Književnost Čitalački klub

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neko moje mišljenje, nisam kritičar. Izbegao sam da navodim šta me je konkretno navelo da stekem takav utisak, da ne kvarim previše koji ne mogu odoleti da vire:

Pisac je koliko sam razumeo i sam psihoanalitičar te likovi kako doktora tako i pacijenata deluju stvarno, mada malo prenaglašeno, dok o samoj disciplini dobijamo dovoljno opštih saznanja koja služe da bi se dalje pratila radnja. Stil pisanja je malo čudan, sa promenama brzine, pogotovu ubrzanje pred kraj romana, nakon upoznavanja sa likovima i njihovim namerama radnja se odvija predvidivo samo da bi nas u jednom trenutku iznenadila u sledećem vratila ka poznatom, poput vožnje automobilom.

Čini mi se da je osnova romana u odnosu terapeut-pacijent, prvo o iskrenosti, gde autor pokazuje kako nije svakom ko leži na kauču namera da se (iz)leči dok, a to je drugi deo priče, i oni koji slušaju se pod uticajem tih priča menjaju tj odstupaju od tradicionalnog učenja i esnafskih pravila, bivajući ili kažnjeni zbog toga ili se vraćajući u sigurnost obrazaca, koje potpuno napuštaju samo oni koji više nemaju šta da izgube. Da bi postigao taj prikaz autor vešto koristi više likova različitih uloga i u različitim stadijuma razvoja. Zatim se tu ponavlja kroz primere kako do problema dolazi usled prestanka komunikacije sa okruženjem dok rešenja dolaze ne kroz terapiju već kroz razgovor i 'iskrenost' sa osobama koje nisu deo terapije već života, kao da time autor želi da pokaže kako je terapija samo podsticaj ka rešenju a ne lek za sebe.

Dopao mi se roman, zanimljiv je i solidno napisan, dovoljno da zadrži pažnju.

20221209_155952.jpg

i mene dirnuo u srce , nači ovde ćemo ...
U vreme pre osnivavanja olimpijiskih igara, Zemljom je vladao kralj Afilonos, prema pricama Platona, Afilonos bejase iz Lemurije, vec odvec davno izgubljenog kontinenta.
1
U pecinama prepricavali su ljudi od davnina se crtalo citaoce, precrtavali, prenosili s kolena na koleno nacrtano, ali crtezi nikada ne govore o tome kako su vekovima pre pecinskih ljudi postojala mocna bica Jekule.
Jekule, niko do dana danas nije video, ali su samo ostale cinjenice na rusevinama pecine Altmirine u Spaniji.
Na tim zidovima je oslikano kako ljudi nalik medvedima visokih tri metra predstavljaju.. radjanje kralja od Lemurije, Afilonosa.
2.
Behu to predvidjanja tacna, proreceno je
da prva beba plavih ociju koja se rodi u pecini da ce da dovede to propasti Lemurije. Ali, citaoce, zar da Jekule rode kralja?
Ne, ne ne i nikako ne!
Borac visestogodisnjeg rata izmedju Atlantite i Lemurije, Marija Stjuart.
3
To vece, kraljevstvo Pangea je pogodila jaka erupcija vulkana.
Kazu ljudi, da jedna slika govori hiljadu reci.
U Altmiri je pronadjeno 200 slika, neke su cak bile strogo cuvane od covecanstva, sve dok jedan mladi pustolov nije poceo da pise o crtezima iz Altmire.

Videla sam Forkeovo i Child of light mišljenje, ostali valjda čitaju, ili zabušavaju, pa da dodam i ja. Oblast za smeštaj radnje i zapleta koja je odabrana je već sama po sebi je zanimljiva. Jalom, koji je stručnjak iz oblasti, vešto je napravio mrežu likova i odnosa. Stil inteligentan i duhovit, radnja uzbudljiva, doza samoironije prema sopstvenoj profesiji dodata kao "začin". Lagano štivo za odmor koje je po mom ukusu.

Videla sam Forkeovo i Child of light mišljenje, ostali valjda čitaju, ili zabušavaju, pa da dodam i ja. Oblast za smeštaj radnje i zapleta koja je odabrana je već sama po sebi je zanimljiva. Jalom, koji je stručnjak iz oblasti, vešto je napravio mrežu likova i odnosa. Stil inteligentan i duhovit, radnja uzbudljiva, doza samoironije prema sopstvenoj profesiji dodata kao "začin". Lagano štivo za odmor koje je po mom ukusu.
Djavo i njegov sluga?

Drzao je dva coveka u mraku, dva snagatora krotkho, zborljivo je pohotno savladao neznost na njenim usnama.
A usne ko usne, usnica donja rekli bi nostalgicno mnogi, bivala je tanka i vrlo mila za grickanje.
Nji dvoje volje se se pomanito.
Valjase se, razglise se i opkolise se, obako kako bi i inace se vrednovalo po svim zaklhucica oceidaca

Back