Cena uspeha

meni to zvuči kao neuspela poslovica.
ako imaš uspeha (mada je relativno šta to tačno znači)
pretpostavka je da nisi glup pa je logično
da filtriraš s kim ćeš se prijateljiti.
one što te mrze iz daleka ko hebe

a ovo drugo
kad nisi uspešan (mada je relativno šta to tačno znači)
nisi zanimljiv nikom pa je pitanje ko bi sa luzerom uopšte i hteo da se druži

saglasna sam sa tobom
zato mi ovaj uvodni post uopste nije logican, ali kapiram da ljudi uglavnom pod uspehom podrazumevaju uspeh u drustvenom i materijalnom smislu

Уводни пост је натегнута конструкција и нема везе са реалношћу.

Цена успеха? Зар несрећом морамо плаћати нешто и сматрати то успехом?

Hmmm, moram priznati da nisam ocekivao ovakve odgovore. Svaki uspeh prati adekvatno velika senka mrznje i zavisti. Sto je covek uspesniji, ima vise neprijatelja, a sve manje prijatelja, jer se uspeh ne prasta. To nije nategnuta konstrukcija i itekako ima veze sa realnoscu. Uopste ne kontam odakle takav odgovor.

Hmmm, moram priznati da nisam ocekivao ovakve odgovore. Svaki uspeh prati adekvatno velika senka mrznje i zavisti. Sto je covek uspesniji, ima vise neprijatelja, a sve manje prijatelja, jer se uspeh ne prasta. To nije nategnuta konstrukcija i itekako ima veze sa realnoscu. Uopste ne kontam odakle takav odgovor.
ovo vazi samo za arogantne ljude
kad osetis da neko ko je uspesan nije pri tom ni arogantan, ni sebican, toga nema

postoje predrasude da su uspesni ljudi (najcesce) nadobudni egoisti koji gaze preko leseva, a da su siromasni ljudi dobri
nijedno od ovih misljenja ne mora da bude tacno
moze se biti uspesan, a pri tom plemenit covek i dobrotvor, kao sto necije siromastvo moze da bude i odraz nesposobnosti ili lenjosti, i ne mora da ima u sebi nista plemenito

nista gluplje od predrasuda
dajte ljudima sansu da pokazu sta jesu, a sta nisu

- - - - - - - - - -

i dalje nismo dobili odgovor sta je uspeh (u smislu u kome ga ti shvatas) da bismo znali o cemu tacno diskutujemo

Koliko je tacna izreka da "Mozes biti uspesan i imati neprijatelje, ili biti neuspesan i imati prijatelje"? Koja je cena uspeha po bilo kom pitanju?
Uspešne žene stiću mnogo manje neprijatelja,čak stiću vise prijatelja (:per:) kad postignu uspehe I zato te ove forumašice (srednje uspešne ili neuspešne?) I
ne razumeju...Čak im tvoje pitanje čudno!:mrgreen:
A u stvari je pitanje namenjeno uspešnim muškarcima.
A nas prate zavist I ne retko zloba!
Lepo se vidi na njima da ih boli što si uspešan!
A I što bi ih to radovalo?
Ima rešenje I ono je kompromis ,a ne pljuckanje na sirotinju:počneš nalaziti prijatelje među uspešnima I među kojima ima zavidnih,
ali kad se pootvaraju karte I to malo zavisti nestaje...Tako nastaje elita! Ybg,a s ovim drugarima iz detinjstva I mladosti sve ređe jer
smara da te stalno sumnjiče u pogledu poštenja I dobronamernosti.

O da ...Uspešne žemske su mnogo ređe I emancipacija čini svoje-I one luzerke vole da vide uspešnu žemsku I da se druže s njom,a I
bolje kriju svoju zavist...Doduše,uspešne I ušivaju u toj zavisti...Ma...ybš uspešne ženske...a I ja...:lol::per:

Uspešne žene stiću mnogo manje neprijatelja,čak stiću vise prijatelja (:per:) kad postignu uspehe I zato te ove forumašice (srednje uspešne ili neuspešne?) I
ne razumeju...Čak im tvoje pitanje čudno!:mrgreen:
A u stvari je pitanje namenjeno uspešnim muškarcima.
A nas prate zavist I ne retko zloba!
Lepo se vidi na njima da ih boli što si uspešan!
A I što bi ih to radovalo?
Ima rešenje I ono je kompromis ,a ne pljuckanje na sirotinju:počneš nalaziti prijatelje među uspešnima I među kojima ima zavidnih,
ali kad se pootvaraju karte I to malo zavisti nestaje...Tako nastaje elita! Ybg,a s ovim drugarima iz detinjstva I mladosti sve ređe jer
smara da te stalno sumnjiče u pogledu poštenja I dobronamernosti.

O da ...Uspešne žemske su mnogo ređe I emancipacija čini svoje-I one luzerke vole da vide uspešnu žemsku I da se druže s njom,a I
bolje kriju svoju zavist...Doduše,uspešne I ušivaju u toj zavisti...Ma...ybš uspešne ženske...a I ja...:lol::per:

Hoces reci da uspesne zenske sticu vise dobronamnernih muskih sponzorusica da vijaju oko njih koji usput imaju skrivenu agendu da se i prisljamce na njihov racun :per::zper: ?

Poslednja izmena:
i dalje nismo dobili odgovor sta je uspeh (u smislu u kome ga ti shvatas) da bismo znali o cemu tacno diskutujemo

Uspeh je kad ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali, kad izdrzimo sve probleme i saplitanja nogu na tom putu i kad ispoljimo svoju volju na okruzenje da bi zacrtane ciljeve ostvarili. Za uspeh su potrebne 2 stvari: ignorisanje i samopouzdanje. Dakle, verovanje u sebe i svoje sposobnosti i ignorisanje svih zluradih saplitanja koja nam se na tom putu desavaju (cija je namera ometanje ostvarivanja ciljeva, ili umanjenje vaznosti ostvarenih ciljeva), a najopasnija su ona saplitanja koja dolaze od bliskih osoba. Ljudi se, generalno, razlikuju po ciljevima i volji da te ciljeve ostvare. Ostvarivanjem ciljeva dolazi se do osecaja srece (kako vi to zovete - dusevni mir i blagostanje) i odredjenog statusa i moci. Uz uspeh (ili bilo sta sto se postigne, a odskace od proseka) ide zavist, tj agresija okoline. Negde u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama dolazi do znacajnijih razlika u ostvarenim ciljevima i postavljenim novim ciljevima, cime se pocinje graditi odredjena drustvena vertikala. Sto se na toj vertikali dogura vislje, igra se menja i udarci i saplitanja postaju sve perfidniji i prljaviji. S tim u vezi, okolina pokusava da smanji ovu vertikalnu razliku koja se pojavila bilo da tebe spusta, ili sebe uzdize. E, zato uspeh ima odredjenu cenu, a sto je veci, vise te udaraju.

Hoces reci da uspesne zenske sticu vise dobronamnernih muskih sponzorusica da vijaju oko njih koji usput imaju skrivenu agendu da se i prisljamce na njihov racun :per::zper: ?
:eek:S ti bre...?:lol:
Uspešna ženska primećuje isključivo uspešne I moćne muškarce-pederčiće,koliko znam ne mari...:mrgreen:
Dobro,ne kažem da ponekad ne proba I kojeg feminiziranog klempu,ali to joj se može oprostiti! Ybg,malo da se opusti
I anulira stress...Jadna...:manikir:
(Ove koje ja znam preferiraju prave fajtere :visoke,naočite,bistre I ležerne,a na momente vatrene,ali stamene...Najvažnije da su
poznati I moćni!:per::hahaha:)

Poenta cele price je da ne mozes da se igras na svoj nacin samo tako, da se udaljis od onih koji ti ne odgovaraju (apropo onoga - valjda znas sa kim ces se prijateljiti). Problem nije ekonomske prirode da se to ostvari, nego smeta upravo ono sto sam naveo - uspeh. Ne daju ti da uzivas u njemu. Pocnu te maltretirati, izazivati razlicite probleme, ogranicavati egzistenciju, maltretirati one koje volis, njima zagorcavati zivot, izoluju te... Spisak radnji na koje su ljudi spremni nema kraja. Sve u cilju da ti osmeh na licu zameni bes i mrznja. Zasto? Zato sto oni ne mogu da spavaju zbog onoga sto si ti postigao i sto se pored tvog uspeha sad odjednom osecaju jadno i bedno, jer znaju da ni priblizno ne mogu ostvariti, niti im je jasno kako si to ostvario. Ili ces da se vratis dole s njima, ili ce te poceti maltretirati da ti pokvare uzivanje u tome sto si postigao, a vrlo cesto se odluce na ovo drugo. Najcesce to rade oni kojima si okruzen, sa kojima si godinama izlazio, pio, provodio se... Kojima verujes i ne ocekujes od njih takvo zlo dostojno besnog kera lutalice. Njih najvise boli tvoj uspeh i tvoja odskocna daska. A posto su te dugo poznavali, znaju ujesti upravo tamo gde treba. Zato ljudi uspeh cesto kriju, boje se agresije gomile. Jednom kad se prodje kroz to, postane jasna svaka rec ovde napisana. Sto manje ljudi zna da si srecan, duze ces biti srecan.

Hmm, znas kako to ide.. Najopasniji rivali su nam oni koje smatramo prijateljima..

Prijatelji su neprijatelji koji te jos nisu napali z:D

- - - - - - - - - -

Ne mora da znaci, ima ljudi koji tek kad se obogate postanu omiljeni,problem je sto 95% ljudi ima lose ponasanje pa kad "uspeju" to bude vidljivije 100 x..........

Cena uspeha je relativna kategorija, uostalom, kao i sam uspeh. Izrekom se teše oni koji osećaju da plaćaju previsoku cenu za nešto što nazivaju svojim uspehom.

Zanimljiv izbor reci. Mislis da je ova izreka nastala kao uteha? Mislis da nema veze sa istinom? Da je totalna glupost? Kako bi ti opisala uspeh i put do uspeha?

Evo ja cu da ponudim reci utehe Ive Andrica koji je izuzetno dobro (u prenesenom znacenju) opisao gornju izreku:

"Da bi se nekud stiglo i nešto postiglo, potrebno je u nas mnogo. Kao i svuda u svetu, možda i više. Pre svega treba proći, po dubokoj tami, kroz blatnjavo selo i čopor nevezanih pasa u njemu. Pa posle toga — ako šta ostane od tebe — sačekati jutro, pojaviti se tamo negde među ljudima, ispavanim, ornim za borbu i razgovor, i — biti takav kakvi su i oni i, po mogućnosti, jači i bolji od njih."

Mislim da je previše isključiva i jednostrana. A koliko vidim, i Andrić ostavlja prostor ispravnim ljudima nakon prolaska pored nevezanih pasa.
Rekla bih da kod uspešnog čoveka nevezani psi ne mogu biti osnovni utisak na putu do sopstvenog uspeha.
Uostalom, to ti je život - ima ih koji se bore i izlaze čitavi, ima i onih koji se ne bore, ili se polome, ili se ponovo sastave. Ima doraslih i nedosraslih za određeni put. Nije za svakoga isti scenario, zato i mislim da je (sopstveni) uspeh relativna kategorija.

Mislim da je previše isključiva i jednostrana. A koliko vidim, i Andrić ostavlja prostor ispravnim ljudima nakon prolaska pored nevezanih pasa.
Rekla bih da kod uspešnog čoveka nevezani psi ne mogu biti osnovni utisak na putu do sopstvenog uspeha.
Uostalom, to ti je život - ima ih koji se bore i izlaze čitavi, ima i onih koji se ne bore, ili se polome, ili se ponovo sastave. Ima doraslih i nedosraslih za određeni put. Nije za svakoga isti scenario, zato i mislim da je (sopstveni) uspeh relativna kategorija.

Jeste, ali nakon toga sledi ono "ako sta ostane od tebe", sto ukazuje na to koliko je agresija gomile ozbiljan otezavajuci faktor u celoj prici. Nije poenta u ispravnim ljudima, vec u onima koji su dovoljno jaki da izdrze sva ujedanja, otezavanja i spoticanja. Mozda je ta borba kod zena drugacija, ne znam. Na kraju, moram te pitati odakle kucas i cime se bavis?

Back