Crkva i porez

Ja stvarno ne mogu da razumem zbog čega se svako malo raspravljate oko
ove teme, kada znate da država ne sme porez od SPC da traži da SPC ne
bi tražila nazad svoju zemlju. To je prosto prećutni dogovor između njih i tu
se ništa neće promeniti.

A znaš li za slučaj blagajnika sinoda da je svake godine letovao na Svetom Stefanu dok ga nisu provalili...?
Znaš li za slučaj, da na svako parohijsko mesto u Beogradu da bi bio postavljen na njega ide tarifa od 20.000 do 30.000 Evra?

To ne znaš a u Americi te žiga šta neki nazovi sektaši rade...
Znači od toga da js ne prodaju ništa, došli smo dotle da prodaju, ali su to neki
američanski nazovi sektaši, pa nije ni bitno.. :lol:

Samo da zabeležimo. Ja vas sektašima nisam nazvala. To su tvoje reči.
Bilo je nekih muljanja sa nekretninama u Hrvatskoj. Srbija nema more,
pa ni lokacija tako interesantnih.. :confused: al snaće se već nekako..

E, koliko znam za Nemačku, vladika Grigorije je pričao da kada je došao tamo zatekao je finansijski haos, i još bitnije, SPC se nikad nije bila potrudila da kroz Nemačku državu prođe i bude priznata. Najviše zato, moj zaključak, da bi sa svojim novcem radili kako žele. On je tad unajmio nekog našeg pravnika da se pokrene proces da SPC bude deo sistema i da se može finansirati kao druge crkve preko države, tj tog poreza koji građani plaćaju kao vernici. Šta je bilo sa tim postupkom, da li je završen, nisam pratila. U suštini, ona je bez toga kao neka sekta tamo. Ako neko zna, nek napiše.

Znači od toga da js ne prodaju ništa, došli smo dotle da prodaju, ali su to neki
američanski nazovi sektaši, pa nije ni bitno.. :lol:

Samo da zabeležimo. Ja vas sektašima nisam nazvala. To su tvoje reči.
Bilo je nekih muljanja sa nekretninama u Hrvatskoj. Srbija nema more,
pa ni lokacija tako interesantnih.. :confused: al snaće se već nekako..
Uredno kupili, kad došlo vreme, uredno prodali...
Da bi sagradili na drugom mestu jer su troškovi daleko manji...
Spc ne može ništa samo u jednoj državi bez donacija vlasti...i pored svake sitnice koju debelo naplate...
A JS sve rade besplatno širom sveta i to samo na bazi dobrovoljnih priloga...
Veeeeliiika razlika...

Hrist je bio sektaš za onaj svet...JS su za ovaj...
Sam sam ze sebe hiljadu puta rekao da sam jeretik u nečijim očima...

Važno je šta nebesa kažu...a ne ljudi..

Zato što im platu ne isplaćuje budžet i sve obnove, gradnja i sve ostalo ide iz istog izvora finansiranja, dobrovoljnih priloga vernika, kao i nekih stvari koje proizvedu i prodaju.

Svaki biznis se zasniva na "dobrovoljnim prilozima" kupaca pa mora da se plaća porez. Ne vidim što bi ovde bilo drugačije?

Uredno kupili, kad došlo vreme, uredno prodali...
Da bi sagradili na drugom mestu jer su troškovi daleko manji...
Spc ne može ništa samo u jednoj državi bez donacija vlasti...i pored svake sitnice koju debelo naplate...
A JS sve rade besplatno širom sveta i to samo na bazi dobrovoljnih priloga...
Veeeeliiika razlika...

Hrist je bio sektaš za onaj svet...JS su za ovaj...
Sam sam ze sebe hiljadu puta rekao da sam jeretik u nečijim očima...

Važno je šta nebesa kažu...a ne ljudi..
Pa kad bi mogli Hram Svetog Save da prodaju kao poslovni prostor,
pa naprave na drugom mestu dva, mogli bi i oni tako kao vi. Al oni
domom Božijim ne trguju.

Napises fino da si za to da hodze i dzamije plate porez.Nije lijepo da ja pisem o Islamu,a ni ti o Pravoslavnoj Crkvi.

Kakve hodže i džamije, šta pričaš ti... svi trebaju da plaćaju porez. I crkva i taksisti i advokati... dakle svi, pa čak i hodže, ne znam što si se zalepio za njih, mada ako te to loži, nemam ništa protiv, bolje da ne znam ;)

Nemački sistem je najpravedniji. Plaćaš porez i dobijaš uslugu na osnovu toga. Crkva onda daje plate sveštenstvu iz tog poreza. Nema dodatnih naplata samo dobrovoljnih priloga.
Kome ne treba usluga od verske zajednice ne plaća porez ali ne ide da sveti vodicu,ne venčava se u crkvi(džamiji,hramu, kolibi...) i ne sahranjuje se na crkvenom groblju. I kraj priče,
U svakom trenutku možeš da promeniš ako se predomisliš. I nema onda šta da bilo ko bude oštećen.

Lično nemam problem u tom delu gde država ne oporezuje crkvu tj verske zajednice pošto zakon važi za sve ne samo SPC. Koliko znam sveštenici kao pojedinci se vode kao preduzetnici tj penzija im se isplaćuje na osnovu koeficijenata iz Pio. Država im valjda uplaćuje zakonski minimalac i to od skora, ostalo sami ako žele. Na neki način jesu službenici države, ali ima mnogo onih državnih parazita koji mnooogo više vuku iz budžeta da bi mi oni bili problem u smislu poreza.

A da verovatno ima zloupotreba na nekim višim nivoima u verskim zajednicama sa donacijama i dotacijama to 1/1, ali da država želi da primeni svoje mehanizme i zaista reguliše to pitanje brzo bio rešila. Zašto neće nije pitanje za ovaj pdf.

Pa kad bi mogli Hram Svetog Save da prodaju kao poslovni prostor,
pa naprave na drugom mestu dva, mogli bi i oni tako kao vi. Al oni
domom Božijim ne trguju.
Zašto da prodaju Hram kad ne plaćaju nikakav porez, sve komunalije za Dž....a prodaješ sve i svašta po dobrim cenama...i da se odreknu takvog extra profita?!
Šta je to nego trgovina domom Božijim..?!

Back