Cenovnik Božji

• Začetnik teme Začetnik teme Appel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bas tako, ta podela je glupa. A jesi li je ti priznavao ili ne? Posto je sad ocito ne priznajes. Imas li ti neki definisan stav ili samo mutis vodu gde god stignes? :lol:

Svadjam se sa svima jer jos nisu uznapredovali kao ti. :mrgreen:

U vecoj meri imam definisane stavove i iako ih ne naturam, da vise obracas paznju na ono sto drugi pisu, a manje na svoje "lekcije" razumeo bi ih. :)

Kad se neko svadja sa svima, onda je obicno problem u njemu, a ne u drugima. :lol:

Cenovnici za krstenje i slicne stvari postoji. Zato mi ne pada na pamet da krstim dete. Traziti novac za krstenje, pa to se kosi sa svakim principom hriscanstva. Zamislite kakav bi Jovan napravio posao da se toga setio. Sramota.

Znam da i svestenici trebaju da zive pristojno, a nisu se vekovima napljackali kao katolicka crkva, pa da mogu da zive od "rente", ali postoje i drugi nacini da vernici pomazu svestenike i da crkva dobija novac.

Moze se drugacije, ali ne zele i samo srpska sloga trpi zbog toga.
Имаш стотине Православних манастира где ће ти бесплатно КРСТИТИ дете...ово је јако глуп разлог.

А ако желиш дођу у БЛ, имаш бесплатно КРШТЕЊЕ!

Ako gledaš sasvim površno, taj citat govori o nepristrasnosti, ali ako malo bolje razmisliš videćeš da u suštini baš govori o žrtvovanju kao preduslovu da bi bio istinski dobar (i iskren).
Ne, ne govori o zrtvovanju, to je mozda slika koju si stekao posmatrajuci samo taj pasus, ali u celosti, taoizam naglasava da osoba treba da bude "ista" u svim situacijama, gubis pare, ne uzbudjujes se, dobijas pare, ne uzbudjujes se, kad si takav tvoje emocije ne uticu na tvoje procenjivanje ljudi, pa mozes da budes iskren prema svima. :)
Dalje, čini mi se da sreća ipak ima veze sa dobrotom. Teško da neko može biti dobar čovek, a činiti druge nesrećnim?
U svakom slucaju redje, medjutim ponekad je potrebno nekoga ograniciti za njegovo dobro, sto ta osoba svakako nece shvatiti kao cin dobrote.
Treće, slažem se da je dobrota relativan pojam, i da nekome možeš učiniti dobro na štetu nekog trećeg, ali tu na scenu stupa razum i procena koja je odluka bolja. Dobar čovek će se uvek truditi da učini što manje štete.

Da sa ovim mogu da se slozim. Mada bi i ovo manje stete, bilo reltivan pojam. :(

пример: однос Православне Цркве према постојању ванземаљских облика живота
став: не знамо да ли (не)постоје. немамо довољно информација
Pa dobro, hajde ovako: obeleži mi na skali od 0 do 1 verovatnoću njihovog postojanja baziranu na konkretnim dokazima i njihovom interakcijom sa čovečanstvom

0 - nema validnih dokaza da postoje, leteći tanjiiri su deo američkog hladnoratovskog folklora
.
.
.
1 - naravno da postoje i da nas svakodnevno posećuju, inače - moja žena je vanzemaljac.

Na toj skali ja sam negde blizu 0,0000001... a gde je tu SPC?

Pa dobro, hajde ovako: obeleži mi na skali od 0 do 1 verovatnoću njihovog postojanja baziranu na konkretnim dokazima i njihovom interakcijom sa čovečanstvom

0 - nema validnih dokaza da postoje, leteći tanjiiri su deo američkog hladnoratovskog folklora
.
.
.
1 - naravno da postoje i da nas svakodnevno posećuju, inače - moja žena je vanzemaljac.

Na toj skali ja sam negde blizu 0,0000001... a gde je tu SPC?

P(postojanje vanzemaljskog oblika života) = n/a :lol:

Pravoslavna Crkva za sada ne traga za dokazima za/protiv postojanja vanzemaljaca. Zašto?
1) Nije od značaja za spasenje ljudi
2) Čak i da dođe do nedvosmislenog dokaza njihovog postojanja, nije prioritet.

PRIORITET Srpske Pravoslavne Crkve: stavljanje sveštenicima i vernicima (naročito "prozilotima") do znanja značaja i afirmacija Liturgije i Svetog Pričešća, kao i deklerikalizovanje Crkve (u smislu, sveštenici su tu zbog naroda, a ne narod zbog sveštenika)

Poslednja izmena:
P(postojanje vanzemaljskog oblika života) = n/a :lol:

Pravoslavna Crkva za sada ne traga za dokazima za/protiv postojanja vanzemaljaca. Zašto?
1) Nije od značaja za spasenje ljudi

nije od znacaja za spasenje ljudi ali jeste za spasenje/odrzavanje crkvene dogme pa zato i ne trazi (a i da trazi tesko da bi izmolila dokaze na misama/liturgijama - za tako nesto treba podvrnuti rukave i zagrejati 'stolicu')

2) Čak i da dođe do nedvosmislenog dokaza njihovog postojanja, nije prioritet.

prioritet je nedolazenje do takvih dokaza iz prethodno pojasnjenog razloga.

zamisli da je bog stvorio i male zelene a njih nema u bibliji sto znaci da ne postoje a oni se ipak pojave???
da nisu oni stvoreni -1 dana ili mozda 8-og (u ponedeljak)?
to bi znacilo da je biblija netacna pa onda i onaj ionako smesan cirkularni argument pada u vodu...

nije od znacaja za spasenje ljudi ali jeste za spasenje/odrzavanje crkvene dogme pa zato i ne trazi (a i da trazi tesko da bi izmolila dokaze na misama/liturgijama - za tako nesto treba podvrnuti rukave i zagrejati 'stolicu')
па, добро, ето ти, пошто ниси на "misama/liturgijama" имаш довољно времена да "podvrnuti rukave i zagrejati 'stolicu'", па кад нешто буде било, а ти јави. немој да ме овако верски опијеног, оставиш у тмини незнања :lol:

prioritet je nedolazenje do takvih dokaza iz prethodno pojasnjenog razloga.
твој закључак изведен на погрешним премисама.

zamisli da je bog stvorio i male zelene a njih nema u bibliji sto znaci da ne postoje a oni se ipak pojave???
da nisu oni stvoreni -1 dana ili mozda 8-og (u ponedeljak)?
to bi znacilo da je biblija netacna pa onda i onaj ionako smesan cirkularni argument pada u vodu...
рецимо, желим да припремим пореску пријаву ПП ПДВ, па читам Закон о ПДВ и одговарајући правилник. брљам нешто по фијокама и наиђем на стару ПП ПДПО пријаву и кажем себи: "Ух, бре .... што ниси видео у Закону о ПДВ да ли је обавезно да подносиш и ПП ПДПО пријаву". И онда читам Закон о ПДВ и све повезане правилнике и дођем до генијалног закључка: "Еурека! Закон о ПДВ није добар! Он се уопште не бави порезима по одбитку на камате, дивиденде, уделе у добити, ауторске накнаде, као и накнаде за закуп покретне и непокретне имовине"

па, добро, ето ти, пошто ниси на "misama/liturgijama" имаш довољно времена да "podvrnuti rukave i zagrejati 'stolicu'", па кад нешто буде било, а ти јави. немој да ме овако верски опијеног, оставиш у тмини незнања :lol:

ja nemam vremena ni motiva da se bavim zelembacima...ako naletim na nesto usput naravno, javljam. meni zelembaci ne drmaju strategiju.

твој закључак изведен на погрешним премисама.

ok ja mislim da je sve u ponudi i potraznji. ako se pokaze da tvoj prasak za ves nije prosao sve testove, odose musterije na drugu ambalazu koja 'jeste'...zato je bitno 'prikriti nedostatke'..zar ne? bar to tako ide u biznisu inace ne bi bilo malih fontova

рецимо, желим да припремим пореску пријаву ПП ПДВ, па читам Закон о ПДВ и одговарајући правилник. брљам нешто по фијокама и наиђем на стару ПП ПДПО пријаву и кажем себи: "Ух, бре .... што ниси видео у Закону о ПДВ да ли је обавезно да подносиш и ПП ПДПО пријаву". И онда читам Закон о ПДВ и све повезане правилнике и дођем до генијалног закључка: "Еурека! Закон о ПДВ није добар! Он се уопште не бави порезима по одбитку на камате, дивиденде, уделе у добити, ауторске накнаде, као и накнаде за закуп покретне и непокретне имовине"

zakone o pdv-u su osmlili smrtnici tako da nije za ocekivati da bude savrsen...biblija s'druge strane su Njegove reci (nadahne coveka i sapne mu sta da napise)...nemoguce je da On pogresi i ostane nedorecen/neprecizan...

Prilozi

• 20531_582847568584_194308700_33744108_6775505_n.jpg
    20531_582847568584_194308700_33744108_6775505_n.jpg
    35,5 KB · Pregleda: 12
ja nemam vremena ni motiva da se bavim zelembacima...ako naletim na nesto usput naravno, javljam. meni zelembaci ne drmaju strategiju.
па, не дрмају стратегију ни мојој вери. :cool:

zakone o pdv-u su osmlili smrtnici tako da nije za ocekivati da bude savrsen...biblija s'druge strane su Njegove reci (nadahne coveka i sapne mu sta da napise)...nemoguce je da On pogresi i ostane nedorecen/neprecizan...
Поента моје параболе:
У Закону о ПДВ и пратећим подзаконским актима, обвезник пореза на додату вредност наћиће оно што му је потребно у вези регулисања обавезе по основу пореза на додату вредност. Па сад ти мало пресликај закључак.

па, не дрмају стратегију ни мојој вери. :cool:

tvoju veru mozda ne drmaju ali politiku i strategiju 'firme' itekako.

Поента моје параболе:
У Закону о ПДВ и пратећим подзаконским актима, обвезник пореза на додату вредност наћиће оно што му је потребно у вези регулисања обавезе по основу пореза на додату вредност. Па сад ти мало пресликај закључак.

znaci ipak postoji odeljak o malim zelenim? :eek:

ili...si mislio na neku pricu koja se moze shvatiti/protumaciti na nacin koji odgovara svetim stolicama, gradjevinskim firmama itd itd... :andjeo:

The Pope calls together all of his bishops and he says, “I
have some good news and I have some bad news. The good news is that KFC is
going to donate $100 million to the Vatican.”

The bishops rejoice at the news.Then one asks about the bad news. The Pope
replies, “The bad news is that we lost the Wonder Bread account.”

Pa...moze da prodje...'Give us this day our daily hot wings and crispy strips...'

Kakve veze imaju vanzemljaci sa PDV-om...

Hteo da te navedem da shvatiš da, ukoliko nešto postoji sa jaaaako malom verovatnoćom (kao što su vanzemaljci, ovde i među nama) - mi možemo da kažemo da, što se nas tiče, oni de facto ne postoje.

A ako postoje negde tamo, milijardu svetlosnih godina od nas, pa s njima svakako ne možemo da uspostavimo kontakt zbog fizičkih ograničenja, onda opet možemo da kažemo da de facto ne postoje.

Kakve veze imaju vanzemljaci sa PDV-om...
.

Како не капирате, људи?
Дризт тврди да доказ о постојању ванземљака (постојање пореза по одбитку) значи да Свето Писмо (Закон о ПДВ) није тачан зато што о ванземљацима не говори ("Закон о ПДВ није добар јер не говори о порезу по одбитку").

Свето писмо говори о Божијој улози у стварању човека (не начињите овде тему о томе). О стварању других разумних бића не каже ништа. Из тога можемо закључити две ствари:
- или их Бог није ни стварао
- или их је створио, али по Свом Промислу сматра да нам сазнање о томе, до сада, не представља неку значајну корист.

А додатно и то што си ти, Сизифе, рекао у наставку.

Kopti se ne obrezuju, bar koliko je meni poznato.
Etiopski hriscani, da, zato sto je to deo njihove tradicije. Smatraju da su u krvnom srodstvu sa Jevrejima.

Kopti se ne obrezuju? Zaista?
Uh, onda sam pogrešio. :rumenko:
Idem da pročačkam po netu.

Pa da si rekao da ateizam nije potreban da bi neko bio dobar čovek, složio bih se 100%. Međutim, sa ovom pretpostavkom kako je napisana ne mogu, jer mora biti izmenjena da bi bila tačna: ateizam nije dovoljan, ali je potreban uslov, jer teizam (kao suprotnost od ateizma) podrazumeva bar jednu neracionalnu odluku - a to je vera u bogove.

Da bi to mogao da tvrdiš morao bi prvo da dokažeš da je u pitanju neracionalna odluka.
Ja zaista ne vidim kako bi to mogao da uradiš. :confused:
Dalje, u kontekstu date izjave, ateizam se posmatra kao donošenje isključivo racionalnih odluka, a znamo da to nije tačno. Drugim rečima, omanuo si kod kvantifikatora. :bye:

Како не капирате, људи?
Дризт тврди да доказ о постојању ванземљака (постојање пореза по одбитку) значи да Свето Писмо (Закон о ПДВ) није тачан зато што о ванземљацима не говори ("Закон о ПДВ није добар јер не говори о порезу по одбитку").

Свето писмо говори о Божијој улози у стварању човека (не начињите овде тему о томе). О стварању других разумних бића не каже ништа. Из тога можемо закључити две ствари:
- или их Бог није ни стварао
- или их је створио, али по Свом Промислу сматра да нам сазнање о томе, до сада, не представља неку значајну корист.

А додатно и то што си ти, Сизифе, рекао у наставку.

ne govori samo o stvaranju coveka...video si slicicu...bilo je i zataskavanja...;)
zar ti ne smeta sopstveni stav da neko odlucuje o tome sta treba da znas a sta ne?

a ta 'smatranja' finansiras upravo ti i slicni tebi...

Kopti se ne obrezuju, bar koliko je meni poznato.

Bacio sam pogled na net:
The Coptic Christians in Egypt and the Ethiopian Orthodox Christians— two of the oldest surviving forms of Christianity— retain many of the features of early Christianity, including male circumcision. Circumcision is not prescribed in other forms of Christianity. In the New Testament, St. Paul wrote: "in Christ Jesus neither circumcision nor uncircumcision count for anything" (Galatians 5:6) and a Papal Bull issued in 1442 by the Roman Catholic Church stated that male circumcision was unnecessary: “Therefore it strictly orders all who glory in the name of Christian, not to practise circumcision either before or after baptism, since whether or not they place their hope in it, it cannot possibly be observed without loss of eternal salvation,” it stated. Focus group discussions on male circumcision in sub-Saharan Africa found no clear consensus on compatibility of male circumcision with Christian beliefs. Some Christian churches in South Africa oppose the practice, viewing it as a pagan ritual, while others, including the Nomiya church in Kenya, require circumcision for membership and participants in focus group discussions in Zambia and Malawi mentioned similar beliefs that Christians should practice circumcision since Jesus was circumcised and the Bible teaches the practice.

Male Circumcision: context, criteria and culture (Part 1), Joint United Nations Programme on HIV/AIDS, February 26, 2007.

izvor:
http://www.unaids.org/en/KnowledgeCentre/Resources/FeatureStories/archive/2007/20070226_MC_pt1.asp

"The decision that Christians need not practice circumcision is recorded in Acts 15; there was never, however, a prohibition of circumcision, and it is practiced by Coptic Christians.", The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition, 2001-05.

Ovde piše da se Koptski hrišćani obrezuju. :think:

Bacio sam pogled na net:
Ovde piše da se Koptski hrišćani obrezuju. :think:
Pohvala za trud. Moja greska. U dosadasnjem bavljenju Koptima nisam naisao na njihovo isticanje znacaja obrezivanja. Da sam se bavio obicajem obrezivanja kod raznih naroda, onda bih verovatno dosao do tog zakljucka. Posto me kod Kopta zanimaju druge bogoslovske i ostale crkvene stvare, taj deo o obrezivanju nisam otkrio.

p.s. mada, treba imati u vidu cinjenicu da je Etiopska PRavoslavna Tevahedo Crkva do sredine 20 veka bila deo Koptske Pravoslavne Crkve, te da su se mnogi njeni obicaji oznacavali kao koptski, pa je za određene stvari dolazilo do zabune u pogledu toga da li se odnosi na Kopte kao autohtoni narod Egipta ili na Kopte kao pripadnike nehalkidonske Aleksandrijske Patrijarsije (koja je obuhvatala i Etiopljane i Eritrejce).

Poslednja izmena:
Da bi to mogao da tvrdiš morao bi prvo da dokažeš da je u pitanju neracionalna odluka.
Ja zaista ne vidim kako bi to mogao da uradiš. :confused:
Nema potrebe da radim ponovo ono što su drugi već briljantno uradili:

Atheism: The Case Against God ~ George H. Smith, Prometheus Books; 1st Paperback Ed edition (June 1980)

There's nothing you can do that can't be done.
Nothing you can sing that can't be sung.
Nothing you can say but you can learn how to play the game
It's easy
.

Ja nisam vernik. Možda (tačnije, sigurno) ne znam dovoljno o verama koje vladaju u svetu, ali mogu da kažem za pravoslavlje da je, u osnovi, vera koju treba poštovati, jer ne ugrožava prava drugih ljudi, odnosno onih koji ne veruju ili su druge vere, te ljude koji veruju, po svojoj osnovi, čini boljim ljudima.

Ipak, iako problem nije u veri, ljudi su jednostavno takvi (pa i oni "Božji") da od svega mogu da naprave dobar posao, da mogu dobro da zarade na tuđoj muci.

Pitam se da li iskrenim vernicima smeta što samo malo fali da se po crkvama izlepe cenovnici za "usluge" (ili bez navodnika?).

Meni to jako smeta, iako nisam vernik. Jednostavno, ono materijalno je zavladalo i onima koji posreduju između ljudi i Boga, u težnji da, navodno, razviju ono duhovno u njima. :confused: Još veći problem je to što cene tih usluga nisu uopšte naivne. Možda cenovnik ne bi ni bio problem da su cene simbolične (premda sam cenovnik nema nikakvog smisla).

Zato se, isto tako, pitam, da li sveštenici, koji tarifiraju usluge u crkvi, uopšte veruju u Boga? Možda veruju da im je sam Bog poslao cenovnik? :think:

Moje je mišljenje da ili ne veruju ili su u dilemi, ali da iskreno veruju, ovo se ne bi dešavalo.
(izuzeci uvek postoje, naravno).

Želim da čujem stav vernika o ovome. Da li postoji način na koji ovo može da se opravda (mada sumnjam)?

P.S. Verovatno ima sličnih tema, ali nisam uspeo da nađem.

Ja verujem u Boga i u Bibliju i nigde nisam citala, u Bibliji, tako nesto.

Onaj koji veruje, treba da misli ovako : ako je Bog bio sposoban da sve stvori onda Mu nije tesko sapnuti verniku da dadne para Popu za sluzbu da moze crkva da funkcionise.:telefon:

Ja verujem u Boga i u Bibliju i nigde nisam citala, u Bibliji, tako nesto.

Onaj koji veruje, treba da misli ovako : ako je Bog bio sposoban da sve stvori onda Mu nije tesko sapnuti verniku da dadne para Popu za sluzbu da moze crkva da funkcionise.:telefon:

Možda mu šapće preko popa. Samo, u tom slučaju, ili je pop loše razumeo ili On ne zna kak'a je situacija kod nas.

Citam ja ove postove pa se nesto mislim, crkva mu dodje ko prodavnica izgleda :confused:
negde skuplje ne gde jeftinije a negde ima i za dz :dontunderstand:
Nisam nesto upucena ali evo moja nana je bila veliki vernik, ono - Bog i Kralj :)
E sad znam da je pop za opelo ispred kuce trazio 50 e, pa jos za nesto 50 e, ali bilo je i jos nesto na groblju, pa treci dan, pa jos neki dan...
U svakom slucaju ispade da je popu otislo isto novca koliko i za celu sahranu :confused:
a sada ima i neka moda da se umesto cetrdesetodnevnog pomena ili godisnjice, nemojte mi verovati cega tacno, daje prilog crkvi, i to je uobicajeno od 300 e pa na gore, barem ovde kod mene.

Citam ja ove postove pa se nesto mislim, crkva mu dodje ko prodavnica izgleda :confused:
negde skuplje ne gde jeftinije a negde ima i za dz :dontunderstand:
Nisam nesto upucena ali evo moja nana je bila veliki vernik, ono - Bog i Kralj :)
E sad znam da je pop za opelo ispred kuce trazio 50 e, pa jos za nesto 50 e, ali bilo je i jos nesto na groblju, pa treci dan, pa jos neki dan...
U svakom slucaju ispade da je popu otislo isto novca koliko i za celu sahranu :confused:
a sada ima i neka moda da se umesto cetrdesetodnevnog pomena ili godisnjice, nemojte mi verovati cega tacno, daje prilog crkvi, i to je uobicajeno od 300 e pa na gore, barem ovde kod mene.

da nisi ti na dedinju pa da im je tolika tarifa?
pa toliko ni rammstein ne naplacuje po osobi...
ah, da, da...rammstein radi tezge na veliko...
vasi popovi bash bash deru...a arenu nikada ne bi napunili...
ili se pobunite ili menjajte religiju...danas je pristojna ponuda avramskih religija u srbiji (pretpostavljam da bi pravoslavci ipak odabrali neku slicnu) mada, ne zna se da li se ijedan 'serviser' neke religije odazvao na poziv preko crvene ,'oce nas', linije...
servis ko servis...

stvarno su dosli poslednji dani...

Ко није верник , шта иам да се меша.
Као што мене боли уво за оне који су годинама плаћали чланарину и губили време разглабајући директиве на састанцима СКЈ.

Back