Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
5k6vzwwyb9.jpg

Uvek je bolje da se ono što se misli kaže direktno i bez mnogo dokazivanja; svi su, naime, dokazi koje iznosimo samo varijacije naših mišljenja, a oni koji su suprotnog mišljenja ne slušaju ni jedno ni drugo.
Gete

Poštovani drugovi Supovci,

Obraćam vam se prijateljskom molbom da mene i moju ženu Kosu uhapsite s početka novembra i u zatvoru zadržite do kraja marta ili aprila ako zima bude duga i hladna. Ja sam prevremeno penzionisan zbog bolesti kičme, pluća, srca, vena, bubrega i očiju, pa mi je penzija tek tolika ako je ima. Mi smo stariji ljudi ne bi pravili nikakve guposti da nas hapsite zbog prevara ili kradja, jer smo oduvek pošteno živeli što nas je u ovaj položaj i dovelo. Razmišljali smo šta nosi šest meseci zimskog zatvora ali da bude ljudski i čestito. Ja sam se pitao sa nekim ljudima koji su me odmah posavetovali da na javnom mestu izvredjam naše najveće i najistoriskije ljude koji su nam i omogućili da imamo sve ovo što nemamo...
Dušan Kovačević "Klaustrofobična komedija"

Nikada nikome i nizašta ne priznajte da je u pravu. Ni po cenu života. Vaše mišljenje je najbolje, jer za njega nikome ništa ne dugujete: ni iskustvu, ni tuđoj mudrosti, ni nauci, ni istoriji, ni otkrovenju – samo sebi. Nemojte se saglasiti čak i ako vas ubeđuju da ste pametni. Savladajte vaše ustreptalo srce koje žudi da se sa tim složi – to je klopka! Oni žele samo vašu saglasnost. Zatim će od vas tražiti da se, budući pametni, i u drugim stvarima sa njima složite. A kuda bi vas odvelo to popuštanje – odvelo bi vas u anonimnost.
Borislav Pekić "Tamo gde loze plaču"

Ако не постигнете срећу, увек памтите да сте на добром путу и потрудите се да не силазите с њега. Најважније је – избегавајте лаж, сваку лаж, а нарочито на лагање самој себи. Пазите на своју лаж и контролишите је сваки час, сваки тренутак. Избегавајте гадљивост и према другима и према себи: то што вам се чини гадним у себи, чисти се већ самим тим што сте то приметили. Такође избегавајте страх, мада је страх последица сваке лажи. Не плашите се никада своје малодушности у постизању љубави, не плашите се много чак ни рђавих својих поступака. Жалим што вам не могу рећи ништа утешније, јер активна љубав, у поређењу са оном из маштања, представља сурову и застрашујућу ствар. Сањалачка љубав чека брзи подвиг, брзо задовољење и да га сви посматрају. Ту заиста долази дотле да чак и живот човек даје само да не би дуго трајало, да би се што пре завршило, као на сцени, и да га сви гледају и хвале. А активна љубав је- рад и истрајност, а за неке, можда, цела наука. Али проричем вам да ћете, чак и у тренутку када будете са ужасом видели да се, упркос свим вашим напорима, не само нисте приближили циљу већ да сте се чак и удаљили, и у том тренутку, предсказујем вам, ви ћете неочекивано достићи циљ и јасно ћете осетити на себи чудотворну силу Божију, Који вас је све време волео и стално потајно руководио вама.

Достојевски, Браћа Карамазови (Разговор старца Зосиме и маловерне даме)

Zivot je ponekad veci od nas,nekada smo mi jaci od zivota,
a nekada smo rame uz rame sa njim...
I tako se mi borimo sa zivotom sve do smrti...
Onda dodje smrt ,sa osmehom,naravno i kaze:
"Ja se izvinjavam,samo da naplatim....sta smo ono ovde imali?!"

Emili Dikinson

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back