su izuzeti od tih izvestaja, niko ne vrsi reviziju, a ogromne pare se tu vrte.
Nijedna drzava na zapadu to ne tolerise. SPC u Nemackoj posluje po zakonima Nemacke, i kreira kvartalne i godisnje izvestaje, dolaze im revizori (tj. dolaze firmi koja radi to za njih), i sve je okej.
Trebalo bi tako i u Srbiji.
Inace, ostavljena su bas bas velika vrata za pranje ogromnog kesha, a to bas nije fer prema ostalim gradjanima.
Не мислиш да је на држави и осталим државним институцијама да се тиме баве?
Pa Vatikan zato i jeste drzavaMisliš da vatikan detaljno daje uvid u sve? Sumnjam ali ok.
Mogu, ali isto tako moze finansijska da bane i ptretrese sve objekte, do toga da vade cigle koje deluju da nisu lepo zalepljeneDrugo, kako će oni tačno da popišu svaki dobrovoljni prilog iz kutije? Stajaće neko na kraju dana i brojiti pare? Pa za tu radnju ti treba toliko zaposlenih da su prevelik teret, a oni opet mogu da sakriju izveštaje.
To si u pravu, zato i kazem, trebalo bi da se drzava mnogo ozbiljnije bavi time, da lepo sprovede poresku politiku na pravedan nacin.Mislim da u ovoj državi ne postoje institucije na tom nivou. Kod nas postoji institucija da ti pošalju račun, reše neki sitan spor kroz 10 godina i eventualno da te maltretira izvršitelj.
Не смем ништа да тврдим па ни оно што би можда могао из прве руке да потврдим.Misliš da vatikan detaljno daje uvid u sve? Sumnjam ali ok.
Drugo, kako će oni tačno da popišu svaki dobrovoljni prilog iz kutije? Stajaće neko na kraju dana i brojiti pare? Pa za tu radnju ti treba toliko zaposlenih da su prevelik teret, a oni opet mogu da sakriju izveštaje.
Mislim da u ovoj državi ne postoje institucije na tom nivou. Kod nas postoji institucija da ti pošalju račun, reše neki sitan spor kroz 10 godina i eventualno da te maltretira izvršitelj.
zivoti svih nas su podjednakih obaveza, svi placamo porez i racune.Живе и тежи и бољи.
Зар су животи свих нас подједнако добри?
Можда зато што имају своје хуманитарне "делатности" можда зато што важнију институцију у једном народу немаш.zivoti svih nas su podjednakih obaveza, svi placamo porez i racune.
zasto be neki bili izostavljeni?..
Dakle ide Crkvi katolickoj ili protestantskoj? Ne samo da nisu oporezovane nego cak oporezuju. Dakle imaju atribute drzave. Sta je onda problem da SPC ne placa porez?Nebitno je versko opredeljenje vec da li si stiklirao u poreskoj prijavi da hoces da placas.
Ako hoces, porez je 9% od iznosa obracunatog poreza na primanja, pa ako ti je porez na primanja, na primer, 500 evra mesecno, crkveni porez ti je 45 evra mesecno.
Не треба људима у веру дирати ма које били.Dakle ide Crkvi katolickoj ili protestantskoj? Ne samo da nisu oporezovane nego cak oporezuju. Dakle imaju atribute drzave. Sta je onda problem da SPC ne placa porez?
Pa Vatikan zato i jeste drzavaMislim, oni su izuzeci, tu ti je crkva vlasnik drzave
Mogu, ali isto tako moze finansijska da bane i ptretrese sve objekte, do toga da vade cigle koje deluju da nisu lepo zalepljene(To su radili jednom Italijanu koji je utajivao porez, drzao kafic), pa ako nadje kesh koji nije prijavljen - naiebali su
A Grigorije je gospodin covek koji nece da dopusta sebi takav rizik i takve gluposti. Unajmio je jako dobru firmu da sredjuje sve finansije, i to je to.
Sad, niko ne moze da zabrani popu iz Dortmunda da mune neki evro sebi u dzep krisom, ali to su sitne stvari. Velike donacije se ipak lepo knjize.
To si u pravu, zato i kazem, trebalo bi da se drzava mnogo ozbiljnije bavi time, da lepo sprovede poresku politiku na pravedan nacin.
Не смем ништа да тврдим па ни оно што би можда могао из прве руке да потврдим.
Мислим да си донекле у праву.
То се не решава допуштањем свакојаког писања на различитим мрежама и врло истанчаним увредама Срба и њихове културе и заоставштине.
Јер ако данас истичеш припадност народу подразумева се да си добро ухлебљен сендвичима у уму појединаца.
Требало би схватити да не тако мали број Срба кроз историју а вероватно и сада из осећаја припадности истичу себе.
Неретко врло честити људи.
Али како схватити у свету бескомпромиса и општег наратива политике.
И то је разумљиво.
Све вјерске заједнице су изузете, нисам сигуран шта је са неким другим организацијама које се већином финансирају од добротворних прилога, мислим да су и оне ослобођене.kazi ko je jos izuzet osim spc-a
Ти станови су направљени од добротворних прилога, у власништву су цркве дати на бесплатно кориштење свештеницима док су у служби, по одласку у мировину претходног свештеника, ту долази други свештеник са породицом, а умировљени свештеници који имају приватни стан или кућу уредно плаћају порез као и сви остали грађани.Ovo ne razumem.
Svestenik ima platu, kao i svaki drugi zaposlen u bilo kojoj firmi. A zivi u firminom stanu. Zasto bi jedna firma bila oslobodjena placanja poreza za taj stan, a druga neka firma nije?