Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Komandant francuskog pokreta otpora, general Šarl de Gol, odlikovao je generala Dražu Mihailovića Ratnim krstom. Uz ovaj orden on je izdao i pohvalnu naredbu, koja je 2. februara 1943. godine pročitana svim francuskim jedinicama:
„Armijski general Dragoljub D. Mihailović, legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših jugoslovenskih vojničkih vrlina, nije prestao voditi borbu na okupiranom nacionalnom tlu. Uz pomoć rodoljuba, on bez sustajanja ne da mira okupatorskoj vojsci, tako pripremajući onaj konačan juriš koji će dovesti do oslobođenja njegove otadžbine i celog sveta, rame uz rame s onima koji nikad nisu smatrali da se jedna velika zemlja može da pokori surovom zavojevaču.“
ti mora da sam sebe ubedjujes u to sve, da ti srce ne pukne. elem , kada cemo videti ukaz o odlikovanjima, sa brojem i citatom, umesto ovih tvojih pesnickih splacina? de-gaulle je 1943 bio prilicno zauzet da bi bilo koga odlikovao, specijalno u alziru. svojedobno si tvrdio da je odlikovan 1942 godine. u svakom slucaju na ovom tvom odlikovanju pise godina 1939. pa je verovatno kupljeno na pigalu za potrebe polupijanih obozavaoca, koje ionako ne interesuje, jeste ili nije odlikovan, nego zbog kompleksa manje vrednosti veruju. o americkom odlikovanju ista stvar. dodeljeno tek 1948 , stavljeno u ladicu, a uruceno od strane "vojnih veterana" sto znaci da sluzbena amerika, nastoji da se ogradi od toga
ti mora da sam sebe ubedjujes u to sve, da ti srce ne pukne. elem , kada cemo videti ukaz o odlikovanjima, sa brojem i citatom, umesto ovih tvojih pesnickih splacina? de-gaulle je 1943 bio prilicno zauzet da bi bilo koga odlikovao, specijalno u alziru. svojedobno si tvrdio da je odlikovan 1942 godine. u svakom slucaju na ovom tvom odlikovanju pise godina 1939. pa je verovatno kupljeno na pigalu za potrebe polupijanih obozavaoca, koje ionako ne interesuje, jeste ili nije odlikovan, nego zbog kompleksa manje vrednosti veruju. o americkom odlikovanju ista stvar. dodeljeno tek 1948 , stavljeno u ladicu, a uruceno od strane "vojnih veterana" sto znaci da sluzbena amerika, nastoji da se ogradi od toga
kiseli je cuveni istoricarDa vidimo kako komunisticki istoricari (sto kiseli naravno nije) umanjuju znacaj odlikovanja Draze od strane De Gola i Trumana...Dakle oni ipak ozbiljniji, kao istoricari, ne mogu da negiraju postojanje ova dva odlikovanja jer bi bili ismejani, proglaseni za budale i notorne lazove i totalno diskreditovani kao ozbiljni, ali sta oni kazu
Rec je o Jovanu Radovanoviću, pukovniku, istoričaru i novinaru koji je objavio više knjiga o NOB. Sta on izmedju ostalog kaze kao protivnik rehabilitacije Draze Mihailovica, u njegovoj raspravi sa istoricarima Kostom Nikolicem i Bojanom Dimitrijevicem: Dražu su odlikovali De Gol i Ajzenhauer, na lažni predlog Slobodana Jovanovića (nekadašnjeg rektora Beogradskog univerziteta) jer se „neprekidno bori protiv okupatora”
Dakle ni on nije nista manji lazov od kiselog ali to radi sa malo vise stila...hehehe
Ali zanimljivo je slusati kiselog...coveka koji znanje kupi od raznoraznih forumasa, sa bosnjacko hrvatskih foruma, a od skoro i sa Stormfronta
![]()

Dražu su odlikovali De Gol i Ajzenhauer
obrazloženje odlikovanja ("citation", prema francuskoj terminologiji) dugujem radovima profesora Stevana K. Pavlovića sa Sveučilišta na Southamptonu. Suradnici Instituta Charles de Gaulle u Parizu nisu uspjeli naći tu "citaciju" među aktima Slobodne Francuske koji su službeno potvrđeni poslije rata. Po tome bi se moglo zaključiti da je završila među odlukama koje komisije za odlikovanja nisu prihvatile. (Tu pretpostavku iznosim s rezervom.) Maurice Couve de Murville, ministar vanjskih poslova u de Gaulleovoj vladi, kojeg sam zamolio da potvrdi je li tekst napisao sam general (što se, sudeći po stilu, čini vjerojatnim), izjavio je diplomatski da je to "vjerojatno ali ne i očito". Slično sam mišljenje čuo i od Bernarda Tricota, dugogodišnjega suradnika generala de Gaullea i jednoga od voditelja spomenutoga Instituta. U svojim Ratnim memoarima sam je de Gaulle zapisao: "Dodijelio sam Mihailoviću ratni križ u veljači 1944. godine"(sic! posrijedi je greška koju bi valjalo ispraviti: bilo je to godinu dana ranije); "dao sam javno saopćenje u vezi s tim kako bih ga (Mihailovića) ohrabrio u trenutku kad mu je tlo izmicalo pod nogama" (tom II, str. 203)
kazi koco, kako bi ga mogli odlikovati, kada odlikovanje moze samo da daje drzavni vrh jedne zemlje. ,alo pre si tvrdio da ga je truman odlikovao, sada vec ajzenhaue. de gol kazes da ga je odlikovao, a ppostao je predsednik privremene francuske vlade tek 1944 godine
citat je iz "De Gaulle -Tito - Mihailović Povijest i mit* Predrag Matvejević
... a ovde i ovako pise Dodijelio sam Mihailoviću ratni križ
, veli:
Ti sada mozes da izvrces reci i izvodis zakljucke kakve hoces.
Draza se borio protiv Nemaca, zato su Nemci i izdali poternicu protiv njega, a zarobljeni Cetnici od strane Nemaca su odvodjeni u koncetracione logore Banjicu i Sajmiste.
Draza je odlikovan od strane saveznika za borbu protiv fasizma.

Sta to znaci ko se pre upisao on zna bolje istoriju ?
Draza je gledao interese Srpskog naroda. Jer borba partizana je bila politika unistenja za Srbe, a partizani su samo slusali sta im je govorio brkati maneken iz Moskve.

Draza je imao fasisite za neprijatelje, ali ponavljam Draza je vodio racuna o Srpskom narodu.
Partizanska taktika ubi sa ledja i bezanija, sa kim su partizani isli u frontalnu borbu te im nije smetala brojcana premoc protivnika ???
Samo bezanija.

objasnjavali jesmo...tj. nema tu sta da se objasni, za nekog ko istoriju, izvini povijest, nije ucio iz partizanskih filmova sve je jasno...al poznato nam je sta se cuje kad ti upadnes u vodu....
ponovicu samo ''Podela interesnih sfera na Balkanu''...![]()
Draza Mihajlovic i Cetnici su bili antifasiti koji su se borili protiv Nemaca;

1.Nemci su za Drazom kao svojim neprijateljem izdali poternicu.
2.Draza za svoj doprinos u borbi protiv fasizma je odlikovan od Saveznika.
3.Cetnici zarobljeni u borbi protiv Nemaca su slani u koncetracione logore Banjica i Sajmiste.
Posle 50. godine komunisticke strahovlade, gde se falsifikovala istorija, konacno danas moze da se dodje do prave istine. Cetnici koji su bili zarobljeni od Nemaca slati su u koncetracioni logor Banjicu.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Бањички_логор
Koncetracioni logor Sajmiste, 24.minut Jevrejin logoras prica o Cetnicima logorasima koji su zarobljeni u borbi protiv fasisita. Cetnici su sa Jevrejima delili istu sudbinu holokausta.
http://www.b92.net/video/komentari.php?nav_id=341223
Zapocinju nova istrazivanja koja upravo imaju cilj da dodje do istine na objektivan-naucni nacin. Ono sto su komunisti skrivali 50. godina Cetnici kao logorasi u koncetracionim logorima, je upravo dokaz da je Djeneral Draza Mihajlovic i Cetnici bili antifasiticki borci koji su se borili protiv fasizma.