Марта Кос питала зашто на протестима у Србији нема застава ЕУ: Студенти одговорили

Bitno je i jedno i drugo. Čak je i povezano. Možeš da se urediš koliko hoćeš ako ti Tramp rebne carinu od 35% ne možeš ništa. A kad si formalno član EU, gde se svi držite zajedno, onda bude "polako naranžasti, ne može to baš tako kako si zamislio". Uvek je bolje kad imaš društvo.

Da, korumpiran pandur je dobar argument da ostanemo korumpirana država.

Ti očigledno ne razumeš razliku između pojedinačne sitne korupcije (koja postoji u svim državama) i one sistemske koju vodi neki režim u banana državi?

Kako je povezano ako u Bugarskoj, koja je član EU mogu da kupim pandura za 20 leva a celu stanicu za 200 ... ?

Da li je to zato što imaju loše zakone ili zato što....

... ti očigledno ne razumeš da su zakoni jedno a teren nešto sasvim drugo..?

Nije u Bugarskoj samo jedan pandur korumpiran, nego bukvalno svaki.
Po tome su nadaleko poznati.

To ni kod nas nema.
Baš naprotiv, u zadnjih 5-6 godina nema šanse da izbegneš kaznu kod našeg pandura.

Pre par postova si pisao o tome da ljudi beže zbog prava i ostalih nekih mučnina u stomaku.

Pa kad je tako, zašto Hrvatska i Bugarska imaju procentualno a i kumulativno (Bugarska) daleko veće iseljavanje od nas?

Kako je povezano ako u Bugarskoj, koja je član EU mogu da kupim pandura za 20 leva a celu stanicu za 200 ... ?

Da li je to zato što imaju loše zakone ili zato što....

... ti očigledno ne razumeš da su zakoni jedno a teren nešto sasvim drugo..?

Nije u Bugarskoj samo jedan pandur korumpiran, nego bukvalno svaki.
Po tome su nadaleko poznati.

To ni kod nas nema.
Baš naprotiv, u zadnjih 5-6 godina nema šanse da izbegneš kaznu kod našeg pandura.

Pre par postova si pisao o tome da ljudi beže zbog prava i ostalih nekih mučnina u stomaku.

Pa kad je tako, zašto Hrvatska i Bugarska imaju procentualno a i kumulativno (Bugarska) daleko veće iseljavanje od nas?

Ne znam što se bavimo Bugarskom?

To što se dešava kod njih nema nikakve veze sa nama.

Ne znam što se bavimo Bugarskom?

To što se dešava kod njih nema nikakve veze sa nama.

Bavimo se zato što pričaš o instucijama i zakonima a ja ti kažem da to ne funkcioniše u siromaštvu.

Nema siromašne zemlje na ovom svetu gde institucije rade svoj posao.

Može čak i da bude član EU poput Bugarske ali instutucije neće funkcionisati.

Može da bude kao Hrvatska isto tako član EU i da ima 6000km obale ali će ljudi više bežati odatle nego iz Srbije, koja nema ništa navedeno.

Ne možeš da stavljaš fasadu ako nisi temelj još napravio.
Lako je filozofirati, teško je raditi.. :)

Bavimo se zato što pričaš o instucijama i zakonima a ja ti kažem da to ne funkcioniše u siromaštvu.

Nefunkcionisanje institucija u Srbiji nema veze sa siromaštvom nego sa kontrolom i zloupotrebom od strane režima.

I Srbija nije siromašna zemlja nego je svo bogatstvo koncentrisano oko koruptivne elite umesto da se ulaže u razvoj i za dobrobit svih.

Malo mi je bezveze da ti odgovaram na besmislice. Ja tvrdim da mi ne možemo da uđemo u EU jer smo prosto država koja ne zadovoljava ni blizu standarde da se bude deo EU porodice. To su razvijene države, sa jakim institucijama, demokratijom, vladavinom prava, medijskim i ljudskim slobodama. Mi smo banana država afričkog tipa, rudarska kolonija i deponija. Od 35 pristupnih poglavlja smo zatvorili samo 2 i to za 15 godina. I ti sad meni prodaješ bajke kako mi ne treba da idemo u EU jer nas neće odnosno imaju neke finansijske probleme. Pa ne idemo u EU da im budemo teret nego ravnopravan član. A ravnopravan član bi bili da smo poslednjih 15 godina radili na sebi, jačali institucije, jačali privredu i ispunili kriterijume. Ali ne, mi smo odlučili da budemo koruptivna država, kolonija i deponija i sad je vaš zadatak da nam prodajete mantre kako je to zato što nas neće. Ma nemoj. Pa i ako nas neće, kako kažeš, što nismo uredili svoju državu zbog nas samih, pa da budemo ko Švajcarska koju isto "neće", umesto što smo izabrali da budemo koruptivna autokratija afričkog tipa?
Ukratko, mi nismo uredili svoju državu iz mnogo razloga, to je pre svega kašnjenje u političkom prilagođavanju i kasnije ratovi , sankcije koji su nas osiromašili . Posle toga na to sve treba dodati i model koji nam je nametnut iz EU a mi prihvatili u kome pasivno želimo da se prikačimo na evro-fondove a da sve svoje prodamo te da nam drugi upravljaju ekonomijom. To nije pravilan način razvoja niti se tako može generisati bogatstvo. A bez blagostanja ne mogu se izgraditi institucije niti postoje siromašne zemlje bez velike korupcije. Za sve to smo sami krivi i u prvom i u drugom slučaju , to su izbori naše elite koje je na izborima potvrdio narod. Ono što se sada zbiva jeste strukturna kriza u EU plus američko nametanje njene buduće uloge albino aligatora. U takvim okolnostima samo ludi može sebe privezati za brod koji tone.

Ukratko, mi nismo uredili svoju državu iz mnogo razloga, to je pre svega kašnjenje u političkom prilagođavanju i kasnije ratovi , sankcije koji su nas osiromašili . Posle toga na to sve treba dodati i model koji nam je nametnut iz EU a mi prihvatili u kome pasivno želimo da se prikačimo na evro-fondove a da sve svoje prodamo te da nam drugi upravljaju ekonomijom. To nije pravilan način razvoja niti se tako može generisati bogatstvo. A bez blagostanja ne mogu se izgraditi institucije niti postoje siromašne zemlje bez velike korupcije. Za sve to smo sami krivi i u prvom i u drugom slučaju , to su izbori naše elite koje je na izborima potvrdio narod. Ono što se sada zbiva jeste strukturna kriza u EU plus američko nametanje njene buduće uloge albino aligatora. U takvim okolnostima samo ludi može sebe privezati za brod koji tone.

Pričaš besmislice. Sve države su prošle kroz period tranzicije i to nije nikakvo opravdanje. Ako prelazak na kapitalizam podrzumeva privatizaciju, ne podrazumeva pljačkašku privatizaciju. Siromaštvo isto ne može biti izgovor jer je bilo i siromašnijih pa su se integrisali u EU i značajno podigli standard. Dokle više ćete da se služite jeftinim izgovorima u pokušaju da odbranite režim koji svesno donosi odluke na štetu Srbije?

Nema siromašne zemlje na ovom svetu gde institucije rade svoj posao.

Može čak i da bude član EU poput Bugarske ali instutucije neće funkcionisati.

Može da bude kao Hrvatska isto tako član EU i da ima 6000km obale ali će ljudi više bežati odatle nego iz Srbije, koja nema ništa navedeno.

Ne možeš da stavljaš fasadu ako nisi temelj još napravio.
Lako je filozofirati, teško je raditi.. :)

Srbija je dovoljno bogata da može da ima funkcionalne institucije, samo je režim odabrao da se svi novčani tokovi vrte oko koruptivnih projekata. Zašto se forsiraju projekti kao što su Expo i stadioni? Zašto ne fabrike, škole i bolnice? Zato što je ovde koruptivni interes ispred interesa razvoja društva.

Pričaš besmislice. Sve države su prošle kroz period tranzicije i to nije nikakvo opravdanje. Ako prelazak na kapitalizam podrzumeva privatizaciju, ne podrazumeva pljačkašku privatizaciju. Siromaštvo isto ne može biti izgovor jer je bilo i siromašnijih pa su se integrisali u EU i značajno podigli standard. Dokle više ćete da se služite jeftinim izgovorima u pokušaju da odbranite režim koji svesno donosi odluke na štetu Srbije?
Ako izuzmemo Rumuniju koja je poseban slučaj zbog vlastitih sirovina i već razvijene industrije od ranije te doznaka iseljenika.stvari stoje ovako. Određeni kapacitet najbogatijih evropskih zemalja tražio je vlastiti servis i pronađeni su u najbližim zemljama kao što su Poljska, Češka Slovačka i ona tri praseta iznad Rusije. Daljne proširenje EU zadržava kapacitete kada se primaju Slovenija i Mađarska Kasnije EU već gubi kapacitivnost zato u Bugarskoj i Hrvatskoj iz godine u godinu pada proizvodnja. Hrvatska se nekako drži zbog turizma i evro fondova a Bugarska je u rasulu nešto bolja od nas zbog početne prednosti i evro fondova.
Znači razvoj zemalja primljenih članica zasnivao se na investicijama iz EU i potrebama iste za servise. Kada je EU bila bogata potrebe za servisima veće a razvoj novih članica tekao je ubrzano no kako su te investicije bile slabije novopridošle zemlje su sve lošije stajale.
Mi smo mogli biti primljeni u EU najranije kada i Hrvati eventualno Bugari mada teško, na koji način misliš da bi naša proizvodnja bila drugačija (u porastu) u odnosu na Bugarsku i Hrvatsku i zašto bi naše institucije i stanje korupcije bilo bolje nego u ove dve zemlje?
Danas je ovo pitanje već deplasirano stanje u EU je takvo da oni nas nikako neće primiti a i nama je bolje da razvijemo svoju privredu.

Poslednja izmena:
Zašto ne fabrike,
Zato što je imperativ evrointegracija bila i još uvek je da se rastereti država , i bilo kakva pomisao o ulaganju države u proizvodnju smatra se jeretičkim.
No ovo nije opravdanje za ekspo i stadion (najverovatnije koruptivne radnje ?) oni nemaju nikakvo ekonomsko opravdanje.

Poslednja izmena:
pa kulturno lepo pitanje

svi bi pobrojani ste evrofanatici

zasto ne nosite zastave EU na proteste kad to trazi komesarka Marta Kos?
EU i NATO su nam u srcu, to mahanje zastava je karakteristika diktatorskih rezima, kina, severna koreja, rusija LBT parade....
nama to ne treba

Ako izuzmemo Rumuniju koja je poseban slučaj zbog vlastitih sirovina i već razvijene industrije od ranije te doznaka iseljenika.stvari stoje ovako. Određeni kapacitet najbogatijih evropskih zemalja tražio je vlastiti servis i pronađeni su u najbližim zemljama kao što su Poljska, Češka Slovačka i ona tri praseta iznad Rusije. Daljne proširenje EU zadržava kapacitete kada se primaju Slovenija i Mađarska Kasnije EU već gubi kapacitivnost zato u Bugarskoj i Hrvatskoj iz godine u godinu pada proizvodnja. Hrvatska se nekako drži zbog turizma i evro fondova a Bugarska je u rasulu nešto bolja od nas zbog početne prednosti i evro fondova.
Znači razvoj zemalja primljenih članica zasnivao se na investicijama iz EU i potrebama iste za servise. Kada je EU bila bogata potrebe za servisima veće a razvoj novih članica tekao je ubrzano no kako su te investicije bile slabije novopridošle zemlje su sve lošije stajale.
Mi smo mogli biti primljeni u EU najranije kada i Hrvati eventualno Bugari mada teško, na koji način misliš da bi naša proizvodnja bila drugačija (u porastu) u odnosu na Bugarsku i Hrvatsku i zašto bi naše institucije i stanje korupcije bilo bolje nego u ove dve zemlje?
Danas je ovo pitanje već deplasirano stanje u EU je takvo da oni nas nikako neće primiti a i nama je bolje da razvijemo svoju privredu.

Ne bih se složio. EU nije tu da razvija nikoga na kašičicu, već da otvori vrata i pruži šansu. Da daš svoj doprinos i dobiješ pristup fondovima, tržištu, zakonima, standardima i mehanizmima zaštite koji te guraju napred, ako hoćeš. Niko ti ništa ne sipa u usta, ali ti omogući da napraviš sistem koji može da radi za ljude, a ne samo za partijske klimoglavce.

To što neke članice, poput Bugarske ili delimično Hrvatske, nisu iskoristile šansu kako treba, to je njihova stvar. Nije im Brisel zabranio da uvedu red i smanje korupciju. A i takve, i dalje su u boljoj poziciji od nas, imaju pristup milijardama iz EU fondova, bez carina izvoze po celoj Evropi, mladi mogu da rade gde god hoće, pa kad se umore od svojih političara, mogu da ih promene na izborima koji se broje kako treba.

A ova bajka da ćemo "mi sami da razvijemo privredu", pa što nismo do sad? Imamo punu slobodu 20 godina, i? Gde nam je razvoj? Sve što nismo prodali, ugasili smo. I sad ćemo kao van EU da postanemo Švajcarska, ali bez banaka, bez demokratije i bez reda? Ajde, molim te.

Upravo zato nam EU treba. Ne da nas razvija, nego da nas natera da se sredimo. Da imamo institucije koje ne zavise od stranačke knjižice. Da imamo sudstvo koje ne čeka da neko iz vrha partije kaže: "Aj pusti njega." Da pare iz budžeta ne završe u kovertama, nego na projektima. Jer dok god smo sami sebi sistem, bićemo sistem za lopove.

Zato nije pitanje da li nas EU "hoće", pitanje je da li mi hoćemo da budemo normalna država. I ako hoćemo, to možemo da počnemo danas, jer pristupni proces sam po sebi već tera na promene. Ali ako se od starta pravimo da nam ne treba, to je samo maska da ostanemo ovakvi kakvi jesmo, pogodni za pljačku.

Ne bih se složio. EU nije tu da razvija nikoga na kašičicu, već da otvori vrata i pruži šansu. Da daš svoj doprinos i dobiješ pristup fondovima, tržištu, zakonima, standardima i mehanizmima zaštite koji te guraju napred, ako hoćeš. Niko ti ništa ne sipa u usta, ali ti omogući da napraviš sistem koji može da radi za ljude, a ne samo za partijske klimoglavce.

To što neke članice, poput Bugarske ili delimično Hrvatske, nisu iskoristile šansu kako treba, to je njihova stvar. Nije im Brisel zabranio da uvedu red i smanje korupciju. A i takve, i dalje su u boljoj poziciji od nas, imaju pristup milijardama iz EU fondova, bez carina izvoze po celoj Evropi, mladi mogu da rade gde god hoće, pa kad se umore od svojih političara, mogu da ih promene na izborima koji se broje kako treba.
Kada se pogledaju bilansi izvoza novoprimljenih članica iz istočnog bloka vidi se da je više od dve trećine odnosi na izvoz ka metropoli (najbogatijim zemljama Evrope) jedino kod Poljske imamo razvijeniji diverzititet . Anomaliju čini autoindustrija Češke i Rumunije pa su procenti diverzifikacije u odnosu na ostale neznatno veći.
S druge strane imamo neverovatnu prevagu BDPa u odnosu na BNP. Znači servisno zavisne zemlje sa preovlađujućom prodajom rada i državnom upravom. Neke zemlje su uspele da aktiviraju turizam npr. u Hrvatskoj je to preovlađujuće.
A ova bajka da ćemo "mi sami da razvijemo privredu", pa što nismo do sad? Imamo punu slobodu 20 godina, i? Gde nam je razvoj? Sve što nismo prodali, ugasili smo. I sad ćemo kao van EU da postanemo Švajcarska, ali bez banaka, bez demokratije i bez reda? Ajde, molim te.
Nismo mogli sami da razvijemo privredu jer je naš program zadnjih trideset godina evrointegracije što pretpostavlja ispunjenje svih uputa koje su prad nama stavljene o rasterećenju države , predavanju njenih ekonomskih funkcija i totalnoj privatizaciji. Ne moze se ni jedna zemlja samostalno razvijati bez ekonomskih funkcija države; bez monetarnih i fiskalnih instrumenata razvoja , to su besmislice.
Opet to su naši izbori sami smo na to pristali ili želeli i ne možemo nikoga kriviti za to.
Upravo zato nam EU treba. Ne da nas razvija, nego da nas natera da se sredimo. Da imamo institucije koje ne zavise od stranačke knjižice. Da imamo sudstvo koje ne čeka da neko iz vrha partije kaže: "Aj pusti njega." Da pare iz budžeta ne završe u kovertama, nego na projektima. Jer dok god smo sami sebi sistem, bićemo sistem za lopove.

Zato nije pitanje da li nas EU "hoće", pitanje je da li mi hoćemo da budemo normalna država. I ako hoćemo, to možemo da počnemo danas, jer pristupni proces sam po sebi već tera na promene. Ali ako se od starta pravimo da nam ne treba, to je samo maska da ostanemo ovakvi kakvi jesmo, pogodni za pljačku.
Institucije se ne mogu poboljšavati tako što će nam neko sa strane reći šta moramo činiti već iz unutrašnje potrebe a kada je obrnuto i postoji potreba za korupcijom uzaludno je bilo kakvo uslovljavanje . Osnovni faktor koji stvara potrebu za kvalitetne institucije jeste razvoj jer loše institucije stvaraju tarenja u funkcionisanju sistema i usporavaju razvoj . Kada nema vlastitog razvoja nema ni potrebe za kvalitetne institucije. Jer podrška za stane firme rešava se dvogubošću. S jedne strane imamo relativno efikasne mehanizme podrške za strane firme zasnovane na direktnim kontaktima u ministarstvu a s druge strane je institucionalni kokošinjac za domaće stanovništvo u kome vlada korupcija i partiski monopol..

Back