Moj šestogodišnji sin voli da pije Koka-kolu, kao i većina njegovih vršnjaka, i naravno je da je bio srećan kada je osvojio poklopac na kome je pisalo da je dobitnik jedne od 500.000 besplatnih flašica ovog pića. Kao odrasla osoba, čim sam pročitao da se poklon boce preuzimaju u radnjama obeleženim posterom, posumljao sam da tu ima neka kvaka, da ne kažem prevara. Pre tačno dve godine Carlsberg je imao sličnu promociju za Lav pivo, i znam kroz koje sam muke prošao da bih dobio tu poklon flašu. Mnogi ljudi sigurno odustanu kada se suoče sa teškoćama ostvarivanja svojih prava, ali ne i ja. Nekako sam našao telefon info linije i pokušao da saznam adrese radnji koje menjaju poklopce. Dobio sam informaciju da su to sve Corner Shop radnje kojih ima tačno 83 u Srbiji, i po koja manja radnja na svakoj opštini. Kako živim u Beogradu na Starom gradu, dobio sam informaciju da su te dve radnje u Pančićevoj 6 i Žorža Klemansoa 44, obe na lokacijama više od 500 metara udaljene od nekog ozbiljnijeg gradskog saobraćaja, a ova u Pančićevoj i izuzetno teška za naći jer se radi o velikoj grupi zgrada u parku, pa se radnja ne nalazi na ulici gde ju je prema adresi lako naći (ovde sam morao da angažujem lokano stanovništvo za potragu). U svim Corner Shop radnjama, a obišao sam ih 4 na svojoj opštini, su mi rekli da su dobili samo jedan paket poklon boca i da su odavno završili sa primanjem poklopaca pošto više neće dobijati boce namenjene nagradnoj igri (igra traje još nedelju dana, a oni već odavno ne primaju poklopce!). U Pančićevoj posle dosta traženja i pešačenja smo moj sin i ja takodje saznali da je nagradna igra za njih završena pošto su izdali dobijene količine boca. Kada smo već bili rešili da odustanemo, otpešačili smo kilometer ili više do radnje u Žorža Klemansoa (jer nema nikavog javnog prevoza izmedju ove dve), i na našu sreću uspeli da dobijemo bocu. Na moj upit, prodavačica nam je pokazala kutiju sa tridesetak poklopaca, i rekla da je pre nedelju dana već poslala dobavljačima jednu količinu koju je zamenila u prve dve nedelje nagradne igre. Po mojoj proceni koju na bazi ovog razgovora smatram prilično tačnom, Koka-Kola je svakoj od recimo 300 do 400 prodavnica u Srbiji poslala paket od 100 dobitnih flaša, bez mogućnosti da traže dodatnu pošiljku pošto zamene taj broj poklopaca. U najdobronamernijoj proceni verujem da je Koka-Kola za ovu igru odredila manje od 50.000 boca, a da je njen marketing tu količinu umnožio 10 i više puta kako bi sve bilo grandioznije i izgledalo darežljivije. Čak i da predpostavimo da su pod zapušače postavili svih 500.000 znakova koji omogućavaju dobitak, sigurno je da se sve ove boce neće prodati do dana završetka nagradne igre (koja traje samo u septembru), a iz mog tegobnog iskustva je verovatno da će samo jedan u pet dobitnika zapravo uspeti da zameni zapušač za poklon bocu. Ne znam da li se može govoriti o zaveri od strane proizvodjača i organizatora nagradne igre, da li se to već smatra uobičajenom marketinškom praksom na koju više niko ne gleda negativno, no smatram da su potrošači prevareni i da nikako ne bi trebali da nastave da svojim kupovinama nagradjuju brendove koji ih ovako tretiraju. Moja poruka bi im bila:”Ili pošteno organizujte nagradne igre, ili ih uopšte nemojte organizovati, ovako samo izazivate revolt učesnika igre i kupaca svojih proizvoda, koji su ionako sumljive vrednosti i dobrobiti za organizam mladih koji se tek razvijaju.”
Mihailo Alić, Beograd
Mihailo Alić, Beograd