Cija je zastava najlepsa

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Cija zastava je najlepsa?

• Ukupno glasova
    9
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nakon sto je Bajazid razvaljen od mongola u bitci kod Angore, srpski vladar Stefan Lazarevic dobija od Vizantije titulu DESPOTA i uvodi po prvi put simbol na zastavu Srbije. A ja vama dvojci podgorickimail i kresimiru govorim o istorijskim cinjenicama, i da nesto naucite.. nema potrebe da provocirate ;)

Lazarevic je napravio malu modifikaciju.

Od vizantijskog Bazileus Bazileom Bazilenom Bazilenovius prepravio je B u S a vezano za moto Samo Sloga Srbina Spasava :)

Simbol su ranije nosili Mrnjavcevici. A od 1838. ga preuzima i nas veliki Milos Obrenovic.

1. Crnogorska nije ka albanska
2. Albanska zastava je samo jedna od mnogobrojnih "preuzetih" motiva sa nekadasnjih vizantijskih zastava... i nasa i vasa i svaka druga koja ima dvoglavog orla.... e sad jeli dvoglavac bijeli, srpski, zlatni crnogorski ili crni albanski to ne mijenja puno stvar

to su siptarske kokoske ,izmisljotina mila malbora i ostale dukljanske druzine kao sto su jevrem brico,miras raspop,serbo turcin itd...

ovo je autenticna zastava crnegore a ne ove kokoske siptarske
250px-Old_Flag_of_Montenegro.png

ove sa tri boje su mi slicne sve,srpska,slovenacka,hrvatska :neutral:

najruznija je bosanska,albanska i crnogorska su mi isto katastrofa a makedonska mi je...vise prikladna za japan ili tako neku zemlju :lol:

svidjaju mi se grcka,spanska i svedska zastava.

Jesu te trobojke sve slične, ali to ima svoj razlog. Te trobojke većinom imaju slovenski narodi, a evo i zašto. Nekadašnje slovenske boje, korišćene i na barjacima, i na štitovima, i u drugim raznim motivima, su boje današnje ruske zastave.
Kombinacija belo-plavo-crveno je starim slovenima simbolizovalo tri osnovna elementa sveta.
Belo - vazduh
plavo - voda
crveno - tle (zemlja)

Kasnije, stvaranjem posebnih nacija iz slovenskog korpusa, došlo je do modifikovanja i razmeštanja boja, pa negde i do menjanja neke boje (Bugari) ili brisanja jedne od njih (Poljaci). Ali u osnovi je ta stara slovenska kombinacija belo-plavo-crveno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back