Čovek je čoveku vuk, a ne čovek (kada ga ne zna kakav je)

Makijaveli je bio iskusan diplomata a ocrnili ga bezveze.
Njegova knjiga se zove vladalac i napisao je za one koji vladaju a ne za raju običnu.raja je stado.
Inace ovca se ceo život plaši vuka a na kraju je pojede pastir
Njegova knjiga je zapravo knjiga o taktici, neka vrsta prirucnika za prezivljavanje, i umnogo cemu je uporediva s Sun Tzu-ovom knjigom “Umece ratovanja”.

Treba uzeti u obzir da je i Makijaveli razotkrio “ovcana” sta se dessva, tj on je ba neki nacin i razotkrio mahinacije i sta se zaista desava iza kulisa.

Na neki nacin je Makijaveli postupio po originalnim principima markdizma- gde se borba provodi pomocu podizanja samosvesti gradjana.

Meni je ovo jako tužno.
Jeste, forum, narocito ovaj pdf bi trebalo da bude o napretku, o poboljsanju raspolozenja, pomoci i pozitivne diskusije- no nazalost, nadam se da gresim- ali imam osecaj da vecina tone sve dublje u neku vrstu beznadja, ima i nekoliko slucajeva gde se vidi napredak, ali generalno se ide ka dole.
Cini mi se da je to u odredjenoj meri i rezultat populizma- otvaraju se teme koje “idu”, medjutim dugorocno- mislim da je to vrlo losa strategija.

Mene zapanjuje količina surovosti u današnjem savremenom svetu. Civlizacija bi sa sobom trebala da nosi razvoj svesti i poboljšanje nacina života ljudskog roda, međutim imam utisak da idemo unazad.Nekada je nasilje bilo način rešavanja teritorije il plena, pomislio bi neko da smo to prevazišli razvojem civilizacije ali ne, mi smo ga učinili još surovijim.
Ipak... Lično ne znam nijednog čoveka iz svoje okoline, a da je zao. Bojim se da se začela neka urbana legenda o zlom čoveku i raširla toliko da smo svi u instant očekivanju da čovek čoveku bude vuk tj. kontekstualno zver, jer vuk simbolizuje što-šta, i ponajmanje zlo. Ovlaš upoznaš čoveka-on se predstavlja najčešće kao pravi pravcati anđeo! Nikada nisam upoznala čoveka koji mi je tako, ničim izazvan, odmah stavio do znanja da je ČISTO ZLO!
Urbane legende su jedno, a život drugo.
Uglavnom kada mislimo da je neko zao, mi imamo sliku osobe koju... znamo kao pušku kad je pištolj bila? Duga istorija, plus razočarenja, plus uvrede i povrede lika i ličnosti uzajamno ili jednosmerno...
Ali da je čovek čoveku vuk... Pa, nije. Ima ono još:"Želim da ti je dobro, ali ne bolje nego meni!". Nije ni to vuk tj. zver čoveku.

Jeste, forum, narocito ovaj pdf bi trebalo da bude o napretku, o poboljsanju raspolozenja, pomoci i pozitivne diskusije- no nazalost, nadam se da gresim- ali imam osecaj da vecina tone sve dublje u neku vrstu beznadja, ima i nekoliko slucajeva gde se vidi napredak, ali generalno se ide ka dole.
Cini mi se da je to u odredjenoj meri i rezultat populizma- otvaraju se teme koje “idu”, medjutim dugorocno- mislim da je to vrlo losa strategija.
Na Psihologiji se uglavnom piše o osećanjima.
Naravno, iznosi se i mišljenje. Ali osećanja pre svega.
Razgovor o nekim stvarima pomaže, ne uvek.
Mislila sam da je, prvenstveno, to svrha ovog pdf.

Na Psihologiji se uglavnom piše o osećanjima.
Naravno, iznosi se i mišljenje. Ali osećanja pre svega.
Razgovor o nekim stvarima pomaže, ne uvek.
Mislila sam da je, prvenstveno, to svrha ovog pdf.
Postoji razlika izmedju tema koje su okrenute tome da se govori o osecanjima za razliku od misljenja, a zapravo takve teme su retke, vec se iznose osecanja na teme gde treba razmisljati- i to uglavnom negativna.
Sticem dojam da je ljudima mozda neprijatno da pricaju o sopstvenim problemima, pa se onda to prebacuje na druge tj citav svet je los i zao itd…
Iduci problem, a mislim da to proistice iz dnevne propagande (koja traje vec decenijama)- a to je konstantno dokazivanje nekih vrednosti i superiornosti neke vrste- cesto je suptilno- ali je svuda prisutno.

Najveci problem, po mom misljenju je- sto je svako okrenut samo sebi, prica samo o sebi- cak i kompletna moderacija foruma je takva- svako bi trebao da posvecuje vise paznje drugima- i treba vise pozitivizma.

Postoji razlika izmedju tema koje su okrenute tome da se govori o osecanjima za razliku od misljenja, a zapravo takve teme su retke, vec se iznose osecanja na teme gde treba razmisljati- i to uglavnom negativna.
Sticem dojam da je ljudima mozda neprijatno da pricaju o sopstvenim problemima, pa se onda to prebacuje na druge tj citav svet je los i zao itd…
Iduci problem, a mislim da to proistice iz dnevne propagande (koja traje vec decenijama)- a to je konstantno dokazivanje nekih vrednosti i superiornosti neke vrste- cesto je suptilno- ali je svuda prisutno.

Najveci problem, po mom misljenju je- sto je svako okrenut samo sebi, prica samo o sebi- cak i kompletna moderacija foruma je takva- svako bi trebao da posvecuje vise paznje drugima- i treba vise pozitivizma.
Razumem ...

Da li misliš samo na ovaj potforum ili na forum u celini?

Ukoliko misliš na ceo forum, možeš da otvoriš temu na ptf-u "Predlozi za Forum".

Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit

1. Šta zapravo znači izreka “čovek je čoveku vuk (kada ga ne zna kakav je)” i na koji način se može tumačiti?
2. Zašto ljudi često imaju negativan stav prema onome što im je nepoznato?
3. Da li je čovek po prirodi sklon sukobu ili saradnji?
4. Da li su društvo i kultura ti koji oblikuju čoveka da bude „vuk“ ili „čovek čoveku čovek“?
Tema:
1. " Čovek je čoveku vuk "je prastara izreka, zastarela, biser prošlosti, koji je izgubio na značaju. Zašto? Jer smo napredovali, osvestili se i živimo u jednom civilizovanom vremenu ( bez ratova i devijantnog ponašanja ).
2. Nemaju. To su naši praiskonski strahovi, prevazišli smo ih, trudimo se ( one, što tonu treba posavetovati, eventualno osvestiti i popraviti im raspoloženje ).
3. Naravno da je sklon saradnji. Vidi se iz opšte situacije u svetu.
4. Čovek je čoveku čovek. Posle čoveka ide pas, kao drugi po redu najbolji prijatelj.

Eto mišljenja. Emocije isključite i nikada se ne usmeravajte na sebe. To nije ljudski i sebično je.

Ps - samo pozitivno, sve će biti u redu.

Back