Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
cdodir.jpg

Moja soba – Valjda ću jednom iz nje otići(?). Ili ja možda više nikad,

ni-ka-da ništa neću videti, Čim otvorim oči: visoko na plavom prozoru
visoko na plafonu prozor,gledam da uočim put kojim koračam u budućnost.
Vidim sebe kako izlazim iz ove sobe i kako na vetru leprša moja ešarpa

Niko se ne usuđuje da živi sam. Ljudi izmišljaju fanatastične složene trikove, kako bi imali neke međusobne veze. Iako se međusobno grabe s deset noktiju,s razmerno tome, udaljuju se jedni od drugih astronomskom brzinom. Nije li to neobično? Kada bi svi rekli da su sami, istoga bi trena nestalo straha ... i svi bi se trenutno našli u velikom zajedništvu ! ..
Bela Hamvas

Mozak je jedan od pojmova koji postoje u umu. Ljudi uopšte ne znaju šta je um, umesto toga izučavaju čas mozak, čas psihu, čas Frojdova ljubavna pisma Ajnštajnu. A naučnici, najozbiljnije misle da um nastaje zbog toga ... što se u mozgu odvijaju hemijski i električni procesi. To ti je isto, kao kada bismo televizor smatrali uzrokom nemog filma ... koji se na njemu prikazuje ! ...
Viktor Peljevin

Kada vam uspe da poverujete da je svejedno da li ste srećni ili ne, a to vam verovatno uspeva, kada shvatite koliko je mnogo ljudi kojima je gore nego vama ... i koliko ljudi ne bi imalo vremena ni para da neguje samožaljenje i da se odaje svojim razmaženostima ... naći ćete u sebi volju za životom i volju za zdravljem ! ...
Milena Jasenska

"Čovek, u stvari, tako malo zna o sebi i tako je nesiguran u oceni svega sto se dešava oko njega, šta je dobro i pravo, a šta nije,
da je srećan kad može iz usta dobra i pravedna čoveka da čuje sud o svojim postupcima.
Jer često se desava da tek tako sagledamo svoj pravi moralni lik i stvarnu sliku naših postupaka, koje nam inače naša mašta,
naše strasti i naši interesi smanjuju ili uveličavaju, osvetljavaju ili zamračuju, do bezobličja."

Andrić

Poslednja izmena:
- Sta si vidio u ljetni dan, sine moj?
- Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vjecno, a covjek slab i
kratkovjek.
- Sta si vidio, sine moj, u ljetnji dan?
- Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vjecna.
- Sta si vidio, sine moj, u ljetni dan?
- Vidio sam da je ovaj zivot stvar mucna koja se sastoji u nepravilnoj izmjeni grijeha i nesrece, da zivjeti znaci slagati varku na varku.
- Hoces da usnis, sine moj?
- Ne, oce, idem da zivim.

Ivo Andric, Ex Ponto

Trebalo bi ubijati proslost sa svakim danom sto se ugasi. Izbrisati je da ne boli. Lakse bi se podnosio dan sto traje, ne bi se mjerio onim sto vise ne postoji.
Ovako se mijesaju utvare i zivot, pa nema ni cistog sjecanja ni cistog zivota.
Mesa Selimovic

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back