Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U životu je važno završiti stvari dolično, a tek tada možemo dići sidro.
Inače nam ostaju riječi koje smo morali reći, a nismo,
a srce nam je puno kajanja. Do danas me muči taj šeprtljavi rastanak.

Yann Martel, Pijev život

Čak i čovek koji ne daje životu ništa traži od života sve. I začudo, nijedan čovek ne ume da odmeri sreću koju ima, nego samo sreću koju nema. Najsrećniji je čovek koji ume da se udubi onoliko u svoju sreću, kao što se drugi udube u svoju nesreću. I da ne prespava celu noć misleći na svoju sreću, kao što bi uradio da mu se dogodila nesreća.Sve su velike sreće slučajne, i nema čoveka koji je izmislio jednu sreću.

Blago cara Radovana, Jovan Dučić

rOyyn5cl.jpg

Kažu da je Diogen hodao atenskim ulicama odjeven u krpe i da je spavao pod trijemovima.
Pripovijedaju da je jednoga jutra, dok je Diogen još bio snen pod trijemom kuće gdje je proveo noć,
onuda prošao jedan imućan veleposjednik.
‘Dobro jutro’, rekao je konjanik.
‘Dobro jutro’, odgovorio je Diogen.
‘Imao sam dobru nedjelju pa sam ti donio ovu vreću s novčićima.’ Diogen ga je šutke gledao, ne pomakavši se pritom.
‘Uzmi ih. Nije to zamka. Moji su i dajem ih tebi jer su ti potrebniji nego meni.’
‘Imaš ih još?’ upitao je Diogen.
‘Naravno da imam’, odgovorio je bogataš, ‘mnogo više.’
‘I ne bi želio imati još više nego što imaš?’
‘Bih, naravno da bih želio.’
‘Onda zadrži novčiće jer su potrebniji tebi nego meni.’
Neki kažu da je razgovor dalje tekao ovako: ‘Ali i ti moraš jesti, a za to trebaš novac.’
‘Već imam novčić’ — i pokazao ga je — ‘i biće mi dosta za zdjelicu pšenice ujutro i možda za nekoliko narandži.’
‘Slažem se. Ali moraćeš jesti i sutra i idućeg dana. Odakle ti novac za sutra?’
Ako mi ti garantuješ, bez imalo straha da ćeš pogrije­šiti, da ću živjeti do sutra, onda možda uzmem tvoj novac…’”

Ako imaš prošlost kojom nisi zadovoljan, sad je trenutak da je zaboraviš. Zamisli neku novu priču o svom životu, i povjeruj u nju. Usredotoči se samo na trenutke u kojima si uspjevao ono što si želio– i ta snaga će ti pomoći da postigneš sve što hoćeš.
Paulo Coelho

Božijа prаvdа se retko jаvljа. I to je srećа zа ovаj svet, jer onа dolаzi kаo eksplozijа i rаznese sve zаjedno: krivcа i njegovu žrtvu i sve živo što se slučаjno nаšlo u njihovoj blizini. Ostvаrenje аpsolutne prаvde nа zemlji morаlo bi biti odjednom, potpuno i posvudаšnje. Ondа bi se pod silnim, rаvnomernim i istovremenim pritiskom sve čestice držаle u rаvnoteži. Ovаko, jаvljаjući se retko, mestimično i nа mаhove, onа je isto što i orkаn, kаtаklizmа i trаgedijа !...
Andrić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back