извини сад што те запиткујем, али да би те боље разумео шта хоћеш да кажеш, треба ми твоја информација шта је савест, а шта је свест.
Sad imam malo vremena da ti iskucam odgovor.
Skrivena ti je vec dole fino objasnila sta je to savest, zato cu se ja samo zadrzati na svesti.
Ni psihicke ni fizicke funkcije coveka se ne mogu razumeti ako se ne shvati cinjenica da obe mogu da delaju u razlicitim stanjima svesti.
Postoje 4 stanja svesti koja su moguca za
coveka . Ali, obican covek zivi samo u dva najniza stanja svesti. Dva visa stanja svesti su za njega neuhvatljiva, i mada on moze imati ponekad odbljeske tih stanja, on nije sposoban da ih razume i o njima sudi sa tacke gledista stanja u kojima se uobicajeno nalazi. Dva uobicajena, to jest najniza, stanja svesti su: spavanje, drugim recima pasivno stanje u kome covek provede trecinu ili veoma cesto polovinu svog zivota.
Drugo, je stanje u kome covek provede drugu polovinu svog zivota, u kome seta ulicama, pise knjige, razgovara o uzvisenim stvarima, uzima ucesca u politici, ubija, koje smatra aktivnim i zove ga 'cista svest' ili 'budno stanje svesti'. Izraz 'cista svest' ili 'budno stanje svesti' se cini kao da je dat neozbiljno, pogotovu kada shvatite sta bi 'cista svest' u stvarnosti trebalo da bude i kakvo je zapravo stanje u kome covek zivi i dela.
Trece stanje svesti je samo-secanje ili samo-svest ili svest jednog bica. Obicno se smatra da mi posedujemo to stanje svesti ili da ga mozemo imati ako zelimo. Nasa nauka i filozofija su previdele cinjenicu da
mi ne posedujemo stanje svesti i da mi ne mozemo da je stvorimo u sebi samo odlukom ili zeljom.
Cetvrto stanje svesti naziva se 'objektivno stanje svesti'. U ovom stanju covek moze videti stvari
onakve kakve jesu. Odbljesci ove svesti se takode desavaju coveku. Od svih pojmova, religiozni su oni u kojima se pokazuju mogucnosti stanja svesti ove vrste i naziva se 'prosvetljenje' i raznim drugim imenima, ali se ono ne moze opisati recima.