Истовремено, један други римокатолик (или уз максималну ограду - човек који влада у римокатоличком окружењу и који је задужбинар римокатоличке цркве) пише папи како је Босна Босна terra regis Ungarie. И како је онда regnum Servili quod est Bosnia римокатоличка традиција а terra regis Ungarie није?
Vukan nije bio iz Bosne.
Kako to utiče na papine bule iz 1187, 1188., 1227. i 1238. godine gde je regnum Servili quod est Bosnia i na činjenicu da su katolici u Bosni bili u jurisdikciji Dubrovačke nadbiskupije gde se rukopologao bosanski biskup.
Imamo neki izvorni dokument da je Bosna srpska zemlja, a da nije potekao iz katoličke tradicije?
Mene zanima odakle srpstvo u Bosni kod jednog bosanskog vladara i nagli nestanak posle njega?
Istorijsko pamćenje bosanske vlastele u kontinuitetu od 7. veka do 14.veka, i onda nagli nestanak? To nije logično. Srpstvo bi trebalo da bude još jače u vreme uspona Bosne, i neka zabeleška u izvorima.Plemenska tradicija teško da je mogla da opstane posle izvršene feudalizacije, nema nikakvog pomena ni kod jednog bana, makar u obliku izmišljene konstrukcije, koja bi se pozvala na srpske pretke ili vladare . Diskontinuitet postoji čak u matici, jezgru starog srpskog plemena, srpskoj zemlji.
Niko se ne rađa kao Srbin, neko to mora da kaže, i da postoji institucija koja će to da baštini, ko je to mogao biti u Bosni u 13.veku?
Po meni po izvorima jedina institucija odakle je to moglo da potekne bila je bosanska biskupija pod vlašću dubrovačke nadbiskupije, i to kod tankog katoličkog sloja bosanske vlastele čiji jedan pripadnik je uspeo da postane ban.
Posle bana Ninoslava i izmicanja bosanske biskupije iz nadležnosti Dubrovnika, vidimo da više nema bosanskih izvora u kojima se pominje naziv Srbi za domaću vlastelu. a mislim da nestaje i generalno regnum Servili quod est Bosnia. posle 1250.
Čak, i to srpstvo Ninoslava je posredno. Ogleda se samo u tome što je konstrukciju Srbin -Vlah bez dorade preuzeo od srpskih pravnih povelja.
Nemam ja ništa protiv srpstva u Bosni, samo nisam sklon da algebarski sabiram izvore iz raznih vekova i konteksta, da bih dobio željeni rezultat.