Čemu danas služi škola?

louiskrstic

Domaćin
Poruka
3.215
Otvorim mail i nadjem ovo: http://www.diplomski-radovi.com/ . Kliknem na ponudjeni link i pitam se zar je moguće da se i tako nešto prodaje i kupuje?

Za mene je učenje bila ljubav. Izrada diplomskih zadovoljstvo sazrevanja ili krunisanja nečega u čemu sam se ostvarivao... Čemu danas služi škola ako kupite ocene, kupite diplomske? Kakvo zadovoljstvo i kakav osećaj sreće neko može imati ako od sebe ništa ni na kom životnom polju sebe ne ulaže i od sebe ništa ne daje nazad životu?
Rad u kući, u školi, na poslu i u zajednici čine da osetimo makar male trenutke sreće i zadovoljstva .. to je način kako sebe izgradjujemo i podižemo se u svesnije biće.

Kakvo je vaše vidjenje svega ovoga? Šta danas ostaje čoveku da vrednuje i gde i kako da ostvaruje svoj životni smisao?

Da li ovo kaže da danas najviše žive "Osobe X" kao u jednoj od ponudjenih tema za razgovor - sedi hlebu da te jedem?

Meni je još banalniji motiv onih koji se zaista trude da nešto nauče. Zato što su mahom vođeni idejom karijere, budućnosti, kasnijeg posla, a ne znanja samog. Odlični studenti, koji dosta rade, ali samo zarad kasnije perspektive. No dobro, ne možemo kriviti njih, takav je sistem vrednosti, a realnost zaista nameće standard koji iziskuje takve ciljeve.

ко и увек не служи ничему.

цитираћу бодријара

In searching at any price to wrench oneself from this mortal situation, from this mental anorexia of the university, the students do nothing but breathe energy again into an institution long since in a coma; it is forced survival, it is the medicine of desperation that is practiced today on both institutions and individuals, and that everywhere is the sign of the same incapacity to confront death. "One must push what is collapsing," said Nietzsche.

превод
у потрази да по сваку цену одвоји себе од ове смртне ситуације од менталне анорексије универзитета студенти не раде ништа осим што удишу енергију назад у институцију одвано у коми, то је принуђени опстанак, то је медицина очајања која је пракса данас у институцијама и индивидуама и која свуда јесте знак истог недостатка капацитета да се суочи са смрћу. "Један мора да гурне оно што се урушава" рекао је Ниче

укратко захеби школу ако радиш ишта што нема везе са медицином или тако неким позивом за шта ће те лиценцирати по цео дан, основа свега је знати а то можеш једино сам. Испрдци комунистичког образовног система ће ретко ако икад моћи да те науче чему иоле потребном а изгубићеш године и гомилу новца

Meni je još banalniji motiv onih koji se zaista trude da nešto nauče. Zato što su mahom vođeni idejom karijere, budućnosti, kasnijeg posla, a ne znanja samog. Odlični studenti, koji dosta rade, ali samo zarad kasnije perspektive. No dobro, ne možemo kriviti njih, takav je sistem vrednosti, a realnost zaista nameće standard koji iziskuje takve ciljeve.

A zašto ne bi i tako radili? Na ovom svetu zaista postoje oni koje ništa suštinski ne zanima, i koji sebi tu perspektivu postave kao cilj, što je opet dobro - ako uzmemo u obzir da ih ništa suštinski ne zanima. :) Generalno, na svakom fakultetu postoje dosadni predmeti, pa i beskorisni predmeti, pa se i oni opet moraju učiti kako bi se stekla diploma. I svaki posao, pre ili kasnije, može postati zamoran i dosadan. Treba istrajati, i truditi se, da bi se došlo do većeg nivoa.

PS. Sve to stoji za diplome...ali mi valjda učimo za sebe :)

"Uciti za sebe" - nekada tacno, danas floskula koja je mozda pre recidiv proslosti

Valja otici u proslost.
Npr1. Ucis od oca ili ucitelja o nalazistima, rudama, topljenju i koavanju ... za okove, oruzje, alate , ,...Oruzje za sebe
Npr2. Ucis od oca ili ucitelja o svojstvima drveta, seci, rezanju, istezanju, impregniranju.... ................Barka za sebe
Npr3...

Ti, Ja i TreceLice

1. Sta mi danas ucimo za sebe .... (Ja)?
2. Sta ucimo za zajednicki kolektiv (Ti i Ja)?
3. Sta ucimo za druge ..................(TreceLice)?

Poslednja izmena:
Zaboravio si kolega da je u toj temi osoba X predstavljena kao nadčovek.:mrgreen: Ovo sa diplomskim radovima je posledica trendova i kretanja u društvu. Kad može Predsednik Republike da bude prozivan javno zbog svojih diploma i načina na koji ih je stekao a bez valjane odbrane svog ličnog digniteta.(verovatno se ne može odbraniti pa se brani ćutanjem) a što se ne bi nudile i preko neta? Svako vreme nosi svoje vrednosti. Naše vreme je očigledno vreme niskih kriterijuma i lažnih vrednosti. No o tome se samo priča i prelazi preko toga kao preko slučaja Univerziteta u Kragujevcu. Nekoliko lica će snositi odgovornost a šta je sa svim onim kadrovima koji su diplome stekli na pomenutom. Svi su pod sumnjom ali ne pod lupom zakona. Nema revizije. I sad da se ne uvrede svi megatrendovci, singidumovci, te BK diplomci možemo se šaliti na tu temu i ništa više. A sada nešto ozbiljnije. Na vojnoj akademiji u Beogradu se školuju kadeti koji diplomiraju u okviru smerova (rodova i službi) i stiću studijsko zvanje "Menadžer u sistemu odbrane". Baš me interesuje kako oficir koji diplomira na VA smer Artiljerija postaje menadžer. Nikad više menadžera a manje potreba za menadžerisanjem u Srbiji. Ništa se nije promenilo osim terminologije, i naravno nekoliko puta manjeg brojnog stanja Vojske Srbije u odnosu na MUP, ali su nam zato potpuručnici vid molim te menadžeri.

Da napomenem da je jedan od 3 najbolja potporučnika u klasi u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem izjavio da se studijsko zvanje daje za slučaj da oficir ostane bez posla te mu studijsko zvanje omogućuje da se zaposli. Gde to može tzv: Menadžer u sistemu odbrane da nađe uhlebljenje nego u sistemu odbrane. Ako je do studijskog zvanja menadžer. Sigurno ne u Ministarstvu finansija ili pak EDB Srbije. Tamo na primer oficir roda pešadija nema šta da traži u struci. Loše rešenje je to sa menadžerima. Zamisli menadžera iz oklopno-mehanizovanih jedinica ili Artiljerijsko-raketnih. Ali avaj. Srbija !

Pogledati od : 7:19 pa dalje po volji...

]
Ako nas ikad još NATO napadne-naši menađeri će se robokapima nahebati keve...:mrgreen:

Drustvo i opste dobro se raspada, zloupotrebljava i isisava ... zna se kako, skim, scim i gde sve ...
To je za "opste dobro", a "opste lose" , sta cemo sa tim ? I to postoji ! ?

ko ima aspiracije da bude superklasa pismenih i nacitanih , obavestavam ga da mu ktone platforma... :manikir:

Malo smanjiti gorcinu i stil, mozda postanes preduzetniji ...:think:
(ionako je imidz intelektualaca los i sve manje bitan za prosecnog gradjanina)

Poslednja izmena:
Otvorim mail i nadjem ovo: http://www.diplomski-radovi.com/ . Kliknem na ponudjeni link i pitam se zar je moguće da se i tako nešto prodaje i kupuje?

Za mene je učenje bila ljubav. Izrada diplomskih zadovoljstvo sazrevanja ili krunisanja nečega u čemu sam se ostvarivao... Čemu danas služi škola ako kupite ocene, kupite diplomske? Kakvo zadovoljstvo i kakav osećaj sreće neko može imati ako od sebe ništa ni na kom životnom polju sebe ne ulaže i od sebe ništa ne daje nazad životu?
Rad u kući, u školi, na poslu i u zajednici čine da osetimo makar male trenutke sreće i zadovoljstva .. to je način kako sebe izgradjujemo i podižemo se u svesnije biće.

Kakvo je vaše vidjenje svega ovoga? Šta danas ostaje čoveku da vrednuje i gde i kako da ostvaruje svoj životni smisao?

Da li ovo kaže da danas najviše žive "Osobe X" kao u jednoj od ponudjenih tema za razgovor - sedi hlebu da te jedem?

Naš školski program je uvijek bio teoretski veoma zahtjevan, a paktično slabo iskoristiv...profesori, nastavnici su imali individualnih zahtjeva po pitanju literature, načina savlađivanja, odn polaganja gradiva, ispita..iskreno rečeno, ne vjerujem da navedeni oglas može da ispuni zadatak, recimo,jednog diplomskog rada na zahtjevnijim fakultetima i skolama ..interakcija student(učenik),profesor(nastavnik) je suviše česta i specifična po temi da bi se šablonski mogla odraditi ..

Čemu danas služi škola?

Skola sluzi da onaj ko hoce nesto i nauci... Kad je neko dripac, to je vec stvar kucnog vaspitanja... Obicno se neko kuci vaspita tako da je casno varati... Pa onda neko se trudi da prepise na ispitu, neko da mu drugi urade seminarski, neko da plati za diplomski... I to nije nesto sto se radi samo danas... Radilo se i pre... Znam gomilu njih kojima su i ranije radili diplomski... Opet, to je do konkretne osobe... Ponavljam, skola sluzi tome da onaj ko zeli, nesto i nauci...

Kada su fakulteti u pitanju, u vecini slucajevi se vise ceni znanje nego diploma... Neko, ko se prosetao kroz fakultet a da nije nista naucio, imace problem da se zaposli... Proslo je vreme drzavnih firmi i prakse da samo steknes diplomu i imas posao za ceo zivot... Kod privatnika to funkcionise malo drugacije... U vecini slucajeva, diploma je samo uslov da bi konkurisao, a onda se od kandidata trazi da pokaze sta stvarno zna... Tako da, ko je stekao diplomu zaobilaznim putem, definitivno je sebi ucinio medvedju uslugu...

Back