Четници на простору НДХ 1941-1945

Када сам га ово питао на форуму он је написао да су подаци о броју и покретима домаћих Четника у Босни, дакле и Дреновића, Богуновића и Роквића преувеличани, на даље инсистирање ја сам наравно добио епитет комунисте, јер како неко уопште се усуђује да пита и сугерише њему и његовима који за себе мисле да све знају и разумију.
ti si najverovatnie imao adekvatne kontraargumente koje si tom prilikom prilozio sa izvorima istih u cilju argumentovane rasprave i dokazivanja tvojih tvrdnji ... :maramica:

Не знам шта да ти напишем а да не испадне као омаловажавање. Дакле он је аутор поред осталих и књиге која носи назив Генерал Д.Михаиловић и ОПШТА историја четничког покрета. Укупно 5 књига, жали Боже пара све их имам, у тим књигама се у изворима могу наћи и други наслови који говоре и о Б.Крајини, даље кад се прочитају ти радови, и кад се виде и друге књиге на ту тему и то упореди са Самарџићем види се да је он у писањима био врло селективан и да је неке ствари прећутао и прескочио, намјерно у то ја немам сумње. Када сам га ово питао на форуму он је написао да су подаци о броју и покретима домаћих Четника у Босни, дакле и Дреновића, Богуновића и Роквића преувеличани, на даље инсистирање ја сам наравно добио епитет комунисте, јер како неко уопште се усуђује да пита и сугерише њему и његовима који за себе мисле да све знају и разумију. У његовим књигама се дакле наводе кадровске промјене међу подофицирима неких јединица у централној Србији (врло добро, сјајна ствар) а док су поједине јединице са рубних Српских простора сам набројане, и то не њих ради него цитирајући извјештаје ГШ влади у Лондону. С обзиром да сам био претплатник и Погледа у вријеме кад је то био магазин знам да је Самарџић игнорисао слична писања читалаца, изузев уколико је неко са простора Босне писао о стратиштима Четника из Србије, страдалих током 1945, ту се већ јављао интерес и Самарџић је био расположен за сарадњу. Самарџић са својим сајтом и форумом, гдје доминира отровни, зли Србомрзац Ђорђе Ивковић је перјаница пропаганде, ширења мржње и неистина против Срба с простора данашње хр и БиХ, па се тако могло прочитати да су они "Аустроугари", "политички хрвати", "органски комунисти", "кукавице", "непријатељи династије и рушитељи Краља Александра", "окупатори Србије" ... у Самарџићевим књигама обилује "доказима" о сарадњи Четника у тим крајевима са највише "усташама", то је он потписао, па онда и "Њемцима", кад се посље читају аутори, актери из тих крајева види се да Самарџић није баш историјски истумачио и пренио чињенице. Знам сад да ћеш писати о Ђујићу, међутим Самарџић њега спомиње само у контексту комуникације са Дражом и односа по доласку Жујовића у Далмацију, ништа детаљније, а Ђујић је имао толике бригаде по Далмацији, Босни и Лици, и многи његови су преживјели рат, Самарџићу су они ваљали да прими донације од њих, али не и да детаљније пише о њима, чак их је оптужио за неборбеност написавши да је то посљедица "живота под млетачком власти!", то ти је кад неко ко није историчар, а острашћен је прије свега регионално, узме да пише историју. Не бих сад даље да детаљишем и описујем њега и његове јер су се говна са сличним размишљањем појавили и на овом форуму, а са псима не треба уопште расправљати, ако нешто није јасно, има још.
Његове књиге "Дража и општа историја четничког покрета" имам и ја, има 16 књига, настале су од 2005 до 2010 године, сада баш не могу да се сетим на прву лопту о томе шта тачно пише, читао сам их давно, али ми не делује да је омаловажавао Србе преко Дрине.
Казао је да су се Срби тамо организовали сами, и без Драже први подигли устанак што је тачно између осталог.Позитивно пише о Ђујићу али и о другим српским вођама тамо Јевђевићу, Бирчанину, Дангићу.
Па очигледно је имао мало података о тим четничким јединицама на периферији српског етничког простора, а и да напоменемо да су оне званично и ушле у састав Југословенске војске којом је командовао Дража тек лета 1942 године, најкасније од свих, и нису оне изузетак, узми Јаворски корпус рецимо или ти Горски штаб 51 врло мало података даје и о њему.
Свакако је касније дошао до нових сазнања.
Нисам нешто пратио Погледе, ни тадашњи магазин а ни садашњи форум тако да не знам ко то уређује, али ми је јако чудно да се тако нешто тамо јавило, требало би да је углавном антикомунистички сајт што је и очекивано, тако да су негативна писања резервисана за комунисте и у бившој НДХ и у Србији, а из књига посебно не штеди српске комунисте.
Не бих да испаднем његов адвокат овде али једноставно ту острашћеност код њега према Србима преко Дрине нисам приметио.

Његове књиге "Дража и општа историја четничког покрета" имам и ја, има 16 књига, настале су од 2005 до 2010 године, сада баш не могу да се сетим на прву лопту о томе шта тачно пише, читао сам их давно, али ми не делује да је омаловажавао Србе преко Дрине.
Казао је да су се Срби тамо организовали сами, и без Драже први подигли устанак што је тачно између осталог.Позитивно пише о Ђујићу али и о другим српским вођама тамо Јевђевићу, Бирчанину, Дангићу.
Па очигледно је имао мало података о тим четничким јединицама на периферији српског етничког простора, а и да напоменемо да су оне званично и ушле у састав Југословенске војске којом је командовао Дража тек лета 1942 године, најкасније од свих, и нису оне изузетак, узми Јаворски корпус рецимо или ти Горски штаб 51 врло мало података даје и о њему.
Свакако је касније дошао до нових сазнања.
Нисам нешто пратио Погледе, ни тадашњи магазин а ни садашњи форум тако да не знам ко то уређује, али ми је јако чудно да се тако нешто тамо јавило, требало би да је углавном антикомунистички сајт што је и очекивано, тако да су негативна писања резервисана за комунисте и у бившој НДХ и у Србији, а из књига посебно не штеди српске комунисте.
Не бих да испаднем његов адвокат овде али једноставно ту острашћеност код њега према Србима преко Дрине нисам приметио.
Има пет књига, А4 формата са тврдим повезом, варијанта од 16 књига се продавала на киосцима ... за аутора нечега што се назива "општа историја" и кад се прочитају извори које је он навео види се да из неког разлога ( а кад се упознамо са његовим ставовима онда је разлог јасан) грађа о Босанско-крајишким четницима није уопште искоришћена, напротив и оно мало написаног није истина.

Да, јесам.
грађа о Босанско-крајишким четницима није уопште искоришћена, напротив и оно мало написаног није истина.
pa ajde ako to nije neki problem pokazi nam tvoje podatke i gde se oni razlikuju od onog sto je samardzic tvdio ... nije uopste lose znati istinu ...

Screenshot_20210318-132504~2.png

Screenshot_20210318-132347~2.png

Ово је новост, Дража стављао и четнике под слово З........ :rotf:
Ти стварно појма немаш!

Šef crnih trojki u Jugoslaviji je bio general Dragoljub Mihailović. Četničke trojke su imale zadatak da eliminišu svakoga koga general Mihailović stavi pod slovo „Z". Komandanti brigada su bili zaduženi potreban broj trojki za izvršenje specijalnih zadataka. Trojka koja ne bi izvršila svoj zadatak bila bi osuđena na smrt.

6.avgusta 1942. godine, na osnovu Mihailovićevog naređenja, komandant istočne Bosne i Hercegovine Petar Baćović je naredio svojim komandantima formiranje crnih trojki radi primene "slova Z". Baćović za početak naređuje klanje nepodobnih ljudi u četničkim redovima, koje se ima izvršiti isključivo kamom:
„Komandanti brigada dostaviće spiskove iz kojih da se vidi, ime i prezime, greške koje imenovani čini, kakav ugled uživa u narodu, mišljenje komandantovo kakav bi utisak ostao u narodu ako bi imenovani jednog dana nestao. Ova komanda kad dobije sve potrebne podatke donosiće rešenje da se prema pojedincima primeni slovo »Z«.

Među mnogobrojnim ubijenima, pored pristalica narodnooslobodilačkog pokreta, nalazili su se i nedićevci, ljotićevci, četnici Koste Pećanca (i sam Kosta Pećanac), kao i slučajni pojedinci ubijeni iz najnižih motiva (pljačka, ucena).

https://sh.wikipedia.org/wiki/Crne_trojke

И корисник @Koča , лика и (не)дела четника наводи следеће:
....... Prema šefu Dvora dinastije Karađorđevića, profesoru Radoju Kneževiću, prvi spisak je pročitan 2. juna, a poslednji 11. septembra 1942. Uz svako ime stavljeno pod Z spiker bi pročitao i obrazloženje o krivici. Ukupno je pročitano 75 imena „nedićevaca", „ljotićevaca" i Pećančevih četnika.
Линк:
https://forum.krstarica.com/threads/cetnici.292306/page-4
Пост: 79

Poslednja izmena:
Ти стварно појма немаш!

Šef crnih trojki u Jugoslaviji je bio general Dragoljub Mihailović. Četničke trojke su imale zadatak da eliminišu svakoga koga general Mihailović stavi pod slovo „Z". Komandanti brigada su bili zaduženi potreban broj trojki za izvršenje specijalnih zadataka. Trojka koja ne bi izvršila svoj zadatak bila bi osuđena na smrt.

6.avgusta 1942. godine, na osnovu Mihailovićevog naređenja, komandant istočne Bosne i Hercegovine Petar Baćović je naredio svojim komandantima formiranje crnih trojki radi primene "slova Z". Baćović za početak naređuje klanje nepodobnih ljudi u četničkim redovima, koje se ima izvršiti isključivo kamom:
„Komandanti brigada dostaviće spiskove iz kojih da se vidi, ime i prezime, greške koje imenovani čini, kakav ugled uživa u narodu, mišljenje komandantovo kakav bi utisak ostao u narodu ako bi imenovani jednog dana nestao. Ova komanda kad dobije sve potrebne podatke donosiće rešenje da se prema pojedincima primeni slovo »Z«.

Među mnogobrojnim ubijenima, pored pristalica narodnooslobodilačkog pokreta, nalazili su se i nedićevci, ljotićevci, četnici Koste Pećanca (i sam Kosta Pećanac), kao i slučajni pojedinci ubijeni iz najnižih motiva (pljačka, ucena).

https://sh.wikipedia.org/wiki/Crne_trojke

И корисник @Koča , лика и (не)дела четника наводи следеће:
....... Prema šefu Dvora dinastije Karađorđevića, profesoru Radoju Kneževiću, prvi spisak je pročitan 2. juna, a poslednji 11. septembra 1942. Uz svako ime stavljeno pod Z spiker bi pročitao i obrazloženje o krivici. Ukupno je pročitano 75 imena „nedićevaca", „ljotićevaca" i Pećančevih četnika.
Линк:
https://forum.krstarica.com/threads/cetnici.292306/page-4
Пост: 79
Битно је да си ти погубљен па не знаш више где је лево.
Screenshot_20210318-132151~2.png

И битно је да је Дража стављао четнике под слово З! :rotf: :bye:

Битно је да си ти погубљен па не знаш више где је лево.
Pogledajte prilog 885460
И битно је да је Дража стављао четнике под слово З! :rotf: :bye:
Врло је битно! Да се види колико је Дража огрезао у злочинима на сопственим народом.
А то што је стављао своје под слово ,,Z'' је доказ да је ЈВуО била најобичнија банда склона лоповлуку, пијанчењу, разуларености, ......
А можда зато што није имао на списку за објаву на Радио Лондону лица која су стављена под слово ,,Z''.

Врло је битно! Да се види колико је Дража огрезао у злочинима на сопственим народом.
А то што је стављао своје под слово ,,Z'' је доказ да је ЈВуО била најобичнија банда склона лоповлуку, пијанчењу, разуларености, ......
А можда зато што није имао на списку за објаву на Радио Лондону лица која су стављена под слово ,,Z''.
Види се само да си у тексту у коме стоји колико четника је погинуло из Липовог Поља, колико је убијено од партизана, колико од усташа, а колико страдало несрећним случајем, ових последњих 5 прогласио страдалим јер су стављени под слово З, без икаквих доказа наравно јер то нигде не пише.
Дакле твоја лична измишљотина.
О слову З се данас зна све, и шта је значило и ко је све стављен под то слово именом и презименом и шта је било касније са тим људима, тако да је та комунистичка пропаганда одавно мртва.

Back