Chartreux ili Kartuzijska mačka

Tumori nemaju veze sa tim da li se macka pari ili ne. Ako nije sterilisana, macka koja se pari (pa makar i sa najzdravijim macorom na svetu) podjednako je pod rizikom od dobijanja tumora reproduktivnih organa kao i nesterilisana macka koja se ne pari. Zato sam rekla da je obavezna sterilizacija, a ne sterilizacija ili parenje.

Dakle zasto je laz da je sterilizacija obavezna? Mozda imas neke novije i tacnije informacije od ovih koje sam navela?

Znas li da ovo nije normalno sta pricas, izvini ako te to vredja..
Da li to znaci da sve macke treba da se sterilisu i da vise ne radjaju macice da ne bi bile u rizikiu?
Jesi ti normalna?
Odgajivacnice koje drze priznate rase ne sterilisu macke, pa ne dobiju rak.
Ukoliko se macka pari, tokom perioda teranja, tj sto pre to bolje ona skoro da NEMA NIKAKAV RIZIK.
Po tebi verovatno sve treba da bude sterilisano?

To sto ja pisem je tacno, a ti izvoli pa nadji istrazivanje koje me demantuje.

Macke iz odgajivacnica su takodje pod rizikom od dobijanja tumora, i to je rizik koji odgajivaci prihvataju iz jednog od dva razloga:

1) zato sto im proizvodnja macica donosi zaradu
2) zato sto su entuzijasti koji zele da doprinesu poboljsanju rase

Ni u jednom ni u drugom slucaju individualna dobrobit macke nije prioritet. Oni kojima je to prioritet macke sterilisu. Oni kojima je prioritet novac ili poboljsanje rase pristupaju odgajanju.

Inace, ovo pod dva je daleko slozeniji proces od tvojih planova koji se svode na "imam macku pa cu da je pustim da se pari", pa bih te zamolila da pre nego sto pristupis tome pokusas da odgovoris na ova pitanja:

http://forum.krstarica.com/showthre...-odgajivač?p=16740460&viewfull=1#post16740460

Mlada, lepa i dobro situirana kartuzijanka (bez papira) iz Novog Sada trazi kartuzijanca zarad romanticnog kontakta :)
img0597o.jpg

Prilozi

• IMG_0597.jpg
    IMG_0597.jpg
    19,9 KB · Pregleda: 20
Parenje kod macaka nema veze ni sa ljubavlju, ni sa nekim drugim neznim osecanjima, niti sa uzivanjem u seksualnom odnosu (za zenku je to zapravo suprotno od uzivanja zato sto je penis macora bodljikav, ako budete posmatrali vasu macku dok se pari primeticete da ispusta krike zbog bola koji joj parenje nanosi).

Zao mi je ako je to izgledalo kao napad, nije mi to bila namera. Prosto sam stekla utisak da zelite da se vasa macka pari zato sto nemate pravu sliku o realnosti odgajivastva, pa sam vam zato skrenula paznju na neke probleme. Parenje nije u interesu macke kao jedinke, to je zrtva na koju odgajivaci pristaju zarad veceg dobra, kao sto je unapredjenje rase - da sledece generacije budu sto zdravije, sto lepse i sto blize standardu rase. Ali da bi se to postiglo moraju se postovati neka pravila. Posto vi ne znate krvnu liniju svoje macke, ne postoji nijedan dobar razlog da dozvolite da se ona pari umesto da je sterilisete (pod dobrim razlogom mislim na ono sto je dobro za macku i njenu rasu, ne za vas kao vlasnika - vi mozda imate neke sentimentalne, finansijske ili druge razloge zasto to zelite, ali za vasu macku, njene potencijalne macice i neke druge macice koje ne poznajete, najbolji izbor je sterilizacija).

@drakula999

Prvenstveno, ako ne nadjes istu rasu onda je pomesaj sa bilo kojom drugom rasom. :)
Sa druge strane moraces da posmatras drugu stranbu problema ovako:
-Ako je sterilises dozivece prirodnu starost i umrece, no taj zivot ce biti izvestacen jer otklanjas vaznu zivotnu funkciju jedne mace :)
-Ako je ostavis ne sterilisanu i ne sparis sa nekom macom, moguce je da dobije rak ili neka druga oboljenja i mozda umre ranije..ali umrece prirodno, sa svim svojim zivotnim funkcijama na broju. :)

@drakula999

Prvenstveno, ako ne nadjes istu rasu onda je pomesaj sa bilo kojom drugom rasom. :)
Sa druge strane moraces da posmatras drugu stranbu problema ovako:
-Ako je sterilises dozivece prirodnu starost i umrece, no taj zivot ce biti izvestacen jer otklanjas vaznu zivotnu funkciju jedne mace :)
-Ako je ostavis ne sterilisanu i ne sparis sa nekom macom, moguce je da dobije rak ili neka druga oboljenja i mozda umre ranije..ali umrece prirodno, sa svim svojim zivotnim funkcijama na broju. :)

Kao prvo, toliko je ljudi sterilisalo svoje ljubimice i nista im ne fali, o kakvom izvestacenom zivotu pricas?! Samo su se jadnice resile bede, nema onih dosadnih instinkta i iscrpljujucih procesa u organizmu, i zive zdravije i kvalitetnije.

Pozdrav svima na forumu.
Kartuzijska mačka je vrlo stara rasa i unazad sto godina vodi se selektivan uzgoj.Upravo je parenje u srodstvu dosta velik problem i na to treba strogo paziti.
Sa druge strane kartuzijska mačka je i opstala do danas u svom izvornom obliku jer je nitko ne pari nekontrolirano.
Evo nekoliko fotki mojih kartuzera;
picture2201.jpg

fffffffffpicture372.jpg

flammepicture12.jpg

picture2381.jpg

Prelepi su. :zaljubljena: I da nemaju roze za devojcice i plavi za decake povodnik, videlo bi se ko je ko. :) A nekontrolisano parenje svega i svacega, samo li neka rasa postane "moderna" je i unistilo masu rasa, razlicitih vrsta, jesu ovde tema mace ali moram da pomenem zlatne retrivere kao negativan primer neadekvatne selekcije.

Zao mi je ako je to izgledalo kao napad, nije mi to bila namera. Prosto sam stekla utisak da zelite da se vasa macka pari zato sto nemate pravu sliku o realnosti odgajivastva, pa sam vam zato skrenula paznju na neke probleme. Parenje nije u interesu macke kao jedinke, to je zrtva na koju odgajivaci pristaju zarad veceg dobra, kao sto je unapredjenje rase - da sledece generacije budu sto zdravije, sto lepse i sto blize standardu rase. Ali da bi se to postiglo moraju se postovati neka pravila. Posto vi ne znate krvnu liniju svoje macke, ne postoji nijedan dobar razlog da dozvolite da se ona pari umesto da je sterilisete (pod dobrim razlogom mislim na ono sto je dobro za macku i njenu rasu, ne za vas kao vlasnika - vi mozda imate neke sentimentalne, finansijske ili druge razloge zasto to zelite, ali za vasu macku, njene potencijalne macice i neke druge macice koje ne poznajete, najbolji izbor je sterilizacija).
Odlićan post,jako dobro objašnjeno .......mogu proć i sentimetalni i financijski razlozi, pod uvjetom da se mačići steriliziraju.Jedini pravi pristup uzgoju je onaj koji dolazi iz strasti ,ljubavi i želje za dobrobiti prema nekoj pasmini.
Kartuzijska mačka za uzgoj iz starih autentićnih linija ,gotovo je nemoguće da dođe u ruke osobi koja bi je paraila sa drugom rasom ili čak sa kartuzijskom,ako nije odgovarajuće linije i predaka.

Back