Crko Ajfon

koji je provajder?

onomad kad sam se ja setao po tom kontinentu bilo je neuobicajeno da imas SIM card. Svi telefoni su bili na USA sistemu - broj je zakacen za hardware. Jel se to promenilo? Nama nisu odgovarali ti telefoni a SIMcard provajdera je bilo tek na kašičicu. Drugo ti fiksni mobilni su obično bili dobri sa minutažom za razgovore ali nisu baš bili za slanje SMS-a, a mi smo živeli na SMS-u.

Najveći provajderi AT&T i T-Mobile koriste isti GSM sistem kao i u Evropi, znaci jednostavno izvadis sim, staviš Srpski i sve radi odmah. Naravno, sad postoje i eSim, pa je to sve mnogo lakše.

Verizon, Mint i jos neki koriste taj softverski CDMA (ne znam mnogo o tehnologiji) ali njima ne treba fizički sim.
Pretpostavljam da si imao taj sistem.

Najveći provajderi AT&T i T-Mobile koriste isti GSM sistem kao i u Evropi, znaci jednostavno izvadis sim, staviš Srpski i sve radi odmah. Naravno, sad postoje i eSim, pa je to sve mnogo lakše.

Verizon, Mint i jos neki koriste taj softverski CDMA (ne znam mnogo o tehnologiji) ali njima ne treba fizički sim.
Pretpostavljam da si imao taj sistem.

Da GSM! to sam hteo da kazem ali nisam mogao da se setim. Znaci ameri su konacno uveli GSM kod glavnih provajdera. Taj 'stariji' sistem je imao broj fiksiran za telefon, i ako uzmes novi telefon oni ti ga povezu na stari broj, ali ne mozes arbitrary da promenis broj tako sto ces da zamenis karticu (jer kartice zapravo nema) u tom smislu GSM je bio moderniji pogotovo za ljude koji su na relaciji amerika - evropa i koji nece da koriste americki broj dok su u evropi. Mnogo nas je trazilo telefone za 2 kartice - jednu za am, drugu za eu. AT&T je bio bastion CDMA.

eSIM je samo hardverska izvedba, umesto da imas neku karticu sa podacima, te iste podatke mozes da imas u nekoj uslovno receno 'readonly' memoriji. Ono sto je zgodno sa time je uklanjanje fizickih problema sa karticom (one situacije kad na primer ne mozes da izbacis sim jer je dugo stajao, pa se izvitoperio ili se vratanca zapržila itd. Ovako lepo isprogramiras eSIM i idemo dalje.

ali isto tako mislim da im je trebalo vremena da uvedu GSM. Sistemi u pozadini nisu isti a treba pokriti veliku teritoriju AT&T je bio poznat po 'pokrivenosti'. Bilo je mnogo mesta gde GSM nije imao signal.

Hvala za update.

Cesto se pitam, jel to onda fotografija ili lazirana slika?
realno AI tako sad pegla slike da nisi svestan.. u principu je slika realna, ti je slikas ali je ispegla..ono fotkam je i odmah pogledam i samo sekundu kasnije puf daleko lepsa..umesto da se zezas sa opcijama, on to lepo ispegla u postprodukciji..
recimo slikas zalazak sunca i umesto da podesavas opcije ti samo skljocnes i onda AI odradi tonove, boje itd... (sto bi ti trebao rucno) i dobijes prelep kolorit zalaska sunca kakav je vidljiv tvojim ocima.
gubi se potreba i za photoshopom kasnije.

realno AI tako sad pegla slike da nisi svestan.. u principu je slika realna, ti je slikas ali je ispegla..ono fotkam je i odmah pogledam i samo sekundu kasnije puf daleko lepsa..umesto da se zezas sa opcijama, on to lepo ispegla u postprodukciji..
recimo slikas zalazak sunca i umesto da podesavas opcije ti samo skljocnes i onda AI odradi tonove, boje itd... (sto bi ti trebao rucno) i dobijes prelep kolorit zalaska sunca kakav je vidljiv tvojim ocima.
gubi se potreba i za photoshopom kasnije.
znaci obrni-okreni lazna ;) ali pozeljna jer istina nije.

Back