Cenovnik Božji

• Začetnik teme Začetnik teme Appel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nemojte da me pogrešno shvatite, nemam taj fazon da oživljam svoje teme bez potrebe. Samo hoću da ukažem na jednu interesantnu grupu na Facebook-u:

"svi koji su za uvodjenje fiskalnih kasa u crkvama!!!"

:)

Иа сам пре за корисничку групу ''сви који су за напуштање СПЦ због гажења канонских одредби и екуменизма.

jeste.ali iz sela odakle sam ja na ikoni se nakupi 50-100 din.nedeljno.kako onda crkva da funkcionise i taj svestenik?

pekmez/sir/slanna..ne znam sta uspeva u selu...ne verujem da bi popa pevao da mu se ne isplati...samo od vere se ne zivi...mora i da se zapeva...

a slave/sahrane/krstenja/vencanja...?

koja je ikona pitanju? mozda da postavi neku drugu?

Православље и верност ономе што су нам Свети Оци и апостоли и Свети Сава оставили да чувамо као ону праву и неискварену Хришћанску веру.
Mislim da nisi razumeo moje pitanje... ekumenizam kao pokret nije inherentan samo pravoslavnim hrišćanskim denominacijama, stoga me interesuje kako se globalno naziva stav protivljenja ekumenizmu (nevezano za specifičnu denominaciju, jel'te)

Nemojte da me pogrešno shvatite, nemam taj fazon da oživljam svoje teme bez potrebe. Samo hoću da ukažem na jednu interesantnu grupu na Facebook-u:

"svi koji su za uvodjenje fiskalnih kasa u crkvama!!!"

:)
po Mateju...
"7 A hodeći propovedajte i govorite da se približilo carstvo nebesko. 8 Bolesne lečite, mrtve dižite, gubave čistite, demone izgonite; zabadava dobiste, zabadava dajite. 9 Ne pribavljajte zlata, ni srebra, ni bakra u svoje pojaseve, 10 ni torbe na put, ni dve haljine, ni obuće, niti štapa; jer je radnik dostojan svoje hrane."
sta vise reci....

Mislim da nisi razumeo moje pitanje... ekumenizam kao pokret nije inherentan samo pravoslavnim hrišćanskim denominacijama, stoga me interesuje kako se globalno naziva stav protivljenja ekumenizmu (nevezano za specifičnu denominaciju, jel'te)

То неможе да се тако поједностављује.Неможеш сва веровања и култове да стављаш у раван са православним хришћанством.Па ни да стављаш одбојност одређених верских култова и слично са Истински Православљем.

O državnom trošku. :confused:
tesko,svaka crkvena opstina se finansira iz sopstvenih sredstava.naime sav prihod od krstenja,vencanja,kojih ih je inace malo po selima,se sliva u kasu crkvene opstine.E iz te kase se placa eparhijski razrez,pio za svestenika,koji se obracunava njima,svestenicima,kao da im je plata 45000,a nije.Takodje se vrsi nabavka sveca i dr.potrepstina za parohijsku crkvu.Tek na kraju ako sta ostane u toj kasi se isplati plata svesteniku koja je 25000 din.Ovo znam iz pouzdanih izvora jer sam sam clan crkvenog odbora u mom selu.Od drzave nismo nikad nista dobili.To su predasude kod ljudi koji ne poznaju kako crkva funkcionise iznutra.Mnogi misle da svestenici primaju platu od te iste drzave ali to nazalost nije tacno.Kamo lepe srece.Sta je tu je,mozda jednoga dana se nesto promeni pa ce biti manje prica na ovu temu.Ne kazem da ima losih primera,ali ne treba stvari generalizovati.Mnogo vise je suprotnih primera.Evo kod nas krstenje je dobrovoljno,vencanje isto,kao i osvecenje vodice.Znaci koliko ko da.Nemojte se ugledati na nekoliko primera i odricati se vere.Svako ce za svoje greske odgovarati.

tesko,svaka crkvena opstina se finansira iz sopstvenih sredstava.naime sav prihod od krstenja,vencanja,kojih ih je inace malo po selima,se sliva u kasu crkvene opstine.E iz te kase se placa eparhijski razrez,pio za svestenika,koji se obracunava njima,svestenicima,kao da im je plata 45000,a nije.Takodje se vrsi nabavka sveca i dr.potrepstina za parohijsku crkvu.Tek na kraju ako sta ostane u toj kasi se isplati plata svesteniku koja je 25000 din.Ovo znam iz pouzdanih izvora jer sam sam clan crkvenog odbora u mom selu.Od drzave nismo nikad nista dobili.To su predasude kod ljudi koji ne poznaju kako crkva funkcionise iznutra.Mnogi misle da svestenici primaju platu od te iste drzave ali to nazalost nije tacno.Kamo lepe srece.Sta je tu je,mozda jednoga dana se nesto promeni pa ce biti manje prica na ovu temu.Ne kazem da ima losih primera,ali ne treba stvari generalizovati.Mnogo vise je suprotnih primera.Evo kod nas krstenje je dobrovoljno,vencanje isto,kao i osvecenje vodice.Znaci koliko ko da.Nemojte se ugledati na nekoliko primera i odricati se vere.Svako ce za svoje greske odgovarati.

bas zbog ove poslednje recenice, boldovane pretnje, mi i smetaju avramske religije...
plasite ljude i urezujete im strahoveru od malih nogu...
ljudi mogu biti civilizovani, razumni i saosecajni i bez nametnutog im
verovanja u vaseg avramskog boga.

kao i u svakoj profesiji i u vasoj ima postenih i kvarnih LJUDI (mnogo je onih koji sebe smatraju bogomdanim). vera bi trebalo da bude stvar izbora a ne nameta preko pretnji.
da, to je ste pretnja iako bi neko pomislio da je to 'savet'.

ok, lepo je cuti da ima mesta gde se za krstenja/vencanje/sahrane ne trazi novac vec se prima na dobrovoljnoj bazi.

'Fala kolega, to je upravo ono što sam pitao! :ok:
Tek na kraju ako sta ostane u toj kasi se isplati plata svesteniku koja je 25000 din.
Ali sigurno postoji mogućnost da nečasni sveštenici deo novca koji dobiju zadrže za sebe, i ne prijave ga crkvenoj opštini. Mobilne fiskalne kase bi rešile ovaj problem, i samim tim crkvena opština dobijala bi više para, a plate sveštenika bi bile veće. Gledajte to sa pozitivne strane!
То неможе да се тако поједностављује.Неможеш сва веровања и култове да стављаш у раван са православним хришћанством.Па ни да стављаш одбојност одређених верских култова и слично са Истински Православљем.
Nemam pojma šta je istinsko pravoslavlje, pošto svaka verska denominacija za sebe tvrdi da je jedina ispravna - to je ona zlatna nit koja vas spaja. :)

Ne može biti dogma kad je možeš oboriti jednim prostim kontraprimerom... (imaj u vidu da pričam sa protivnikom ekumenizma, u kontekstu avramskih religija)

Reci mi koja to denominacija zvanično ne veruje da je jedina ispravna - živo me interesuje.

Svaka verska zajednica koja ne tvrdi da je jedina ispravna, a to je najveći deo paganskih religija. :bye:

Свака организација наплаћује чланарину.
Проблем су они који су повремени верници, којиам је пуно нпр. 500 дин за свећење водице, а толико дневно потроше за цигарете, или они који утуку пар хиљада вера за свадбу, а хоће венчање за Џ, а да их успут не брига како се та црква одржава, па не може тако рођаци...

А ви акакијевци добијате лову од Ватикана, а онда причате како је код вас све бесплатно.

Па нису све бесплатне ствари добре

Свака организација наплаћује чланарину.
Проблем су они који су повремени верници, којиам је пуно нпр. 500 дин за свећење водице, а толико дневно потроше за цигарете, или они који утуку пар хиљада вера за свадбу, а хоће венчање за Џ, а да их успут не брига како се та црква одржава, па не може тако рођаци...

А ви акакијевци добијате лову од Ватикана, а онда причате како је код вас све бесплатно.

Па нису све бесплатне ствари добре

mnooogo je 500 kinti za vodu...
pa cak i miskovic trazi manje kesa po litru...
valjalo bi proveriti cene vode na trzistu pre objavljivanja novog cenovnika...kriza itd...

Svaka verska zajednica koja ne tvrdi da je jedina ispravna, a to je najveći deo paganskih religija. :bye:
A koje je zvanično telo ili učenje paganskih religija koje može da se izjasni po ovom stavu "ispravnosti drugih religija"?

Na stranu to što su paganske religije sitna boranija u odnosu na broj vernika i uticaj avramskih religija.

A koje je zvanično telo ili učenje paganskih religija koje može da se izjasni po ovom stavu "ispravnosti drugih religija"?

Njihovo sveštenstvo i njihove svete knjige, učenja i praksa.

Na stranu to što su paganske religije sitna boranija u odnosu na broj vernika i uticaj avramskih religija.

Ma nije valjda... da vidimo po brojkama šta je tačno da sitna boranija.
Preko milijardu hinduista, preko 60 miliona šintoista, više miliona pripadnika raznih šamanskih i animističkih religija, itd., itd.
No, verovatno zato što si "Protiv dogmi i neznanja", to za tebe znači da oko petine čovečanstva nije bitno, a to što napišeš svaka religija nije bitno što se ne odnosi na veliki broj religija i njihovih vernika.
Koliko ja vidim, braniš ateističku dogmu da su sve religije iste. :think:

А јел тебе неплаши чињеница да ће твој живот да прође и да ћеш да изгубиш све оно у шта си веровао односно ове привремене ствари и животне идале који су везани за овај живот?
Njihovo sveštenstvo i njihove svete knjige, učenja i praksa.

Ma nije valjda... da vidimo po brojkama šta je tačno da sitna boranija.
Preko milijardu hinduista, preko 60 miliona šintoista, više miliona pripadnika raznih šamanskih i animističkih religija, itd., itd.
No, verovatno zato što si "Protiv dogmi i neznanja", to za tebe znači da oko petine čovečanstva nije bitno, a to što napišeš svaka religija nije bitno što se ne odnosi na veliki broj religija i njihovih vernika.

То је климава догма.:sad2:

Ma nije valjda... da vidimo po brojkama šta je tačno da sitna boranija. Preko milijardu hinduista, preko 60 miliona šintoista...
Opet ignorišeš onu polovinu rečenice koja ti ne odgovara... lepo sam naglasio da pričam sa pripadnikom avramske religije, u kontekstu avramskih religija, svaka denominacija tvrdi da je ona prava, a ima ih koliko ti duša ište. Može biti da hinduisti tvrde da je njihov put ravnopravan budističkom, ali to u kontekstu avramskih religija i mog razgovora sa Samsonom i nije preterano bitno, on zna dobro na šta sam mislio, za razliku od tebe koji često omaneš.
Deder proveri još jednom, i daj mi link na post u kom sam eksplicitno rekao da su "sve religije iste"... inače je tvoj argument istinski Straw Man.
А јел тебе неплаши чињеница да ће твој живот да прође и да ћеш да изгубиш све оно у шта си веровао односно ове привремене ствари и животне идале који су везани за овај живот?
Ne plaši me, zašto bi me plašilo nešto što ne mogu izbeći? (kao ni bilo ko drugi) Smrt će jednako da bude neprijatna kao i onaj period pre nego što sam se rodio, a to nije bilo mnogo strašno.
То је климава догма.:sad2:
Ti si prvi koji je rekao da je samo pravoslavni put istinit, oko toga je i počela ova rasprava.

Ne plaši me, zašto bi me plašilo nešto što ne mogu izbeći? (kao ni bilo ko drugi) Smrt će jednako da bude neprijatna kao i onaj period pre nego što sam se rodio, a to nije bilo mnogo strašno.
Зато што неверујеш у живот после смрт и самим тим претпостављам да ако се рецимо све изјалови што си радио цео живот онда нема утехе.

Back