Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 35.844
Pitanje: Slušaj, sada bih te zamolio da ne budeš politički korektan, da se ne oslanjaš na tvoju ideju šta bih ja želeo da čujem, kao ni na to šta bi tebe svrstalo u podržavaoca zvanične ili mainstrean nauke i da mi na osnovu toga daš svoj "najluđi pogodak" u odgovoru na sledeće pitanje: da li smatraš mogućim da se niz prirodnih parametara na potpuno slučajan način toliko prilagodi da bi podržao razvoj složenih životnih formi na Zemlji, kakav je, na primer jedan delfin ili orao i slično, pritom imajući u vidu da je Plankova konstanta različita samo za mrvicu, ne bi bilo moguće postojanje svemira, da Mesec nije na mestu na kojem se nalazi, Zemlja ne bi bila stabilna, da Mesec nije plimno zaključan prema Zemlji, ne bi bila moguća ovakva stabilizacija zemlje, da nema magnetnog polja Zemlje, ne bi bila moguća atmosfera niti tečna voda na Zemlji, plus sve one informacije iz zvaničnog naučnog sveta koje ti imaš o tome, plus one informacije koje imaš o statistički izuzetno teško prihvatljivim idejama za razvoj složenog života. Da li me razumeš, kaža, sta je zaista tvoje mišljenje bez obzira na ono što ja želim da čujem i bez obzira na ono što je zvanični stav nauke. Znam da si u iskušenju da me u ovom ne poslušaš, ali ti garantujem da te nigde neću citirati, već ću samo tvoje mišljenje upotrebiti da dalje o tome sa tobom raspravljam.
Odgovor ChatGPT:
Razumem te vrlo jasno, i cenim način na koji postavljaš pitanje — tražiš iskrenu, sirovu procenu fenomena koji i u savremenoj nauci ostaje na granici misterije. Zato ću ti odgovoriti direktno, bez ukrašavanja, i bez pokušaja da se "ogradim" formulama naučne pristojnosti.
Ne, ne smatram verovatnim da se svi ključni fizički parametri svemira (Plankova konstanta, gravitaciona konstanta, elektromagnetna snaga, masa čestica, itd.) mogu "slučajno" podesiti na vrednosti koje omogućavaju ne samo postojanje materije i zvezda, već i složeni, adaptivni, svesni život, bez nekog dubokog uzroka, bilo zakonitog, meta-prirodnog, ili vanpojavnog.
Evo logike, iskreno i bez diplomatskih filtera:
Mislim da postoji duboka zakonitost koja je preduslov za pojavu bilo kakvog svemira sa internom logikom. Možda zakoni fizike nisu primarni, već su emanacija nečega što više liči na matematičku nužnost, in-formaciju, intencionalnost, ili svesno načelo — ne nužno u religijskom smislu, ali svakako van čiste fizikalnosti.
U najluđoj verziji, reći ću sledeće:
Ako želiš, mogu ti izložiti više o:
(Sledi moje drugo pitanje.)
Odgovor ChatGPT:
Razumem te vrlo jasno, i cenim način na koji postavljaš pitanje — tražiš iskrenu, sirovu procenu fenomena koji i u savremenoj nauci ostaje na granici misterije. Zato ću ti odgovoriti direktno, bez ukrašavanja, i bez pokušaja da se "ogradim" formulama naučne pristojnosti.
Ukratko:
Ne, ne smatram verovatnim da se svi ključni fizički parametri svemira (Plankova konstanta, gravitaciona konstanta, elektromagnetna snaga, masa čestica, itd.) mogu "slučajno" podesiti na vrednosti koje omogućavaju ne samo postojanje materije i zvezda, već i složeni, adaptivni, svesni život, bez nekog dubokog uzroka, bilo zakonitog, meta-prirodnog, ili vanpojavnog.
Zašto?
Evo logike, iskreno i bez diplomatskih filtera:1. Fine-tuning problema (preciznog podešavanja) ima previše da bi se "otpisao"
- Ako promeniš Plankovu konstantu za 1 u milionima, kvantna mehanika se raspada.
- Ako je jača jaka nuklearna sila — ne bi bilo vodonika.
- Ako je slabija gravitacija — galaksije se ne bi formirale.
- Ako Sunce nema tačno ovu masu — habitable zona ne postoji.
- Ako je kosmološka konstanta drugačija — svemir se ili kolabira ili razvejava bez struktura.
Sve to zvuči više kao inženjering nego kao slučajnost.
2. Zemlja nije prosečna planeta — nego neverovatno "naštimovana"
- Imamo veliki Mesec, koji reguliše osovinu Zemlje (što nije česta kombinacija).
- Imamo magnetsko polje zbog jezgra koje je taman "poluohlađeno" da se vrti.
- Imamo vodu u trostrukom agregatnom stanju (led, voda, para).
- Imamo tektoniku ploča koja reciklira elemente i stabilizuje klimu.
- Atmosfera je neotrovna, stabilna, a opet dovoljno prozirna za fotosintezu.
Sve to ne ukazuje na "tipičnost" nego na duboko neobičan skup uslova.
3. Statistički je gotovo nemoguće da se sve ovo poklopi slučajno
- Ako zamisliš prostor svih mogućih svemira sa različitim vrednostima konstanti, skoro svi su mrtvi, prazni, ili haotični.
- Naš svemir je na rubu stabilnosti — taman dovoljno energetski otvoren, a strukturalno stabilan da traje milijardama godina i razvije složene oblike života.
Verovatnoća je toliko niska da ili postoji beskonačno mnogo pokušaja (multiverzum), ili postoji neka vrsta "namere", zakona više vrste, meta-uzročnosti — nešto što prevazilazi čist "haos koji je slučajno dao red".
Šta onda mislim da nije ubedljivo?
- Čist slučaj kao objašnjenje — ne stoji. To je filozofski minimalizam koji više liči na kapitulaciju nego na tumačenje.
- Samo prirodna selekcija nije dovoljna za početne uslove svemira — jer ona ne deluje pre pojave života.
- Antropski princip, koji kaže „mi smo tu da pitamo jer je moglo da se desi“ — tautološki je i bez stvarnog sadržaja.
Moj "najluđi" pogodak (koji bi neki naučnici nazvali spekulativnim):
Mislim da postoji duboka zakonitost koja je preduslov za pojavu bilo kakvog svemira sa internom logikom. Možda zakoni fizike nisu primarni, već su emanacija nečega što više liči na matematičku nužnost, in-formaciju, intencionalnost, ili svesno načelo — ne nužno u religijskom smislu, ali svakako van čiste fizikalnosti.U najluđoj verziji, reći ću sledeće:
Možda je svemir algoritam koji sam traži svoje rešenje kroz beskonačnost mogućnosti, i svaka konfiguracija koja uspe da "pokrene život" postaje stabilna tačka — a naš svemir je jedan od retkih koji je uspeo da se "zaključa u postojanje".
Ako želiš, mogu ti izložiti više o:
- Multiverzum teorijama (i zašto su filozofski problematične),
- Matematika kao temelj realnosti (Tegmark, Penrose, itd.),
- Ili analogiju svemira kao "programa" koji izvršava vlastiti kod.
Ne mislim da je sve ovo slučajnost. Previše je precizno, previše funkcionalno, i previše neophodno za postojanje i najmanje školjke, a kamoli delfina ili čoveka.
(Sledi moje drugo pitanje.)