Codex Alimentarius: Јавно упозорење грађанима Србије!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel kod vas u mlekari predaju mleko neposredni proizvodjaci, tu gde radi tvoj kolega, ili se dovozi u cisternama iz otkupnih stanica ?

Koliku premiju po mm dajete ako neko dotera mleko kako ti rece iznad proseka tj veceg sadrzaja od 3,5% mm, a koliko se umanjuje ako je manjeg sastava jer prosek je prosek ...

Mleko su mogli da predaju direktno i neposredni proizvođači do pre nekih, hajde da kažemo 5 godina, nemojte me držati za datum. Sada to nije moguće pošto su uvedeni propisi o praćenju mleka "od krave do tetrapaka" u cilju uklopanja u zahteve HACCP standarda, tako da svo mleko na prijem stiže cisternama. Inače pre desetak godina nije bila neobična slika da vidite čiču na taljigama sa konjićem kako ulazi da preda dve kante mleka, a bilo je i ljudi na biciklu sa jednom kantom na prtljažniku istog.

Otkupna cena se formira za mleko koje ispunjva neophodne zahteve, a zatim se propisuju dodatne premije za mleko koje je boljeg kvaliteta. Tačne cifre po procentima masnoće ne znam pošto nisam u sirovinskoj službi, ali računajte da ono što mlekare prikazuju u štampi i na TV kao otkupnu cenu, obično bude cifra koja se isplaćuje za najbolje moguće mleko.

Udjite u bilo koji Roda market ili Merkator i na beloj liniji,liniji mesa nigde necete videti deklaracije na proizvodu,videcete u nekom cosku iznad mesa fotokopije deklaracuija koje tu stoje od otvaranja..
pitanje je sta radi poljoprivredna inspekcija ciji je to sada resor.
Dok su to radile trzisna i sanitarna inspekcija nije bilo tako

Mega marketi su posebna priča. U Merkatoru recimo kada kupite sitan sir dobijete ga u neuslovnoj plastičnoj posudi, na kojoj piše datum kada su vam ga prodali, kilaža i cena. Bez datuma kada je napravljen, bez roka trajanja, bez punog sirovinskog sastava, bez uputa o čuvanju. Kada bi bilo koja mlekara napravila tako neki proizvod i izbacila na tržište, proizvodnja bi joj momentalno bila stopirana.
Kada sam se raspitivao kod veterinarskog inspektora kako je ovo moguće, dobio sam odgovor da je Merkator uložio molbu da se "preispita potreban sadržaj prodavačke deklaracije" i da veterinarska inspekcija ima rok od godinu dana da to odradi, za vreme kojih Meraktor može da nastavi tu praksu. E sad, Merkator je otvoren već, čini mi se 4 godine, ništa se promenilo nije...

p.s. odnosi se konkretno na novosadski merkator

Mleko su mogli da predaju direktno i neposredni proizvođači do pre nekih, hajde da kažemo 5 godina, nemojte me držati za datum. Sada to nije moguće pošto su uvedeni propisi o praćenju mleka "od krave do tetrapaka" u cilju uklopanja u zahteve HACCP standarda, tako da svo mleko na prijem stiže cisternama. Inače pre desetak godina nije bila neobična slika da vidite čiču na taljigama sa konjićem kako ulazi da preda dve kante mleka, a bilo je i ljudi na biciklu sa jednom kantom na prtljažniku istog.

Otkupna cena se formira za mleko koje ispunjva neophodne zahteve, a zatim se propisuju dodatne premije za mleko koje je boljeg kvaliteta. Tačne cifre po procentima masnoće ne znam pošto nisam u sirovinskoj službi, ali računajte da ono što mlekare prikazuju u štampi i na TV kao otkupnu cenu, obično bude cifra koja se isplaćuje za najbolje moguće mleko.

Do pre par meseci je otkupna cena mleka bila 19 din pa sam se i sam iznenadio o kojoj cifri je rec jos tamo neke 2007. god. Moze biti da je tu uracunato i sakupljanje cuvanje i prevoz mleka do fabrike.

Napisah neki post ranije, sama količina sirovog mleka koja dolazi od proizvođača se nije (znatno) povećala, ali se promenio raspored prerade i prodaje. Naime, svakoj mlekari je sveže mleko najmanje isplativ proizvod, tj najmanja je zarada po litri prerade i prodaje, tako da u uslovima nestašice sirovog mleka svi najradije zakidaju na tome, dok je kod potrošača ovo najosetljivija kategorija, odnosno ako u prodavnici nema voćnog jogurta to i neće izazvati neku reakciju, dok kada prodavnica osvane ujutru bez svežeg mleka to izaziva veliku buku. Po dogovoru sa ministarstvom sada je smanjena proizvodnja nekih kiselo mlečnih proizvoda nauštrb svežeg mleka, a takođe je smanjen i izvoz dugotrajnog mleka prema Crnoj Gori, opet da bi se maksimalno ispoštovale potrebe tržišta za svežim mlekom. Dugotrajnog mleka i dalje nema dovoljno, posebno onog većih masnoća, 2,8% i 3,2%mm.
Kao prvo, proizvodnja dugotrajnog mleka je skuplja od proizvodnje kratkotrajnog, tako da bi ovo opet značilo da proizvođač sam sebi bez potrebe izbija pare iz džepa.
Drugo, ne postoji konzervans za kratkotrajno i konzervans za dugotrajno mleko, razlikuju se procesi prerade, tj kratkotrajno mleko se pasterizuje a dugotrajno se sterilizuje, i postoji razlika u ambalaži (vrsta i broj slojeva folije, način varenja).
Inače usled osavremenjavanja procesa prerade, nema više potrebe za kuvanjem nijednog mleka kući pre upotrebe, pa ni svežeg/kratkotrajnog (barem što se tiče mleka velikih mlekara, Imleka, Subotice i Dukata)
Treće, to što se dešava da je mleko dugo posle isteka roka i dalje ispravno (napominjem da to što mu ukus deluje normalno ne mora da znači da je i bakteriološki ispravno) je posledica toga što se kao rok trajanja stavlja period u kome se taj proizvod sigurno neće pokvariti, dok uvek postoji mogućnost da on bude ispravan i posle toga. Taj eksperiment možete uraditi sa bilo kojom namirnicom koja se prodaje deklarisana nekim rokom, garantujem Vam da će sve biti ispravne i posle roka koji je naveden. Upravo zbog ovoga se na zapadu ne koristi "rok trajanja do" već na proizvodima piše recimo "best before" što bi grubo prevedeno bilo "najbolje za upotrebiti do".

Bilo bi lepo kad bi bilo tako ja tesko da mogu u to da poverujem. Moguce je da tu ima i nekih poslovnih tajni.

Ranije se kratkotrajno mleko, kvarilo i u roku, pa koliko sam cuo su cak davane i odredjene kolicije u visku prodavcima da to kompenzuju (ovo sam cuo do osobe koja mi za takvu iformaciju nije bas 100% sigurna)...

I ja sam pre desetak i vise godina imao problema sa pasterizovanim mlekom cesto se istog dana kad je doneto ili eventualno sutradan, sve u roku, kvarilo.

Tada se takodje smatralo obavezom da se takvo mleko prokuva kod kuce. Sad ne treba prokuvavati pa se i ja cudim.

Bilo bi lepo kad bi bilo tako ja tesko da mogu u to da poverujem. Moguce je da tu ima i nekih poslovnih tajni.

Ranije se kratkotrajno mleko, kvarilo i u roku, pa koliko sam cuo su cak davane i odredjene kolicije u visku prodavcima da to kompenzuju (ovo sam cuo do osobe koja mi za takvu iformaciju nije bas 100% sigurna)...

I ja sam pre desetak i vise godina imao problema sa pasterizovanim mlekom cesto se istog dana kad je doneto ili eventualno sutradan, sve u roku, kvarilo.

Tada se takodje smatralo obavezom da se takvo mleko prokuva kod kuce. Sad ne treba prokuvavati pa se i ja cudim.

Svaka kompanija ima svoje poslovne tajne, a ja svakako nisam vlasnik Imleka pa da znam sve, ali ono što znam, a mislim da bi nekome moglo pomoći ili ga zainteresovati, smatram da treba da podelim sa ostalim učesnicima u diskusiji.
Nemam nameru nikog da uverim da nije u pravu ili da ja jesam, samo nudim činjenice iz prve ruke sa terena, pa ko voli nek izvoli.

Dok je sveže mleko bilo pakovano u kese i transportovano u plastičnim gajbama dolazilo je često do curenja usled prirode ambalaže i tada je bila praksa kod mlekara da kupcu odobravaju kalo u nekom procentu (ako se dobro sećam bilo je 3%-5%), što u praksi znači da, na kupljenih recimo 100l, platiš 95l.
Ovo mleko je takođe usled starog procesa pasterizacije i dotičnog lošeg pakovanja imalo rok od dva dana, u odnosu na današnja sveža mleka kod većine mlekara koja imaju rok 5-7 dana. I da, to mleko je bilo obavezno prokuvati pre upotrebe, današnje nije.
Tehnologija se menja, iako kasnimo 20-30 godina za civilizovanim svetom, ali ne treba sve smatrati nekom prevarom bogatih i moćnih, pa i to što mleko duže ostaje nepokvareno prozvati svetskom zaverom.
Da je neko našim babama i dedama kad su bili klinci rekao da može mleko da stoji 6 meseci i da se ne pokvari, oni bi ga verovatno gledali kao da je udaren u glavu, a verujem da danas nema nikog ko barem povremeno ne pije dugotrajno mleko.

Mada je i dalje naravno najlepše rano ujutru pomuženo, dobro rashlađeno, pa za doručak kada popiješ čašu toga, skoro ništa drugo ti i ne treba :)

Opet E-330 , limunska kiselina..pa jos izaziva zlocudne tumore!
Zaista me interusuje izvor i validnost ovih podataka koje si naveo, jer nije mi poznato da limunska kiselina ima tako negativno dejstvo.
Ako ima, volela bih da neko to potkrepi necim, bar zbog poverenja u sve ostale navedene aditive.
valjda se prska sa limunskom kiselinom koja sprecava razvoj gljivica i produkovanje stetnih (ali dokazano) aflatoksina.
Ali nikako da mi odgovoris zasto tako bezrezervno verujes onom spisku koji si naveo ...verovatno tu ima necega, ali za limunsku kiselinu mi stvarno nije jasno, pa ona je sastojak svakog voca..

E330 Limunska kiselina
Prirodni metabolit u ljudskom organizmu. Proizvodi se sintetski i služi kao sredstvo za kiseljenje. Pojačava antioksidativne učinke drugih aditiva. Smije se upotrebljavati u ekološkoj proizvodnji namirnica. Može se proizvesti tehnikom genetskog inženjerstva, ali još nije moguće dati konačnu procjenu učinaka tako proizvedene limunske kiseline. Osobe alergične na plijesni mogu imati problema s industrijski proizvedenom limunskom kiselinom zbog spora plijesni koje ona može sadržavati.
http://e-brojevi.udd.hr/330.htm

A bakterije ?

Neki kazu da kad se vodi dovoljno racuna o higijeni da se moze piti tako mleko ko sto si napisao .
Ако је крава здрава и млеко хигијенски помужено млеко се може пити у свом најбољем облику-пресно.
Знам да се у Француској може у маркетима набавити сирово(непастеризовано и нестерилизовано)козје млеко.
За кравље или овчије не знам, мада технолошки није проблем, само га ,,протерају" кроз микрофилтер.
Уосталом, све нас мајке су дојиле властитим, наравно, пресним млеком.

Premija i jeste genetski modifikovana hrana koja se nabavlja bez porekla. Na njemu demokrate i miskovic najvishe profitiraju ;)

Lako je reci ali verovatno nije sve ako nesto i jeste, e sta bi bilo to sto sigurno jeste GMO.

Kad se napise PREMIJA to je samo naglaseno ko je pakovao i nista vise, nema se nikakva garancija kvaliteta kao sto bi se ocekivalo od brenda, ako je Premija neki brend.

Ако је крава здрава и млеко хигијенски помужено млеко се може пити у свом најбољем облику-пресно.
Знам да се у Француској може у маркетима набавити сирово(непастеризовано и нестерилизовано)козје млеко.
За кравље или овчије не знам, мада технолошки није проблем, само га ,,протерају" кроз микрофилтер.
Уосталом, све нас мајке су дојиле властитим, наравно, пресним млеком.

Kad bih imao poverenje u veterinare onda bih imao prilike da pijem takvo mljeko kad bih otisao u goste u rodbinu.

GMO STIŽE U SRBIJU?!

Evropska komisija je dozvolila da se u EU prodaju tri sorte transgenskog kukuruza, ali njihova proizvodnja još nije odobrena. Trenutno je dozvoljeno samo uzgajanje jedne sorte GM kukuruza - MON 810, kompanije "Monsanto".

Vest je uznemirila domaće ekologe i poljoprivredne stručnjake. Posebno zabrinjava i najava novog zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO) koji će, kako je priznalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, biti usklađen sa evropskim propisima!

To će značiti da cemo u Srbiji, umesto oaze zdrave hrane, kako su vlasti dosad najavljivale našu buducnost, moci da ocekujemo genetski modifi kovanu soju, krompir, kukuruz, paradajz i druge useve. Posledice po zdravlje ljudi zbog takve hrane još su nepoznate, a po zdravlje prirode, kažu ekolozi, biće katastrofalne!

Naš časopis poslednjih meseci detaljno objavljuje šta multinacionalna kompanija "Monsanto" čini u svojoj osnovnoj delatnosti, biotehnologiji.

Prema istraživanjima u Velikoj Britaniji, dokazano je da proizvodi ove kompanije izazivaju razne bolesti kod ljudi, što se vešto prikriva. Problem je i to da, kada se jednom dozvoli promet genetski modifikovanim semenom i njegovo širenje, to znači zagađenje prirodnih vrsta i sorti biljaka (nema više organske poljoprivrede!), širenje monokultura, trajno gubljenje svih prirodnih vrsta i sorti, kao i nasilnu kontrolu, pa i uništenje malih individualnih poljoprivrednika...
Kolonijalna genetski modifikovana budućnost nam je tada – izvesna.

Gotovo je, za par generacija Srbi nece postojati... Ostace samo nekolicina mutanata koje ce amerikanci da pobiju kao indijance nekada :)
:hahaha::zcepanje::rotf:
Па сатановници УСА су већ сада дегенерици.
Процена војних лекара из Војске и Морнарице САД је да је више од 40% младића у држави неспособно за редовно служење војног рока, дакле не за маринце, зелене беретке, фоке и друге специјалне јединице.
Они већ сада комотно могу да с' поубијају, а камоли кроз неколико генерација.
Уосталом није случајно баш у САД медицина и фармација, после нафтне, најјача индустрија.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back