Cena ruskog gasa mora biti niža

toz972

Poznat
Poruka
8.376
Cena ruskog gasa mora biti niža
Tanjug – pre 17 minuta BEOGRAD - Cena gasa od 488 dolara za 1.000 kubika po kojoj Srbija kupuje gas iz Rusije je neprihvatljiva i ta cena mora da bude niža, izjavio je danas pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

"Cena gasa mora da ide na niže ili ne moramo da trošimo gas", rekao je Stanojević novinarima posle otvaranja konferenicije "Simens - dani nafte i gasa".

Stanojević je naveo da je prema prognozama Rojtersa cena ruskog gasa za Evropu oko 370 dolara za 1000 kubika. Engleska kupuje gas za čak 230 dolara za 1000 metara kubnih, dodao je Stanojević i zapitao se, da li privreda Srbije može da bude konkurentna sa privredama tih razvijenih zemalja koje plaćaju nižu cenu gasa.

Stanojević je naveo da je Srbija jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja nije sklopila ugovor o isporukama gasa za ovu godinu, istakavši da je to u nadležnosti Srbijagasa koji to treba da dogovori, a da država može samo da pomogne u tome a ne da kupuje i ugovara cenu gasa.

Pogađanje oko cene gasa je prepušteno gasnim kompaijama a ugovor se sklapa na godinu dana, precizirao je Stanojević. On je podsetio da je Srbija sa Rusijom potpisala okvirni sporazum o dugoročnim isporukama gasa na 10 godina kojima su garantovane količine od pet milijardi kubika gasa godišnje za našu zemlju.

Nama trenutno ne treba tih pet milijardi kubika jer trošimo 2,2 milijarde kubika gasa, ali će nam te količine biti potrebne ukoliko budemo gradili gasne elektrane za koje bi trebalo oko jednu milijardu kubika gasa, iako bi privreda počela pojačano da radi za šta bi trebalo od 200 do 300 miliona kubika.

Dodatne količine gasa od jedne milijarde bi Srbiji bile neophodne ako bi se gas koristio za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije i ako bi se izvršila gasifikacija juga Srbije, precizirao je Stanojević.

Mi plaćamo 488 dolara dok je cena za EU 370 dolara.Braćo mnogo je.

Cuo sam vise puta gundjanje u smislu da nam Madjari nesto skuplje naplacuju "cevarinu".
Било је више тема о цени гаса и мислим да је генеричка цена истог највише колико и за ЕУ, све остало је украјински и мађарски рекет и наравно промена возног парка у Србијагасу сваке године, плате енормне висине, упошљавање нових и све новијих кадрова...
Ја сам 2008. откачио с гасне мреже грејање и трошим секундарне сировине(шапурике, кукурузовину и сламу).
На гасу су само још шпорет у редовној и летњој кујни.

Било је више тема о цени гаса и мислим да је генеричка цена истог највише колико и за ЕУ, све остало је украјински и мађарски рекет и наравно промена возног парка у Србијагасу сваке године, плате енормне висине, упошљавање нових и све новијих кадрова...
Ја сам 2008. откачио с гасне мреже грејање и трошим секундарне сировине(шапурике, кукурузовину и сламу).
На гасу су само још шпорет у редовној и летњој кујни.

Onda da sacekamo 2015. godinu... U stvari tek 2016. cemo da imamo bilo kakvu korist. Juzni tok ce tek 1/4 da bude do kraja 2015. godine, jos 2/4 ce da budu do kraja 2016. a poslednja cetvrtina ce da bude krajem 2017. godine.
Pise na engleskoj verziji, na wikipediji, o Juznom toku. Na srpskoj verziji ne pise, naravno.

toz972:
Mi plaćamo $488 USD dok je cena za EU $370 USD za 1000 kubika.Braćo mnogo je.

Neko bi (kao sto to, uostalom, vecina Srba u Srbiji misli) rekao kako nas Braca Rusi ucenjuju, kako nas Zapad preko njih ucenjuje a Rusi zbog toga od Zapada dobijaju pogodnosti (opet svi mrze jadne i bedne Srbe), kako nas, sirocad, niko ne voli, kako smo opet na udaru masona, komunista, fasista EU ropstva, IV Rajha ankl sema i slicne trice i qucine... :think:

Istina je dosta drugacija. Nemacka ima 100x vecu privredu od Srbije, dakle trosi 100x vise industrijskog gasa od Srbije, i shodno narucenoj kolicini placa... Preskupih $230 USD za 1000 kubika, dok mi, Srbi, sa smesnim kolicinama placamo jeftinih $488 USD za 1000 kubika.

Ali ovo je tenzorska matematika za 99% Srba u Srbiji, tako da bih molio doticnih 99% da ovo ne pokusavaju da razumeju, nego da se dohvate (mate)motiqa u sake! :whistling:

_nobody_

Poslednja izmena:
Onda da sacekamo 2015. godinu... U stvari tek 2016. cemo da imamo bilo kakvu korist. Juzni tok ce tek 1/4 da bude do kraja 2015. godine, jos 2/4 ce da budu do kraja 2016. a poslednja cetvrtina ce da bude krajem 2017. godine.
Pise na engleskoj verziji, na wikipediji, o Juznom toku. Na srpskoj verziji ne pise, naravno.
Теби је то свеједно.
Ако мислиш да ће Србијагас смањити цену за потрошаче....:hahaha:

Nisu krivi Rusi već one neznalice, koje su sklapale ugovor.
Prvo se treba naučiti, kako se u svijetu trguje sa enerijom pa onda ići na pregovore i potpis.

Gas se prodaje tako da se cijene formiraju po Burzi (1*Arapska + 1* Njemačka + još malo nekih faktora) i kupuj.
Možeš količine zabukirati ili zakupiti sa stalnom cijenom (bez promena).
Kod svega je najvažnije, da moraš tačno predviđeti dinamiku potrošnje (dnevnu, mjesečnu, godišnju) kao i limite min ili max Sm3 na sat.

Sve što ne odgovara toj tvojoj zakupljenoj dinamici se plača iako gas uopšte nijesi dobio.

Ako je Srbija predviđela i to u ugovoru napisala da je godišnja potreba 5,5 miliona Sm3 a potroši samo 2,2, onda mora platiti svu razliku 5,5-2,2 =3,3 po cijeni koja je 70% ugovorom dogovorene.
Na ta način se ti cijena gasa poveća i do 3 puta.
Dakle, kriv je onaj koji je javio i zakupio nerealne i prevelike količine i zato je morao platiti sve što je u ugovoru dao kao potrebu iako toga nije dobio.

Upotreba gasovoda ili distribucijska mreža se posebno plaća i to nema veze sa cijenom samoga gasa. Cijene distribucije su određene međudržavnim dogovorima i svuda u EU su iste, obzirom na količinu, pritisak i dužinu cjevovoda. Ta trošak je obično 30% vrednosti gasa.

Tako se u svijetu radi i trguje za sve energente. Za električnu energiju su još strožiji kriterijumi naručivanja i isporuka.

E sad ako se o tim stvarima razgovara neki političar -ministar koji nema blage veze o tome i neće ni da se nauči, onda on misli, ma dajte vi nama rezervišite 3 puta više nego što trebamo - "za svaki slučaj" onda je sa tim povećao cijenu za 3 puta a da toga uopšte nije svjestan, dok ne dobije raču.

Slijedi kukanje na Ruse, Mađare, EU , .... a ustvari je krivo njegovo neznanje.
Neznanje se skupo plaća.

Теби је то свеједно.
Ако мислиш да ће Србијагас смањити цену за потрошаче....:hahaha:

Pa racunam da nam Crno more nece naplacivati nista, a da sami Bugari imaju kracu trasu nego Ukrajina i Madjarska zajedno. Ako je sadasnja cena tih 488, neka bude... 400, pa cu da budem zadovoljan. Mislim, zeleo bih ja samo 300, ali...

Nisu krivi Rusi već one neznalice, koje su sklapale ugovor.
Prvo se treba naučiti, kako se u svijetu trguje sa enerijom pa onda ići na pregovore i potpis.

Gas se prodaje tako da se cijene formiraju po Burzi (1*Arapska + 1* Njemačka + još malo nekih faktora) i kupuj.
Možeš količine zabukirati ili zakupiti sa stalnom cijenom (bez promena).
Kod svega je najvažnije, da moraš tačno predviđeti dinamiku potrošnje (dnevnu, mjesečnu, godišnju) kao i limite min ili max Sm3 na sat.

Sve što ne odgovara toj tvojoj zakupljenoj dinamici se plača iako gas uopšte nijesi dobio.

Ako je Srbija predviđela i to u ugovoru napisala da je godišnja potreba 5,5 miliona Sm3 a potroši samo 2,2, onda mora platiti svu razliku 5,5-2,2 =3,3 po cijeni koja je 70% ugovorom dogovorene.
Na ta način se ti cijena gasa poveća i do 3 puta.
Dakle, kriv je onaj koji je javio i zakupio nerealne i prevelike količine i zato je morao platiti sve što je u ugovoru dao kao potrebu iako toga nije dobio.

Upotreba gasovoda ili distribucijska mreža se posebno plaća i to nema veze sa cijenom samoga gasa. Cijene distribucije su određene međudržavnim dogovorima i svuda u EU su iste, obzirom na količinu, pritisak i dužinu cjevovoda. Ta trošak je obično 30% vrednosti gasa.

Tako se u svijetu radi i trguje za sve energente. Za električnu energiju su još strožiji kriterijumi naručivanja i isporuka.

E sad ako se o tim stvarima razgovara neki političar -ministar koji nema blage veze o tome i neće ni da se nauči, onda on misli, ma dajte vi nama rezervišite 3 puta više nego što trebamo - "za svaki slučaj" onda je sa tim povećao cijenu za 3 puta a da toga uopšte nije svjestan, dok ne dobije raču.

Neznanje se skupo plaća.
A ja naivan mislio da u bratskim odnosima nema berzi i velike dobiti.Kako smo mi njima bez berze prodali NIS skoro za džabe?

Srbijagas nije samostalan odredjivac cene koju naplacuje potrosacima u Srbiji.
Србијагас је јавно предузеће, а такви су недодирљиви као диносауруси у доба јуре.
Бтв најмање 1000 подобних из СПС-а запослило се у претходних преко 4 године у Галенику, а то је врло мрљава бројка спрам запослених у Србијагасу, о платама, возном парку и којечему другом да не диваним!

Pa racunam da nam Crno more nece naplacivati nista, a da sami Bugari imaju kracu trasu nego Ukrajina i Madjarska zajedno. Ako je sadasnja cena tih 488, neka bude... 400, pa cu da budem zadovoljan. Mislim, zeleo bih ja samo 300, ali...

Cijena u EU se kreće od 250-420.
To sve zavisi koliko si bio uspješan pri sklapanju ugovora i za koju variantu si se odlučio i koliko si bio tačan kod planiranja količina.

Neznanje se skupo plaća.

Marsh tamo... Tenkre! Ti ce mi kazesh da mi, Srbi, NE znamo!? Nas svi svi svi odreda mrze, jer smo mi pravdoljubivi narod i borimo se za Univerzalnu Pravdu i Beskonacnu Slobodu. Zato na nas svaki mason, komunista, fasista, amer, Nemac, vanzemaljac, pajac, gnjurac, klinac ostri qurac.... Jel jasno, ili treba da uqucavam eksere? :hahaha:

_nobody_

Back