Четничке казнене формације ''Црне тројке''

Први оружани сукоб избио је у селу Планиници, крајем августа или почетком септембра 1941. године, када је пуковник Михаиловић на челу равногорске групе напао партизане Ваљевског партизанског одреда који су покушали из села да однесу прикупљено оружје за устанак. Михаиловић је напао партизане јер је наводно „чувао села од пљачке”.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Партизанско-четнички_сукоб

Neposredno po sklapanju sporazuma (Sporazum u Brajićima), Vrhovni štab NOPOJ je četničkoj strani isporučio 500 pušaka i 24.000 puščanih metaka, a četničkoj komandi u Požegi 5.000 kg žita.

Odmah po obrazovanju "Vlade nacionalnog spasa, kod Nedića su došli Mihailovićevi izaslanici na pregovor koji su trajali od 29. avgusta do 5. septembra 1941. godine.[8] Delegaciju su činili Aleksandar Mišić, Radoslav Đurić[9] i Pavlović.[10] Prema Nedićevom svedočenju, između Mihailovićeve delegacije i njega je postignut sporazum o zajedničkoj borbi protiv partizana, davanju novčane pomoći, određivanju oficira za vezu i kasnijem formiranju zajedničkog operativnog plana.[10] Sporazum o saradnji između Nedića i Mihailovića je sadržao sledeće stavke:

Da Nedićeva vlada i pukovnik Mihailović sarađuju u borbi protiv partizana u cilju njihovog uništenja;
Da Nedićeva vlada izda odmah novčanu pomoć Mihailoviću za plate oficirima i podoficirima, i za ishranu vojske;
Da Nedić odmah odredi oficira za vezu koji će biti stalno pri štabu pukovnika Mihailovića;
Da Nedić izdejstvuje kod Nemaca da ne gone Mihailovića i njegove četnike;
Da posle formiranja vladinih odreda koordinirano čiste Srbiju od partizana;
Da posle uništenja komunista u Srbiji Nedićeva vlada ukaže pomoć Mihailoviću radi smirenja građanskog rata u Bosni i Crnoj Gori.[8][9]
– Sporazum o saradnji između Nedića i Mihailovića od septembra 1941.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Sastanak_u_Brajićima#cite_note-Milovanović-9
Pa to i rekoh, pominje se taj događaj u Planinici, o kom niko nikada nije čuo, pominje se i napad partizana na Požegu 23.9.1941. kada je uhapšen Miloš Glišić, ali je građanski rat počeo napadom partizana na četnike kod sela Karan, 31.10.
Milan Blagojević je prekršio sporazum, došlo je do svađe i ubijen je u vozu of strane Vučka Ignjatovića.

Za ove sporazume Nedića i Draže nisam čuo, vidim da je izvor montirano suđenje.
@Лекизан možda zna više.

Ubijen je zbog kršenja sporazuma u Brajićima, a za sporazum sa Nedićem nisam siguran. Sve i da ga je bilo, čisto sumnjam da je u njemu stajalo ovo što si naveo.
Prekršio sporazum po četničkoj verziji događaja. Sve i da je tako bilo prvi su metak potegli četnici a ne partizani. Ali opet kažem to je četnička verzija. Pre tog sporazuma četnici se sastaju sa Nedićem radi zajedničke borbe protiv partizana.

Зна се за њихов састанак у Ражани, али то је било 1944 и није се завршило сарадњом.
Milan Nedić je na saslušanju pred jugoslovenskim organima 9. januara 1946. u vezi pregovora sa Mihailovićevim predstavnicima izjavio sledeće:

Odmah po uspostavljanju moje vlade početkom septembra (1941.) kod mene je došla jedna delegacija Draže Mihailovića koju su sačinjavali pešadijski potpukovnik (Živojin) Đurić, major Aleksandar Mišić, i đeneralštabni (major Radoslav) Đurić sa originalnim punomoćjem Draže Mihailovića radi razgovora. Uslovi koje je postavio Draža bili su uglavnom ovi:

- Da se uspostavi red i mir u Srbiji.
- Da se povedu zajedničke borbe protiv partizanskih snaga.
- Da uspostavim vezu i legitimišem Dražu kod Nemaca.
- Da mu se dostavi izvesna svota novca radi isplate prinadležnosti njegovim oficirima i podoficirima.
- Da se po umirenju Srbije izvrši vojna akcija u Bosni radi umirenja.
- Da se pomogne Đukanović Vladi (treba: Blaži) u Crnoj Gori radi umirenja.[32]
Nedić je u istrazi takođe dodao: „Svi ovi predlozi i uslovi bili su prihvaćeni sa moje strane. Draža je dobio novac a Nemci su ovo odobrili.“[33][34]

Prema istom saslušanju, Nedić je uglavnom prihvatio ove predloge:

Pismeni ugovor između mene i te delegacije nije pravljen s obzirom da su sva trojica iz te delegacije bili moji oficiri meni dobro poznati, pa sam smatrao da nema potrebe za pismenim ugovorom, a oni to nisu ni tražili.

Između nas je napravljen sporazum o sledećem:

O saradnji između mene, odnosno moje vlade i Draže Mihailovića za borbu protiv komunista u cilju njihovog uništenja.
- Da im odmah izdam novčanu pomoć da bi mogli izdati plate oficirima i podoficirima, kao i to da bi mogli kupiti životne namirnice za ishranu vojske.
- Da odmah odredimo jednog oficira za vezu koji će stalno biti pri štabu Draže Mihailovića.
- Da preko Nemaca izdejstvujem legalizaciju Draže Mihailovića i njegovih četnika u tome da ih Nemci ne gone i da se mogu slobodno kretati.
- Da posle čišćenja, odnosno uništenja komunista u Srbiji, moja vlada ukaže potrebnu pomoć Draži Mihailoviću radi smirenja građanskog rata u Bosni i Crnoj Gori.
Da se posle formiranja vladinih odreda, s čime bi se bilo započelo, donese jedan operacijski plan između mene i Draže za čišćenje Srbije od komunista.[35]
Nedić je na saslušanju istakao da je nakon sklapanja sporazuma odmah izdao novčanu pomoć, koju je delegacija ponela sa sobom. Nedić je potom odmah otišao kod komandanta Srbije, generala Hajnriha Dankelmana, s molbom da odobri legalizaciju Mihailovićevih četnika, što je Dankelman odmah prihvatio. Nedić je potom odredio generalštabnog majora Marka Olujevića za vezu između njega i Draže Mihailovića. Nedić je uskoro obavešten da je Mihailović u celini prihvatio postignuti sporazum.[36]

O sastanku s četničkom delegacijom, i uopšte o pregovorima vođenim tokom 1941. sa Mihailovićem, general Nedić je 12. novembra 1941. godine, preko agencije »Rudnik«, obavijestio javnost u Srbiji:

Londonski radio dao je juče uveče vesti o prilikama u Srbiji, pa je izneo i potpuno netačno tvrđenje kako su tobož nemačke vlasti pregovarale sa pukovnikom Dražom Mihailovićem. Međutim, suprotno tome tvrđenju istina je da je Draža Mihailović slao svoje posrednike kako meni, tako i nemačkim vlastima radi pregovora...
U vezi sa ovim izjavljujem da sam prilikom obrazovanja moje vlade pokušao da sve srpske nacionalne snage ujedinim radi spasa naroda i otadžbine, pa sam u tom cilju pregovarao sa Kostom Pećancem i Dražom Mihailovićem... Što se tiče Draže Mihailovića, i on je izjavio da želi da sarađuje na uništenju elemenata nereda, pa je u tu svrhu primio i novac od srpske vlade. Međutim, on je istovremeno pregovarao i sa komunistima.[37][38][39]

– General Milan Nedić

https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Saradnja_četnika_s_Nedićevom_vladom

Poslednja izmena:
Milan Nedić je na saslušanju pred jugoslovenskim organima 9. januara 1946. u vezi pregovora sa Mihailovićevim predstavnicima izjavio sledeće:

Odmah po uspostavljanju moje vlade početkom septembra (1941.) kod mene je došla jedna delegacija Draže Mihailovića koju su sačinjavali pešadijski potpukovnik (Živojin) Đurić, major Aleksandar Mišić, i đeneralštabni (major Radoslav) Đurić sa originalnim punomoćjem Draže Mihailovića radi razgovora. Uslovi koje je postavio Draža bili su uglavnom ovi:

- Da mu se dostavi izvesna svota novca radi isplate prinadležnosti njegovim oficirima i podoficirima.
- Da se pomogne Đukanović Vladi (treba: Blaži) u Crnoj Gori radi umirenja.[32]
Nedić je u istrazi takođe dodao: „Svi ovi predlozi i uslovi bili su prihvaćeni sa moje strane. Draža je dobio novac a Nemci su ovo odobrili.“[33][34]

Prema istom saslušanju, Nedić je uglavnom prihvatio ove predloge:

Pismeni ugovor između mene i te delegacije nije pravljen s obzirom da su sva trojica iz te delegacije bili moji oficiri meni dobro poznati, pa sam smatrao da nema potrebe za pismenim ugovorom, a oni to nisu ni tražili.

Između nas je napravljen sporazum o sledećem:

O saradnji između mene, odnosno moje vlade i Draže Mihailovića za borbu protiv komunista u cilju njihovog uništenja.
- Da im odmah izdam novčanu pomoć da bi mogli izdati plate oficirima i podoficirima, kao i to da bi mogli kupiti životne namirnice za ishranu vojske.
- Da odmah odredimo jednog oficira za vezu koji će stalno biti pri štabu Draže Mihailovića.
- Da preko Nemaca izdejstvujem legalizaciju Draže Mihailovića i njegovih četnika u tome da ih Nemci ne gone i da se mogu slobodno kretati.
- Da posle čišćenja, odnosno uništenja komunista u Srbiji, moja vlada ukaže potrebnu pomoć Draži Mihailoviću radi smirenja građanskog rata u Bosni i Crnoj Gori.
Da se posle formiranja vladinih odreda, s čime bi se bilo započelo, donese jedan operacijski plan između mene i Draže za čišćenje Srbije od komunista.[35]
Nedić je na saslušanju istakao da je nakon sklapanja sporazuma odmah izdao novčanu pomoć, koju je delegacija ponela sa sobom. Nedić je potom odmah otišao kod komandanta Srbije, generala Hajnriha Dankelmana, s molbom da odobri legalizaciju Mihailovićevih četnika, što je Dankelman odmah prihvatio. Nedić je potom odredio generalštabnog majora Marka Olujevića za vezu između njega i Draže Mihailovića. Nedić je uskoro obavešten da je Mihailović u celini prihvatio postignuti sporazum.[36]

O sastanku s četničkom delegacijom, i uopšte o pregovorima vođenim tokom 1941. sa Mihailovićem, general Nedić je 12. novembra 1941. godine, preko agencije »Rudnik«, obavijestio javnost u Srbiji:

Londonski radio dao je juče uveče vesti o prilikama u Srbiji, pa je izneo i potpuno netačno tvrđenje kako su tobož nemačke vlasti pregovarale sa pukovnikom Dražom Mihailovićem. Međutim, suprotno tome tvrđenju istina je da je Draža Mihailović slao svoje posrednike kako meni, tako i nemačkim vlastima radi pregovora...
U vezi sa ovim izjavljujem da sam prilikom obrazovanja moje vlade pokušao da sve srpske nacionalne snage ujedinim radi spasa naroda i otadžbine, pa sam u tom cilju pregovarao sa Kostom Pećancem i Dražom Mihailovićem... Što se tiče Draže Mihailovića, i on je izjavio da želi da sarađuje na uništenju elemenata nereda, pa je u tu svrhu primio i novac od srpske vlade. Međutim, on je istovremeno pregovarao i sa komunistima.[37][38][39]

– General Milan Nedić

Где је ту сарадња?
Да не говорим да изјаве пред комунистичким судовима саме по себи нису никакав доказ.Зато се мученик и бацио кроз прозор.

Где је ту сарадња?
Да не говорим да изјаве пред комунистичким судовима саме по себи нису никакав доказ.Зато се мученик и бацио кроз прозор.

Ako je on "mučenik" (Nedić) onda su tom logikom mučenici i Gering i Himler koji su isto izvršili samoubistvo tokom svojih sudskih procesa. Baš "fino" društvo. Postoje zapisnici sa tih suđenja, stenogrami, nije to baš bilo "hajdučko" suđenje kao što vi revizionisti predstavljate.

Ako je on "mučenik" (Nedić) onda su tom logikom mučenici i Gering i Himler koji su isto izvršili samoubistvo tokom svojih sudskih procesa. Baš "fino" društvo. Postoje zapisnici sa tih suđenja, stenogrami, nije to baš bilo "hajdučko" suđenje kao što vi revizionisti predstavljate.
И где је ту сарадња?

Postugnut je sporazum. Nemam ja vremena za ove vaše banderaške igre guranje glave u pesak, uzmi pa pročitaj sam.

Како је постигнут споразум, која је била његова сврха?Јел тако што је Дража Недића ставио под слово З (заплашити), као и један део његових људи, а влада у којој је министар војни га ражаловала?

Sad će tebi četničku apologet Leki objasniti kako su to sve komunističke laži, falsifikati...kako su Draža, Đujić i ekipa blefirali i Engleze, i Ustaše i Talijana i Nijemce.. :lol: A mala djeca u Vraniću itd su bili naoružani do zuba...Četnici ih ubili iz samoobrane
Не ти ћеш да нам објасниш шта се у Вранићу десило.

Како је постигнут споразум, која је била његова сврха?Јел тако што је Дража Недића ставио под слово З (заплашити), као и један део његових људи, а влада у којој је министар војни га ражаловала?
Svrha je bila borba protiv partizana. I slovo "z" nije značilo zaplašiti nego zaklati. Četnici su zaplašivali tako što su klali.

Svrha je bila borba protiv partizana. I slovo "z" nije značilo zaplašiti nego zaklati. Četnici su zaplašivali tako što su klali.
Па како су се то заједно борили против партизана, јел знаш неку такву битку?
Значило је заплашити, нико под словом З није заклан па ни Недић.
И како ти се то уклапа у ту сарадњу!

Па како су се то заједно борили против партизана, јел знаш неку такву битку?
Значило је заплашити, нико под словом З није заклан па ни Недић.
И како ти се то уклапа у ту сарадњу!
Bitka za Srbiju, četnici se bore rame uz rame sa nedićevcima, ljotićevcima i Nemcima protiv partizana. Ne treba dalje od toga da se ide. Da ne pričamo o Bici na Neretvi, ali tamo nema nedićevaca jer to nije njihova teritorija.

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Тршћанска_операција

Bitka za Srbiju, četnici se bore rame uz rame sa nedićevcima, ljotićevcima i Nemcima protiv partizana. Ne treba dalje od toga da se ide. Da ne pričamo o Bici na Neretvi, ali tamo nema nedićevaca jer to nije njihova teritorija.
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Тршћанска_операција
Па у којој то битки се боре заједно?
Значи на Неретви се нису борили заједно. :rotf:
Боре се заједно четници ДМ и Недићевци против партизана у Трсту!!!:eek:

Па у којој то битки се боре заједно?
Значи на Неретви се нису борили заједно. :rotf:
Боре се заједно четници ДМ и Недићевци против партизана у Трсту!!!:eek:
Četnici_i_Nemci.jpg

Група немачких војника и четника Драже Михаиловића током пробоја у Србију 2. пролетерске и 5. крајишке дивизије НОВЈ

Parac,_Đujić,_Mušicki_and_Damjanović_in_1945.jpg

Војвода Ђујић у Трсту 1945. са Костом Мушицким и љотићевцима.

Pogledajte prilog 1725707
Група немачких војника и четника Драже Михаиловића током пробоја у Србију 2. пролетерске и 5. крајишке дивизије НОВЈ

Pogledajte prilog 1725709
Војвода Ђујић у Трсту 1945. са Костом Мушицким и љотићевцима.
А ми причамо о Недићевцима, где су ти они!Смири се и разложно размисли.
Прва фотографија је слика Немаца и четника, али четника Косте Пећанца у Сокобањи, на њој је и његов војвода, иначе убијен од стране четника ДМ, Машан Ђуровић.
Друга фотографија је слика из Словеније на крају рата када су већ два љотићевска пука пришла четницима заједно са Мушицким и од њих је формирана шумадијска дивизија па су кренули код савезника у Италију.Четника нема у Трсту, они су се са савезницима сусрели у Палманови.
Камп у Палманови у Италији 5. маја 1945 Предаја оружја Британцима1.jpg

Док је Недић већ увелико у Бечу.

А ми причамо о Недићевцима, где су ти они!Смири се и разложно размисли.
Прва фотографија је слика Немаца и четника, али четника Косте Пећанца у Сокобањи, на њој је и његов војвода, иначе убијен од стране четника ДМ, Машан Ђуровић.
Друга фотографија је слика из Словеније на крају рата када су већ два љотићевска пука пришла четницима заједно са Мушицким и од њих је формирана шумадијска дивизија па су кренули код савезника у Италију.Четника нема у Трсту, они су се са савезницима сусрели у Палманови.
Pogledajte prilog 1725777
Док је Недић већ увелико у Бечу.
Štab 1. valjevskog četničkog odreda 13. decembra 1941. naređuje saradnju sa kvislinškim vlastima u borbi protiv partizana:

2) Da komandir opštinskih četa stupa u dodir sa postavljenom opštinskom upravom i ne pokazujući ovaj akt saopšti joj da je određen da formira oružane snage na teritoriji opštine koje će služiti kao potpora vlasti radi održavanja mira i poretka a naročito kao oružana snaga za suzbijanje komunista ako se i kad pojave na teritoriji opštine. Ovaj štab će preduzeti sve potrebne mere da ovakav rad bude prećutno odobren i od strane Nedićevih odnosno nemačkih vlasti.

6) Komandiri će narediti svojim seoskim komandirima da odmah otpočnu sa patroliranjem. Ova mera je neophodna jer se komunisti pošto su razbijeni vuku kroz sva sela u bednom stanju i malim grupama a u interesu je naše stvari da ih odmah razoružavamo.

– Naređenje Štaba 1. valjevskog četničkog odreda za saradnju sa vlastima srpske kvislinške vlade (13. decembra 1941.)
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Kolaboracija_četnika_sa_silama_Osovine

Back