Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a37ee062e18631d796445d6.png

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri
govori prije nego što nešto sazna, odgovara prije negoli nešto
shvati, odluči prije negoli nešto provjeri, kudi prije nego se u nešto
uvjeri.
Arapska poslovica

... Od silnog gledanja izdaleka, čovek postaje, tako reći, dalekovidan, ne vidi više ono što je malo i budući da ga više ne vidi, nije izložen da od toga napravi cilj svoga života. Tako će postati prirodno sklon, da pojedinačne interese preodredi opštim, i u tome opet ima jedan pogrešan moral.

Henri Poincaré

Najveće i najčistije čudo, kada bi ga svi mogli videti, trajalo bi samo trenutak i propalo bi glatko kroz mozak čovečanstva. Što je misao više zapanjujuća, fantastičnija, mora joj se ostaviti više vremena za delovanje. Vikati "nemoguće", jer se nešto čini nemogućim, znači negovati sudbonosnu naviku odbijanja. Tu je svest puna zatvorenih vrta prema beskrajnom: unutra i napolju ostaje usamljeni, mali čovek.

Prentice Mulford

Zenice se ne šire samo onda kad promatramo nešto lepo, nego se i smesta opet sužavaju čim svrnemo pogled na nešto neugodno, šta više i kad nam glavom samo prostruji... kakva zlokobna misao...

Vi vidite stvari i pitate " zašto"?? a ja sanjam o stvarima kojih nije bilo i pitam se " zašto ne"''..

George Bernard Shaw

Svaka je moć data čovjeku (kroz pravilno razmišljanje) kako bi
doveo svoje nebo na svoju zemlju, a to je cilj "Igre života."

Florence Scovel Shinn

565. Paljenje vatre

Ova naša praksa je nalik čoveku koji trlja dva komada drveta kako bi zapalio vatru. Čuo je da neko kaže: "Uzmi dva komada bambusa, trljaj ih jedan od drugi i dobices vatru." I on ih zaista uzme i počne da trlja. Ali njegovo srce je nestrpljivo. Malo ih je protrljao i očekuje da se upali vatra. Srce navaljuje da se vatra pojavi što pre, ali od toga ništa. Onda mu sve postane dosadno i zastane da se malo odmori. Nakon toga ponovo malo trlja ona drva i ponovo napravi pauzu da se odmori. Tako, i to malo toplote što je stvorio, brzo se izgubi, jer nema kontunitet.

Ako nastavi tako, zaustavljajući se kad god se umori, iako biti umoran i nije tako loše, u sve se to uključuje i njegova lenjost i od čitavog posla na kraju nema ništa. Konačno zaključuje da vatre ni ne može biti, da mu vatra ni ne treba, i tako odustaje. Neće više da trlja ona dva štapa. Posle svega, krene unaokolo da objavljuje: "Nema vatre. Ne može se dobiti na taj način. Stvarno nema vatre. Eto, probao sam i ništa."

Adjan Cha: In Simple Terms

sticks-1.jpg

Ako u coveku vec postoji ocaj, nesigurnost, strah, zasto bismo to krili, ukoliko zelimo da prikazemo svu punocu zivota? Mnogi filozofi se pitaju da li vec to sto postoji konacnost ljudske egzistencije nije opravdan razlog za covekovo osecanje nistavila. Ja, medjutim, ne mislim tako, kao egzistencijalisti, smatram da moram da izguram svoj kamen uz brdo zivota sa sto vise moralnog dostojanstva.

Ostrvo - Mesa Selimovic

... I ako mi vec nista ne pripada,nema nikakve potrebe da gubim vreme baveci se onim sto nije moje,bolje je da zivim kao da mi je danas prvi ili poslednji dan moga zivota...
Jedanaest minuta....Paulo Koeljo...

Oni koji misle da je čitanje bijeg nemaju pravo:
čitati znači uroniti u stvarnost
u njezinu najzgusnutijem stanju - što je, neobično,
manje zastrašujuće nego imati posla
s njezinim stalnim razrjeđivanjima.

Amelie Nothomb "AntiKrista"

Igra preferans počinje negativnim poenima. Svi ih igraci ,poput greha u zivotu ,imaju od pocetka. Treba se “spustitii spod kape” ,granica na kojoj se zbaci staro breme i krene u osvajanje pozitivnih poena. Da bi se igra zavrsila ,jedan igrac mora biti “dobar” onoliko koliko je jedan “los”.
Kao i u zivotu . Moze se biti dobar samo u odnosu na nekoga ko to nije. Da nema zla ,dobro ne bi imalo u onosu na sta da bude dobro. To cesto zaboravljamo kada sudimo drugima. U predstavi zvanoj “Zivot”, neko mora da glumi i lik negativca. Teske su to uloge. Bez sukoba nema dobre predstave. Sve sto postoji, postoji u relaciji. . Ravnoteza izmedju “dobra” i “zla” se odrzava, sa blagom prednoscu “dobra”. Tvorac igre je to dobro zamislio.

Posle svakog deljenja, jedan ucesnik, licitiranjem, preuzima “ruku”. Zato sto ima najbolje karte, ili pokusava da prodje “na blef”. Koliko igraca, toliko i stilova. Onaj igrac koji prihvati izazov, postaje protivnik…

Retke su pobede bez negativnih poena. Nosilac igre dobije partiju, ali i i protivnici uzmu po neku kartu. Onda ga “duze”. A na kraju se sve zbroji. Ne retko bas ti “dugovi” iz dobijenih partija budu presudni za Krajnji ishod.

Kada se “podvuce crta”, malo je pobeda koje ne lice na poraz…..............
Nebojša Jovanović

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back