Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
" Radije bih bio prvi u selu, nego drugi u Rimu "

" Dodjoh, videh, pobedih "

" Zar i ti sine Brute "

Julije Cezar

julius_caesar_statue.jpg

Teško je naći na Orijentu građevinu koja je cela lepa,čista,i kojoj se ništa ne bi moglo prigovoriti.Ali,s druge strane,ne postoji na Istoku građevina koja,ma kako oronula i zapuštena bila,nema bar pedalj zelene bašte,ili česmu žive vode,ili samo jednu jedinu saksiju sa pažljivo negovanim cvećem minđušice ili ruže mesečarke.
To mesto je duša te trošne zgrade.Toga građevine na Zapadu nemaju.
Kad bi u zapadnoj Evropi sa ovoliko nebrige,neznanja i neizlečive lenosti zapustili jednu zgradu do ovog stepena,ona bi zaudarala kao leš i trovala sve oko sebe.
Orijent je divno čudo i najveći užas,jer u njemu granica između smrti i života nije jasno određena,nego krivuda i treperi.
Ivo Andric

Poslednja izmena:
gubiti je strasno samo tako dugo dok se ne izgubi sve, jer gubiti malo donosi zalost i suze, i dok god mozemo na preostalom mjeriti velicinu izgubljenog tesko nam je, ali kada jednom izgubimo sve onda osjetimo lakocu za koju nemamo imena,
jer to je lakoca prevelikog bola. Lagan sam, lagan da poletim!
Sve izgubljeno je u mojoj svijesti, samo bez tezine i gorkosti zemaljskih stvari; ja imam opet sve sto izgubih, preobrazeno i uljepsano - u sjecanju. I jos: ja imam veliku slobodu onog koji nista nema i mir onog koji je prezalio i konacno se rastao.

Ivo Andric, Ex Ponto

Ko nosi u sebi veliku, istinsku strast, taj je nesrećan i mučen više nego stotina drugih ljudi zajedno, ali je pošteđen od mnogih sitnih briga i nedaća koje muče većinu ostalih ljudi cijelog vijeka i svakog dana pomalo.

Ivo Andric, Znakovi pored puta

Kad jedno odredjeno stanje pocne da vas muci, da postaje neizdrzljivo, nemojte stajati u mjestu, jer bolje nece biti, jos manje pomisljajte na bjezanje natrag, jer se od toga pobjeci ne moze. Da biste se spasli, idite naprijed, tjerajte do vrhunca, do apsurda. Idite do kraja dok ne dotaknete dno, dok vam se ne ogadi. U tome je lijek. Pretjerati, znaci isplivati na povrsinu, osloboditi se.
To vazi za sve: za rad, za nerad, za porocne navike kojih se stidite a kojima robujete, za zivot cula, za muku duha.

Ivo Andric, Znakovi pored puta

Hasanaginica

Sto se bijeli u gori zelenoj?
Al' su snjezi, al' su labudovi?
Da su snjezi, vec bi okopnuli,
labudovi, vec bi poletjeli;
nit' su snjezi, nit' su labudovi,
nego Sator age Hasan-age:
on boluje u ranami ljutim.
Oblazi ga mater i sestrica,
a ljubovca od stida ne mogla.
Kad li mu je ranam' bolje bilo,
ter poruca vjernoj ljubi svojoj:
"Ne cekaj me u dvoru bijelomu,
ni u dvoru, ni u rodu momu!"

''Hitler nije onakvo čudovište kakvim ga predstavljaju.To je čovek iznenađujućih sposobnosti koji, kako se čini, uspeva da pobeđuje bez suvišnog prolivanja krvi. ''
Mahatma Gandi, mišljenje izneto u razgovoru sa Radžkumari Amritom, maja 1940.

'' Kroz sto godina ljudi će se sećati ''Cveća zla'' isključivo kao kurioziteta. ''
Emil Zola, povodom Bodlerove smrti

''Gogen je ...mazalo sa mrvicom ludila. ''
Kenjon Koks, američki slikar i kritičar, o Polu Gogenu, 1913.

'' Ne verujem da bi ijedna žena mogla da postane premijer, kancelar ili ministar inostranih poslova...Što se mene tiče, ne verujem da bih se ikada prihvatila takve dužnosti jer bi to bio kraj mog privatnog života.''
Margaret Tačer u intervjuu londonskom ''Sandi telegrafu'', 26.okt 1969.

'' '' Budenbrokovi' ' nisu ništa drugo do dva toma u kojima pisac pripoveda beznačajne životne priče beznačajnog sveta beznačajnim stilom. ''
Eduard Engel,nem književni kritičar, 1901.

'' Pomno sam proučio muziku tog nitkova Bramsa.On je ništavno kopile i nervira me što jednog takvog osrednjeg muzičara, dozlaboga uobraženog, proglašavaju za genija. ''
Petar Ilič Čajkovski, zapis iz ličnog dnevnika, 09.okt 1886.

'' Dragi moj Mocarte, vaša muzika je nedopustivo bučna. Pati od viška nota. ''

Austrijski car Ferdinand posle premijere '' Figarove ženidbe''

'' To sa radijem...je ludilo koje će brzo proći ! ''
Tomas Edison, 1922

'' Tako vam Boga, idite dole na ulaz i otarasite se tog ludaka. Zamislite, molim vas, tvrdi da je izumeo nekakav aparat pomoću koga, osim što se čuje, može još i da se vidi na daljinu ! Samo budite oprezni,mogao bi da bude opasan !''
Direktor londonskog '' Dejli ekspresa '' , odbijajući da primi Džona Berda, / čoveka koji je pronašao televiziju/, 1925.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back