Clan 8. zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitnja

Mrvica84

Zainteresovan član
Poruka
169
Pozdrav!
Hmm :roll: nzm da li jos neko ima problema sa razumevanjem ovog clana, tj.vise sa objasnjenjem. Naime po novom zakonu o obrazovanju...profesori moraju da imaju master diplomu ili ako su zavrsili po starom programu da imaju 30 bodova u okviru pedagoskih, psiholoskih i metodickih disciplina, stecenih na fakultetu ili nakon diplomiranja i 6 bodova prakse. E sad kako sam ja stekla diplomu dipl.hemicara-inzinjera kontrole kvaliteta i nisam imala ove predmete na studijama, zanima me kako mogu sada skupiti te bodove. Znam da neke moje kolege koje su uspele da se zaposle prosle godine nisu imale ovakve uslove, pa ni oni a ni na fakultetu niko ne zna da mi kaze sta da radim ili bar kome da se obratim, a sada na svim konkursima za posao stoji kao uslov ispunjenje ovog clana zakona...
Nisam sigurna da li sam smestila temu na dobar podforum, pa neka je moderator slobodno premesti :)

Pozdrav kolegenice,
evo šta ti moja malenkost može reći o tome - oni čije je školovanje bilo orjentisano ka radu u obrzovanju, oni su u okviru programa na fakultetima imali: pedagogiju, razvojnu ili dečiju psihologiju i sl. Međutim, a verovatno da je to slučaj sa srednjim stručnim školama, morali su biti upošljavani i oni koji to nisu imali - npr. inženjeri uprao kao što si ti. U "moje vreme" - čitaj pre ovog zakona, oni su, a prilikom izlaska na državni ispit, pored metodike - držanja časa i zakonodavstva, prethodno polagali ove predmete. U tvojoj situaciji, pretpostavila bi da će se desiti sledeće - ove predmete ćeš polagati prilikom polaganja ispita za licencu - po ovom novom zakonu a na taj bi trebalo da možeš izaći posle odrađenog pripravničkog staža.Možda grešim ali bi trebalo da je tako....Pozz

U članu 8. stoji ova rečenica...

Izuzetno, nastavnik i vaspitač jeste i lice sa stečenim odgovarajućim visokim obrazovanjem na studijama prvog stepena (osnovne akademske, odnosno strukovne studije), studijama u trajanju od tri godine ili višim obrazovanjem.

Boldovao sam "više obrazovanje" jer imam pitanje povezano sa time...

Imam diplomu 6-og stepen sa Ekonomsog fakulteta pa me zanima, da li sa tom diplomom(kotira se kao više obrazovanje) mogu raditi u osnovnoj i/ili srednjoj školi?
Malo mi je nejasno ovo u zakonu.

Ako neko zna više o tome bio bih zahvalan.

Back