Cobanice na struju

Papa Smurf

Elita
Poruka
17.379
Mlade lijepe čobanice koje čuvaju svoja stada ostale su još samo u narodnim pjesmama. Novo vrijeme donosi i novu poljoprivrednu opremu. Tako se na pašnjacima naših krajeva pojavila električna “čobanica” , koja se već uveliko odomaćila u svijetu. To je sistem električnih ograda koji omogućava da životinja prosto nauči da se kloni ograde, što sprečava svaki nepotrebni prilaz ogradi i nalijetanje na nju. Time je ograda praktično zaštićena od provale stoke, što je čest slučaj sa tradicionalnim ogradama.

Poznavaoci prilika na bazi stranih iskustava tvrde da će električna ograda potisnuti tradicionalni sistem ograđivanja već kroz nekoliko godina I to prije svega zahvaljujući lakom postavljanju, održavanju i različitim uštedama. Nije mali broj farmera koji su već ostvarili značajne uštede u vremenu i novcu. A o zaštiti usjeva i livada da i ne govorimo.

Link

:mrgreen:

:lol: pa u sloveniji '83 su neki drzali krave ogradjene ogradom kroz koju je tekla struje. znam, posto sam ja nekako uspela da se provucem. :eek: a kravama nisu bili sprzeni rogovi. u panici su se jedva dosetili da treba samo da iskljuce struju iz ograde da bi me izvukli. :zcepanje:

ima i slika :)

1300275632_177969341_1-Slike--Elektricni-pastir-cobanica.jpg

Back