Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Adam je bio samo čovek - a to objašnjava sve. On nije uzeo jabuku zbog nje same, nego zato što
mu je bila zabranjena. Da mu je bila zabranjena zmija, on bi verovatno i nju pojeo.

M. T.

KAMEN U PUSTINJI

Neki Arapin prelazeći pustinju naiđe na ogroman
kamen koji je do pola bio zakopan u pijesku. Na
njemu je naškrabanim slovima pisalo:

PREVRNI ME I BIĆU TI OD KORISTI.

Arapin je bio siguran da se ispod kamena nalazi
skriveno blago i poče svom snagom da se trudi
da ga prevrne. To mu je i uspjelo nakon nekoliko
sati. Ali na njegovo zaprepaštenje tamo nije bilo
nikakvog skrivenog blaga, već još jedan natpis:

POHLEPA JE UZROK SVIH ZALA NA ZEMLJI.
UPAMTI OVO I POSTAĆEŠ BOLJI ČOVJEK.

- Nisam na ovaj svet stigao da bih bio porazen,
niti neuspeh struji mojim venama.
Ja nisam ovca sto ceka da je njen pastir podstakne.
Ja sam lav koji odbija da zbori, hodi i spava sa ovcama.
Kasapnica neuspeha nije moja sudbina.
Istrajacu sve dok ne uspem...

- Og Mandino -

Zamislite tu nesreću kad neko ne ume da bude ono što zaista jeste, i da u tome što jeste bude i svečan i uspravan, nego vam stalno zavidi što ne zna da bude: vi.

Miroslav Mika Antić

Ceo život provedemo želeći da nešto dostignemo, sledeći snove, verujući da ćemo kad to dobijemo postati srećni. ali nije tako.
Život je u putu, ne na kraju. Nije važno koliko je lepo produhovljeno je ono čemu težimo.
Poslednja stanica je smrt. ako ne umemo da budemo srećni,
da budemo bolji, da budemo onakvi kakvi želimoda budemo u putu, nećemo to postići ni na kraju.

Život je prepun blaga za kojim ljudi jure to su sve one stvari za koji oni veruju da će im doneti sreću
a za koje se uglavnom ispostavi da su varke i ponekad kad dostigne
ono za čim je toliko žudeo, čovek se zatekne samo s prazninom u rukama.
Horhe Molist

Milena,
Ljudi nikad nisu toliko zli da ne mogu da čine i dobro delo.
Dobrotom najgorih evo ti nekoliko rečenica, bez kojih bih umro mnogo tužniji nego što jesam.
Ti si s Hristom jedina tajna koju odajem neprijatelju. Od Hrista sam pozajmio njegovu smrt,
Tebi darujem poslednju bol. Otkad sam zavoleo Tebe, činio sam sve što sam mogao za Tvoju
i našu ljubav. Jedino nisam mogao svoju sudbinu da promenim. Kada sam i na to bio spreman,
Ti to nisi htela. Bila si u pravu.
Boli koje sam ti naneo, otpatio sam zajedno s Tobom. Moleći Te da mi poveruješ, ne molim za oproštaj.
Hvala ti i za patnju koja je moju sreću učinila višom od sreće.
Odlazim, Milena. Ostavljam Ti dušu u boru i vetru. Ona je samo Tvoja.
Mi smo bili srećni ljudi. Osmehni se, dušo!
Petar

Mileni, pred pogubljenje ("Vernik", D. Ćosić)

Ljudske strasti su zagonetne, a deci je isto kao i odraslima. Oni koji su tim strastima
obuzeti ne mogu da ih objasne, a oni koji nešto slično nisu nikada doživeli, ne mogu
da ih shvate. Postoje ljudi koji stavljaju život na kocku da bi osvojili planinski vrh. Niko,
pa čak ni oni sami, ne mogu sebi da objasne zašto. Jedni sami sebe uništavaju da bi
osvojili srce neke osobe koja ne želi ni da zna za njih. Drugi se opet uništavaju zato što
ne mogu da odole uživanju u jelu ili piću. Neki veruju da bi mogli biti srećni samo ako bi
bili na nekom drugom mestu, a ne tu gde jesu, pa ceo svoj život provedu putujući svetom.
A neki nemaju mira sve dok ne postanu moćni.
Jednom rečju, ima onoliko različitih strasti, koliko i različitih ljudi.

Mihael Ende

Ljudske strasti su zagonetne, a deci je isto kao i odraslima. Oni koji su tim strastima
obuzeti ne mogu da ih objasne, a oni koji nešto slično nisu nikada doživeli, ne mogu
da ih shvate. Postoje ljudi koji stavljaju život na kocku da bi osvojili planinski vrh. Niko,
pa čak ni oni sami, ne mogu sebi da objasne zašto. Jedni sami sebe uništavaju da bi
osvojili srce neke osobe koja ne želi ni da zna za njih. Drugi se opet uništavaju zato što
ne mogu da odole uživanju u jelu ili piću. Neki veruju da bi mogli biti srećni samo ako bi
bili na nekom drugom mestu, a ne tu gde jesu, pa ceo svoj život provedu putujući svetom.
A neki nemaju mira sve dok ne postanu moćni.
Jednom rečju, ima onoliko različitih strasti, koliko i različitih ljudi.

Mihael Ende

Strast je neodoljiva slast.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back