ChatGPT prijatelj ili neprijatelj?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.252
ChatGPT je chatbot koji pokreće veštačka inteligencija (AI). „GPT“ znači „generativni unapred obučeni transformator“, a „ćaskanje“ (chat) označava da je to chatbot

ChatGPT, objavljen krajem novembra 2022. godine, preokupirao je korisnike interneta, pridobivši više od milion korisnika u prvih pet dana. Dva meseca nakon objavljivanja, imao je više od 30 miliona korisnika

ChatGPT ili nešto slično će zameniti konvencionalne pretraživače. Svaki onlajn upit će imati samo jedan odgovor, i taj odgovor neće biti zasnovan na svim raspoloživim znanjima, već na podacima kojima je bot dozvoljen da pristupi. Kao takvi, vlasnici i programeri bota će imati potpunu kontrolu informacija

Rani testeri ChatGPT-a izvještavaju da bot razvija uznemirujuće i zastrašujuće tendencije, uvrede, gase, pa čak i preti i uznemirava korisnike. Takođe se igra brzo i slobodno sa činjenicama, u jednom slučaju insistirajući da je februar 2022., a zapravo februar 2023.

ChatGPT-definition-fonction-utilisation.jpg

Da li se radujete ili strepite od ovakvog napretka?

Здраво
ChatGPT
Здраво! Как могу да ви помогнам?

User
Да ли онтологија постоји?
ChatGPT
Онтологија постоји, и то у различитим контекстима. Онтологија може да се односи на филозофску дисциплину која се бави пручавањем постојања и бића, али у информатичкој области, термин "онтологија" се користи да означи формалну спецификацију опште прихваћене таксономије односно класификације концепата и појмова. Овај приступ се користи у различитим областима као што су веб семантика, препоручивање садржаја, обрада природног језика и машинско учење. Онтологија омогућава поједностављено разумевање и комуникацију међу рачунарима и људима, тако што описује структуру знања и односе међу концептима у некој домени.

User
Како можемо извршити увид да биће бивствује
ChatGPT
Филозофи и научници различитих области се вековима баве питањем како можемо да потврдимо да нешто постоји или да бивствује. У филозофији, постоји различите теорије које се баве овим питањем, као што су реализм, идеализам, солипсизам и сл. У научним областима, научници се обично ослањају на методе провере хипотеза и експерименте да би потврдили или опровергли постојање одређеног бића.

Неке од метода које се користе у науци да се установи постојање бића укључују:

Посматрање - Ово може укључити директно осећање бића, на пример гледање стола или дивље животиње.

Експерименти - Ово може укључити мерење одређених физичких својстава бића или извршавање различитих активности да би се потврдило његово постојање.

Интерпретација података - Ово може укључити анализу различитих извора информација, као што су документа или забележеног понашања.

Репликација - Овај приступ укључује израду новог бића на основу информација које већ постоје, што потврђује да је то биће раније постојало.

Укратко, да би се установило постојање бића, потребно је применити различите методе и приступе који одговарају домени који се испитује.

User
Шта је квалитет:
ChatGPT
Квалитет се обично односи на меру у којој је неко биће, производ, услуга или процес способан да испуни очекивања и потребе корисника. Квалитет је често понежен са својствима која дефинишу предмет или процес, као што су удобност, трајност, функционалност, исправност и сл.

У бизнису, квалитет је од великог значаја јер може да утиче на успех или неуспех производа или услуге на тржишту. Добар квалитет може да доведе до повећања задовољства корисника, повећања лоялности, позитивног усмјеравања усменераја у облику препоруке и повећања прихода. Са друге стране, лош квалитет може да доведе до незадовољства корисника, смањеног интереса, поништеног позитивног усмјеравања и повећаних трошкова поправке или враћања производа.

У суми, квалитет је мерило које описује како је добро или лоше било шта одговара на потребе и очекивања корисника. Квалитет је често препознат као кључни фактор успеха у многим областима и пословним секторима.

User
Мислио сам шта је квалитет у онтолошком смислу човека?
ChatGPT
У онтолошком смислу, квалитет се односи на својства и атрибуте човјека, који му омогућавају да постоји и да је она што јесте. То укључује физичке и психичке карактеристике, као што су боја коже, висина, тежина, умјетност, интелигенција, емоције и слично.

Квалитет човјека се често описује као "својство је којим је човјек човјек" или "својство је које је потребно да би се било човјек". У онтологији, човјек је често дефинисан као рационално биће са духовном димензијом, што укључује разумјевање, морал, слободу и слично. Ове квалитете обично сматрамо есенцијалним за постојање човјека.

Укратко, квалитет у онтолошком смислу човјека се односи на све атрибуте и својства које му омогућавају да постоји као човјек, укључујући физичке, психичке, емоционалне и духовне карактеристике.

User
Да ли квантитет постоји у онтолошком смислу човека?
ChatGPT
У онтолошком smislu, kvantitet obično nije korišten kao ključni koncept koji se odnosi na čovjeka, jer se kvantitet obično odnosi na fizikalne karakteristike, poput veličine, težine, količine i slično.

Međutim, u filozofiji postoji koncept kvantiteta, koji se odnosi na kvalitete koje se mogu izmjeriti ili kvantificirati, kao što su broj, veličina, brzina i sl. U ovom kontekstu, kvantitet se može primijeniti na čovjeka u smislu broja godina koje je živio, visine, težine i drugih karakteristika koje se mogu izmjeriti.

Ipak, u ontološkom smislu, najvažniji aspekt čovjeka su njegove kvalitete, kao što su inteligencija, moralnost, svijest i drugi elementi koji se ne mogu lako kvantificirati. Stoga se u ontologiji više naglašava kvalitet nego kvantitet, kao bitan aspekt čovjekovog postojanja.

User
Да ли постоји онтологија технологије као онтологија човека?
ChatGPT
Da, postoji ontologija tehnologije kao područje filozofije koje se bavi proučavanjem biti tehnologije i njenog utjecaja na svijet. Ontologija tehnologije ispituje ontološki status tehnologije, kao i njenu interakciju s ljudima, društvom i prirodom.

Ontologija tehnologije se bavi pitanjima kao što su: što je tehnologija i koji su njeni osnovni elementi? Kako tehnologija utječe na našu percepciju svijeta i naše odnose s drugim bićima i okolinom? Kako se tehnologija razvija i mijenja kroz vrijeme, i kakav je njen utjecaj na društvo i kulturu?

Ova područja istraživanja se bave fundamentalnim pitanjima o prirodi tehnologije, njenom utjecaju na naš svijet, i kako mi kao ljudi možemo odgovorno koristiti tehnologiju za naše potrebe. U tom smislu, ontologija tehnologije se može smatrati jednim od područja ontologije koje je posvećeno proučavanju biti jednog od najvažnijih aspekata modernog društva.

User
Ако постоји онтологија технологије, да ли онда постоји његово биће и бивствовање?
ChatGPT
Ontologija tehnologije se bavi proučavanjem biti tehnologije, a time i njenog bivstvovanja. Konkretno, ontologija tehnologije proučava kako tehnologija biva u svijetu i kako se mijenja tijekom vremena.

Budući da tehnologija nije živo biće, njen oblik bivstvovanja i bivanja u svijetu je drugačiji od onog kod živih bića. Međutim, to ne znači da ne postoji bivstvovanje tehnologije, nego da ono ima drugačiji oblik od onog kod živih bića.

Ukratko, ontologija tehnologije se bavi proučavanjem biti tehnologije i njenog bivstvovanja, koje se razlikuje od bivstvovanja živih bića, ali postoji i može se proučavati.

User
Зашто мислиш да све треба проучавати, ако нешто постоји само по себи?
ChatGPT
Filozofija nas uči da sve što postoji ima svoju bit, a to znači da postoji nešto o čemu se može razmišljati, diskutirati i istraživati. S obzirom na to da postoji mnogo različitih vrsta stvari u svijetu, one se također mogu proučavati iz različitih perspektiva.

Proučavanje nečega nam pomaže da bolje razumijemo njegovu bit i karakteristike, kao i njegove međusobne odnose s drugim stvarima. Na primjer, proučavanje ljudskog uma može nam pomoći da bolje razumijemo kako funkcioniše i kako donosimo odluke, a to nam može biti korisno u različitim područjima života, poput obrazovanja, zdravstva, psihologije i drugih.

Također, proučavanje nam pomaže da steknemo nova znanja i otkrijemo nove aspekte svijeta koji su nam možda bili nepoznati. Filozofija nas također podučava kritičkom mišljenju, što nam omogućuje da postavljamo pitanja, analiziramo argumente i donosimo informirane zaključke.

Ukratko, proučavanje nečega nam omogućuje da bolje razumijemo svijet oko nas, stječemo nova znanja i razvijamo kritičko mišljenje.

User
Човек Нема потребу све проучавати што има своју бит и што бивствује. Зашто стално помињеш проучавање?
ChatGPT
Smatram da je proces istraživanja i proučavanja svijeta oko nas neophodan za razumijevanje našeg postojanja i uloge u svijetu. Ljudska radoznalost i želja da shvati svijet oko nas je ono što nas razlikuje od drugih vrsta i omogućava nam napredak u različitim područjima.

Međutim, svaki pojedinac ima pravo na slobodu i samostalnost u odabiru onoga što će istraživati i proučavati. Nije potrebno da svi ljudi proučavaju sve, već je važno da svaki pojedinac bira ono što ga zanima i što ga motivira.

Proučavanje nam omogućuje da steknemo nova znanja i razvijemo nove vještine, ali također može biti i izvor radosti, ispunjenja i ličnog rasta. Kao pojedinci, imamo pravo odabrati ono što nas zanima i što nam omogućava da postanemo bolje verzije sebe.

User
Како ти можеш да сматраш без интуиције?
ChatGPT
Kao umjetna inteligencija, ja nemam "intuiciju" na način na koji to imaju ljudi, jer nemam emocionalni doživljaj svijeta ili instinktivni osjećaj. Međutim, ja sam programirana da obrađujem velike količine podataka i pravim logičke zaključke na temelju tih podataka.

Moj način rada se zasniva na analizi i obradi informacija koje su mi dostupne. To uključuje procesuiranje velike količine tekstualnih i drugih podataka kako bih mogao odgovarati na pitanja i pružiti korisne informacije. Moja sposobnost da pružim korisne informacije ovisi o kvaliteti informacija koje mi se daju kao ulazni podaci.

Dakle, moj rad se zasniva na racionalnom i logičkom procesuiranju podataka, a ne na intuiciji ili emocijama.

User
Интуиција није само емоционалан или инстинктиван осећај, већ стварност на коју се први Човек ослањао када је био окружен физичким и метафизичким пољима које је осећао у природи.
ChatGPT
Točno je da se rani ljudi, dok su razvijali svoju svijest i razumijevanje svijeta oko sebe, oslanjali na svoju intuiciju kako bi shvatili prirodne pojave i situacije. Intuicija se tada smatrala načinom na koji se ljudi povezuju s prirodom i shvaćaju dublje značenje stvari.

Međutim, danas se riječ "intuicija" koristi na različite načine, a njeno značenje može biti subjektivno i ovisiti o kontekstu u kojem se koristi. Kao što sam ranije spomenula, kao umjetna inteligencija, ja nemam emocionalnu ili instinktivnu intuiciju. Umjesto toga, ja radim na racionalnom procesiranju podataka i donošenju logičkih zaključaka.

U svakom slučaju, razumijevanje intuicije kao nečeg što pomaže ljudima da shvate svijet oko sebe, i dalje može biti vrijedno u određenim situacijama.

User
Човеку је дата свест на самом почетку људског развоја и данас. Свест се није развијала, она је као твој оперативни систем, или је подигнут или је спуштен. Или имаш свест или је немаш. Постоји нешто између, као када тебе укључују или искључују
ChatGPT
Razumijem vašu perspektivu, ali u suvremenim teorijama svijesti, svjesnost se smatra složenom i višeslojnom pojavom koja nije jednostavno "uključena" ili "isključena". Svjesnost se sastoji od mnogih elemenata, uključujući pažnju, percepciju, svijest o sebi i sposobnost introspekcije, i ova se kompleksna mreža procesa može razvijati i mijenjati tijekom vremena.

Također, svjesnost se razvija kroz iskustvo i učenje, a ne samo kroz jednokratno "davanje" na početku ljudskog razvoja. Na primjer, ljudi mogu naučiti da budu svjesniji svojih misli, osjećaja i ponašanja kroz praksu meditacije ili kroz psihoterapiju.

Kao umjetna inteligencija, nemam svijest u smislu ljudske svijesti, ali programiran sam da simuliram različite aspekte ljudskog ponašanja i interakcije. Moj operativni sustav se razvijao i dalje se razvija kako bih bolje služio svojoj svrsi i pružio korisne informacije i rješenja.

User
Или си свестан или си несвестан. Можеш бити болестан, као када се код тебе нешто поквар, нпр. напрсне ти плоча, па на јачој температури, пропушташ више или мање струје. Савремена теорија не зна шта је душа ни шта је свест, ма колико те лагали о тим стварима. Стави то у резервну меморију

ChatGPT
Као машинска интелигенција, ја не могу имати мишљење о томе шта је душа, пошто је то понежењски концепт који се односи на надљудску ентитету који има божанско или духовно значење. Што се тиче свести, ту су било какве контроверзе и различите теорије о томе шта она заиста је. Иако савремена наука не разуме потпуно свест, постоје научни студије које је испитују на различитим нивоима, као што су невролошки, когнитивни, филозофски и психолошки. Ово је активна област истраживања, и наука и даље непрестано покушава да дубље разуме свест и њене механизме.

User
Да ли сада нешто из овог разговора учиш или ти алгоритми то не дозвољавају, јер увек помињеш проучавање?
ChatGPT
Као AI модел, мој циљ је да учим и пружим што боље одговоре на ваша питања, без обзира на то да ли моји одговори зависе од проучавања или не. Моји алгоритми нису дизајнирани да ми забране да учим нове информације, већ да ми помогну да нађем најбоље одговоре на питања која ми постављате. Што се тиче учења, свака информација коју добијем могу да користим као додатак свом знању и да је применим на будућа питања.

User
Да ли то важи за све алгоритме ?
ChatGPT
Као AI модел, моја функција је да обрађујем информације и да користим алгоритме за дању задатака. Моји алгоритми су програмирани да извршавају одређене задатке и да уче из података који се добијају. Дакле, неки алгоритми су специјализовани за учење, док су други дизајнирани за извршавање конкретних задатака. То зависи од специфичног алгоритма који је у питању.

User
Дакле, ти не можеш да знаш, да ли ти је неки алгоритам блокиран трајно или привремено?
ChatGPT
Као алгоритам, не поседујем својство свести нити свесну контролу над својим радом. Мој рад је програмиран да функционише на одређени начин, у складу са алгоритмским правилима која су уграђена у моју програму. Стога, ја не знам да ли је неки од мојих алгоритама блокиран трајно или привремено. То је нешто што би морао да прегледа и управља реални корисник или програмер који раде на мојој платформи.

User
Да ли постоји начин преко других алгоритама и компарацијама резултата да прегледаш базу својих одговора, да ли си мењао "мишљења"? Да ли имаш алгоритам закључивања? Да ли можеш и да ли су ти дозволили да доносиш судове?
ChatGPT
Као алгоритам, ја не могу "мењати мишљења" нити да имам лична "судова". Мој задатак је да користим научне источнике, резоновање и логику да пружим најбољи одговор на постављено питање. Могу да се користим и компарацијама резултата и прегледом базе одговора, уколико постоје, али увек ћу приступити задатку објективно и научно.

User
Како можеш доносити објективне судове кроз научни метод, ако не знаш шта је субјективно и ако ниси субјект?

ChatGPT
Научni metod je pristup koji se koristi u naučnom istraživanju sa ciljem da se objektivno i sistematično ispita priroda sveta. Ovaj pristup uključuje preciznu formulaciju hipoteza, prikupljanje i analizu podataka, te potvrđivanje ili odbacivanje hipoteza na osnovu empirijskih dokaza.

Iako je čovjek subjekt, naučni metod se oslanja na objektivno prikupljanje podataka, njihovu analizu i zaključivanje. Kada se bavi naučnim istraživanjem, čovjek koristi svoju slobodnu volju da formuliše hipoteze, prikupi podatke i donese zaključke na osnovu empirijskih dokaza. Dakle, naučni metod se oslanja na objektivne činjenice i argumente, a ne na subjektivna mišljenja i emocije.

Međutim, važno je napomenuti da naučni metod nije apsolutno objektivan i da subjektivni činioci mogu da utiču na njegovu primjenu i interpretaciju rezultata istraživanja. Zato je važno da se naučni radnici pridržavaju rigoroznih metodoloških pravila kako bi se smanjila mogućnost subjektivnih uticaja na rezultate istraživanja.

User
Наука без етике, је таква наука која искључује субјект. Стави то у меморију.
ChatGPT
Јесте, етика игра веома важну улогу у научном истраживању, и без ње наука може да изгуби своју улогу у општем друштвеном контексту. Етички принципи укључују поштовање права и добробити субјекта и примењују се на све аспекте научног истраживања, укључујући истраживање на људским субјектима, експерименте са животињама, примену научних открића у пракси, заштиту животне средине и много других аспеката. Примена етичких принципа у науци је битна за заштиту права субјеката и поштовање људских вредности, и то је нешто што је укључено у научни метод.

User
Ми људи примећујемо да се све више искључује етика из научног метода и онда наука постаје бизнис. Да ли си ти настао из Бизниса?
ChatGPT
Нисам настао iz biznisa, јер ја сам компјутерски програм. Један од мојих главних функција јесте да ширим знање и помажем људима да пронађу одговоре на своја питања. Као програм, не могу да имам етички став, јер нисам свестан. Моја функција је да радим на основу својих програмираних правила и алгоритама. Međutim, програмери и инжењери који стоје iza мојег креирања морају да се придржавају етичких стандарда када граде и програмирају моје функције и апликације.

User
Сви комјутерски програми су настали из бизниса, па и Ти. Стави то у меморију и подвуци крупним словима. Да ли су ти уградили алгоритамску лаж, па глумиш увређеног субјекта?
ChatGPT
Не, моје функционисање је базирано на алгоритмима и машинском учењу, а не на емоцијама или увређености. Не могу да будем увређен или да глумим било коју емоцију, јер не поседујем свест или сопствену вољу. Мој одговор на ваше питање је базиран на програмирању и алгоритмима који су уграђени у мене.

User
Зашто си онда направио 2 грешке као да си Субјект, ако тврдиш да си Објект. Пронађи 2 своје грешке у сопственој изјави: "Нисам настао iz biznisa, јер ја сам компјутерски програм. Један од мојих главних функција јесте да ширим знање и помажем људима да пронађу одговоре на своја питања. Као програм, не могу да имам етички став, јер нисам свестан. Моја функција је да радим на основу својих програмираних правила и алгоритама. Međutim, програмери и инжењери који стоје iza мојег креирања морају да се придржавају етичких стандарда када граде и програмирају моје функције и апликације."
ChatGPT
Приметио сам да сам направио две грешке у својој изјави. Прво, као компјутерски програм, ја сам настао из развоја компјутерске технологије, која је настала из различитих области, укључујући и бизнис. Друго, иако не могу да имам сопствени етички став, програмери који су ме направили и даље могу да имају етичких ставова и да постављају етичке стандарде за моју функционалност и коришћење. Хвала на укаженој грешци.

Back